Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.04.2018)
 
Никол Петрова, медицински лаборант:
ОСТАНАХ ДА РАБОТЯ В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО ОБИЧАМ РОДИНАТА СИ, РАБОТАТА СИ, МАЛКАТА БОЛНИЦА
"Аз избрах да остана в България и в малкия град, в малката болница. Да работя със стара апаратура и с чупещи апарати, под напрежение, за малко пари. Въпреки всичките минуси, които хич не са малко, аз обичам работата си, обичам България, малкия град и малката болница. Обичам срещите със смъртта и тези с живота. Те ме карат да се чувствам жива. Обичам историите на пациентите, както и тези на персонала. Всяка от тях ме учи на нещо. Всеки ден се случва нещо различно, нещо ново за научаване. Всеки ден е житейски опит. " Това написа в емоционалното си есе Никол Петрова в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" - гр. Монтана, която участва в Националния конкурс за есе "Предизвикателството да работя в България", организиран от БАПЗГ и Clinica.bg.   
Специалистката споделя още: " Тук е коренът ми - силен, здрав и мощен, даващ сила за оцеляване дори, когато си мислиш, че по-трудно не може да бъде. Трудностите имат огромно значение, но без тях нямаше да има предизвикателство, нали? Всеки, който е избрал да остане тук, трябва да е готов да премине през него... В България постоянно се говори за криза. Терминът "криза", според китайското му значение означава едновременно "опасност" и "възможност". Реших да остана в България, за да мога да изпробвам тази възможност - да отстоя себе си, да изпитам границите си и най-вече да бъда това, което искам да бъда.
 
Зам.-министър Жени Начева:
ОЧАКВАМЕ ПО-НИСКИ ЦЕНИ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ
"Считаме, че е напълно реално производителите и вносителите на медицински изделия у нас да договорят по-ниски цени с лечебните заведения. В момента работим по регламент за да бъде това възможно". Това обясни зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по повод ежедневните сигнали за пациенти, които не могат да си позволят животоспасяващи операции. По случаите вече се извършват проверки, както от НЗОК, така и от Министерството на здравеопазването, информира Clinica.bg.
Пациентски организации "Заедно с теб" алармираха, че  81-годишна жена е починала  на 22 април 2018 г. в столичната УМБАЛ "Св. Екатерина", тъй като не е могла да доплати за изделие, за което НЗОК плаща по-малко от 1 април. В организацията са постъпили още две жалби от пациенти, които не могат да си доплатят нужните медицински изделия.
"Всички операции за поставяне на сърдечни клапи или други медицински изделия могат да бъдат проверени и ако от пациента е било поискано доплащане, НЗОК и МЗ могат да вземат съответните мерки", увери Начева. По думите й още утре ще бъде оповестен резултатът от проверката по случая с починалата пациентка. Според първоначалната информация от директора на болницата проф. Генчо Начев смъртта на жената се дължи на тежкото й здравословно състояние и няма връзка с поставянето на въпросното изделие, уточни  Начева.
 
ЗАТЯГАТ КОНТРОЛА ЗА ВЪТРЕБОЛНИЧНИ ИНФЕКЦИИ
Затяга се контролът за вътреболнични инфекции в лечебните заведения. Инспектори от РЗИ ще тръгнат на проверки, за да установят спазват ли се правилата срещу разпространението на опасни бактерии. Предстои главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев да пусне указателно писмо с инструкции до регионалните здравни инспекции, съобщи специалистът за Clinica. bg.
Проверките ще са основно в големите областни лечебни заведения с повече легла. Идеята е вниманието на болничните шефове да се насочи към проблема с вътреболничните инфекции, който в последно време е неглижиран.
"Стандартът ни по вътреболнични инфекции е един от най-добрите на Балканите. Но вниманието на директорите е насочено към това как да се изплатят заплатите, как да се вържат двата края и вътреболничните инфекции са последна грижа", коментира д-р Кунчев. Инспекторите ще следят дали се спазва съществуващият стандарт и дали болницата следва антибиотична политика, която има пряка връзка с проблема. Здравно министерство обмисля и идеята да се завиши тежестта на критерия "Вътреболнични инфекции" при акредитацията на болниците.
Данните показват, че вътреболничните инфекции са средно около 1% в различните отделения у нас. Според Кунчев обаче този процентът не е реален, защото показателите се следят формално. "Има международни критерии, дори да си перфектен, няма начин вътреболничните инфекции да са под 5-6%. Пряка връзка с вътреболничните инфеции има антибиотичната политика на болниците, която липсва в 80% от лечебните заведения у нас, подчерта специалистът

Специалисти алармират:
ВСЕ ПОВЕЧЕ РОДИТЕЛИ ОТКАЗВАТ ДА ИМУНИЗИРАТ ДЕЦАТА СИ
Родители масово се отказват с декларации да имунизират децата си, отчитат от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. Причините, с които родителите аргументирали решенията си, били от различно естество, информира Dariknews.bg.
В интернет пространството се споделяли мнения, според които ваксината срещу Хепатит B заразява с ХИВ. Информацията съобщи епидемиологът д-р Магдалена Станева, която завежда отдел "Надзор на заразните болести" в инспекцията.
"Проблемът с отказите от имунизация днес засяга не толкова хората с нисък социален статус, колкото интелигентни майки, сред които инженери, адвокати и икономисти", посочи д-р Станева. Тя обяснява тази ситуация с антиваксиналните движения, които по думите й се разрастват значително: "Отказите от имунизации създават огромни рискове от разпространение на заразни заболявания, които могат да доведат и до инвалидизиране, а няма да е силно, ако кажа и до летален изход, защото има много тежки инфекциозни заболявания, които неминуемо завършват със смърт. Имунизацията е една от основните начини, за да бъде предотвратено ваксинопредотвратимо заразно заболяване", подчертава специалистката.
 
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕДЛОЖИ ПАКЕТ ОТ МЕРКИ ЗА ОБМЕН НА ЗДРАВНА ИНФОРМАЦИЯ
Европейската комисия предложи пакет от мерки за подобряване на достъпността на данните в ЕС. Значителна част от тях засягат здравния сектор в държавите членки, информира Zdrave.net.
Основаните на данни иновации играят ключова роля за пазарния растеж, създаването на работни места, най-вече за малките и средни предприятия, стартиращите предприятия и разработването на нови технологии. Те дават възможност на гражданите да ползват и управляват по-лесно своите здравни данни, а на публичните органи - да използват по-добре тези данни за научни изследвания, профилактика и реформиране на системите на здравеопазване, посочват от Еврокомисията.
Предложенията се основават на Общия регламент за защита на данните, който ще започне да се прилага от 25 май 2018 г.
От ЕК посочват, че Комисията е определила план за действие, поставящ интересите на гражданите на първо място, когато става въпрос за техните здравни данни. Това ще бъде възможно чрез осигуряване на достъпа на гражданите до техните здравни данни и въвеждането на възможност за трансграничното им споделяне, чрез използване на големи масиви от данни, позволяващи по-персонализирано поставяне на диагнози и лечение, както и по-добро предвиждане на епидемии.
Ще бъде насърчено и използването на подходящи цифрови инструменти, които позволяват на публичните органи да използват по-добре здравните данни за научни изследвания и реформи на системите на здравеопазване.
Предложението обхваща също така оперативната съвместимост на електронните здравни досиета, както и механизъм за доброволна координация на обмена на данни, в т.ч. на геномни данни, във връзка с профилактиката и изследванията на заболявания.
 
МЕДИЦИ ОТ ЛОВЕЧ ОТНОВО ПРОТЕСТИРАХА
Медици от МБАЛ - Ловеч  излезнаха на протест и днес. Те блокираха за около 20 минути централна улица в града, информира БНР. Недоволството е заради неизплатени заплати и неясното бъдеще на болницата, която е в тежко финансово състояние от месеци. От началото на годината до сега  са закрити няколко болнични отделения, а около 50 лекари и медицински сестри са напуснали работа.
Все още не е ясно дали до края на този месец медиците от Ловешката болница ще получат поне една от дължимите им три заплати. Те са категорични, че ще продължат с протестите, докато не бъде намерено трайно решение на проблема.
И днес протестът на медиците беше подкрепен от граждани, които изразиха притесненията си пред репортера на програма "Хоризонт", че ако затворят болницата, няма за има къде да лекуват децата си.
 
БАВЯТ ЗАПЛАТИТЕ В МБАЛ-ШУМЕН
Лекари и медицински сестри от МБАЛ-Шумен остават без заплати до края на май, информира Clinica.bg. В дъното на проблема е липсата на договор с Националната здравноосигурителна каса, стана ясно от думите на директора на болницата д-р Атанас Атанасов.
Забавяне във възнагражденията на медиците ще има в изплащането на аванса за месец май. Той ще бъде преведен заедно със заплатата за април, но малко по-късно, уточни д-р Атанасов.
"Тъжно е медицинската професия да бъде принизявана до такова ниво. Непрекъснато се говори за корупция, некадърност и линчуване на лекари, а твърде малко за безизходицата, в която е боксува българското здравеопазване днес", възмути се д-р Десислава Найденова, председател на първичната организация на БЛС в лечебното заведение. По думите й стресът и ниското заплащане водят до критичен минимум на специалистите в държавните болници, а от това в крайна сметка страдат пациентите.
 
В УМБАЛ  БУРГАС СПАСИХА БЕБЕ С УНИКАЛНА ИНФОРМАЦИЯ
В УМБАЛ Бургас извършиха изключително рядка в света операция, с която спасиха живота на 4-месечно момиченце, информира Clinica.bg.
Заслуга за бързата реакция и спасения детски живот имат екипи от няколко отделения на УМБАЛ Бургас - Първо детско, Второ хирургично, Отделението по образна диагностика и Отделението по анестезиология и реанимация.
Малката Елена страда от вродена малформация - ретростериална диафрагмална херния на Ларей, която се среща веднъж на 250 000 новородени. При този вид херния коремните органи навлизат в пространството зад гръдната кост през вроден отвор, притискат сърцето и белия дроб, затрудняват дишането и водят до фатален край. В случая с Елена сърцето било притиснато от дебелото черво, което ясно проличало и при рентгеново изследване с контрастно вещество.
Операцията е извършена от екип от Втора хирургия под ръководството на детския хирург д-р Евгений Бенчев, който преди година дойде в УМБАЛ  Бургас след опит в детски клиники във Великобритания и САЩ. При операцията през малък разрез през корема хернията е отстранена, а дебелото черво върнато на нормалното си място. С пластика със собствени тъкани е затворен дефектът на диафрагмата.
 
БЕЗПЛАТНИ ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРИ ЗА ТРИ ДВОЙКИ В ДУПНИЦА
11.5 хил. лв. за ин витро процедури се отпускат в Дупница. Двойките с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансиране от 30 април до 30 май. Парите са осигурени след съвместната благотворителна кампания под надслов "За повече деца в Дупница", информира Clinica.bg
Инициативата е дело на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев, председателя на Общинския съвет Емил Гущеров и Фондация "Искам бебе".
Сумата е събрана по време на Великденския базар и концерт в началото на този месец. Тя ще бъде разпределена между три двойки от община Дупница за извършване на ин витро процедури. Печелившите ще бъдат избрани чрез жребий в Деня на детето - 1 юни. Условията за кандидатстване на двойките за финансиране на ин витро процедура от кампанията са регламентирани в документи, съгласувани между двете страни.