Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
                                        До Росен Плевналиев,
                                        Президент на Р България
 
До Цецка Цачева,
                                        Председател на Народното събрание
                               
                                        До Десислава Атанасова,
                                        Министър на здравеопазването
 
                О Т В О Р Е Н О   П И С М О
 
Обръщам се към вас от името на УС на БАПЗГ по повод на поредното дръзко нападение над изпълняващия служебните си задължения фелдшер Ахмед Вехов от филиала на Спешна помощ в град Банско. Докато той  реанимирал пациентката, нейният придружител и както се оказва по-късно - брат, го нападнал и започнал да го души,обвинявайки го, че екипът се е забавил прекалено дълго. При пристигане в МБАЛ-Разлог фелдшерът едва дишал, имал следи от душене. За инцидента е подаден сигнал до полицията, случаят ще бъде проверен, но при подобно отношение дали ще останат специалисти, които да спасяват живота на пострадалите? 
Медиите вече огласиха случая, който е повече от позорен и затвърждава изключително неблагоприятния образ на нашата здравеопазна система както в очите на българската общественост, така и в чужбина. Казвам затвърждава, защото от години вече се правят опити - умишлени или неосъзнати - да се дискредитират хората, работещи в лечебните звена, като им се приписват деяния, нямащи нищо общо с техния професионален и човешки морал. Става дума за непрекъснатите обвинения от страна на НЗОК, на ръководни кадри в здравеопазването, на контролни органи и на обикновени граждани в стремеж към печалбарство, изнудване на пациенти и т. н. от страна на медицинските екипи. Медиите също всекидневно ги хулят, спирайки се често на непроверени случаи, които сриват авторитета на лекари и професионалисти по здравни грижи. Възможно е да има и недобросъвестни кадри, но те са единици. Само че тези обвинения бавно, но сигурно противопоставиха лекуващите с лекуваните, което постепенно доведе до загуба на доверие и до инциденти като този в град Банско. За съжаление подобни примери са все по-чести, което буди основателна тревога в нашето съсловие. 
До нас пристигна изключително тревожно Протестно писмо от Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ, в което се казва, че всички екипи на СМП протестират срещу бездействието на народните представители в 41-то НС относно инкриминирането на посегателството над медици. Ние също се присъединяваме към този основателен протест и смятаме, че пренебрегването на правовата защита на изпълняващите медицинска помощ при посегателства прави саморазправата с тях безнаказана. Това застрашава сериозно сигурността им при изпълнение на служебните им задължения, още повече, че напрежението в обществото расте, поради икономическата криза, безработицата, ръста на неграмотността сред населението и редица други негативни фактори, съпътстващи продължилия с десетилетия преход.
        На 21 февруари т. г. по инициатива на БЛС се състоя среща на съсловните организации в здравеопазването и на пациентските организации, на която бяха приети редица искания. БАПЗГ отдавна настоява за бързото решаване на изключително наболелите проблеми в здравеопазването, с които запознаваме от години всяко ново правителство и всички нови депутати-членове на Комисията по здравеопазване. За съжаление разбиране винаги се проявява на думи, но на дело почти нищо не се променя. Всичко това доведе до изтичането на кадри, което сериозно застрашава работата на всички лечебни звена, а оттам и възможностите за опазване здравето на българския народ. Като имаме предвид досегашната практика, не е изключено след време и за този процес да бъдем обвинени отново ние - работещите в сферата на здравеопазването.
        Макар че се намираме в изключително сложен политически момент - на Правителство в оставка и на готвещ се да се саморазпусне Парламент, бих искала да вярвам, че ще направите възможното да се инкриминират посегателствата върху екипите, оказващи медицинска помощ на населението. Ако това не стане час по-скоро, никой няма да може да спре лавината от заминаващи на работа в чужбина медицински кадри.
 
                                        Милка Василева,
                                        Председател на БАПЗГ 
25 февруари 2013 г.
Гр. София