Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.04.2018)
 
БЪДЕЩИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ДАВАТ ЗАЯВКА, ЧЕ ЩЕ ГРАДЯТ СВОЯТА КАРИЕРА В БЪЛГАРИЯ
Все повече студенти в направление "Здравни грижи" споделят, че биха искали да работят и да изграждат своята кариера в България. Сред тях са и Первин Шефкет и Елис Галиб от  - второкурснички  в специалност "Медицинска сестра" във Филиал Шумен на Медицински университет - Варна.
"Избирам да остана тук в България, след като завърша и смятам, че съм направила правилния избор! Вярвам, че всеки един от нас трябва да даде най-доброто от себе си, за да стане страната ни по-добро място за живот. Да избягаме в чужбина не е решение на проблемите ни. Искрено се надявам да се подобрят условията за работа и живот в страната!", споделя 21-годишната Первин, която изпрати свое есе за Националния конкурс "Предизвикателството да работя в България". В него тя дава и своето виждане за бъдещата си професия: " Медицинската сестра не е просто изпълнител. От информацията, която дава на лекаря от тези наблюдения, зависи развитието на лечебния процес. Място за грешки в тази професия няма. Трябва винаги да си точен в наблюденията си. Разбира се, нужна е и добра професионална подготовка! В тази професия предизвикателствата нямат край."
А ето какво написа в своето есе 20-годишната Елис Галиб: "Да работя в България е наистина предизвикателство, но аз искам да имам кариера в България, защото искам да помогна за бъдещето на България. Искам да помогна за подобряването на стандарта на хората и за тяхното бъдещо развитие. Аз вярвам, че в България също има неограничени възможности в определени сфери че, всичко зависи от хората, а не от държавата. Аз смятам, че ако човек е достатъчно борбен и амбициозен, може да успее да се реализира в България. Бъдещето на България зависи от нас - хората, които живеем и работим тук. Ние трябва да бъдем част от това усилие да помогнем на България заедно да изградим общество, с което да се гордеем. Аз искам кариера в България, защото е предизвикателство да успеем у дома. Мисля, че е много лесно да избягаш в чужбина, а по-трудно е да останеш и да се бориш. "
 
Д-р Ангел Кунчев:
ОЧАКВА СЕ БУМ НА ВАРИЦЕЛА
Бум на варицела се очертава през тази година. Прогнозите са болестта да покоси поне 30 000 българи, спрямо 25 007 през миналата година. И в момента динамиката на шарката върви нагоре, защото случите са с около 2 хил. повече, спрямо предходния период. Това съобщи главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на семинар под мотото "Ваксините действат, за да ни защитят", информира Clinica.bg.
Миналата година 460 души са лекувани в болница заради варицела, като има и два смъртни случая.
Д-р Кунчев припомни, че се планира ваксината срещу варицела да залегне в Националния имунизационен календар. Това може да се случи най-рано през 2020 г. Новата ваксина ще бъде с препоръчителен характер, обясни д-р Кунчев. 
Безплатни ваксините срещу грип за третата възраст ще бъдат осигурени през следващата година, допълни специалистът. Очаква се средствата за тях да залегнат в държавния бюджет за 2019 г. и през есента да започнат реалните имунизации, обясни д-р Кунчев. Имунизациите ще бъдат по модела на безплатното ваксиниране срещу рак на маточната шийка. Мярката е в следствие на препоръките на Европейския съвет от 2009 г. за достигане на повече от 75% имунизационен обхват на населението срещу сезонен грип.
 
ПРОВЕДЕ СЕ VI НАЦИОНАЛЕН ПАЦИЕНТСКИ СПОРТЕН ФЕСТИВАЛ
Спортния комплекс на техническия университет се проведе двудневния Шести Национален пациентски спортен фестивал "Играй с мен".  В него участие взеха сърдечно, бъбречно, чернодробно и белодробно трансплантирани пациенти, информираха от Изпълнителната агенция по трансплантация. Хората, получили втори шанс са живот, се състезаваха в различни спортове - бадминтон, шах, табла, тенис на маса, дартс.
Организатори на спортното мероприятие са Алианс на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички" в партньорство със Столична община, Изпълнителната агенция по трансплантация, Пациентски организации "Заедно с теб", Федерация "Бадминтон",  Къща за зависимости "Билани", Фондация "Български спорт", Алианс на хората с редки болести.
"Това събитие внесе разнообразие в сивото ежедневие на трансплатнираните и им даде възможност да демонстрират своята добра форма и спортен дух пред обществото. С воля, упоритост и дисциплина тези пациенти успяват да живеят пълноценно, въпреки заболяванията си", коментираха специалисти.