Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
СЪСЛОВНИ И ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ПРЕДУПРЕДИХА,
ЧЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ПРЕД СРИВ
 
 
На 19 ноември 2012 г. в Българска телеграфна агенция  се проведе пресконференция, в която взеха участие Милка Василева - председател на УС на БАПЗГ, д-р Цветан Райчинов -   председател на УС на  БЛС,  д-р Борислав Миланов - председател на УС на БЗС, маг.фарм. Мирослав Ненчев- председател на  УС на БФС, Иван Димитров - Федерация "Български пациентски форум", Владимир Томов -  Конфедерация "Защита на здравето", Силви Гаврилов - Национална пациентска организация и Пенка Георгиева - Българска асоциация за закрила на пациентите.
        Представителите на съсловните и пациентските организации изразиха тревогата си от все по-влошаващото се здравеопазване. "Фактът, че сме се събрали всички тук показва колко сериозни са проблемите, които стоят пред нашите съсловия и пред пациентите" - каза председателят на БАПЗГ Милка Василева. Тя напомни, че всяка година ръководството на Асоциацията поставя на вниманието на управляващите въпроса за драстично намаляващия брой  професионалисти по здравни грижи, което неминуемо води до влошаване на здравните грижи в лечебните звена. Хората са подгонени от лошите условия на труд и много ниските заплати, и за съжаление всяка година около 1000 медицински сестри напускат страната - каза още Милка Василева.  Според нея българското общество и особено управляващите все още не са осъзнали опасността, която крие този необратим засега процес.
"Преди две години ни обещаха, че парите за здраве няма да се разходват за други цели, но това не е така" - каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той  обясни, че във връзка с този въпрос са изпратили три писма до министър Симеон Дянков, но ясен отговор не са получили. За съжаление, продължават да се използват пари от здравните вноски за други цели. Д-р Райчинов съобщи, че през последните години тези отклонени средства са около 2 млрд. лева.
Особено тревожно е, че преговорите с НЗОК по НРД 2013 се бавят. 
Председателят на БЗС д-р Борислав Миланов също потвърди, че договорният процес е нарушен. "Как здравеопазването ще е приоритет за управляващите, след като пакетът за дентални медицински услуги за възрастни не е променян 12 години и включва ваденето на един зъб и една пломба? 98.3% от българските граждани имат кариес и неговите усложнения - за какво европейско здравеопазване можем да говорим тогава" - каза още д-р Миланов.
Много остри думи казаха представителите на пациентските организации, според които много болни остават без лечение, а мнозина от тези с тежки заболявания умират. Положението ще стане още по-тежко, тъй като добрите специалисти напускат страната. Освен това броят на здравнонеосигурените продължава да расте и вече надхвърля 1.5 милиона. Представител на Българската стопанска камара заяви, че трябва да се санкционира Националната агенция по приходите, заради несправяне със събирането на здравните вноски от тези граждани.
Здравеопазването е пред срив - такъв извод може да се направи от всички изказани мнения. Представителите на съсловните и пациентски организации предоставиха на присъстващите на пресконференцията подписана от всички тях Декларация,  която са изпратили на изпълнителната и законодателната власт.
(Декларацията можете да прочетете като натиснете ТУК)