Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.04.2018)
 
УВЕЛИЧАВАТ ТАКСИТЕ В МЕДИЦИНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ
В ПЛОВДИВ И ПЛЕВЕН
Правителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2018/2019 г., съобщиха от правителствената  от пресслужба. От там поясняват, че те са определени въз основа на предложенията на академичните ръководства на висшите училища.
Без промяна остават таксите за студентите в 17 държавни висши училища, сред тях са медицинските университети в София и Варна. Повишения на таксите има в медицинските университети в Пловдив и Плевен. За първия университет таксите се повишават с 250 лв. в направленията "Медицина", "Фармация" и "Стоматология" - за І курс редовна форма на обучение. При втория университет има увеличение от 50 лв. до 100 лв. в различните професионални направления.
От 6% до 8% е увеличението на таксите за всички специалности в Русенския университет "Ангел Кънчев", с изключение на тези от социалните, правните и стопанските науки.  Увеличението в ЮЗУ "Неофит Рилски" е от 11% до 24%
В 16 висши училища таксите за обучение се увеличават в някои професионални направления средно с 11,7 %.
При сравнителния анализ на досегашните такси и предложенията на висшите училища за новата учебна година е установено, че при девет държавни висши училища размерът на таксите за обучение на докторанти се увеличава средно с 13,1%  - от 20 лв. до 300 лева.
При 24 държавни висши училища и БАН няма промяна в размера на таксите за обучение на докторантите, а намаление на таксите за студенти се регистрира единствено при Софийски университет "Св. Климент Охридски".
 
ТРИ НОВИ ЕСЕТА ЗА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ЕСЕ "ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА РАБОТЯ В БЪЛГАРИЯ"
Здравният сайт Clinica.bg публикува още три есета, които участват в Националния конкурс за есе, организиран от БАПЗГ и Clinica.bg. Елиф Галиб, 20-годишна студентска от Филиал Шумен на Медицински университет - Варна, написа: "Избрах тази професия, защото обичам и искам да помагам на хората, които имат нужда от помощ, и като благодарност да виждам усмивки по лицата и щастие в очите им. Мисълта, че мога да направя болката по-поносима, че с една усмивка, малко внимание и загриженост, с една блага дума, мога да даря спокойствие и щастие на друг човек. Това ми дава сили, вдъхновение, стимул да бъда още по-добра като професионалист, и като човек. Аз вярвам, че мога да се докажа успешно с професията си. Чрез нея мога да покажа знанията и уменията си. Искам да остана да работя в България след като завърша образованието си. Вярвам, че всеки един от нас трябва да даде всичко от себе си, за да стане страната ни по-добро място за живот. Най-лесно е да си тръгнем  и да дадем труда и знанията си на друга държава. Според мен, да напуснеш родината си е бягство от отговорност към собствената си страна. Оставайки тук, ние показваме загриженост за бъдещите поколения." Нейната колежка Мариана Петрова също смята, че камъкът си тежи на мястото: " За мен е ясно, че ще срещам много трудности в работния си ден, но аз не се плаша от тях. Ще се боря, ще работя упорито, ще се грижа за болните с любов. Знам, че всеки ден за мен ще е различен, изпълнен с предизвикателства и горещо се надявам, че много млади хора като мен ще останат тук в България, за да работят за здравето на хората.Благодаря на моите родители, които ме насърчиха да се посветя на тази професия."
А ето какво написа 46-годишната медицинска сестра Катя Вангелова, която работи в Детска ясла "Мечо Пух" във Варна: "Имах отлична заплата в чуждата земя, благополучие и успех, но дълбоко в душата си тъгувах за семейството и родината. Получавайки за кратко време материално изобилие, аз разбрах - когато нямаш пари, си зависим от много неща. А когато ги имаш, но нямаш семейство, дом и родина, те нямат стойност."
 
МИНИСТЪР АНАНИЕВ СФОРМИРА РАБОТНА ГРУПА, КОЯТО ТРЯБВА ДА ПРЕДЛОЖИ НОВ МОДЕЛ ЗА НЕОТЛОЖНАТА ПОМОЩ
Петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на Националната здравноосигурителна каса и петима на Българския лекарски съюз, в това число трима от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, участват в сформирана със заповед на министър Кирил Ананиев работна група, която има за задача да предложи нов модел на организация на неотложната помощ в рамките на първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП), съобщиха от пресцентъра на МЗ. Експертите ще прегледат възможностите за реализиране на промени в действащата нормативна уредба, а като краен резултат от работата им се изисква предлагането на нов нормативен акт, който да бъде представен на здравния министър. Представителите на здравното министерство вече са готови с конкретни анализи.
Целта е да бъде решен въпросът с осигуряването на достъп до медицинска помощ извън обявения работен график на общопрактикуващите лекари. Преразглеждането на 24-часовата осигуреност на медицинска помощ е част от усилията на МЗ за гарантиране на достъп до неотложна медицинска помощ за всички здравноосигурени лица.
В момента общопрактикуващите лекари са задължени да бъдат на денонощно разположение. Съгласно Наредбата за пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК това може да стане по няколко начина: чрез дежурен кабинет на групова практика, в която общопрактикуващ лекар е съучредител, чрез сключен договор с друго лечебно заведение/кабинет за ПИМП, чрез договор с лечебно заведение с разкрит филиал на спешна помощ и др.
На друга работна група министър Ананиев е възложил да извърши преглед на действащата нормативна база в системите на здравеопазването и здравното осигуряване и свързаните с нея отчети и данни, които се подават към институциите. В началото на месец юни работната група трябва да излезе с конкретни предложения за намаляване на административната тежест. Целта е да се намали бюрократичната работа на работещите в системата на здравеопазването, администрациите да набавят необходимата им информация по вътрешноведомствен път, както и да се осигури по-пълен и бърз достъп до здравна информация от страна на гражданите.
 
ПОРЕДЕН ПРОТЕСТ НА МЕДИЦИТЕ ОТ МБАЛ-ЛОВЕЧ
За пореден път медиците от МБАЛ- Ловеч протестират, съобщи БНТ. Болницата се намира в тежко финансово състояние. Лекарите и сестрите са недоволни от неизплатените им заплати, недостига на лекарства и консумативи, както и заради неясното бъдеще на лечебното заведение. Протестиращите са изпратили отворено писмо до институциите с призив за трайно решаване на проблема. В него те твърдят, че разработеният през миналата година от Министерството на здравеопазването оздравителен план, на практика не работи.
Ловешките медици не са получавали заплати си за януари, февруари и март 2018 г. Според прокуриста на здравното заведение д-р Ченко Чоков, от началото на годината, на база оздравителния план, медицинските работници са получавали заплати за миналата година, но изплащането изостава с три заплати. Причините са натрупаните задължения от предходния период. Д-р Чоков уточни: "Заработките са достатъчно, както са по погасителния план, имаме подписани споразумения с голяма част от т. нар. кредитори за месечни погасявания в рамките на този погасителен план в рамките от 62 000 лв., но последните два месеца се наложи да преведем пари в повече на някои от кредиторите, като НАП и по този начин не успяхме да си покрием ежемесечните задължения." Той допълни, че подкрепя протестите на колегите си и днес ще търси решение на проблема в Министерството на здравеопазването и НЗОК.
 
ЕЛЕКТРОННИТЕ РЕЦЕПТИ ЗА ЛЕКАРСТВА ПО НЗОК ВЕЧЕ СА ФАКТ
От 1 април рецептурните бланки за лекарства за домашно лечение, които се поемат частично или напълно от НЗОК, трябва да бъдат издадени електронно от медицински софтуер. Занапред написаните на ръка рецепти няма да бъдат изпълнявани, тъй като са в разрез с Националния рамков договор, информира Zdrave.net.
Според разписаните условия по НРД 2017 беше даден достатъчен период от време за оборудване на практиките с необходимия хардуер, така че да могат да изпълнят заложената мярка за електронна рецепта. Срокът за това е бил до септември 2017 г, припомнят от БЛС.
От съсловната организация допълват, че електронизацията на процесите в извънболничната помощ е абсолютно необходима, с оглед предстоящото въвеждане на електронно здравеопазване и оптимизация на процесите в сектора. Част от тях са електронното здравно досие на пациентите, електронни регистри в системата и други.
 
НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НАСТОЯВА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ
"Обръщаме се към Вас от името на Национална пациентска организация (НПО), която е най-голямата национално представена организация за защита правата на пациентите в България, в която членуват над 80 пациентски организации, посветени на различни заболявания. Причина за безпокойство сред членовете на НПО предизвика изказването на Вицепремиера по икономическата и демографската политика г-н Валери Симеонов за отмяна забраната на тютюнопушене в затворени помещения, приета по време на управлението на ПП ГЕРБ през 2012 г. и връщане на режима, в който се допуска тютюнопушене в обособени зони, който беше в сила от 2005 до 2012 г."  Това пише в отворено писмо на НПО до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов, председателя на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова и здравния министър Кирил Ананиев. 
В писмото се казва още: "В публично оповестените намерения за промени в Закона за здравето, г-н Симеонов посочва като причина за своето предложение неспазването на сега действащата забрана за тютюнопушене, изграждането на постоянни конструкции, в които пушенето на практика е разрешено, по-добра защита на непушачите, които ще посещават заведения с по-добра вентилация и защита на интересите на развлекателния и туристическия сектор, част от който е поставен в неравнопоставено положение.
Като най-голямото обединение на пациентите в България, Национална пациентска организация няма как да не изрази категоричното си несъгласие с предложението на г-н Симеонов."
От НПО настояват темата за реално подобряване на общественото здраве да се превърне в национален приоритет, по който да се работи сериозно и отговорно с работещи и изпитани средства и механизми, прилагани в много от по-напредналите страни по света.
 
ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ АЛАРМИРАТ МИНИСТЪР АНАНИЕВ ЗА РИСКОВЕТЕ ОТ НЕПЪЛНАТА РЕИМБУРСАЦИЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
"Непълното реимбурсиране принуждава пациентите, особено възрастни с тежки придружаващи заболявания да заплащат непосилна за тях сума, води до животозастрашаващо забавяне и невъзможност за осигуряване на необходимото навременно лечение. Въпреки нашите предупреждения от 10 април 2018 г., изпратени в медиите, ръководството на Министерство на здравеопазването не направи никакви реални стъпки, за да защити живота и здравето ни. Имаме сигнали от пациенти, които не могат да си доплатят медицинските изделия, заради новите правила. Тук влиза и непосилната сума от 30 000 лв., която трябва да доплащат пациентите, нуждаещи се от изкуствено сърце, докато чакат донор за сърдечна трансплантация. По наша информация това са 5-6 пациента годишно в България. Пациенти, чийто живот зависи от бездушието на администраторите от институциите." Това написаха до здравния министър Кирил Ананиев пациентски организации "Заедно с теб".
В писмото се споменава за починала пациентка, която не е успяла да си доплати нужното медицинско изделие. "Да, правила за заплащане на медицинските изделия трябва да има и трябва цените да са урегулирани, но преди институциите да намалят цените за сметка на нашия живот, трябва да се осигури адекватна нормативна база, която да ни защити", пише още в писмото, публикувано в Clinica.bg.
 
ОЩЕ 5,6 МЛН. ЛВ. ДАВА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
5,6 млн. лв. допълнително ще даде Столична община за здравеопазване. Това стана ясно на днешното заседание на Здравната комисия към СОС, информира Zdrave.net. Парите се отпускат от Специализирания общински приватизационен фонд вследствие на продажбата на Общинска банка за 46 млн. лв. в края на миналата година.
Според общинския съветник от БСП Милка Христова парите трябва да бъдат използвани изцяло за наличните лечебни заведения към Столична община, тъй като някои от тях са останали в "зоната на здрача". "Предпочитания няма. Дали сме средства за лечебни заведения, които досега са били немили-недраги. Отпускаме парите поравно, като обръщаме най-вече внимание на доболничната помощ", изтъкна председателят на комисията д-р Веселин Милев.
 
ИЗГРАЖДАТ ЦЕНТРОВЕ ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ В РУСЕ
В Русе ще бъдат създадени центрове за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи, реши кабинетът на днешното си редовно заседание.  Кабинетът предоставя на Министерството на здравеопазването терен от 1.3 декара и четири сгради бул. "Скобелев" №42-А. Той ще се осъществи по проект "Подкрепа за деинституционализация на грижа за деца", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж". Проектът предвижда строителство, ремонт, реконструкция, преустройство, обновяване на сграден фонд или ново строителство за обособяване на центровете.