Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
БАПЗГ УЧАСТВА В КАМПАНИЯТА
"АЛКОХОЛЪТ И ТВОИТЕ ГРАНИЦИ - ОТКРИЙ ГИ!"
 
 
В духа на Глобалната стратегия за намаляване вредната употреба на алкохол, на 30 юни т. г. пред сградата на Министерството на здравеопазването в столицата се проведе информационна кампания  под мотото: "Алкохолът и твоите граници - открий ги!"  Това стана по инициатива на здравното министерство и Световната здравна организация, с партньорството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Държавната психиатрична болница по наркомании и алкохолизъм, Националния център по наркомании, Столична РЗИ, Превантивно-информационния център  по проблемите на наркоманиите - София и Психотерапевтичната общност "Феникс".
На проявилите интерес към събитието бяха раздавани информационни материали, а със специални очила, които те можеха да си поставят,  се симулираше как въздейдства върху сетивата  повишеното съдържание на алкохол в кръвта.
Активисти на БАПЗГ, сред които бе и Дафинка Коцева - главен секретар,  участваха активно в разясняването на вредата от злоупотребата с алкохол. Мариана Стоянова - старша акушерка в АГ-отделението  на болница  "Токуда" запозна младите посетители с негативното влияние на алкохола върху репродуктивните възможности и  върху плода в различните периоди от бременността.  В раздаваните специални дипляни и листовки  се обясняваше, че алкохолът причинява над 60 вида заболявания, сред които онкологични, белодробни, сърдечно-съдови, имунологични, скелетно-мускулни, психични и др. Оказва се, че употребата на алкохол е сред основните причини за зачестилите напоследък убийства и самоубийства, за  насилието в училищата и по улиците.
Целта на кампанията е да се ограничи вредния навик да се употребяват големи количества алкохол не само от възрастните, но за съжаление вече и от много млади хора, даже деца -  каза Вилия Великова, главен експерт в дирекция "Обществено здраве" към Министерство на здравеопазването.
Пресцентър