Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.04.2018)
 
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БАПЗГ ПОЗДРАВИ ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО СЛУЧАЙ ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН ЗА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТА
Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева изпрати поздравителни адреси до председателите на големите национално представени пациентски организации у нас по случай  Европейския ден за правата на пациента, който по традиция се отбелязва на 18 април.
За първи път Денят на пациента е отбелязан в ЕС през 2007 г. Целта е да се популяризират 14-те основни права на пациента и приоритетите в европейската политика в сферата на здравеопазването, както и да се насърчат институциите в съответните държави да предприемат необходимите политически действия за дефиниране на правата на пациента и тяхното спазване.
 
Миглена Йонкова, рехабилитатор в МБАЛ - гр. Белене
ЧОВЕЧНОСТТА НИ ПРАВИ ИСТИНСКИ ХОРА
"Човечността е онова, което ни прави истински хора. Често в живота си мислим, че важното е да сме богати, материално задоволени, с пълни къщи и ненужни вещи. Но в този ред на мисли забравяме, че най-значимото нещо, което притежаваме е здравето. Сещаме се за него едва когато то е застрашено и тогава идва моментът на страх от смъртта." Така започва есето на Миглена Йонкова, рехабилитатор в МБАЛ - Белене, която участва в Националния конкурс за есе на тема "Предизвикателството да работя в България", организиран от БАПЗГ и Clinica.bg. 
27-годишната специалистка споделя още: "Водеща при упражняването на професията е хуманността.Понякога заплащането няма да е такова, каквото сме очаквали, ще има моменти на колебание, отчаяние и загуба на надежда. Но точно в такива моменти ще даваш всичко от себе си като професионалист за своите пациенти. Ще виждаш отново усмивките по лицата им след направена успешна крачка при парализа на долни крайници, вследствие на пътно-транспортно произшествие. Ще чуеш благодарствените думи на старата баба със счупената ръка, получила възможността отново да извършва дейностите от ежедневния живот. В един от много работни дни през годината на улицата ще те срещне дете, ще те поздрави, а ти ще си припомниш: "Това е детето, с детска церебрална парализа". Тогава с възторг ще осъзнаеш, че е проходило. Нима това не е по-ценно от всичките пари, които сме похарчили за нови скъпи вещи?"
 
МИНИСТЪР АНАНИЕВ БЛАГОДАРИ НА МЕДИЦИТЕ, АНГАЖИРАНИ СЪС СПАСЯВАНЕТО НА ПОСТРАДАЛИТЕ НА АВТОМАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ"
Благодарствени писма от здравния министър Кирил Ананиев получиха лечебните заведения, ангажирани със спасяването на пострадалите при тежката катастрофа за автомагистрала "Тракия" на 13 април 2018 г., съобщи Clinica.bg.  Признание за усилията ведомството отправи към Центъра за спешна медицинска помощ и болниците "Св. Анна", ВМА, "Пирогов", "Царица Йоанна - ИСУЛ", "Токуда" и "Софиямед".
Министърът благодари за бързата реакция и отличната организация на всички медицински екипи, които са осигурили навременна помощ и са помогнали да се спасят човешки животи.
"Приемете моята признателност за оказаната от Вашия екип компетентна помощ, която е поредно свидетелство за изключителен професионализъм,  способност за реакция в кризисни ситуации и работа в екип", се казва в писмото, изпратено до директора на столичната УМБАЛ "Св. Анна" д-р Славчо Близнаков, където бяха приети най-много от пострадалите в катастрофата. "Адекватната медицинска грижа и добрата координация между медицинските екипи на "Св. Анна" и спешните екипи са неоспоримо доказателство, че в подобни тежки моменти обществото ни може да разчита на българските лекари и професионалисти по здравни грижи", категоричен е Ананиев. Министърът изказва и надеждата си, че занапред жертвите на подобни тежки инциденти ще бъдат все по-малко.
 
УНИЦЕФ НИ ПРЕДЛАГА ИНСТРУМЕНТ ЗА ОЦЕНКА НА ПСИХОЛОГИЧНОТО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦАТА
България изцяло подкрепя политиката на УНИЦЕФ по отношение на ранното детско развитие и грижата за децата и има желание да разшири съвместната дейност с организацията. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на среща с представителя на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
Тази година се очаква да стартира и новата петгодишна програма за работа между българското правителство и организацията, в която е надградено всичко постигнато до момента, посочи Мария Хесус Конде. Оценката на УНИЦЕФ е, че България е постигнала много в посока на ранното детско развитие, но има необходимост от по-добра координация между отделните ведомства. Според експертите на неправителствената организация у нас има добре развито майчино и детско здравеопазване. В тази посока от УНИЦЕФ предлагат прилагането и у нас на техен, вече работещ в много държави инструмент за оценка на психологичното развитие на децата в най-ранна възраст.
България е добър пример и по отношение на процеса на деинституционализация на децата, посочи Мария Хесус Конде и даде за пример, че преди 10 години децата в институции са били близо 12 000, сега са останали около 1000. Добрият опит в тази посока ще бъде представен и на конференция в Брюксел, която УНИЦЕФ организира.
Министър Ананиев и Мария Хесус Конде обсъдиха и възможността да бъде изготвен оперативен план за съвместна работа.
 
МАЙКИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ПРОТЕСТИРАХА ПРЕД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
Майки на деца с увреждания се събраха на поредния протест за достоен живот. Той се проведе пред Министерски съвет и Президентството само броени дни, след като хиляди възрастни хора с увреждания излязоха на улицата в знак на недоволство срещу намеренията за реформи на властта. Въпреки че засега реформите са стопирани, недоволството от унизителното положение в обществото на тази група хора продължава, информира Clinica.bg
Днес майките с черни балони в ръка настояха за приемане на Закон за личната помощ.
"Искаме да имаме възможност да работим", коментира пред Clinica.bg една от организаторките на протеста. Според родителите на болните деца е нужно да се осигурят нормални условия за отглеждането им, както и да се олекотят административните процедури, с които сега трябва да се борят периодично.
"Ние сме хора, не сме животни, заповядайте при нас", каза една от майките. Пред МС беше поставен и скелет в количка с черен кръст с надпис "Конвенцийо, почивай в мир". Майките настояха при тях да слезе и премиерът Бойко Борисов. По това време обаче той е на заседание на Министерския съвет.
 
ОТДЕЛЕНИЯТА ПО ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА - С ПЛАВАЩ ГРАФИК
Отделенията по образна диагностика ще имат плаващ график и сами ще преценяват колко хора да наемат извън минималните изисквания. Това предвижда новият проект на стандарт "Образна диагностика", публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването, информира  Clnica.bg. Промените се налагат, тъй като предходният стандарт беше отменен от Върховния административен съд, а правилата за работа в сектора не са актуализирани от 15 години.
Отделенията няма да имат работно време. Ръководителите на звената по образна диагностика ще имат свободата да организират работния процес в зависимост от интензитета и натовареността им. Броят на персонала също ще бъде независим от броя на апаратите за образна диагностика и фиксираното работно време в съответното лечебно заведение. Свободният режим се въвежда заради недостига на кадри в сектора и тъй като съвременната организация на процесите позволява едновременно анализиране на образи от различни модалности при спазване на всички изисквания за качество и сигурност за пациента, отбелязват от ресорното ведомство.
Стандартът налага минимални изисквания за персонал в отделенията по образна диагностика. В тези от първо ниво трябва да работят по един лекар, който е и началник на структурата, един старши рентгенов лаборант и още 5 рентгенови лаборанти (общо 7 души), за които болницата ще трябва да задели поне 5 414 лв. за заплати. В структурите от второ ниво само рентгеновите лаборанти се увеличават на 8 души (общо 10 човека), а в тези от трето ниво освен тях ще трябва да има също 4-ма лекари и един медицински физик (общо 15 души персонал). Минималните средства, които болниците ще трябва да отделят за възнагражденията им, са съответно 8 528 лв. за отделение от второ ниво и 12 476 лв. за отделение от трето ниво.
На всички структури ще се наложи да заменят аналоговите носители на информация с дигитални и да стандартизират формата за архивиране на твърд носител. Тази промяна ще намали разходите за рентгенови филми, поддръжка на принтери, проявителни машини и съпътстващи консумативи, отбелязват от МЗ.
 
УВЕЛИЧАВАТ СЕ МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ, КОИТО ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ПОЛЗВАТ С ЦЕЛЕВА ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА
Три нови медицински изделия се включват в списъка с помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, за купуването на които хората с увреждания ползват целева помощ от държавата. В него ще влязат вертикализаториге за деца е увреждания, детските рингови инвалидни колички и детските инвалидни колички. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, които бяха одобрени от правителството, съобщиха от правителствената информационна служба.
С промените се въвежда изискването медицинските изделия по индивидуална мярка да бъдат изработвани по поръчка за конкретен пациент. По този начин ще се гарантира, че на правоимащите ще се предоставят медицински изделия, съобразени с техните индивидуални потребности.
С новите текстове се въвежда по-ефективен контрол и намаляване на административната тежест при предоставянето на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия. Променя се механизмът по предоставяне и изплащане на целеви помощи за купуване на медицински изделия и помощни средства. Ще се преустанови практиката да се предоставят пари на ръка на правоимащите. Променя се и начинът за предоставяне и отчитане на изделията. По този начин отпуснатите финансови средства от бюджета ще се използват по предназначение.
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ ОЩЕ ДВЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНИ
Министерският съвет прие решение на днешното си заседание за признаване на Съюза на слепите в България и на Сдружение "Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение" за представителни организации на национално равнище в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години, съобщиха от правителствената информационна служба. Двете организации отговарят на критериите за членство в Националния съвет, който е консултативен орган към правителството.
Съвет изразява становища по нормативни и стратегически документи, с което допринася за изпълнението на държавната политика за интеграция на хората с увреждания и за усъвършенстване на нормативната база.  
 
ПЛАНИРАТ 19 ЦЕНТЪРА ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИИ
Деветнайсет центъра за трансплантации трябва да има в страната ни, за да се задоволят потребностите й. Това показват цифрите в проекта на Министерство на здравеопазването за високоспециализираните дейности, които ще залегнат в новата Национална здравна карта, информира Clinica.bg
Според ведомството у нас трябва да има два центъра за трансплантации на сърце и те трябва да са разположени в Югозападна България. В момента на практика такива присаждания се правят само в "Св. Екатерина" в столицата. Четири или два пъти повече от реално функциониращите трябва да са и центровете за трансплантации на черен дроб според здравните власти. Сега такива присаждания се правят във ВМА и УМБАЛ "Лозенец" в София, една бе направена и в "Токуда" преди 4 години. От МЗ обаче смятат, че трябва да има по една болница в Централния и Североизточния региони на страната.
Четири трябва да са и местата за бъбречните трансплантации  - две в столицата и по още едно в Централна и Североизточна България. На практика сега функционират три центъра - в университетските болници "Александровска" и "Лозенец" в столицата, и в "Св. Марина" във Варна, където последното присаждане е отпреди три години. Трансплантации на бял дроб в страната ни в момента не се правят, но за тях са нужни два центъра, смятат още от МЗ. Центровете за присъждане на панкреас трябва да е 4, а за присаждане на хемопоетични стволови клетки -3.
 
СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" ЩЕ ПРИЕМА СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА
СУ "Св. Климент Охридски" ще приема студенти по медицина през предстоящата учебна година. Това стана ясно днес, след поредното заседание на Академичния съвет, информира Clinica.bg.
В края на миналия месец от Алма матер обявиха, че приемът по медицина ще е нулев заради разногласия кой да провежда изпитите. Три факултета спореха за правото да оценят бъдещите кандидат лекари - факултетите по медицина, по химия и фармация, и този по биология. В крайна сметка нито един от тях не успя да победи, припомнят от здравния сайт.
Приемните изпити по химия и биология на СУ за бъдещите доктори ще се проведат в Медицински университет - София. това означава, че кандидатите на двата вуза ще се явят на еднакво препитване.  Засега обаче не е ясно дали могат с тази оценка да кандидатстват едновременно и за двата университета.
Изпитът по биология е насрочен за 1 юли, а по химия за 8 юли. Очаква се през следващата академична година Алма матер да приеме 80 първокурсници в специалност "Медицина". С това сагата около приема по медицина тази година  приключва поне засега.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ И ИМУНИЗАЦИИ ОРГАНИЗИРА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ
Медицински университет - Пловдив ще отбележи Европейската имунизационна седмица в периода 23-29 април и Световния ден на имунологията на 29 април, информира Zdrave.net.
Основните инициативи на МУ-Пловдив ще бъдат провеждане на семинар "Уязвими ли сме днес от инфекциозните болести и как да се предпазваме?", имунизиране на студенти, както и безплатни медицински прегледи. Семинарът ще се състои на  30 април от 15:00 часа в Първа аудитория на университета и е  насочен  към студенти по медицина от V курс  във връзка с глобалната инициатива на Световната Здравна Организация "Ваксини -Глобален план за действие 2011-2020" и Европейската имунизационна седмица под надслов "Предотвратявам. Защитaвам. Имунизирам".
Имунизации на студенти с противохепатитна ваксина за вирусни хепатити А и В ще се проведат 25, 26 и 27 април 2018 г. от лекари на катедрата по Епидемиология и МБС и Катедрата по Микробиология и имунология. Ще се проведат и безплатни медицински прегледи на пациенти във връзка със съмнение за имунни дефицити, проявяващи се с чести инфекции при деца и възрастни.  Прегледите ще се извършват от лекарски екип в Катедрата по Микробиология и имунология на МУ-Пловдив под ръководството на проф. Мариана Мурджева след предварително записване на тел. 032 602 407.