Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.04.2018)
 
 
Надя Димитрова, старша сестра, хоноруван преподавател
и председател на РК на БАПЗГ Плевен:
ПРИ ВСЯКА ВЪЗМОЖНОСТ КАЗВАМ НА СТУДЕНТИТЕ:
ОСТАНЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ТЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ ВАС!
"През 1989 започнах работа като медицинска сестра - общ профил със средно специално образование. Никога няма да забравя първия си работен ден с невероятния човек и професионалист - проф. Ганчев. Той се отнесе с уважение към мен и моите задължения.  Постепенно през годините, убедена за себе си, че за да успееш в една професия трябва да се усъвършенстваш непрекъснато, особено с голяма сила това важи за нашата професия, стигнах до магистър "Здравни грижи", старша медицинска сестра, хоноруван преподавател към МУ Плевен и организационно - председател на РК на БАПЗГ Плевен. Целият този път за мен беше, желание, удоволствие, упоритост", споделя в есето си Надя Димитрова- една от участничките в Националния конкурс "Предизвикателството да работя в България", организиран от БАПЗГ и Clinica.bg.
"Предизвикателството, което намирам в онези години, е свързано с това, че за първи път професионалисти по здравни грижи, ставаха магистри и се ориентираха дори към научна кариера, което в другите страни от Европейския съюз отдавна беше практика. Ние, благодарение на дадените ни образователни възможности, добивахме криле, можехме да преподаваме, да публикуваме в списания и разбира се впоследствие в нашия орган списание"Здравни грижи".Изключително голямо постижение и голямо предизвикателство за нас е отговорността, която ни даде приемането на "Законът за съсловната организация на сестрите, акушерките и профилните медицински специалисти, през 2005г. Аз и моите колеги, продължихме напред по-уверени", разказва Надя Димитрова и продължава: "Предизвикателство е да четеш историята на сестринството и да знаеш, че всички ние сме наследници на много велики жени, и на една от най-великите - Флоранс Найтингейл, а ни се налага ежедневно да се опитваме да покажем, колко сме значими и как заслужаваме по-голямо уважение, статут, заплащане - и то в собствената си страна! При всяка една възможност, поздрав или среща със студентите им казвам: Останете в България, тя се нуждае от Вас, ние се нуждаем от Вас!"
 
Студентката Назмие Самиева от Филиал Шумен на МУ- Варна: НЕКА БЪДЕМ НАЧАЛО НА ВЕРИГАТА "ПРЕДАЙ НАТАТЪК"
"Защо вместо да тъжим, не помогнем на нашата родина и да й вдъхнем отново живот? Ние новото, младо поколение можем да разсеем негативизма и да накараме нашето общество да гледа по-оптимистично на света". Това написа в своето есе за Националния конкурс за есе "Предизвикателството да работя в България" Назмие Самиева - второкурсничка в специалност "Медицинска сестра" във Филиал Шумен на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна.
"Аз още от малка мечтаех да помагам на хората. Имах кукли и мечета, които вечно лекувах и превързвах. След време моята баба се разболя, имаше нужда от грижи, но аз не знаех как да й помогна. Минаха няколко години и аз изгубих своята баба. И тогава тази мечта се превърна в цел", споделя 20-годишното момиче. Тя благодари на преподавателите от Филиала за отличната подготовка, която получава заедно със своите колеги.
"Всъщност да отидеш в чужбина е лесното решение, там реализацията е по-лесна. Предизвикателството е да успееш да се реализираш в България. Трудно е, но ако си достатъчно борбен и амбициозен, резултатът ще е налице. Мисля, че когато човек се отнася сериозно към възложените му задължения, когато работи съвестно, успява", пише още Назмие, чийто девиз е "Бъди оптимист!".
"Другото предизвикателство са пациентите, те са изтормозени и нервни, но ние винаги трябва да ги посрещнем, обгрижим и изпратим с усмивка. Ние трябва да бъдем начало на веригата "Предай нататък". Да дадем добро, усмивка и подкрепа на нашите пациенти, а те да я предадат нататък, докато не достигне до всеки наш родственик. Нашата родина има нужда от млади хора, ние трябва да променим средата тук към по-добро и заедно да изградим общество, с което да се гордеем", пише бъдещата медицинска сестра.
 
МЗ ЩЕ ПРЕЦИЗИРА ЕДИННИЯ ФИНАНСОВ СТАНДАРТ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ
Единният финансов стандарт за държавните болници на здравното министерство ще бъде прецизиран. Това стана ясно след дискусията в парламентарната здравна комисия по инициатива на Асоциацията на областните болници, информира Clinica.bg.
Забраната на лечебните заведения да формират просрочени задължения, както и да дават допълнително материално стимулиране на медиците в тях, ако имат борчове, бяха сред основните забележки на лекари и депутати.
"Нямаме възражение, че дейността ни трябва да бъде контролирана, но се притесняваме, че това не е правилният начин", обясни д-р Нели Савчева, председател на Асоциацията на областните болници. На същото мнение бяха и колегите й от университетските клиники.
"Започнах да губя вяра, че от тези наши дискусии  ще има някакъв ефект, защото екипите в МЗ не могат да отменят едногодишното отлагане на промените, каза проф. Георги Михайлов. Той допълни, че е непростимо да се дава право на един дистрибутор на лекарства да спре единния търг за купуване на лекарства от здравното министерство, който би могъл да помогне в по-ефективното изразходване на публичния ресурс. Д-р Михайлов смята, че аналогично е положението с липсата на ред и при търговете за медицински изделия, където фирмите отново злоупотребяват. Според лекари и депутати новите правила биха оголили болниците и откъм кадри.
"Могат ли всички частни болници да поемат лекарите и сестрите, които ще отидат в тях, ако се намали възнаграждението им, кога ще се остойности медицинския труд, попита риторично председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.
"Целта ни не е да намаляваме възнаграждения,  никога не сме имали предвид да се редуцират парите за това от НЗОК, а за допълнителните материални стимули за труда, който не е съпоставим с предходна дейност, отговори зам.-министърът Жени Начева. Според анализите на здравното ведомство в 70-те държавни лечебни заведения, които са анализирали, има редица разминавания.
"Искаме да се види защо лекарстводена в една болница е различен от друга, да минимизираме порочните практики за консумативи, търгове, така ще се постигне освобождаване на повече средства за персонала в лечебните заведения", изтъкна Начева. Според нея без подобни мерки дълговете на клиниките ще се увеличават прогресивно. В момента просрочените задължения на държавните болници възлизат на  155 млн. лв.
"Ако не обърнем внимание на лошите практики, казусите като болниците в Ловеч и Враца ще бъдат повече", убедена е Жени Начева. Въпреки това тя обеща да вземе под внимание думите на медиците и депутатите и да прецизира най-спорните текстове в единния финансов стандарт.
 
ДЕПУТАТИТЕ СЕ ОТКАЗАХА ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
Държавните и общински болници няма да подлежат на приватизация. Това решиха народните представители при първото четене на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, предложени от БСП, информира Clinica.bg.
Авторите на промените от левицата настояваха раздържавяването на болниците с над 50% държавно или общинско участие да се обвърже с националната сигурност и с новата Национална здравна карта. Конкретното им предложение е лечебните заведения да се включват в специални списъци и за тях Народното събрание да одобрява стратегия за приватизация. Според управляващите обаче това не е необходимо, защото
в забранителния списък за приватизация и сега има 71 болници, отбеляза Данаил Кирилов от ГЕРБ. С 42 гласа "за", 61 - "против" и 25 гласа"въздържал се" промените бяха отхвърлени на първо четене в пленарната зала.
Гьорги Гьоков от БСП пък възрази на съпартийците си, че докато не бъде създадена действаща Национална здравна карта, нито едно лечебно заведение не бива да бъде приватизирано.
С 53 гласа "против", 23 гласа "въздържал се" и само 32 гласа "за" бяха отхвърлени  предложените от БСП промени в Закона за здравното осигуряване. Те предвиждаха да бъдат осигурени оборотни средства на лечебните заведения,  които работят с НЗОК, за да покрият част от дълговете си. Според депутатите проблемът идва от това, че районните здравни каси не винаги спазват срока за превод на дължимите месечни суми, което на свой ред бави разплащането с доставчиците, които държат сметките да се покриват навреме.
 
ПРЕДЛАГАТ ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЕДИНЕН ОРГАН ЗА КОНТРОЛ В СИСТЕМАТА НА ТЕЛК
Един контролен орган към Националния осигурителен институт (НОИ) да следи цялата система на ТЕЛК освидетелстването. Това предложение на правителството е било обсъдено днес на среща в Министерски съвет с национално представителните организации на хората с увреждания, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. На срещата са присъствали още вицепремиерът Красимир Каракачанов и управителят на НОИ Ивайло Иванов, информира Zdrave.net.
"Този единен контролен орган ще упражнява контрол върху всички издадени ТЕЛК решения, върху детските ТЕЛК решения, тъй като до момента няма контрол върху тях", каза Петрова, цитирана от БТА. При сигнал пък комисията ще има възможност съгласно българското законодателство да направи съответните проверки на място.
"Ако има подаден сигнал, те ще имат право първо да проверят по документи. Ако имат съмнения по документи, тогава ще имат сключени договори с доверени здравни заведения, в които ще се правят изследвания", поясни Петрова.
Стана ясно, че вече са подготвени законодателни промени в тази посока, които още следващата седмица ще бъдат внесени в парламента, след като бъдат обсъдени с организациите на хората с увреждания.
На срещата е било обсъдено и предложението лекарите, които злоупотребяват и допускат издаване на документи с невярно съдържание, да носят наказателна отговорност. Когато се установи, че дадено лице няма увреждане, а се възползва от системата години наред, то ще бъде принудено да възстанови сумата, която е получавало през годините.
 
ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ НОВАТА НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНА КАРТА
"С предложенията за нова Национална здравна карта се намаляват леглата с близо 6000. Това е една пета от леглата и наистина това е притеснително". Това каза в интервю за предаването "12+3" Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб".
"В съобщението от Министерството на здравеопазването е обяснено, че приемането на Националната здравна карта ще даде възможност на НЗОК да упражнява правото си на избор с кои лечебни заведения да сключи договори. А правото на избор на пациентите къде е? Тези легла са разпределени по области. По Конституция и по закон пациентът може да се лекува навсякъде, но той има разпределено легло на територията на областта, в която живее, а ако иска да отиде в друга област или ако свършат леглата в неговото най-близко лечебно заведение - какво правим тогава? Къде е гарантираният достъп и къде е правото на избор на пациента? Той ще бъде принуден или да отиде в друг град, в друга област, ако по-спешно се нуждае от лечение, или да остане да чака в лист на чакащи за следващ месец, когато ще се освободи легло за него", обясни тя.
"Вместо държавата да влезе в ролята на контролиращ орган, да внимава как се изразходват нашите средства, тя се опитва да въведе някакви лимити, които ще ни затруднят", посочи Георгиева и добави: "Очакваме Министерството на здравеопазването наистина да направи едни реформи, които да бъдат в полза и в интерес на пациента, т.е. да се цели ефективност от лечението, да се търси излекуване, а не да се търсят рестрикции, за да се намали бюджетът".
Очаква се до 30 дни да бъде публикувана Националната здравна карта и след това да има обществено обсъждане.
 
ЛЕКАРИ И ГРАЖДАНИ НЕ ИСКАТ ВРЪЩАНЕТО НА ЦИГАРЕНИЯ ДИМ В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ
Дискусия в CredoWeb на тема "Да се отмени ли забраната за пушене в закрити обществени пространства" очаквано нажежи страстите в платформата, информира в здравния сайт журналистът Петър Галев.
Огромното мнозинство от включилите се лекари, както и другите участници в дискусията, отхвърлят идеята на вицепремиера Валери Симеонов за либерализация в закона против цигарения дим в офиси и ресторанти.
Най-често споделяното искане е за затягане на контрола и увеличаване на глобите.
Все още не е ясно дали Валери Симеонов предложи промяна в закона, защото е убеден в необходимостта от това или за да извади на показ и без това видимото за всички постоянно и повсеместно нарушаване на уж действащите в момента строги правила, коментира Петър Галев.
 
1100 ДУШИ У НАС СЕ НУЖДАЯТ ОТ ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
В последните година има все повече донори и доста повече трансплантации. Част от добрата промяна е свързана с образоването на обществото и с по-голямото разбиране от близките на починалите, които въпреки смъртта на своя близък биха могли да помогнат на някой друг, който се нуждае. Т.е. имаме наистина повече съгласия от семействата. Това каза пред "Дарик" началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Св. Марина" и координатор по донорство и трансплантации към болницата проф. Вилиян Платиканов, информира Zdrave.net.
Специалистът допълва, че над 1100 души в държавата ни имат нужда от лечение чрез замяна на техния тотално увреден орган.
"Има много пациенти, които се нуждаят от най-различни тъкани и органи, но в България се присаждат бъбреци, черен дроб и сърце. Респективно в листата на чакащи са най-вече пациентите с хронична бъбречна недостатъчност, с крайна степен на хронична чернодробна недостатъчност и хора с крайна степен на сърдечни заболявания. Има и около 15-20 пациенти, които имат нужда от нов бял дроб, но все още у нас технологично тази операция не се прави. Това налага болните да се лекуват най-вече във Виена, Австрия", обясни проф. Платиканов.
 
ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ПУБЛИКУВА ПРОЕКТА НА МЕДИЦИНСКИЯ СТАНДАРТ ПО НЕВРОХИРУРГИЯ
Поне 160 операции в отделенията от второ ниво на компетентност и минимум 450 в тези от трето ще трябва да изпълняват Клиниките по неврохирургия според новия медицински стандарт по неврохирургия, информира Clinica.bg.
Въвеждането на новите правила няма да генерира допълнителни разходи за лечебните заведения, тъй като изискванията към структурите и персонала не са променени и болниците вече са направили инвестициите си в тях. Въпреки това, ако някоя клиника реши да разкрие чисто ново отделение по неврохирургия, ще трябва да предвиди за целта между 1 млн. лв. и 2 млн. лв., предупреждават от здравното министерство. В цената са включени високотехнологичната апаратура и възнагражденията на персонала, необходими за да покрият изискванията по стандарт. Към настоящия момент минималният осигурителен доход за началниците на клиники и отделения е 1 103 лв., за лекар със специалност - 987 лв., за старша медицинска сестра - 766 лв. и за медицинска сестра - 709 лв., посочват от МЗ.
Според минималните критерии, клиниките по неврохирургия трябва да разполагат с поне 10 легла и да са разкрити в многопрофилни или специализирани болници. В отделенията от второ ниво на компетентност трябва да работят минимум двама лекари със специалност, а в тези от трето - общо шестима, от които четирима неврохирурзи. Друго изискване е на всеки лекар да се падат по две медицински сестри.
 
ДАВАТ 75 000 ЛЕВА ЗА ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРИ В ХАСКОВО
Община Хасково започна приема на документи по програмата си за финансиране на процедури ин витро и ин виво, информира Clinica.bg. Двойките с репродуктивни проблеми, които искат да се възползват от помощта, могат да кандидатстват до 23 май 2018 г.
Местната власт е предвидила да разпредели общо 75 хил. лв., уточняват от общината. От средствата могат да се възползват семейства и лица, живеещи на семейни начала на територията на Община Хасково. Няма ограничение за броя на опитите, за които може да се кандидатства.
Миналата година бяха подпомогнати 32 двойки с по 2 340 лева. Има данни за няколко от тези двойки, при които процедурите са успешни, добавят от Община Хасково.
 
Специалисти от "ПИРОГОВ" към личните лекари:
МОЖЕМ ДА ПОЕМЕМ 24-ЧАСОВАТА НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ
УМБАЛСМ "Пирогов" има готовност от 1 май 2018 г. да предложи на личните лекари в София да поеме 24-часовата им неотложна помощ (разположение) чрез сключване на договори с обновения, разширен и модернизиран медицински център към болницата.
Всички общопрактикуващи лекари са задължени по закон да предоставят на своите пациенти неотложна 24-ва медицинска помощ.
Сключвайки подобен договор с Медицинския център на "Пирогов", личните лекари в София ще предоставят на своите пациенти достъп до всички специалисти на университетската болница "Пирогов" дори през почивните и празничните дни.
Всички общопрактикуващи лекари, които желаят да се възползват от услугата, могат да се обърнат към управителя на Медициски център "Пирогов" д-р Силвия Чолакова, уточняват от болницата.
 
РЯДКА ЖИВОТОСПАСЯВАЩА ОПЕРАЦИЯ НА БРЕМЕННА ЖЕНА ИЗВЪРШИХА ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛ "СВ. ГЕОРГИ"
Рядка животоспасяваща операция на бременна жена с рак на маточната шийка във втори стадий извършиха в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги" - гр. Пловдив, съобщиха от лечебното заведение. Интервенцията е извършена от медицински екип под ръководството на д-р Христина Иванчева, завеждаща отделението по гинекология към клиниката.
"Комбинацията от тежката патология с бременност е състояние, което се среща при една на всеки 2000 жени", подчерта д-р Иванчева и допълни, че в настоящия случай става дума за 26-годишна жена от Пазарджик., Бременната е в 4-и лунарен месец и преди 10-ина дни е приета с тежък кръвоизлив. В отделението по гинекология веднага установили причината, но преди да се пристъпи към операция е било необходимо да се направи биопсия, а след резултатите от нея да се получи протокол с решение от онкологична комисия.
В този период на жената непрекъснато са правени кръвопреливания, заради огромната кръвозагуба. Самата операция представлява радикална хистеректомия с лимфна дисекция, която предвид тежкото общо състояние на жената е извършено на един етап без предварително прекъсване на бременността, разказа д-р Иванчева.
Макар че бебето се е развивало нормално, майката е била в критично състояние и е можела да загуби живота си, което в тази ситуация означава загуба на два човешки живота, обясняват лекарите. В момента 26-годишната жена е в добро общо състояние.
 
МИТНИЧАРИ ОТКРИХА КОНТРАБАНДНИ ЛЕКАРСТВА
Митничари откриха контрабандни лекарства и пресякоха вноса им. Инспекторите на "Капитан Андреево" заловили в пътнически багаж 1969 блистера хапчета. Акцията се провела при проверка на косовски микробус, пътуващ от Турция през България. В него се возили четирима косовски граждани и шофьор със сръбски паспорт, информира Clinica.bg, позовавайки се на Dariknews.bg.
Сред заловените лекарства имало антибиотици, хапчета за епилепсия, за остеопороза, за отслабване, срещу висок холестерол и имуностимулатори. Открити са и 458 тубички с крем за лечение на гъбички по кожата.
Митничарите намират и 20 кутии, с общо тегло близо 11 кг, тютюн за наргиле без акцизни документи.