Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.04.2018)
 
 
Лекарите ще дават процент инвалидност и за второ основно заболяване, но само ако то е оценено на над 50% нетрудоспособност. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след среща с представители на националните организации на и за хората с увреждания, информира Clinica.bg. До 23 април 2018 г. новият вариант на наредбата за медицинската експертиза на МЗ ще бъде качена на сайта на ведомството за обществено обсъждане.
Организациите ще бъдат подробно информирани за разликите между стария и новия проект, както и за направените корекции, увери ресорният министър. Всички промени ще бъдат дискутирани в продължение на две седмици преди редактираният документ да бъде внесен повторно в Министерския съвет. Така на практика всички заинтересовани страни ще разполагат с поне месец, за да изчистят спорните моменти. "Целта на министерството е да има обективност, прозрачност, по-бърз и добър достъп до системата на медицинската експертиза", подчерта министър Ананиев.
"Една от основните промени, които трябва да се случат в бъдеще, е въпросът с помощните средства да се урежда още на ниво ТЕЛК, а не да се налага хората да минават допълнително на лекарски комисии", изтъкна  Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС.
 
Националният омбудсман Мая Манолова:
УВЕЛИЧАВАТ СЕ ЖАЛБИТЕ ОТ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
"Като национален омбудсман, нееднократно съм изразявала несъгласие с продължаващата вече няколко години практика за лимитиране на заплащането от НЗОК на дейностите на лечебните заведения - съответно на броя на назначените специализирани медицински дейности и стойността на назначените медико-диагностични дейности за извънболнична помощ и на месечните разходи по изпълнители на болнична медицинска помощ. Категоричното ми становище е, че тези ограничения създават реални предпоставки за нарушаване на правата, както на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, така и на работещите в лечебните заведения, и следва да отпаднат."
Това заяви в специално интервю за Redmedia националният омбудсман Мая Манолова.
Наскоро общественият защитник внесе в Народното събрание Годишния доклад за дейността на институцията през 2017 г. Нараснал е броят на жалбите от ръководители и медиците в лечебните заведения, подадени са повече молби за съдействие по повод ограничени права на пациенти и хора с увреждания - това е най-общата тенденция, посочена в доклада. В него се отбелязва още, че хората най-често търсят помощ поради затруднения достъп до лечение и лекарства.
 
През първото тримесечие на 2018 г.
НЗОК Е ПЛАТИЛА 30 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ ЗА МЕДИКАМЕНТИ ЗА ОНКОБОЛНИ
С почти 30 млн. лв. е превишението на средномесечния разход на НЗОК за медикаменти за лечение на онкоболни в болничната помощ. Това става ясно от справката на здравната каса за изплатените средства по това перо през първите три месеца на годината, информира Zdrave.net.
Сумата, платена за лекарства за онкоболни през март възлиза на 34 млн. лв. Това е с над 10 млн. лв. повече от заложения средномесечен разход, който при общ бюджет от 282 млн. лв. би трябвало да е в размер на 23,5 млн. лв.
Март е третият пореден месец, в който за медикаменти за лечение на рак се изплащат далеч повече от предвидените средства. При подобен темп на изразходване на средствата в това перо, те ще бъдат изчерпани до началото на септември т.г.
Очертаващият се недостиг на средства за лекарства за онкоболни към края на годината възлиза средно на 100 млн. лв., при това без още да е започнало приложението на новите молекули, влезли в Позитивния списък от тази година.
Средствата за медицински изделия в болничната помощ също надвишават предвидените средномесечни разходи, но с много по-малко. За първото тримесечие превишението там е с около 2 млн. лв. Разходите за болнична помощ за първото тримесечие пък са със 7 млн. лв. под предвиденото.
Така за поредна година лекарствата се оказват "черната дупка" в бюджета на НЗОК, която поглъща далеч повече от предвиденото и заради която биват наказвани с лимити и рестрикции всички медицински дейности в системата.
 
БОЛНИЦИ ПРИЕХА НАД 20 ТЕЖКО РАНЕНИ ПРИ ИНЦИДЕНТ НА АВТОМАГИСТРАЛА ТРАКИЯ
Над 20 тежко ранени при катастрофа на автомагистрала "Тракия" бяха транспортирани с линейки до различни болници. Инцидентът е станал малко след 11:00 часа близо до Вакарел. По първоначална информация са се сблъскали кола и пътнически автобус.
Вследствие на удара шестима са загинали. Сигналът за помощ е получен в 11:20 ч., информираха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. На мястото на инцидента са изпратени 14 линейки на Центъра за спешна медицинска помощ - гр. София, които са ползвали коридори за бързо придвижване.    
Екипите на Бърза помощ са оказали първа медицинска помощ на ранените и са ги  транспортирали към най-близките лечебни заведения с оглед на констатираните травми. Спешните отделения на Окръжна болница, "Пирогов" и ВМА са в готовност да приемат пострадали, уточниха от МЗ.
Министър Ананиев изказва съболезнования на близките на загиналите и благодари на екипите на Спешна помощ и на лечебните заведения за оказаните животоспасяващи действия, се казва в съобщението на МЗ.
 
ЕКИП НА ВМА НАПРАВИ ПОРЕДНАТА ЧЕРНОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ 
Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение.
Интервенцията е осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Реципиентът е жена от София, а донорът - също жена.
Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.
За 10 години във ВМА са направени над 60 трансплантации на черен дроб. Добрите резултати са израз на непрекъснатостта, системните действия и усилия през годините за развитие на трансплантологията във Военномедицинска академия, посочват от лечебното заведение.
 
ШЕСТИ НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ПОДГОТВЯТ РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ
Родители на деца и лица с увреждания излизат на шести национален протест на 18 април 2018 г., става ясно от позиция на организациите, които ги представляват, информира Zdrave.net.
Най-малко 20 организации от 10 града в страната ще подкрепят протеста с настояване за  гарантиране на лична помощ за хората с увреждания, както и нови политики, свързани с тях. Във връзка с последните промени, касаещи хората с увреждания, организаторите на протеста предлагат изцяло нова концепция. Те са категорични, че с козметични промени в Закона за интеграция на хората с увреждания няма да се подобри положението на хората с увреждания и посочват, че този закон е остарял като философия и подход. В резултат на неговото приложение хората остават изолирани, необразовани, безработни и бедни, заявяват организациите. Според тях е необходимо да се тръгне от преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността - детската градина, училището, университета, пазара на труда и други. Те са на мнение и че медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайния дефицит на органи, както и да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Тази оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за социално подпомагане, посочват организациите.
 
ОБМИСЛЯТ  ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ОБОСОБЕНИ МЕСТА ЗА ПУШЕНЕ В БАРОВЕ И РЕСТОРАНТИ
Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места и в затворени помещения ще бъде модифицирана в полза на туристически бранш и бизнеса. Това обяви вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов, информира Clinica.bg. Гражданите няма да имат право да палят цигари на обществени места, но седнат ли в бар или ресторант, ще има къде да се отдадат на вредния навик. Промяната е идея на Валери Симеонов, за да бъде въведена обаче, тя тепърва трябва да се консултира с "Атака", а след това и с ГЕРБ.
Според Симеонов забраната за пушене на закрити обществени места, като театри, зали и публични сгради ще остане, но не е ясно дали ще важи също и за държавните институции, сред които са Народното събрание, Министерския съвет, Президентството и всички министерства. "Аз съм озверял противник на тютюнопушенето. Ето сега ще ме намразят 240 човека, но казвам, че се пуши в парламента", обяви Симеонов в коментар пред БНТ. "Не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват и се нарушават на всяка крачка. Законът за тютюнопушенето трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Ако искаме да съдействаме на бизнеса, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти  трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите", казва Симеонов, цитиран от БНТ. В своя подкрепа вицепремиерът даде пример с Австрия, която наскоро върна възможността да се пуши в обособени помещения.
 
ДЕЛО ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ В МБАЛ - ВРАЦА
Делото за злоупотреби в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца е в ръцете на двама окръжни прокурори и двама следователи от Монтана. Задачата им е поставена от главния прокурор Сотир Цацаров през март, каза вчера шефът на окръжната прокуратура в Монтана Нина Борисова. Четиримата магистрати, поели делото, са определени с нейна заповед", информира в. "24 часа".
"До момента са проверени голям обем документи, разпитани са свидетели. Предстои комплексна медико-икономическа експертиза, която трябва да бъде извършена от 3 вещи лица - каза прокурор Борисова. .
Междувременно Агенцията за финансов надзор състави 10 акта за нарушения във врачанската държавна болница. При проверка на инспекцията били установени общо 67 нарушения на Закона за обществените поръчки, свързани с доставката на медицински консумативи, лекарства и извънгаранционна поддръжка на техниката. Установени били и 14 непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за близо 4 млн. лв., пише още вестникът.