Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Медицинските сестри в Европа работят повече и получават по-малко
 
26.3.2012, zdrave.net
 
Повече от половината европейски държави са съобщили за намаляване или замразяване на възнагражденията, както и за ръст в безработицата при медицинските сестри. Над една трета са изразили загриженост за качеството на грижата и безопасността на пациентите. Над една пета са отчели замяна на медицински сестри с необучени служители. Това се казва в доклад „Грижа по време на криза: Влиянието на финансовата криза върху сестрите и сестринството”. Той е изготвен от Европейската федерация на асоциациите на медицинските сестри (EFN), където членува и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, и сравнява данните, постъпили от асоциациите в 34 европейски държави.
 
В частта си за България докладът отчита изключително ниски заплати за сестри и акушерки – средно около 220 евро месечно. За сравнение, в Австрия например медицинските сестри с диплома получават брутна заплата в размер на 1893 евро в началото на кариерата си.
 
Само през 2010 г. най-малко 836 български медицински сестри са емигрирали в чужбина в търсене на по-добро заплащане, и около 1000 са се отказали от професията заради ниски възнаграждения и неясно бъдеще. Заплатите на сестрите и акушерките в България не са актуализирани от 2007 г. В резултат от реформата в болничния сектор някои по-малки болници са затворили или са преструктурирани в здравни центрове, а около 200 сестри са загубили работата си, пише в доклада. В него се отчита още, че пред българските сестри стоят нови предизвикателства в областта на спешната помощ и грижите по домовете. За  целта са организирани редица обучения, които да ги подготвят за новите им роли в общността.
 
Страната ни изглежда не е единствената, в която професионалистите по здравни грижи имат основания да бъдат недоволни. Като цяло EFN отчита, че на сестрите в цяла Европа им се налага да работят повече и да получават по-малко, да предоставят качествена грижа за пациента в условията на икономии. От Европейската федерация на сестрите призовават ЕС да обърне внимание на проблема им, преди битката да бъде окончателно загубена.