Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 март 2013)
 
ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА: С НАД 32% Е УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ ВЪВ ВСИЧКИ КРЪВНИ ЦЕНТРОВЕ
С над 32% е увеличението на заплатите на работещите във всички кръвни центрове в страната, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.
Считано от 1 януари 2013 година с още 16,6% са увеличени заплатите на работещите във всички кръвни центрове в страната, не само във Варна. Вече увеличението за тях е с над 32% считано от 1 ноември 2012 година.
Според министър Атанасова е имало проблеми с промяната на закона, което лишило работещите в кръвните центрове да взимат допълнително материално стимулиране. Но проблемът е решен и то в момент на криза, когато съкращаваме капиталови разходи.Тя допълни, че в министерството на здравеопазването бонуси не са раздавани, а всички икономисани средства са раздадени за увеличение на заплати на работещите в спешните центрове, в държавните психиатрични болници и в кръвните центрове.
 
ХИМИК ОТ ПЛОВДИВ СЪЗДАДЕ ЛЕКАРСТВО ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ
Български химик, финансиран от фондация към Кралската шведска академия на науките, изобрети лекарство от ново поколение. Доц. д-р Стефан Стаматов работи в катедрата по химична технология в Пловдивския университет. Новият препарат играе ролята на химичен посредник между мозъка и клетките. Изследванията до момента показват, че лекарството влияе благотворно при множествена склероза, болестта на Алцхаймер и дори при рак. Революционно изследване, което няма аналог в света, е синтезирано в Университета в Стокхолм, където българският учен от години е гост-професор. Става дума за лекарствени продукти - химични посредници между мозъка и клетката. Превъзходството на новия медикамент над познатите до момента лекарства е в начина на действие. Популярните медикаменти нямат избирателна активност и се проявяват и като токсични съединения, които убиват клетките. А новите дават шанс на мозъка да проведе лечението сам, като отключват нова програма в него.Лекарствените препарати, които е синтезирал доц. Стаматов, могат да се приемат през устата или интравенозно и намират приложение в генното инженерство, фармакологията, клиничната диагностика.
 
 
МИНИСТЪР ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА ЩЕ ОТКРИЕ МОДЕРНИЗИРАНА КЛИНИКА В УМБАЛ "Д-Р Г. СТРАНСКИ" - ПЛЕВЕН
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще открие днес от 11.00 часа модернизираната Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Д-р Г. Странски", гр. Плевен. Модернизацията на клиниката е извършена чрез целево отпуснати средства от Министерството на здравеопазването в размер на 350 000 лв. В рамките на проекта за обновяване Клиниката по анестезиология и интензивно лечение е напълно климатизирана, монтирани са климатични камери, като по този начин е решен въпросът за отопление и вентилация на всички помещения.
 
26 ЩАМА НА ГРИПНИТЕ ВИРУСИ СА ДОКАЗАНИ У НАС, НО ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА Е ДАЛЕЧ ОТ ЕПИДЕМИЧНИТЕ СТОЙНОСТИ
Тази година наблюдаваме бавно и постепенно повишаване на заболеваемостта от грипни вируси. Това каза проф. д-р Мира Кожухарова - национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести. Миналата седмица на 10 хиляди от наблюдаваните хора, от грип и остри респираторни заболявания са заболели 82-ма души, което е съпоставимо със заболеваемостта в периода 21 -27 януари, когато средната заболеваемост беше 102-ма души на 10 хиляди, уточни националният консултант. Вече има данни, които потвърждават прогнозата , че през февруари вирусите, разпространяващи се по света, ще достигнат и България. В Националната референтна лаборатория към Центъра по заразни и паразитни болести към 31 януари са доказани 26 щама на грипните вируси. Към момента се наблюдава еднаква циркулация на паднемичния вирус АH1N1, от който са доказани 12 щама и на грипния вирус тип Б, от който също са доказани 12 щама, през последната седмица има резултати и за два щама на грипния вирус АH3N2.
 
ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА: ИНВЕСТИРАМЕ В АПАРАТУРА И ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА
Инвестираме във високотехнологична апаратура и профилактика. Това каза пред БТВ министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Ще изграждаме модерни центрове за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Със 148 млн. лв. за апаратура, които ще дойдат от европейските фондове ще се осигури подобно лечение. 13 лечебни заведения ще се възползват от този проект в цяла България, уточни Атанасова. Стартира и проект от 1 март за профилактика и превенцията на рака на гърдата, рака на маточната шийка и рака на дебелото черво на стойност от 20 млн. лв. Тя призна, че си прави профилактичен преглед на всеки 6 м. Министърката отрече, че има поскъпване на лекарствата за онкоболни и дори показа справка от Позитивния лекарствен списък, от която е видно, че тенденцията дори е обратна. Това беше спекулация подета от в. "Дума". Проблеми трупани от 20 г. не могат да бъдат решени за един мандат, каза Атанасова и даде за пример, че откритите през уикенда реновирани отделения в Търговище са в болница, където не е правен ремонт от построяването на лечебното заведение през 1964 г.
През 2013 г. са отделени 3,4 млрд. лв, което е най-голямата отпусната сума за здравеопазване. Ние търсим допълнително финансиране и от ЕС. 6,5 млн. лв. например струва проект за обучение на "Спешна помощ", припомни министърът.
Колкото пари се съберат от въведената 8% здравни осигуровки е добър основен пакет услуги. За първи път лекарствата и медицинските изделия се договарят от НЗОК, припомни Атанасова. В момента под 1 млн. българи са здравно неосигурените българи, в което влизат и трайно напусналите България наши сънародници. За социално слабите има изработен механизъм и тяхното лечение се поема от държавата, потвърди здравният министър.