Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
ПЕТ ГОДИНИ ОТ ПРОВЕЖДАНЕТО НА ГРАНДИОЗНИЯ ПРОТЕСТ НА ПЛ. „АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ”
 
На 15 февруари се навършват пет години от проведения през 2007 г. национален протест срещу кризата в здравеопазването с участието на над 10 000 лекари, медицински сестри и други здравни професионалисти. Този протест беше подготвен за рекордно кратък срок от 30 дни, в които председателите на съсловните организации на лекарите и професионалистите по здравни грижи проведоха множество срещи в цялата страна. Беше потърсена и международна подкрепа.
 
Митингът на пл. „Александър Невски” беше предшестван от конференция на тема “Кризата в системата на здравеопазването и човешките ресурси в България”, с участието на д-р Клод Ветцел, президент на Федерацията на европейските лекари на държавна служба (FEMS) и сериозно присъствие на институциите в лицето на министъра на финансите (Орешарски), д-р Емил Райнов, председател, и д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК, Министерството на здравеопазването, Парламентарната комисия по здравеопазване и др. Д-р Ветцел изнесе доклад за европейското здравно законодателство, състоянието и перспективите пред здравната система в България, а д-р Кехайов представи лекция за катастрофалното финансово положение на здравеопазването и масовата емиграция на медицински кадри през последните 10 години.
На 15 февруари 2007 г. на площад Александър Невски се събраха 10 000 медици, за да изразят тревогата си от тежката криза в системата и да отправят предупреждение към управляващите, че ако не настъпят сериозни положителни промени нищо добро не очаква здравната ни система. Участниците приеха единодушно Харта с искания, която по-късно същия ден беше връчена на Министър-председателя на Република България от делегация, включваща председателя на БЛС – д-р Андрей Кехайов, проф. Станка Маркова, председател на БАПЗГ (Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи) и д-р Клод Ветцел.
В доклад за визитата си в България и за грандиозния митинг д-р Ветцел отбелязва отличната подготовка и координация, създадена между отделните професионални асоциации благодарение на БЛС и дава висока оценка за реализацията на протестните действия и професионално подготвените материали на д-р Кехайов и целия организационен комитет, като специално подчертава неговия значителен принос.
 
Освен че дълго ще се помни в медицинските среди, това събитие беше от особено значение за повдигане духа и самочувствието на медиците – една професия, при която самоуправлението е изключително важно.