Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.05.2018)
 
Синем Салим, студентка във Филиал Шумен на МУ-Варна:
ДА СТАНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА БЕ МОЯТА ДЕТСКА МЕЧТА
"Да съм медицинска сестра е сбъдната мечта. Единствена мечта от детството ми е била да мога да помагам на хората и като благодарност да виждам усмивки по лицата и щастие в очите им. Мисълта, че мога да направя болката по-поносима, че с една усмивка, малко внимание и загриженост, с една блага дума, мога да даря спокойствие и щастие на друг човек, ми дава сили, вдъхновение, стимул да бъда още по-добра - като медицински специалист и като човек". Това написа в есе 20 годишната Синем Салим, която учи за медицинска сестра във Филиал Шумен на Медицински университет - Варна. Тя е една от участничките в Националния конкурс за есе "Предизвикателството да работя в България", организиран от БАПЗГ и Clinica.bg.
Младото момиче споделя още: " Много добре си спомням всичките тихи и спокойни вечери на село, в които за пореден път четях и предпочитах старите учебници на баща ми от ветеринарното училище. За мен отдавна беше ясно, че искам да стана медицинска сестра и преди 2 години избрах специалността "Медицинска сестра", тя има приложение на много места. Заслужава си, защото можеш да се реализираш в България."
 
ПОДГОТВЯТ 400 ДИСПЕЧЕРИ ЗА СПЕЩНА ПОМОЩ
Над 400 служители в Районните координационни централи на Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в страната ще преминат специални курсове за подобряване на работния процес. Това става ясно от графика, публикуван на сайта на Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна помощ, информира Clinica.bg.
За улеснение на курсистите обучението ще се осъществява в центровете за спешна медицинска помощ в областните градове. Темата е "Телекомуникационния и приоритетния екипен триаж в центровете за спешна медицинска помощ", като до момента в този вид подготовка са участвали 80 медицински специалисти.
Видин, Монтана и Враца са първите градове,  в които ще се проведат курсовете в периода 8-11 май. За обучението във Видин са се записали 15 участници, за това в Монтана - 10, а във Враца - общо 20 души. В периода 14-18 май курсове ще има в Хасково, Смолян, Пловдив и Кърджали, за които интерес са проявили общо 64 медицински специалисти. На 21 май пък още 15 души ще се обучават в ЦСМП-Кюстендил. През юни курсове ще има в още 14 града.
През април в Националния център за обучение на кадри в спешната медицина 
бе проведено и обучение на директорите на всички центрове за спешна медицинска помощ в страната, което бе посветено на управлението на процесите и ресурсите в районна координационна централа на ЦСМП. На него директорите на спешните структури са се запознали с утвърдените от МЗ протоколи за телекомуникационен и екипен триаж, както и за телефонния инструктаж и взаимодействието със структурите на единния номер 112.
 
От здравното министерство уверяват:
ПАЦИЕНТИ С ХИВ, ТУБЕРКУЛОЗА И ПОВЕДЕНЧЕСКИ РАЗСТРОЙСТВА НЯМА ДА ОСТАНАТ БЕЗ ЛЕКАРСТВА
Пациентите с ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди, както и синдром на зависимост, няма да останат без лекарства. В това уверяват от Здравното министерство, след като организации, работещи с хора с ХИВ, алармираха, че над 700 пациенти с вируса може да прекъснат лечението си заради обжалване на обществена поръчка за доставка на лекарства, информира Zdrave.net.
От МЗ обясняват, че ведомството приключва процедурите по сключването на договори с класираните на първо място участници. По сключените договори заявките са връчени на търговците на едро и лекарствата се доставят в съответните лечебни заведения.
За недоговорените позиции МЗ обявява открита ускорена процедура и уверяват, че до сключването на договорите по останалите позиции министерството е предприело всички възможни действия, за да не остане нито един пациент без лекарства, както и да не бъде допуснато прекъсване на провежданите терапии.
"За целта е създадена организация за вътрешни преразпределения на налични в лечебните заведения количества лекарствени продукти, преразпределения на количества от наличен резерв към МЗ, както и взаимодействие с търговци на едро и притежатели на разрешението за употреба", обясняват от ведомството.
 
ОЩЕ ДВЕ СДРУЖЕНИЯ  СТАНАХА НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНИ
Правителството прие решения за признаване на сдруженията "Българска асоциация Диабет" и "Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите" за представителни организации на национално равнище в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години, информираха от пресслужбата на МС.
Сдружението "Българска асоциация Диабет" оказва съдействие за подобряване на условията на живот, труд, лечение, профилактика и самоконтрол на хората с диабет в България, както и за тяхната социална интеграция, личностната реализация и пълноправното участие в обществения живот. Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите подпомага интегрирането на тази категория лица в обществото и съдейства за реализацията на личностните им качества.
Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е консултативен орган към Министерския съвет. Членуващите в него неправителствени организации защитават интересите на хората с увреждания и изразяват становища по нормативни и стратегически документи, с което допринасят за изпълнението на държавната политика за интеграция на хората с увреждания и за усъвършенстване на нормативната база.
 
Уникална операция в МБАЛ "Св. Анна" - Варна:
ИМПЛАНТИРАХА ИЗКУСТВЕНА РАМЕННА СТАВА
Уникална операция по имплантиране на изкуствена раменна става извърши във Варна екип от ортопеди в МБАЛ "Света Анна", съобщи БНР.
Операцията е извършена от д-р Ивайло Митковски и специалисти от Военномедицинската академия.
Пациентът е 59-годишен варненец с тежък ревматоиден артрит, който вече има две тазобедрени ендопротези. Началникът на клиниката по ортопедия и травматология в "Св. Анна" доц. д-р Руслан Попстефанов коментира, че износването на раменната става е по-рядко заболяване и по тази причина през последните 10 години във Варненската ортопедична клиника това е третата протеза, която се поставя. Специалистът обаче изрази съжаление, че НЗОК не поема нито лев от стойността на протезите за разлика от другите страни Западна Европа и северната ни съседка Румъния, където изкуствените стави се плащат изцяло от обществените здравни фондове.