Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.05.2018)
 
АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ И ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ ОТНОВО С АПЕЛ СРЕЩУ АГРЕСИЯТА НАД МЕДИЦИ
Председателят на БАПЗГ Милка Василева изпрати писмо до управителя на "МБАЛ - Своге" д-р Любица Томчева в знак на подкрепа и съпричастност към хирургичната медицинска сестра, която стана жертва на агресия от страна на пациент. "За съжаление това е поредното посегателство над медик, докато изпълнява служебните си задължения. Наясно сме, че пострадалата сестра е много огорчена и стресирана и едва ли иска да се говори за този случай. В същото време обаче си даваме сметка, че обществото трябва да чува за подобни инциденти, за да се създаде обществена нетърпимост срещу агресията и насилието над хора, които със сърце и висок професионализъм лекуват и се грижат за своите пациенти", се казва в писмото на Милка Василева.  В него тя допълва: "Като съсловна организация изразяваме притесненията си, че въпреки взетите от институциите мерки за ограничаване на агресията срещу медицински специалисти, засега не се забелязва осезателен ефект. Надяваме се, че изразявайки своята непримиримост и решителност срещу юмручното право и давайки повече информация за тежкия и отговорен труд на хората в бели престилки, ще можем да допринесем за облагородяването на отношенията между пациентите и медиците и ще бъде постигната максимално безопасна работна среда".
В писмото се казва още: "Наясно сме, че често нашите колеги се превръщат в лесни мишени на изнервени от слабостите на здравната система пациенти и техни близки. Надяваме се, че със започналите оздравителни реформи, нещата ще вървят към по-добро. БАПЗГ осъжда остро всеки акт на агресия и насилие над медицински специалисти и призовава обществото за повече човечност, толерантност и бдителност."
В писмо до БАПЗГ председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев изрази безпрекословната подкрепа и съпричастност на лекарския съюз към нападнатата сестра и целия медицински екип. В него той отбелязва, че специалистите по здравни грижи най-често са обект на насилие и допълва: "Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на пациентите и се бори за спасяването на човешки живот, да трябва да се бори за своя. БЛС е категоричен в твърдението си, че са необходими поредица от адекватни мерки за превенция на насилието и мобилизация на цялото общество в борбата с агресията срещу медицински персонал".
 
СТУДЕНТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ В РОДИНАТА СИ
Clinica.bg продължава да публикува есета та студенти по здравни грижи, които се включиха в Националния конкурс за есе "Предизвикателството да работя в България", организиран от БАПЗГ и Clinica.bg. Ето какво споделя в есето си 20-годишната Гюлтен Тербешова, второкурсничка в специалност "Медицинска сестра" в Медицински университет-София: "Днес, когато имам възможност да направя мечтата си реалност и да съм до хора, които имат нужда от моята помощ и от моята подкрепа, аз се сблъсках с проблема на специалистите по здравни грижи и на хората, които също като мен искаха само едно - да помагат! Този проблем е, че сме малко. Ние  всички сега имаме проблем - държавата ни е застрашена да остане без хората, готови да помагат, и без важната част от едно здравеопазване - медицински сестри, акушерки, лекарски асистенти, рентгенови лаборанти, рехабилитатори, ортопедични техници, масажисти. Вярвам, че когато се даде гласност на нашите проблеми, тогава ще се намери решение за тях.Пред нас се е изправил един от многото проблеми и той е вечното бягство към материалното, вечното бягство от трудното. Всички виждат бъдещето си през призмата на парите".  Според студентката изборът, който ще направят тя и колегите ? е много важен: "Пред нас в момента стои предизвикателството да останем в България.  Да се грижим и да даваме помощ на нашите близки и пример на нашите деца, че се борим за нашето бъдеще. В чужбина може би е по-лесно? Там системата е изградена и от теб се иска просто да се впишеш в нея. Героизмът и смелостта е да останеш в България, да се изправиш срещу проблемите на твоето общество, да дадеш от себе си и да станеш част от нещо, което ще остане дори след теб. Какво ще стане ако всички се откажем когато ни стане трудно и избягаме?"
 
МЗ ЩЕ ИЗПРАЩА МОБИЛНИ ГРУПИ ЗА ТЕЛК В ОБЛАСТИТЕ, В КОИТО ЛИПСВАТ СПЕЦИАЛИСТИ
Мобилни групи от Министерство на здравеопазването могат да решат проблемите в областите, в които липсват специалисти за ТЕЛК. Това изтъкна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти, информира Zdrave..net. Думите му бяха в отговор на въпрос какво може да направи МЗ за 800-те души в Димитровградска област, които не могат да получат решения от ТЕЛК заради липсата на пулмолози в областта.
"Генералното решение обаче е с новата наредба за ТЕЛК. Там нещата са направени така, че да не се стига до такива ситуации", уточни министърът.
По думите му в новата наредба е намерено решение за издаването на медицинска експертиза и пациентите няма да бъдат обвързани по местоживеене. 
"Дадохме възможност в ТЕЛК да работят лекари, не само по трудови правоотношения, а да работят на граждански договор и на намалено работно време. Имаме възможност да увеличим хората, които работят в тази система и по този начин да приближим държавата до хората, които имат нужда от тази помощ", заяви министърът.
 
ПРЕСТРУКТУРИРАНЕТО НА "ПИРОГОВ" Е В ХОД
Преструктурирането на УМБАЛСМ "Пирогов" вече е в ход, заяви в интервю за Zdrave.net директорът на болницата проф. д-р Асен Балтов. Той обясни, че ръководството е амбицирано да започнем развитие на неврология, гастроентерология и лицево-челюстна хирургия на по-високо ниво от досегашното.
"Много ми се иска да продължим с педиатрично отделение. Знаете, че имаме десет педиатрични хирургични отделения и клиники, а нямаме педиатрично, в което децата да бъдат подготвени за операция или следоперативно да продължи лечението им", обяснява проф. Балтов. Той коментира още, че планът за оздравяване на "Пирогов" работи в две посоки. Едната е да намаляване на всички договори за външни услуги и  намаляване на  цените на доставките. Появили са се фирми, които искат директно да договарят с "Пирогов", а не да минават през прекупвачи. Друга цел на ръководството на болницата е да намали договорите за абонаментно обслужване, което ще редуцира ежемесечните разходи на лечебното заведение.
 
МЕДИЦИТЕ ОТ МБАЛ - ЛОВЕЧ ЩЕ ПОЛУЧАТ ЗАПЛАТИТЕ СИ ЗА ЯНУАРИ
Министерството на здравеопазването е осигурило средства за изплащане на януарските заплати на работещите в Ловешката болница, съобщи БНР.  Въпреки това ловешките медици отново излязоха на протест и блокираха една от основните улици в града, като настояха за трайно решаване на проблема.
Липсата на пари принуждава много от тях да напускат. Заради недостиг на персонал може да бъдат затворени още отделения.
Протестиращите коментираха, че в болницата остават единствено пенсионери, които могат да разчитат на някакъв допълнителен доход.
Протестите на ловешките медици ще продължат, като за 7-ми май е планирано гражданско неподчинение на главния път София-Варна.