Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
АКУШЕРКИТЕ ОТ "МАЙЧИН ДОМ" ЩЕ РАБОТЯТ В УСЛОВИЯ,
ХАРАКТЕРНИ САМО ЗА НАЙ-МОДЕРНИТЕ СВЕТОВНИ КЛИНИКИ
 
 
Основно ремонтираната и реновирана Родилна зала на  Уиверситетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" бе открита с водосвет на 28 юли т. г.  в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
На церемонията присъства Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ, която връчи специално приветствие към колектива на здравното заведение и букет цветя на старшата акушерка на Родилното отделение Нели Маринова. Сред множеството присъстващи бяха и представители на другите съсловни организации и синдикатите в здравеопазването,  акушер-гинеколози и акушерки, работещи в "Майчин дом" и в други родилни отделения и клиники на столицата, журналисти, пациенти и др.
В словото си доц. Виктор Златков, изпълнителен директор на "Майчин дом" каза, че това е една от най-модерните бази, с каквито разполагат само водещи клиники в Европа. Общата сума, отпусната целево от правителството за ремонта и реновирането на залата, е 3 млн. лева и присъствието на министър-председателя Бойко Борисов е знак за добре свършена работа. След ремонта Родилната зала разполага с осем самостоятелни  зали, които са обзаведени с модерни двураменни реанимационни колони, създаващи условия в случай на нужда да се превърнат в малки операционни.  Всяка родилна зала има възможности за първична реанимация и грижа за новородените. Четири от родилните зали разполагат със собствен санитарен възел - тоалетна и душ. Стените и подовете на помещенията са покрити с модерни облицовки, които са антибактерицидни и имат съставки, които неутрализират статичното електричество.
Нововъведенията включват и централна мониторна система - 10 мониторни поста, сървър и централна станция за наблюдение на детските тонове и маточните контракции. Информацията от залата ще излиза на централен пулт, чрез който може да се следи как върви родилният процес и какво е състоянието на бебетата.
Старшата акушерка на Родилна зала Нели Маринова обясни, че освен модерната апаратура от изключителна важност са кадрите. Тук под нейно ръководство работят 32 акушерки, които са добре подготвени и с много опит. Не случайно лечебното заведение е база за обучение на бъдещи акушерки. Според Нели Маринова в "Майчин дом" се държи изключително много на отношението към пациентите и точно това кара повечето от тях отново да предпочетат да родят  именно тук.
Пресцентър