Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.04.2018)
 
Медицинската сестра Диана Николова:
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ГУБИМ МЛАДИ СПЕЦИАЛИСТИ!
"В днешно време да работиш като медицинска сестра в България, е предизвикателство, откъдето и да го погледнеш! Предизвикателство е да се оцелява с доходите ни, предизвикателство е да спасяваш човешки живот, а да не знаеш, какво да правиш със своя собствен. Предизвикателство е да бдиш над съня и здравето на болните, когато самият ти си уморен и болен. Предизвикателство е да кажеш, добра, топла дума, успокояваща, когато самият ти си обезпокоен за себе си и близките си". Това споделя медицинската сестра Диана Николова от МБАЛ "Св. Петка", която изпрати есе за Националния конкурс за есе "Предизвикателството да работя в България", организиран от БАПЗГ и здравния сайт Clinica.bg. 48-годишната медицинска сестра алармира, че младите медицински специалисти продължават да заминават за чужбина, където им се предлагат по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения.  
Диана Николова завършва есето си с надежда: "В навечерието на Сестринския празник да си пожелаем да сме здрави, за да можем да даряваме здраве на околните. Да си пожелаем някой да ни чуе, да разбере, че има такова съсловие - медицински сестри и,че не могат без нас. Да си пожелаем да запазим безумието си, защото без него едва ли щяхме да сме още в България! Поклон пред всички работещи в здравеопазната ни система!
 
ГЕРБ НЯМА ДА ПОДКРЕПИ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА РЕЖИМА ЗА ПУШЕНЕ В ЗАВЕДЕНИЯТА
ГЕРБ няма да подкрепи инициативата на вицепремиера Валери Симеонов за либерализиране на режима за пушене в заведенията. Това обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от информационните агенции. Той посочи, че Валери Симеонов може да има свое мнение и да прави предложения, но изтъкна, че правителството е твърдо за ограничаване на тютюнопушенето, информира Zdrave.net.
Преди седмица Националният фронт за спасение на България" (НФСБ) обяви, че ще предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения.
Междувременно на пресконференция днес от Коалицията за живот без тютюнев дим и Офиса на Световната здравна организация в България посочиха, че в България всеки ден 1 на 10 души умира от причини, свързани с тютюнопушенето, а други 47 започват да пушат.
България е на второ място в Европа по брой на младежите на 15-годишна възраст, които пушат поне веднъж седмично, сочи доклад на СЗО от 2016 г. От Световната здравна организация призоваха за забрана на рекламата, за да се намали броят на пушачите и изтъкнаха, че това е доказано ефективен начин да се намали консумацията средно със 7%.
 
ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ ЩЕ ТЪРСЯТ ЕФЕКТИВНОСТ НА ЛЕЧЕНИЕТО И НА ФИНАНСОВИЯ РЕСУРС ЗА НЕГО
Здравните власти ще търсят ефективност в две посоки - както по отношение на лечението, така и на изразходваните публични средства за него. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев при откриването на неформалната среща на ресорните министри в Европейския съюз в рамките на българското председателство на Съвета на Европа, която се проведе в НДК днес. В дневния ред бяха дебатите за здравословно хранене и достъпните и ефективни медикаменти. Конкретните решения по всички теми ще се взимат на по-високо ниво, след като европейските министри обсъдят бъдещите политики на страните си, информира Clinica.bg.
"Хроничните заболявания не само влошават качеството на живот на хората, но и тежат на системата на здравеопазването и върху развитието на икономиките на страните-членки на ЕС", заяви министър Ананиев. В тази връзка е изключително важно да се въведат правилата за добро и пълноценно хранене именно при децата. За тази кауза могат да помогнат както общата селскостопанска политика в Европа, както и науката в областта на храненето и диететиката, категорични са експертите.
"Всяка икономика има нужда от здраво, работоспособно и добре образовано поколение, което е предпоставка за икономически растеж. Само икономическият растеж може да осигури необходимите средства за здравеопазване, социална политика, образование и култура", подчерта вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му само добре функционираща икономика може да осигури достатъчно инвестиции в публичните сектори и дългосрочна инвестиция в основния капитал на всяка нация - хората.
 
БЛС НАСТОЯВА ЗА СВОЕВРЕМЕННО ВЪВЕЖДАНЕ НА АЛГОРИТЪМ ЗА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИЯ ТРУД
Българският лекарски съюз изпрати писмо до министрите на здравеопазването, финансите, труда и социалната политика и синдикатите в здравеопазването с настояване за своевременно въвеждане на алгоритъм за остойностяване на медицинския труд, стана ясно от сайта на БЛС. В писмото се казва: "Управителният съвет на БЛС многократно е поставял въпроса, касаещ обективната необходимост за изготвяне и въвеждане на алгоритъм за остойностяване на медицинския труд. В тази връзка и отчитайки факта, че този проблем не е намерил своето решение и съответно своята нормативна подкрепа, Ви напомняме, че преди близо 2 (две) години, отправихме нарочно предложение за сформиране на  нарочна работна група за изготвяне на конкретни критерии и алгоритъм, като изразихме готовност за участие на експертно ниво. Нещо повече, БЛС изработи проект на Методика за остойностяване на медицинския труд, която бе публично представена и  обсъдена на специално организирана по темата кръгла маса, в която взеха участие представители на Народно събрание, изпълнителната власт, съсловни организации и т. н.".
В писмото се настоява за информация  относно предприетите действия от страна на институциите.
 
ЛИЧНИ ЛЕКАРИ И ЗДРАВНИ ИНСПЕКТОРИ ПРОТЕСТИРАХА В СОФИЯ
Лични лекари от столицата се събраха пред Националния дворец на културата, за да поискат по-добри условия на труд, докато здравните министри на Европа провеждат неформалната си среща в рамките на българското председателство, информира Clinica.bg.
Исканията на столичните джипита остават непроменени след последния им протест от 1 март 2018 г. Те настояват да се намалят административните им дейности и задължения, които не им дават възможност да обслужват пациентите.
Служители на регионалните здравни инспекции пък протестираха пред Министерство на здравеопазването с надеждата да получат обещаното им увеличение от 18% от 1 януари 2018 г здравните инспекции получиха допълнителен бюджет, с който да увеличат възнагражденията, но това така и не се случи. Причините са чисто административни, обясни за Clinica.bg главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му за първи през последните 11 години държавата е успяла да осигури допълнителни средства за Фонд "Работна заплата", но статутът на държавни служители, който имат инспекторите в РЗИ, на практика не позволява те да получат повече от 10% увеличение.  Здравните инспектори настояват заплатите им да се вдигнат с 20% от 1 май,  както и да получават ДМС (допълнително материално стимулиране) на всяко тримесечие. Те искат още стартови заплати по длъжности и да се възстанови възможността да получават средства за клас прослужено време.
Здравните инспектори ще получат обещаното увеличение на заплатата под формата на бонуси - става дума за т.н. ДМС. Това съобщи зам.-здравният министър Бойко Пенков след среща с протестиращи здравни инспектори.
 
ОБЩИНА ЛОВЕЧ ОТПУСНА 35 000 ЛЕВА НА ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА
Община Ловеч отпусна 35 000 лева от бюджета си на намиращата се в тежко финансово състояние общинска болница. С тези средства МБАЛ - Ловеч би трябвало да закупи  нова апаратура.
Предложението за финансовата помощ е на кмета Корнелия Маринова, която обясни пред БНР каква ще е ползата от новата апаратура: "Ще се подобри качеството и ефективността на функциониране на отделенията, което ще доведе до увеличаване броя на лекуваните пациенти и повече приходи от медицински дейности в болницата".
С отпуснатите средства общината ще иска увеличаване на дяловете ? в акционерното дружество: "Имаме все неувеличен капитал от предишна закупена апаратура. Изпратила съм напомнящо писмо", поясни кметът Корнелия Маринова.
 
ВАП ПРОВЕРЯВА "МЕДИЦИНСКИ ОДИТ" ЗАРАДИ БЕЗДЕЙСТВИЕ
Върховната административна прокуратура (ВАП) проверява Изпълнителна агенция  "Медицински одит" заради бездействие в случай с починала родилка и нейното бебе в "Шейново". Това съобщи Ася Петрова, заместник на главния прокурор при ВАП, в предаването "Открито" на БНТ, информира Zdrave.net. 28-годишната родилка Веселка Иванчева e лежала в "Шейново" с диагноза "плацента превия". Тя постъпва за раждане в болницата на 14 януари 2017 г., на 15 януари умира, а бебето е обявено за мъртвородено.
На 16 януари СГП започва досъдебно производство, а инспекторите от ИАМО ud констатирали редица нарушения при раждането. Акт от ИАМО на "Шейново" обаче не е съставен. Има доклад на проверяващите, който е съгласуван и с изпълнителния директор на агенцията Златица Петрова, и който препоръчва да не се започва административно-наказателно производство.
"Няма пречка да се водят административно-наказателни производства паралелно с наказателното производство. В случая е безспорно бездействието на ИАМО. В този смисъл е и решението на голямата камара на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, което е от ноември 2016 г. Санкциите по тези две производства се считат за една цялостна система за санкции", изтъкна зам.-главният прокурор Ася Петрова.
 
СПРЯХА ПРИЕМА НА МАЛКИ ПАЦИЕНТИ В МБАЛ "ХРИСТО БОТЕВ"
Спряха приема на пациенти в детското отделение на МБАЛ "Христо Ботев" - Враца заради бум на болни от ротавирус. Информацията беше потвърдена от директора на Регионална здравна инспекция в града под Околчица д-р Орлин Димитров, информира Zdrve.net, позовавайки се на БНР.
Приемът на пациенти в детското отделение на болницата е ограничен от петък заради едновременното разболяване на четири деца от криводолското село Краводер. Решението на здравните власти било да затворят отделението, за да се стопира заразата. С началото на изпълнение на плана за оздравяването на МБАЛ "Христо Ботев" първото отделение, което беше закрито, беше инфекциозното. Именно то трябваше да поеме болните от ротавирус, ако работеше в този момент, коментират лекари.
 
85% ОТ ПАЦИЕНТИТЕ С РАК НА БЕЛИЯ ДРОБ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ МНОГО КЪСНО
В България над 85% от пациентите с рак на белия дроб са диагностицирани в трети и четвърти стадий, когато въпреки напредъка на съвременната медицина шансовете да излекуване са нищожни. Вярното решение са ранната диагноза и скринингът. Това каза в "Хоризонт до обед"  д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Българският алианс за прецизирана и персонализирана медицина.
"Досега нямаше европейски препоръки за скринингова програма за рак на белия дроб, тъй като нямаше доказателства за най-подходящата методика, която да се приложи за скрининг. Сега вече има доказателства. Надяваме се в процеса на разработка на препоръките доказателствата да станат още повече, така че да се направи програма, която да отговаря на всички изисквания за безопасност, да е достатъчно ефективна и ефективна и по отношение на разходите", изтъкна д-р Балабанова. Тя коментира, че след въвеждане на програмата в практиката, тя трябва да бъде непрекъснато мониторирана и усъвършенствана". Най-подходящата методика засега, за която имаме доказателства, е нискодозова високочестотна компютърна томография", изтъкна още специалистката, която взе участие в конференцията на тема: "Рак на белия дроб - ранна диагноза и доказателства за скрининг", която се проведе в столицата. Организатори на събитието е БАППМ, в партньорство Европейски алианс за персонализирана медицина /ЕАПМ/.
 
СЛЕДЯТ КРЪВНИ ПОКАЗАТЕЛИ БЕЗ БОЛКА В УМБАЛСМ "ПИРОГОВ"
Мултипараметричен монитор за проследяване на жизнените показатели на малки и големи пациенти ще получи УМБАЛСМ "Пирогов"., информира Clinica.bg. Медицинската апаратура е на стойност 22 888 лв. и ще бъде подарена на спешната болница от Националната верига хипермаркети за детски и бебешки стоки "Хиполенд" и Българския Червен кръст.
Това е вторият подобен апарат у нас, а най-голямото му предимство е, че определя нивата на хемоглобина, на пулса и сатуацията чрез сензори, които не причиняват болка на пациентите. Уникалният апарат е от най-ново поколение и е толкова широкообхватен, че може да подава параметри по време на операция или транспортиране както на новородени, така и на възрастни пациенти, уточняват от лечебното заведение. Мониторът работи изцяло неинвазивно, като сензорите се поставят на ръката или на крака. Различни светлинни, цветови и звукови индикатори сигнализират на анестезиолога или реаниматора, че има промяна в показанията на пациента.
В следоперативния период на реанимационни грижи кръвоизливите са една от основните причини за високата смъртност сред пациентите, преживели операция и тежка травма. Ето защо проследяването на нивата на хемоглобина е от животоспасяващо значение за болните в критично състояние, уточняват специалистите.