Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.04.2018)
 
ОБЩИНИТЕ ИСКАТ ДВОЙНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА СУБСИДИИТЕ ЗА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В ТРУДНОДОСТЪПНИ РАЙОНИ
Националното сдружение на общините в Р България е внесло предложение в Министерството на финансите за увеличаване на субсидията за общинските болници в отдалечени и труднодостъпни райони през 2019 г., като искането е тя да е не по-малко от 15 млн. лв. Това съобщиха от сдружението за Redmedia.
В изложените аргументи пред финансовото ведомство е поставен акцент върху факта, че общинските болници са единствената възможност за оказване на необходимата медицинска помощ извън областните градове, които компенсират до голяма степен и съществуващата недостатъчност в първичната извънболнична медицинска помощ, допълниха още от НСОРБ. Те са категорични, че за да бъдат съхранени тези лечебни заведения е необходима и подкрепа от страна на държавата.
Към момента подкрепата за общински болници в отдалечени и труднодостъпни райони се осъществява чрез бюджета на Министерство на здравеопазването. В края на март със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев бе утвърдена методиката за субсидиране на лечебни заведения през тази година. За 2018 г. сумата, определена за общински болници в отдалечени и труднодостъпни райони е 6 млн.лв. Тя ще бъде разпределена за 66 болници, работещи в такива условия според броя на обслужваното население и броя на преминалите пациенти през предходната година, коригирани с коефициенти и формирани по определени схеми и формули в методиката.
 
РЕФОРМАТА В ТЕЛК СЕ ЗАМРАЗЯВА
Концепция за реформиране на ТЕЛК на здравното и социалното министерство ще бъде спряна, а обща работна група между властта и хората с увреждания ще бистрят възможните решения. Това съобщи социалният министър Бисер Петков, след среща с представители на национално представителните им организациите, информира Clinica.bg. На срещата присъства и вицепремиерът Валери Симеонов. Постигането на консенсус между властта и хората с увреждания, се очаква да бъде доста трудно. Причината е, че позициите им в очакваните промени, както и резултатите от тях са много различни.
Елиминирането на фалшивите инвалиди  и по-ефективното изразходване на средствата, които те точат е една от основните цели на промените и за двете страни. Цифрата на икономиите възлиза на стотици милиони лева, тъй като според сметките на Симеонов става дума за около 150 000 души или 30% от всички инвалиди.
Различни обаче са вижданията на двете страни за това как да се случи пресяването на мнимите болни, както и какво да стане със спестените пари. От Национално представителните организации на и за хората с увреждания искат те да останат в системата и да се пренасочат за по-високи помощи за болните. Властта обаче смята да ги изразходва, за да увеличи пенсиите на всички възрастни хора.
Предстои диалогът на организациите да продължи в петък със здравния министър Кирил Ананиев. Там ще трябва да се уточни методиката, по която ще се оценява степента и вида на увреждането.
 
МИНИСТЪР АНАНИЕВ СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА ТУРЦИЯ У НАС
Разширяване на сътрудничество в областта на здравеопазването между България и Република Турция обсъди министър Кирил Ананиев с посланика на Република Турция у нас д-р Хасан Улусой, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Срещата е протоколна и е по искане на турската страна.
Министър Ананиев заяви, че ще бъде направен преглед на двустранното ни сътрудничество, за да се прецени в кои области то може да бъде разширено. Посланик Улусой коментира, че в България в сектор здравеопазване има редица успешни инвестиции и медицинска апаратура, каквато все още няма в Турция.
"За българските власти най-важното е гражданите да получават най-добрата здравна грижа", посочи министър Ананиев. Посланик Улусой предаде покана за двустранна среща от страна на турския министър на здравеопазването.
 
1100 ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА ДИАБЕТИЦИТЕ ДО 19-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
С една година се увеличава възрастта, до която болните от диабет ще получават по 1100 тест ленти за следене на кръвната захар годишно. Това става ясно от стенограма от проведеното заседание на Надзорния съвет на НЗОК от 30 март 2018 г., информира Zdrave.net.
В момента право на този брой тест ленти имат децата до 18-годишна възраст. След навършване на пълнолетие броят на тези консумативи спада на 450.
"Това, което мен лично ме притеснява е, че когато детето навърши 18 г. тези 1100 ленти рязко спадат на 450. Много малко са децата, които на 18 години изведнъж стават богати и започват да си купуват лентите сами", посочва представителят на пациентите в Надзора Андрей Дамянов.
"Повечето деца стават на 19 години и това ограничение довежда до разходи на семействата на децата, а от друга страна тези, които не могат да си го позволят влошават състоянието си", допълва той.
 
1000 ДЕЦА ПО-МАЛКО СЕ РОДИХА ПРЕЗ 2017 ГОДИНА
През миналата година в страната са регистрирани 64 359 родени деца, като от тях 63 955 (99.4%) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените намалява с 1 029 деца или с 1.6%, информира Redmedia.bg, позовавайки се на съобщение на Националния статистически институт.
Коефициентът на обща раждаемост през 2017 г. е 9.0‰, а през предходната 2016 г., уточняват още от там. Според експертите на институцията това ниво близко до средното за ЕС, където по данни на Евростат коефициентът на раждаемост в 28-те държави членки (ЕС 28) през 2016 г. е бил 10.1‰. За сравнение най-високо равнище на раждаемост сред европейските страни има Ирландия - 13.4‰, следват Обединеното кралство и Швеция - по 11.8‰. С най-нисък коефициент на раждаемост в Европейския съюз е Италия - 7.8‰.
В регионален аспект за страната ни най-висока е раждаемостта в областите Сливен - 12.5‰, София - 10.3‰, Стара Загора и Пловдив - по 9.6‰. В деветнадесет области раждаемостта е по-ниска от средната за страната, като най-ниски стойности се наблюдават в областите Габрово и Видин - по 6.5‰.
Към 31 декември 2017 г. броят на жените във фертилна възраст е 1,517 млн., като спрямо предходната година намалява с близо 22 000, а спрямо 2011 г. - с почти 133 000.
През 2017 г. броят на децата, родени от майки под 18 години, е 3251. Запазва се тенденцията на увеличаване на броя на децата, родени от жени на възраст 40 и повече навършени години - от 1947 през 2016 г. на 2108 през 2017 г., отбелязват от статистиката.
Средната възраст на жените при раждане на първо дете се увеличава от 27.0 години през 2016 г. на 27.1 години през 2017 г. В регионален аспект средната възраст при раждане на първо дете бележи съществени разлики - от 30.0 години за област София (столица) до 23.1 години за област Сливен, сочат данните на НСИ.
 
НАМАЛЕЛИ СМЕ С 416 000 ДУШИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ
С 416 000 души е намаляло населението на България през последните 10 години, сочат данните на Националния статистически институт.  Според прогнозни данни на националната статистика негативната демографска тенденция ще продължи и през следващите години, информира БНТ. Само след две години, през 2020 г., населението у нас ще спадне под 7 милиона и ще бъде около 6,9 милиона българи. През 2040 г. ще бъдем вече около 6 милиона, а първият спад под 5 милиона българи, се очаква да бъде през 2045 - 2050 г., съответно 5,9 и 5,8 милиона българи.
През миналата година броят на българите на възраст 65 и повече години е бил 1,4 милиона души, или около 20% от общия брой на българите. В същото време броят на децата до 15-годишна възраст е бил около 1 милион, или около 14% от общия брой на населението. Основните изводи от анализите на НСИ показват, че с годините продължават процесите на намаляване и застаряване на населението у нас; намалява броят на новородените деца, както и общата раждаемост; увеличава се делът на възрастните хора за сметка на хората в трудоспособна възраст и младото поколение.
 
Д-р Галинка Павлова:
ТРЯБВА ЯСНОТА ЗА НАЧИНА, ПО КОЙТО СА СФОРМИРАНИ ЦЕНИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
"Трябва да има ясен отговор как са формирани цените на медицинските изделия". Toва заяви пред БНТ зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова, информира Redmedia.bg. По нейните думи съсловната организация не договаря с НЗОК цените на тези изделия, а с подписването на Националния рамков договор проблемите не приключват, защото се появяват и нови, един от които е този с медицинските изделия.
"Добре е, когато политикана на НЗОК е насочена с цел контрол и не е добре, когато тя е единствено и само с цел икономия", изрази мнение зам.-председателят на БЛС.
Д-р Павлова отбеляза още, че цените на изделията са били обявени преди да се проведени разговори и преди да има подписани договори с доставчиците. По тази причина не може да се направи оценка без да са известни детайлите. По нейните думи категорично трябва да се изясни начина, по който са били определени тези цени.
 
МЕДИЦИ В ЛОВЕЧ СПРЯХА РАБОТА ЗА ПОЛОВИН ЧАС
Специалисти от МБАЛ - гр. Ловеч спряха работа за половин час тази сутрин, съобщи БНР. Причината за протеста е, че медиците все още не са получили обещаните им декемврийски заплати, които е трябвало да им бъдат дадени още преди Великден.
Според прокуриста на лечебното заведения д-р Ченко Чалъков причината за забавянето е, че все още не е отпуснат договореният със столичната болница "Св. Иван Рилски" кредит от 300 000 лева за заплати.
"Не е подписан протокол. Трябва да има разрешение на принципала в лицето на министъра, с което да разреши на "Иван Рилски" да се рестартират нашите договорни отношения. Имаме среща с областния управител и с РЗИ оттук нататък да се решава какво мислят да правят. Аз ги подкрепям изцяло, ако решат включително и с всякакви протестни действия, защото то дойде средата на месеца. Ние сега взимаме една заплата, но същото остава и след две седмици. Просто трябва да се вземе кардинално решение, защото всеки месец едно и също няма как да стане", заяви д-р Чалъков.
 
ПРОТЕСТНА ПОДПИСКА В ХАСКОВО ЗАРАДИ НЕГОДНА ЗА ПИЕНЕ ВОДА
В Хасково започна протестна подписка срещу негодната за пиене вода, информира БНТ.  Повече от година, след като бяха открити завишени норми на уран и алфа активност във водата от чешмите, тя остава забранена за консумация. Сега хората настояват градът да се снабдява с питейна вода от близкия язовир "Тракиец". Подписката е организирана от Федерацията на потребителите и инициативен комитет.
За получаване на вода от язовир "Тракиец" е необходима голяма инвестиция, защото съоръжението няма акт 16. Преди години водоподаването от там е спряно, защото са регистрирани десетократно завишени нива на манган. Сега е необходим ремонт на язовира. По първоначална информация на експерти стойността на ремонтните дейности ще бъде между 4 и 5 млн. лв.
От Община Хасково съобщиха, че вече са готови 4 дублиращи кладенци. За да се въведат в експлоатация обаче е необходимо приемане на санитарно охранителните зони с протокол. За останалите 4 сондажа и двата водопровода са проведени обществени поръчки.
 
В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ -ПЛОВДИВ ПРЕДСТАВИХА
ИНОВАТИВЕН ФАРМАКОГЕНЕТИЧЕН ТЕСТ
В Медицински университет-Пловдив беше представен иновативен фармакогенетичен тест, който позволява персонализиран подход в лечението на пациенти с ментални и емоционални разстройства, съобщи Zdrave.net.
На база на теста медицинските специалисти могат да изберат най-подходящата терапия и да оптимизират лечебните схеми на пациенти с депресия, тревожно разстройство, биполярно разстройство, шизофрения, обсесивно-компулсивно разстройство, синдром на хиперактивност и дефицит на внимание и други разстройства.
При стандартния подход на лечение в психиатрията се назначава терапия на база  консултация-разговор с пациента, т.е. няма биологично базиран инструмент, който да е в помощ на лекаря. След това, ако терапията не е ефективна или има много странични ефекти, се назначава нова терапия.
С помощта на теста може да се избегне процеса на проба-грешка и да се скъси пътят до подобряване състоянието на пациента. Тестът идентифицира специфични за всеки пациент генетични маркери, които дават информация кои медикаменти ще действат по очаквания начин, кои няма да са ефективни, с кои могат да се очакват сериозни странични ефекти. За теста се  взема натривка от лигавицата на вътрешната страна на бузата. Той покрива над 20 класа медикаменти, общо 122 лекарства, одобрени от Американската агенция по храни и лекарства, включва 18 клинично валидирани гени и 97% от лекарствата, използвани в психиатричната практика. В САЩ над 7000 лекари използват теста в практиката си, като са направени общо над 140 000 теста.