Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
27 февруари 2013: новини от здравеопазването
НЗОК ИЗПЛАЩА С 25 % ПОВЕЧЕ ОТ ПРЕДВИДЕНОТО ЗА ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ ПРЕЗ ЯНУАРИ
 
Информационна агенция "Фокус" съобщава, че НЗОК е наредила всички плащания към договорните партньори от извънболничната и болничната помощ за извършената дейност през януари. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Изчисленията показват, че на личните лекари, специалистите, лекарите по дентална медицина и лабораториите се изплаща в пълен обем извършената от тях дейност, като преведените средства са с 25% повече спрямо предварително утвърдените разчети. Над 17 821 000 лв. получават специалистите, което е с 4 217 000 повече спрямо планираните разходи.
15 080 000 лв. се превеждат на личните лекари, което е повече с 1 037 000 спрямо предварителните разчети. Повече средства за месец януари получават и лекарите по дентална медицина. Средствата са 12 507 000 лв., което е с 3 873 000 лв. повече от заложеното. При предварително определени 5 484 000 лв. за медико-диагностична дейност (изследвания), НЗОК изплаща на лабораториите 6 941 000 лв. Средствата, които ще получат болниците за извършената от тях дейност по клинични пътеки, клинични процедури и високоспециализирани дейности, са 101 000 000 лв. Това представлява 8 270 000 лв. повече от предварително заложената рамка. Още 6 309 000 лв. са изплатени за хемодиализа. Така болниците получават заплащане в пълен размер на дейността, която са отчели. Ръководството на НЗОК гарантира, че всички плащания за извънболничната и болничната помощ ще бъдат извършени в срок. По този начин ще бъде осигурено спокойствие и сигурност в работата на договорните партньори, както и достъп до медицинска помощ на пациентите.
СДРУЖЕНИЕТО НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ СЕ ВКЛЮЧВА В ПРОТЕСТА В ЧЕТВЪРТЪК
Националното сдружение на частните болници подкрепя протеста в четвъртък. Това съобщиха на пресконференция в столицата представители на сдружението. От там заявиха, че противопоставянето между държавни и частни лечебни заведения е погрешен подход и се обявиха в защита на правото на пациента да се лекува където пожелае, което се ограничава с въвеждането на лимити под каквато и да било форма. "Идеята на здравноосигурителния модел е да се съберат пари от хората и с тях здравноосигурителната институция да купи услуги за тях в същата година", обясни д-р Бойко Пенков, член на управителния съвет на Националното сдружение на частните болници и управител на МБАЛ "Софиямед". Той напомни, че свободното движение на хора, стоки и услуги е европейска ценност, приета и от България. "За съжаление новата методика, с която д-р Цеков много се гордее, прави такъв тип ограничение - лимитира свободния избор, защото не финансира желанието на човека, а керемиди, къщи - болници", посочи д-р Пенков. Освен че подкрепят исканията на БЛС, от Националното сдружение на частните болници настояват за възстановяване автономността на НЗОК.
БЛС: НЯМА ДА ПРОТЕСТИРАМЕ, АКО Д-Р ЦЕКОВ ОТМЕНИ МЕТОДИКАТА СИ
Ако до началото на утрешния протест на БЛС д-р Пламен Цеков внесе искане в Министерски съвет за отмяна на методиката си за финансиране, ние няма да имаме причина да протестираме. Това обяви по време на пресконференция днес председателят на лекарската съсловна организация д-р Цветан Райчинов. От думите му стана ясно, че именно методиката на НЗОК и произлизащите от нея проблеми са основното нещо, с което лекарите не са съгласни. Той припомни, че още от месец юни миналата година БЛС е настоявал да не се работи по нея, защото тя налага тежки лимити на медицинските дейности.
Председателят на БЛС заяви, че досега лекарите не са били привърженици на протестните действия, а на диалога. След като обаче от лятото насам д-р Цеков се инати по отношение на методиката, те са решили да преминат към по-твърди действия. Сериозно орязване на парите се наблюдава и в болничната помощ, каза зам.- председателят на БЛС д-р Юлиян Йорданов, като посочи, че от различни категории болници е постъпила информация за това. "Да започнем със "Св. Анна". Бюджетът й е намален с 25-30%. Да отидем при Специализираната болница по онкология в София - 32%. "Св. Екатерина" - 25-30% от бюджета им е орязан. Ямбол, средно за всички лечебни заведения на територията на областта - 24%. Павликени, общинска болница - 10%. Перник - над 20%. Сливен - 5%. Варна - между 25 и 30% за всички болници на територията на областта", каза той. Като типичен пример какво се случва в резултат на методиката д-р Йорданов даде ситуацията в болницата в Мадан. За цялата 2013 г. лечебното заведение има поставен лимит от три операции за махане на апендикс. Само през месец януари обаче болницата е направила 4 такива операции. Това означава, че пациентите от общината с подобен проблем вече трябва да търсят друга болница, защото ако там бъде извършена такава медицинска дейност, НЗОК няма да я заплати.
АСОЦИАЦИЯТА НА СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ ПРИЗОВА ЗА УЧАСТИЕ В ПРОТЕСТА В ЧЕТВЪРТЪК
 
Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ призова работещите в спешните центрове в страната да се присъединят към националния протест на медиците в четвъртък от 16 часа пред РЗОК във всички областни центрове в страната и пред здравните заведения в малките градове. "Лимитирането на бюджетите в първичната и специализираната доболнична помощ ограничава възможностите за лечение и диагностика на пациенти. Ограничаването на бюджетите в болничната помощ ще доведе до намаляване на хоспитализациите", се казва още в съобщението.
 
МЕТОДИКАТА НА НЗОК Е ПОРЕДНОТО БЕЗУМИЕ
 
Според  д-р Илко Семерджиев, почетен председател на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване, методиката на НЗОК е само една тухла в административната стена на бившата система Семашко. Това е заявил той пред  БНР, цитиран от Zdrave net.  Методиката е наречена от него "пълно безумие", както и опит по административен път да се решават нещата. Проблемите, създадени от трите последни правителства, могат да се решат само със законодателни реформи, които подобен тип партии и управления не могат да направят, смята почетният председател на МИЗЗО. Затова според него изходът е на предстоящите избори.
 
КАБИНЕТЪТ НА МИНИСТЪР АТАНАСОВА НАПУСКА РАБОТА С НЕЯ
 
Вестник "Труд" съобщава, че  "Кабинетът на здравната министърка Десислава Атанасова е декларирал солидарност и напуска заедно с нея". При успех на ГЕРБ на изборите обаче Атанасова и екипът й може да се върнат в МЗ. Тя самата ще е водач на важна листа на ГЕРБ, според "Труд".  Заместникът й д-р Минчо Вичев се пошегувал вчера, че още не са го освободили. Той бе шеф на болницата в Русе, но не планира да се връща в дунавския град, а ще остане в София със семейството си.
 
ПРОСРОЧЕНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ  ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ КЪМ ФЕВРУАРИ 2013 Г. СА ОКОЛО 148 МИЛИОНА ЛЕВА
 
Просрочените задължения на лечебните заведения за болнична помощ към февруари 2013 г. са около 148 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Почти половината от просрочените задължения на болничните структури се дължат на натрупаните дългове на ВМА. Задълженията на държавните болници запазват относително постоянно равнище или около 33% от общите задължения, докато просрочията на общинските болници отчитат темп на нарастване.
Болниците с най-голям размер на просрочените задължения към края на м. януари 2013 година са: ВМА - 66,3 млн. лв., МБАЛ "Киркович" Стара Загора - 15.5 млн. лв., МБАЛ "Св. Георги" Пловдив - 8.5 млн. лв., МБАЛ Бургас - 7.3 млн. лв., МБАЛ Пловдив - 4.9 млн. лв., МБАЛСМ Пирогов - 3.5 млн. лв., Пета МБАЛ София - 2.8 млн. лв., МБАЛ Петрич - 2.1 млн. лв., Първа МБАЛ София - 1.7 млн.лв. и МБАЛ Димитровград - 1.6 млн. лв.
С най-голямо намаление на просрочените задължения към края на януари 2013 г. спрямо 2009 година са: МБАЛ "Св. Георги" - с 4,8 млн. лв.; МБАЛ Хасково - 3,8 млн. лв.; Първа МБАЛ София - 2,9 млн. лв., МБАЛ "Св. Марина" Варна - 2,2 млн. лв., МБАЛ Пловдив - 2,1 млн. лв., МБАЛ Габрово - 1,7 млн. лв., МБАЛ "Александровска" - 0,9
 
БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА ХЕПАТИТ В И С В АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА
ДКЦ "Александровска" организира безплатни изследвания за инфекция с вируса на хепатит В и С при мъже и жени на възраст 18 - 65 г., съобщиха от лечебното заведение. Скринингът стартира днес и ще продължи до изчерпване на лабораторните реактиви. Желаещите могат да се изследват всеки делничен ден от 10.30 до 14.00 ч. в манипулационната на ДКЦ "Александровска" (в ляво от арката).Тестуването се извършва с капилярна кръв (от пръста на ръката). При положителен резултат пациентите ще бъдат консултирани от гастроентеролог (с направление по НЗОК № 3 от личен лекар) всеки понеделник и сряда от 14.00 до 17.00 ч. в ДКЦ "Александровска" за определяне на терапевтично поведение и превенция на заболяването. Телефон за информация: 02/ 9230 750 и               02/9230 592         02/9230 592

 
СПЕЦИАЛИСТИ В "ТЪКАННА БАНКА БУЛГЕН" РАЗЯСНЯВАТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ И СЪХРАНЯВАНЕТО НА СТОВОЛОВИ КЛЕТКИ
 
Агенция "Фокус" информира за същността и възможностите за съхранение на стволови клетки, изолирани от кръвта и тъканта на пъпната връв на бебето. Подробности могат да получат всички бъдещи родители по време на провеждането на Деня на отворени врати в "Тъканна банка Булген". Това са съобщили от "Булген". "След като вече имам достатъчно информация за процедурата, която се извършва при раждане за вземане на материал за стволовите клетки, се чувствам по-спокойна. Бях чела, че няма риск за майката и за бебето, но никъде не се обяснява същността на процедурата. По време на срещата този въпрос се изясни, както и въпросите, свързани със сигурността и начина на съхранение", споделя бъдеща майка. Друга бременна казва, че се чувства много по-мотивирана да съхрани стволови клетки на детето си, тъй като всяка майка иска най-доброто за детето си. "Приветствам инициативата на компанията за разсрочване на плащането за съхранение на стволови клетки", изразил  задоволството си бъдещ татко. "Хората могат да изберат да разсрочат за една, две или повече години, според възможностите си. Считам, че повечето семейства, които очакват дете, могат да отделят сумата от 250 лева на месец за период от две години. Това е достъпен вариант за услугата, още повече, че дава сигурност за здравето и на детето, и за членовете в семейството", допълнил още той.
Поради големия интерес, мероприятието ще се провежда всеки месец,  информират организаторите от"Тъканна банка Булген".
За повече информация               02/829 91 70         02/829 91 70, www.bulgen.com