Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
25 февруари 2013: новини от здравеопазването
 
НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
 
След състояла се среща (инициирана от ръководството на БЛС) с представители на съсловни, пациентски, работодателски организации и Сдружението на общините, бе взето решение да се излезе на
Национален протест
              на 28 февруари (четвъртък) от 16.00 ч. под мотото:
 
             "ЗА ЗДРАВЕТО И ОЦЕЛЯВАНЕТО НА НАЦИЯТА!"
 
УС на БАПЗГ уведомява регионалните колегии, че протестите по места ще се проведат както следва:
               За град София - пред сградата на НЗОК;
               За областните центрове - пред РЗОК;
               За останалите градове от страната - пред лечебните заведения.
 
На срещата съсловните организации се обединиха около няколко искания, които изпратиха до премиера в оставка Бойко Борисов, до здравния министър в оставка Десислава Атанасова, до д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната Комисия по здравеопазване и Десислава Димитрова, председател на НС на НЗОК. Някои от тях са: отмяна на правилата за определяне на годишния прогнозен план за обем дейности и стойност на разходите за болнична медицинска помощ; отмяна на правилата за реда за определяне броя на специализираните медицински дейности и стойността на медико-диагностични дейности за назначаването на изпълнители на първична и специализирана медицинска помощ; отмяна на Постановление № 353 за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 1 от ЗЗО, отмяна на Закона за допълнение на закона за здравното осигуряване и др. В точка 6 от исканията се казва: НС да освободи д-р Пламен Цеков като управител на НЗОК поради липса на компетентност, довела до неадекватни решения на НЗОК и провал на преговорите за НРД 2013.
 
РУСЕНСКИ ЛЕКАРИ НА ПРОТЕСТ
От 13 часа днес  русенски лекари ще протестират пред сградата на РЗОК - Русе. Исканията им са за оставка на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков, незабавна отмяна на лимитите в болничната помощ и на правилата за регулативните стандарти от 2013 г. Медиците ще настояват и за възстановяване на разпоредбите от НРД 2012 при упражняване на професията си.
 
"СВ. МАРИНА"-ВАРНА: НЗОК ПЛАНИРА ДА ИЗТОЧИ НАД 9 МЛН. ЛВ. ОТ НАС
Варненската университетска болница "Света Марина" отказва да подпише допълнителните споразумения за работа с НЗОК през 2013 г., защото от ръководството й смятат, че те ще нанесат на лечебното заведение щети за милиони левове. Ако ръководството на Болницата подпише въпросните допълнителни споразумения, това би означавало то съзнателно да сключи неизгодна сделка, от която е пределно ясно, че ще произлезе значителна вреда за търговското дружество в размер на милиони левове. Това означава, че здравната каса лишава над 10 хиляди здравноосигурени български граждани да се лекуват в Универитетската болница.
 
"ПИРОГОВ" КАНИ НЗОК НА СРЕЩА УТРЕ
На Общоболничен съвет днес, включващ всички завеждащ- клиники и ръководството на болница "Пирогов" е взето решение да се отправи официална покана за среща утре с управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков, Надзорния съвет и министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, в качеството й на принципал на болницата. Това съобщиха от лечебното заведение. Срещата е продиктувана от представените прогнозни лимити за дейност, които неминуемо водят до блокиране на нормалната работа в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и заведенията за болнична помощ.
 
АТАНАСОВА ПОДПИСА ДОГОВОРИТЕ ЗА СУБСИДИРАНЕ НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ОТ МЗ ПРЕЗ 2013 г.
Министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова е подписала всички 142 договора с лечебните заведения, финансирани чрез Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2013 г., става ясно от съобщение на пресцентъра на МЗ. За пръв път през тази година МЗ ще субсидира и общински болници, които предоставят консултации и изследвания на пациентите от филиалите на ЦСМП в страната, твърдят от ведомството. Чрез Методиката за 2013 г. се осигурява заплащане на дейностите за оказване на спешна медицинска помощ за пациенти със спешни състояния за болниците, които имат разкрити спешни отделения. Субсидии се отпускат и за осигуряване на лекарствени продукти за пациенти с вродени коагулопатии, като към тях през 2013 г. се добавят и лекарствени продукти за парентерално хранене на пациенти със "синдром на късото черво", за чието лечение до този момент не беше осигурено финансиране.
За първи път през 2013 г. се финансира трудотерапията в центровете за психично здраве и психиатричните болници, като част от процеса на психосоциална рехабилитация и деиституционализация на  психично болните. И през 2013 г. МЗ ще финансира лечението на пациенти с психични заболявания и на болни със специфични инфекциозни болести, в т.ч. активна туберкулоза, ХИВ и СПИН. Едновременно с това са увеличени значително средствата за диспансеризация и стационарно лечение на болните с туберкулоза, информират още от здравното ведомство. През 2013 г. МЗ въвежда за първи път и субсидиране на дейности по осигуряване на лечение и преходни грижи за новородени деца до отпадане на медицинския риск в неонатологичните отделения с най-високо ниво на компетентност. МЗ ще продължи да финансира и медицински дейности, извън обхвата на дейностите, гарантирани от бюджета на НЗОК, както и за отдих и лечение на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите.
 
ШЕФЪТ НА НЗОК: ИМАМЕ ГОТОВНОСТ ДА СЕ РАЗПЛАТИМ С ВСИЧКИ ПАРТНЬОРИ
Това каза управителят на НЗОК Пламен Цеков. Прогнозата за тази година за "Пирогов" е 34 милиона лева като стартов бюджет, обави той.  В София-град има 84 лечебни заведения за болнична помощ, сред които и много нови партньори на НЗОК и това е довело до намаляване на първоначалните прогнозни обеми на старите партньори на касата, според Цеков. Философията на новата методика е такава, че ако лечебните заведения изработят повече от това, което е определено предварително, да могат да получават финансите си своевременно. По негови думи лечебните заведения трябва да се борят за доверието на пациентите и за осигуряването на качествено лечение, а не да се притесняват за финансите.
Шефът на касата обясни, че само за година в столицата са отворили врати нови 12 частни лечебни заведения. При относително еднакъв финансов ресурс спрямо миналата година, парите няма откъде да дойдат, ако не се вземат от другите болници. По думите му ситуацията е сходна и в другите големи градове с много на брой лечебни заведения, където конкуренцията е голяма и само търсенето на пациентите ще определи накъде ще се насочи наличния финансов ресурс. Възникналите проблеми по места ще бъдат обсъдени на срещи с шефовете на районните каси, болничните мениджъри и представители на регионалните структури на БЛС.
Пламен Цеков отчете, че към момента почти всички болници в страната са подписали допълнителните си споразумения с НЗОК за 2013 г. Той обеща и "малки структурни промени" следващата седмица, за да може мениджърите на големи болници да имат "директна линия" с касата и да се решават по-бързо проблемите им. Цеков увери, че НЗОК има готовност да отпуска допълнителни направления за джипитата, когато това се налага. Проблемът според него е, че миналата година при отпуснати 800 хиляди направления повече, хоспитализациите вместо да спаднат са нараснали с 50 хиляди. Той посъветва председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов да поиска вот на доверие от събора на съсловната организация. "Ако го получи, аз ще подам оставка", заяви шефът на НЗОК.
 
ИЗ ВЕСТНИЦИТЕ: ВЧЕРАШНОТО РЕШЕНИЕ НА КАСАТА ЗВУЧИ НЕКОМПЕТЕНТНО
Вместо да коригира методиката си, касата ще коригира бюджетите на четири столични болници. Това е информацията, която откриваме в днешната преса във връзка с вчерашната пресконференция на управителя на НЗОК Пламен Цеков.
"Телеграф" съобщава, че ще бъдат коригирани бюджетите на четири столични болници:  "Пирогов", "Александровска", УМБАЛ "Света Анна" и "Света Екатерина" в София.
Председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров обаче коментира за "Стандарт", че не приема новата методика, с която касата разпределя парите на болниците. "Това е все едно да сложиш бюджет на супермаркетите", определя ситуацията той.
Изданията съобщават и за ново нападение над медицинско лице - този път на фелдшер от филиала на Спешна помощ в град Банско. Той е бил нападнат в линейка от болна лекарка и нейния брат. Неприятният инцидент е станал  в събота късно вечерта в специализирания автомобил, който пътувал за Разлог.