Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.04.2018)
 
Две студентки от Филиал Шумен на МУ-Варна:
ПРОФЕСИЯТА НА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА Е ПРЕСТИЖНА
"Аз от малка исках да стана медицинска сестра. Това беше и желанието на моите родители, които искаха да се реализирам и да бъда полезна за тях, за хората, които имаха нужда от грижи за здравето си. В моето семейство до скоро нямаше здравни специалисти, но от тази година вече имаме лекар в семейството. За моите родители тази професия е много престижна", това споделя в своето есе Джансу Ибархим, която учи за медицинска сестра във Филиал Шумен на Медицински университет - Варна. Тя е сред участниците в  Националния конкурс за есе "Предизвикателството да работя в България", организиран от БАПЗГ и Clinica.bg.
"Замисляйки се за бъдещето и слушайки разкази за това как можеш да бъдеш полезен на хората в трудните им моменти, как те се нуждаят от грижи, се насочих към тази професия. Когато започнах да следвам в университета пред мен се разкриха хоризонтите на тази професия. Още в самото начало на учебната година осъзнах, че съм на правилното място и че съм направила правилния избор. Медицинската сестра не само полага грижи за здравето на хората, а и е част от това преживяване. Това налага развитието на сестринството и изпълнение на множество функции, отнасящи се до укрепване на здравето и преодоляване на заболяването", разсъждава Джансу. Тя споделя още: "Избирам България и приемам предизвикателството за работя в моята родина. Защото искам да се реализирам тук в моята родна земя. Собствената ми реализация зависи не само от положението и условията в нея, а главно от мен, от моите способности и вярата, че мога да успея. Убедена съм, че ние младите хора можем да се развиваме и в България."
"Аз не смятам, че е предизвикателство да работя в България, според мен има хубаво бъдеще за младите хора тук. За тази цел човек трябва да има добро образование и да намери професията, която го удовлетворява, и с която се чувства полезен", написа в есето си Валентина Христова, второкурсничка от специалност "Медицинска сестра" във Филиал Шумен на МУ - Варна. 20-годишното момиче признава : "Чрез моето образование като медицинска сестра бих била много щастлива да помагам на хората. Тази професия е голямо предизвикателство за мен, защото е много отговорна и е опора на хората, които имат нужда от медицинска помощ. Някога като дете аз мечтаех за много неща. Първо исках да бъда учител, аниматор и т.н. С годините всичко около мен се променяше заедно с моите мечти. През годините реших, че моето желани е да помагам и да бъда полезна на хората, моята цел е да стана медицинска сестра."
 
Здравният министър Кирил Ананиев:
ЩЕ БЪДАТ ЗАКРИВАНИ САМО БОЛНИЦИ БЕЗ КАДРИ И ДЕЙНОСТ
Към закриване на лечебни заведения ще се прибягва само, когато те не покриват минималните изисквания на медицинските стандарти за персонал и обем дейност. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол. Мерките са част от вече представената визия за единен финансов контрол върху лечебните заведения, информира Clinica.bg.
Болниците, способни да подсигурят заплатите на нужния брой лекари и медицински сестри и да изпълняват минималния обем дейност "по стандарт", могат да се чувстват спокойни за бъдещето си, става ясно от думите на министър Ананиев. Те ще продължат да съществуват самостоятелно, министерството няма да ги закрива, нито ще ги слива с други структури. Но в случай, че не им достига персонал и извършват незначителен обем дейности, за тях ще се търсят други по-ефективни решения, включително спирането на приема на пациенти. Проблемът е, че в подобен риск са не малко лечебни заведения в страната, основно общинска собственост.
Министър Ананиев изтъкна, че ръководствата на лечебните заведения имат пълната свобода да предприемат структурни промени, съобразно новия финансов стандарт, които да имат положителен ефект върху извършваната медицинска дейност. Той даде за пример МБАЛ-Ловеч, чийто оздравителен план се изпълнява от няколко месеца и вече дава първите резултати. По данни на министерството през първото тримесечие на 2018 г. разходите на болницата са намалели с 907 хил. лв. в сравнение със същиуя период през 2017 г.
 
ПРОКУРОРИ РАЗСЛЕДВАТ БОЛНИЦИ ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ
На 24 април 2018 г.  прокурори от Върховна касационна образуваха 13 досъдебни производства за безстопанственост в болнични заведения в София, Видин, Разград, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен, информира Zdrave.net, позовавайки се на
съобщение на прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването да се извършва от следователи от Национална следствена служба, а ръководството и надзора върху разследванията да се осъществява от Софийска градска прокуратура, включително и за болниците от страната, за да се избегнат съмнения в пристрастност.
На 25 април 2018 г. прокурори от Върховна касационна прокуратура възложиха на ГД "Национална полиция" - МВР извършване на допълнителна проверка с оглед данните за безстопанственост в лечебни заведения в София, Хасково, Пловдив, Кремиковци, и Бухово. Тази проверка ще приключи в двумесечен срок. 
Всички останали материали, събрани в хода на проверката от МВР и МЗ, са изпратени на съответните окръжни прокуратури в страната - за анализ и преценка на необходимостта от извършване на допълнителна проверка и произнасяне по същество.
Разследванията на прокуратурата за болниците в Ловеч и Враца продължават, съобщиха още от прокуратурата.
В края на 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на ГД "Национална полиция" и Министерство на здравеопазването във всички държавни и общински болнични заведения, сключили договори в нарушение на чл. 9 ал.6 от Закона за лечебните заведения, договори за съвместна дейност с други лечебни заведения, договори за наем на помещения и апаратура и др. Проверени бяха 329 договори, сключени от държавните и общински лечебни заведения на територията на страната.
 
Европейската комисия препоръчва:
ДЕЦАТА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ИЛИ В УЧИЛИЩЕ
Децата да се ваксинират срещу най-опасните заболявания в училище или в детската градина. Това е една от 20-те препоръки, които Европейската комисия (ЕК) публикува в рамките на Еворопейската имунизационна седмица. Идеята е да се въведат рутинни проверки на ваксиналния статус и възможност за редовни имунизации там, където децата и възрастните са в големи групи - в учебните заведения и на работните места.
Ако хлапетата се ваксинират срещу опасните заболявания в детската градина, би могло да се избегне моментът, при който родителят отказва да заведе детето си при личния лекар, за да му постави нужната имунизация. Това на свой ред ще обезсили и антиваксиналните движения в Европа, заради които на Стария континент все още върлува епидемия от морбили.
"Ниският имунизационен статус на една държава-членка излага на риск здравето и безопасността на гражданите в целия ЕС. Сътрудничеството в тази област е в наш общ интерес. Да предпазим нашите деца, като ги ваксинираме", призова комисарят по на здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.
Представените 20 препоръки отговарят и на призива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. В своето обръщение за състоянието на ЕС през 2017 г. той настоя да се предприемат действия за подобряване на ваксинационното покритие
и да се гарантира, че всеки в ЕС има достъп до имунизация.
В тази връзка ЕК апелира държавите-членки да разработят и изпълнят национални и/или регионални планове за ваксинация до 2020 г., а "летвата" за ваксиналното покритие за морбили да се вдигне до поне 95% от популацията. Друга препоръка предвижда създаване на обща имунизационна карта и възможност данните от нея да бъдат споделяни по електронен път отвъд националните граници. За да се намалят рисковете от недостиг на ваксини пък, ЕК предлага да се създаде единно европейско хранилище за данни. Идеята е то да съдържа информация за запасите и потребностите от ваксини, така че да се улеснят възможните доставки и да се избегнат липси. Мерките предвиждат още обучение на всички здравни работници, които бият инжекции срещу опасните заболявания, и създаване на информационен портал за ваксинациите до 2019 г.
 
ОЗДРАВИТЕЛНИЯТ ПЛАН В МБАЛ-ЛОВЕЧ Е ОПТИМИЗИРАЛ ХАРЧОВЕТЕ
В двоен размер са намалели финансовите загуби  на МБАЛ Ловеч за първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2017 г. Ако през миналата година те са били в размер на 391 000 лв., то след първите три месеца на 2018 г. са 205 000 лв. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев па време на парламентарния контрол днес в отчет на резултатите от оздравителния план на МЗ в болницата, информира Zdrave.net.
Общите приходи на болницата за разглеждания период в сравнителен план значително намаляват - от 2 337 000 лв. през 2017 г. на 1 615 000 лв. през 2018 г. По думите на министъра, това се дължи на спиране на дейността на инвазивната кардиология. Общите разходи обаче също намаляват: от 2 728 000 лв. в началото на 2017 г. те спадат на 1 820 000 лв. през 2018 г., отчете министърът.
"Значителна е тенденцията на намаление в разходите за медикаменти и консумативи - от 326 000 лв. през 2017 г. на 181 000 лв. през първото тримесечие на 2018 г. При краткосрочните задължения към доставчици за първите тримесечия на 2017 г. и 2018 г. също се наблюдава намаление  от 3 867 000 лв. на 3 048 000 лв.", изтъкна Ананиев.
Вследствие на прилагането на оздравителния план е намален и средносписъчният брой на персонала, който през първото тримесечие на 2017 г. е бил 386 заети срещу 302 заети за първото тримесечие на настоящата година. Същевременно министърът отбеляза, че процесът на оптимизиране на разходите за персонал не е приключил.
От думите му стана ясно още, че е намален и разходът за преминал болен, който през първото тримесечие на миналата година е бил 754,52 лв., а за 2018 г. е в размер на 594 лв. Министър Ананиев коментира и протестите на персонала на болницата от последните дни, като призна, че действително не са получени три заплати, но отбеляза, че откакто е влязъл в сила оздравителният план, няма месец, в който да не са изплащани възнаграждения.
 
В НЕСЕБЪР СЕ ПРОВЕЖДА ЧЕТВЪРТАТА НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКА КОРФЕРЕНЦИЯ, ОРГАНИЗИРАНА ОТ ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ
Профилактиката води до намаляване на лекарските пропуски и е предпоставка за по-голям успех в диагностично-лечебния процес. Темата за превенцията беше акцент в първия ден на Четвъртата научно-практическа конференция на БЛС, която се провежда в Несебър, информира Clinica.bg.
"Хроничните незаразни болести водят до смърт в 80% от случаите. Тази тежка статистика само по себе си обуславя необходимостта от ранно диагностициране и профилактика на заболяванията. Промяната в нормативната база и значителното увеличение във финансирането на профилактичната и диспансерна дейност, са все по-необходими, за да се осигури практически  превес в политиката за профилактика на хроничните незаразни болести. Своевременният достъп, широкият обхват на пациентите и ефективният контрол ще спомогнат за ограничаване и  превенция на  заболяванията", коментира д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС.
По време на научния форум бяха обсъдени и теми свързани с професионалната отговорност на лекарите в европейските страни, безопасността на пациента, контрола и качеството на медицинските услуги, както и правните възможности за доктори и пациенти. В научния форум участват председателите на Българската съдийска асоциация и на Асоциацията на прокурорите в България, както и представители на Камарата на следователите.
 
БЪЛГАРИЯ С ЕЛЕКТРОННО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ДО 2019 Г.
Най-късно в края на 2019 г. България ще има национална здравна електронна система и електронно здравеопазване. Това отговори по време на петъчния парламентарен контрол  здравният министър Кирил Ананиев на въпрос от народния представител от БСП проф. Георги Михайлов относно създаването на регистри на заболяванията в страната. Проф. Михайлов изтъкна, че в последните години е нарушен балансът между средствата за лекарства и болнична помощ и посочи, че една от причините е липсата на ясни критерии за приложение на високотехнологична терапия на пациентите, електронното досие и регистри на заболяванията.
В отговор Ананиев обясни, че Министерство на здравеопазването е насочило усилията си в развитието на електронното здравеопазване чрез проект "Доизграждане на Националната здравно-информационна система", етап I и етап II по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в рамките на ОП "Добро управление" 2014-2020 г.  Обществените поръчки за отделните модули от нея се очаква ще бъдат обявени в края на юни 2018 г., а самата система, която ще позволи и създаването на електронно здравеопазване, се очаква да стане факт в края на следващата година, обясни министър Ананиев. Той посочи, че връзката между съществуващите в момента регистри на заболяванията в страната е на много остаряла технологична основа. Предвижда се да бъдат разработени и надградени минимум 23 национални електронни регистри.
 
ЕЛЕКТРОНЕН КОНТРОЛ ЗА РЕЕКСПОРТА НА ЛЕКАРСТВА
Паралелният износ на лекарства ще се контролира изцяло по електронен път. Системата, предназначена за тази цел вече се работи от здравното министерство. Това стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване, информира Clinica.bg.
Депутатите приеха на второ четене промените в закона за лекарствата, които засягат паралелния износ на медикаменти. Първоначалният проект на здравното министерство обаче претърпя доста редакции най-вече по идеи на управляващите от ГЕРБ.
Народните представители решиха да премахнат Експертния съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), който трябваше да изготвя списък за ограничаване износа на медикаментите, които липсваха. Определянето им пък се предвиждаше да става на база сигнали от аптеките, които не са получили заявката си за лекарства след два дни от подаването й, което според дистрибуторите беше доста субективно. С поправките обаче Експертният съвет отпада от закона и се детайлизира създаването на електронна система от агенцията по лекарствата, която ще следи наличностите в страната. В нея трябва да подават информация всички участници в търговската верига - от фармацевтите до производителите на медикаменти, включително касата и министерството, за движението и количествата на лекарствата. Ако се установи, че наличностите в България от даден продукт са по-малко от 65% от необходимите количества за месец, изчислени въз основа на средномесечното потребление за предходните 6 месеца, той няма да бъде разрешен за износ и ще стане част от забранителния списък, който ще се обновява веднъж месечно. Депутатите редактираха и изискванията към производителите на лекарства да пазят резерв с медикаменти от 10% в случай на недостиг.