Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Подписаха Колективния трудов договор, синдикатите искат повишаване цените на пътеките
 
09.8.2012, zdrave.net, Бойко Бонев
 
Синдикатите и работодателите постигнаха споразумение за подписването на колективния трудов договор в здравеопазването. Той бе подписан днес в Министерството на здравеопазването и влиза в сила със задна дата от 1 юли 2012 г. Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви по време на пресконференция днес, че според споразумението началните основни месечни заплати на работещите в сектора се увеличават с 10 до 20%. Планирано е и доплащане от 1 лев върху часовата ставка за нощен труд, стана ясно още от думите й.
 
Най-голямо е увеличението при възнаграждението на медицинските сестри - с 20%. Това заяви председателят на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров. Колегата му от КНСБ д-р Иван Кокалов пък обяви, че основната рамка на договора по отношение на цифрите се е запазила. Промени е претърпял само проблемният четвърти параграф, който позволяваше на директорите на лечебни заведения да не дадат на служителите си повишението в заплащането.  Според сега подписаният текст, при спор между работодателя и служителите около изпълнението на увеличението двете страни ще трябва да потърсят съдействие от Отрасловия съвет, под патронажа на МЗ. Те ще трябва да изпратят писмено своите становища и да чакат писмен отговор от съвета. Според д-р Кокалов до такива спорове може да се стигне ако лечебното заведение изплаща дългове и кредити, има по-малко приходи или повече разходи. В такива случаи директорът трябва да внесе финансова информация, с която да докаже, че не може да направи увеличението.
 
"Това е една компилация от текста, който предложиха работодателите и който предложихме ние. Направихме едно общо изречение, което да задоволи и двете страни. Лечебните заведения, които нямат финансова възможност за въвеждането на новите начални основни заплати и увеличението на допълнителните трудови възнаграждения, определени от този КТД, доказват това пред председателя на отрасловия съвет за тристранно сътрудничество", обясни Кокалов. Той добави, че не е ясно какъв е броят на лечебните заведения, които няма да могат да изпълнят договора.
 
Кокалов, който е и член на Надзорния съвет на НЗОК, заяви че трябва да се помисли за повишаване цените на клиничните пътеки през 2013 г. с 5-10%. "За първи път ние правим споразумение, което касае и следващата година, т.е. бюджет 2013. Затова ние сме записали, че искаме това, което сме договорили тук с много отстъпки от двете страни, действително да се случи, но при условие, че след като се вдигат цени на енергоносители и консумативи, това ще бъде отразено в клиничните пътеки", обясни синдикалистът. Според него цифрите, записани в колективния трудов договор за 2013 г., трябва да се постигнат, но при условие, че цените на пътеките бъдат повишени. Средният ръст може да е 5-10%, но всяка пътека трябва да се гледа поотделно и за някои увеличението може да е 2%, а за други 12%, посочи д-р Кокалов.
 
Иначе, както вече Zdrave.net писа, за лекарите с две специалности е заложена минимална заплата 770 лв. По данни на НСИ, предоставени от синдикатите обаче, в момента средната им заплата е 1127 лв. За лекарите с една специалност са заложени 720 лв., а в момента и те получават средно 1127 лв. За медицинските сестри в общинските болници са заложени начални заплати от по 520 лв., при средна заплата от 760 лв. Подобни са и цифрите за медицинския персонал в държавните болници, бившите диспансери и болниците за долекуване, като разликите са от по двадесетина лева.