Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.04.2018)
 
Старша мед. сестра Анелия Атанасова, участничка в Националния конкурс за есе "Предизвикателството да работя в България":  ДА БЪДЕМ ОПТИМИСТИ, ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ КОРЕНИТЕ СИ И ДА ПРОМЕНИМ ЗАЕДНО СРЕДАТА В БЪЛГАРИЯ КЪМ ПО-ДОБРО
"Трябва да сме оптимисти и да вярваме, както и да не забравяме корените си. Бъдещето на България зависи от нас - хората, които живеем и работим тук. Искам да бъда част от това усилие да променим средата в България към по-добро и заедно да изградим общество, с което да се гордеем - да създадем възможности, които вдъхновяват, и да останем свързани с мястото, което за мен винаги ще бъде най-истинският дом." Това написа в есето си старшата медицинска сестра Анелия Атанасова, която участва в Националния конкурс "Предизвикателството да работя в България", организиран от БАПЗГ и Clinica.bg.
"Бих казала, че възможността да бъдеш забелязан и оценен тук в България, според мен е много по-голяма, защото, който търси и действа - намира и успява. В чужбина си оставаш чужденец. На онези, които смятат, че в България няма бъдеще, бих казала да вярват в себе си и да пробват преди да се откажат от страната ни. В България няма бъдеще за онзи, който не иска и не търси такова", пише още Анелия Атанасова, която е старша медицинска сестра в Отделението по Жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - гр. Плевен.
 
ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ОТТЕГЛЯ ПРОМЕНИТЕ В ТЕЛК
Министерството на здравеопазването ще оттегли промените в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за работа на органите на медицинската експертиза. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг днес. Предложените за обществено обсъждане промени са свалени и от страницата на МЗ, информира Zdrave.net.
"Промените, които бяхме предложили, бяха направени от медицинската гилдия и от националните консултанти. Целта беше да се въведе справедливост, да се премахне субективизмът и да бъде завишен контролът върху решенията на ТЕЛК. След реакцията на национално представените организации обаче
ние се отказваме от тези предложения и предложихме диалогът да продължи в Министерството на здравеопазването утре от 15:00 ч. Организациите приеха предложението, но за петък в 10:00 ч.", обясни министър Ананиев.
"По изрично указание на министър-председателя Бойко Борисов при проведена среща при него, на която присъстваше и вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и аз, решихме да прехвърлим проектите към Министерски съвет, чак когато имаме пълна подкрепа от всички засегнати страни", обясни министър Ананиев.
Представители на Министерството на здравеопазването ще се срещнат с представители на организациите на и за хората с увреждания в петък. Преди това - в четвъртък, ще се проведе среща в Социалното министерство. От организациите се очаква да предложат начин, по който трябва да бъде реформирана системата.
 
ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ
83,5% от хората с увреждания живеят с доходи под 321 лв. на месец, т.е. под линията на бедност. 75% от хората имат трудов стаж, а при над 60% трудовият стаж е над 5 години. "От момента обаче, в който са заболели, те често остават без трудов договор. Причината е в отказа на работодателите да работят с хора в неравностойно положение и трудният достъп до работните места". Това заявиха представители на организации на и за хората с увреждания на пресконференция в навечерието на националния им протест, позовавайки се национално представителна анкета.
На утрешният протест се очаква да присъстват близо 6000 българи с увреждания, информира Zdrave.net.
Председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев заяви, че в пуснатата за обществено обсъждане Наредба за медицинската експертиза на Министерството на здравеопазването има проблем, който касае 350 000 души със срочен ТЕЛК. "От тях около 80% имат второ и трето заболяване. Давам като пример диабета, който е бич за зрението. Един човек с тежка форма на диабет е предопределен да бъде сляп. Кое ще му бъде водещо заболяване? Слепотата или тежкият диабет? Това, което се предвижда, е да удари 80 на сто от хората на срочен ТЕЛК, тъй като до три години ще ги прекарат през ТЕЛК, ще им отнемат второто и третото заболяване и 35-40 процента от тях изцяло ще изпаднат от системата, което по данни на ТЕЛК е между 80 000 и 100 000 души - човешки съдби. Тоест те ще станат със степен на увреждане под 50 на сто и ще излязат от категорията на хората с трайни увреждания и ще загубят права и помощи. За останалите в системата ще има понижения - от първа във втора група и от втора трета, по-долна категория. Там също става дума за над 100 000 човека", уточни Долапчиев.
Социалният министър Бисер Петков призова организациите на хората с увреждания да дадат предложенията си за промяна в модела за експертиза на работоспособността и за механизмите за контрол, съобщи БНР. В своя позиция министърът подчертава, че въвеждането на нова система няма за цел да ограничи средствата, които обществото отделя за хората с увреждания, или да се отнемат придобити права, включително и правото на пенсия.
 
БЪДЕЩИ ВОЕННИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И ВОЕННИ ЛЕКАРИ
ПОСЕТИХА НЯКОИ КЛИНИКИ НА ВМА
Студентите от първия в историята на България випуск "Военни лекари" и колегите им от специалност "Военна медицинска сестра" посетиха част от клиниките на Военномедицинската академия и имаха възможност да се запознаят с условията, при които ще се обучават в следващите години, информира Credoweb.bg.
Проектът за обучение на военни лекари и военни медицински сестри стартира през 2017 г. чрез тристранно споразумение между Военномедицинска академия, Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" и МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна.
Студентите, които присъстваха на откриването на изложбата, посветена на 140-ата годишнина от създаването на военномедицинската служба в България, се срещнаха с ръководството на ВМА в лицето на началника на болницата бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски и двамата му заместници - полковник професор Румен Попов и полковник доцент Владимир Василев. Засегнати бяха въпроси, касаещи обучението им, възможностите за специализация и други.
По време на посещението си младежите се запознаха и разговаряха с едни от най-големите имена в медицината, както и да надникнат в ежедневието и динамиката на водещи клиники не само във ВМА, но и в цяла България.
Безспорно, най-голям интерес предизвикаха операционните зали, където имаха възможността да наблюдават оперативни интервенции на живо. По-късно началникът на ВМА им изнесе лекция за приноса на военната медицина за развитието на цивилната медицина.
 
4740 ГРАЖДАНИ  НАСТОЯВАТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ ВАРИЦЕЛА ДА НЕ СЕ ВКЛЮЧВА В НАЦИОНАЛНИЯ ИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР 
4740 граждани са сложили подписите си под протестно писмо - подписка срещу включването на ваксината срещу варицела в задължителния Национален имунизационен календар. Мотивите са изпратени до 8 държавни институции, в това число Народното събрание, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция по лекарствата, Българския лекарски съюз, Националния център по заразни и паразитни болести, омбудсмана на Република България и Центъра за защита правата в здравеопазването, информира Clinica.bg.
Гражданите протестират срещу въвеждането на 4-компонетнта ваксина срещу морбили, паротит, рубеола и варицела като задължителен компонент от имунизационния календар на страната. Те настояват имунизацията да се прави по желание на родителите и срещу заплащане, а самата ваксина да е "монопродукт" с възможност да се поставя отделно от останалите препарати.
Авторите на подписката мотивират искането си с липсата на обосновка за връзката между разходи и ползи за държавата и пациентите от въвеждането на задължителната ваксина. Според тях варицелата е "леко протичащо заболяване", "с благоприятен изход" за децата, тъй като създава пожизнен имунитет. А поставянето на ваксина на здрави деца само забавя болестта, създавайки условия вирусът да се реактивира в по-късна възраст и да се "завърне" под формата на херпес зостер.
Гражданите отбелязват и описаните в листовката възможни нежелани реакции от поставянето на ваксината, както и изброените в нея противопоказания. Според тях имунизацията няма да е подходяща за по-голямата част от българските деца, затова е неуместно държавата да харчи пари за задължителни безплатни ваксини.
 
НЗОК ЩЕ НАМАЛИ ЦЕНИТЕ НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ
В КАРДИОХИРУРГИЯТА, ЗА КОИТО ПЛАЩА
Националната здравноосигурителна каса ще плаща по-малко за някои медицински изделия, които се употребяват в кардиохирургията, информира Clinica.bg.  Редуцирани са цените на сърдечните клапни протези, изтъкват от здравния сайт. Досега НЗОК е плащала за тях по 3500 - 3600 лв., а воните им цени са между 3145 и 3240 лв. в зависимост от вида им. При някои от разновидностите им доплащането се очертава да е над 1000 лв. Цените на така наречените кондюнити падат 4800 лв. на 3240 лв. Понижение има и при кардиостимулаторите -  от 2400 лв. реимбурсацията пада на 2000 - 2160 лв. Цената на някои артикули, които се използват при ресинхронизираща терапия - СRT-R се понижава от 5400 лв. на 3729 лв.Най-голямо е намалението на реимбурсацията при транскатетърните клапни протези - от 50 000 лв. на 40 500 лв. Мотивите за корекциите на цените не са посочени. Здравната каса обаче заяви, че при това договаряне ще изиска цените да са съобразени с тези в другите държави, което означава, че корекциите би трябвало да се налагат заради това. Според лекарите обаче те ще увеличат доплащането от страна на пациентите или ще натоварят бюджетите на болниците.
 
Проф. д-р Генчо Начев:
ПАЦИЕНТИ ВЕРОЯТНО ЩЕ ТРЯБВА ДА ДОПЛАЩАТ ЗА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ
На сърдечно болните пациенти вероятно ще се наложи да доплащат някои медицински изделия, които се използват за сърдечните операции в болниците. За това предупреди директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. д-р Генчо Начев в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия, информира Агенция "Фокус".
Специалистът даде пример с цената на т. нар. "изкуствено сърце", за което НЗОК ще плаща вече 133 000 лева, а не 163 000 лева.
"Изпратили сме писма до всички фирми-доставчици с молба да свалят цените за НЗОК. Дали пациентите ще доплащат за изделията сега зависи само от компаниите", изтъкна проф. Начев. Той уточни, че лечебните заведения имат запас от такива консумативи, които обаче са закупени на по-високите цени. В случай, че се наложи с тях да се спасява човешки живот, но болният не е платежоспособен, разходите ще останат за сметка на болницата.
"Задължителните здравни вноски, които плащаме не са достатъчни", изтъкна още проф. Начев. Според него сегашният пакет с медицински услуги на НЗОК изисква три пъти повече пари, което налага той да бъде актуализиран. "Хората трябва да знаят, че може да им се наложи да доплащат за медицински услуги", подчерта кардиохирургът.    
 
Адвокат Андрей Дамянов от  Надзора на НЗОК: ЩЕ БЪДАТ НАМАЛЕНИ ЦЕНИ НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ С НИСКА ИЗПОЛЗВАЕМОСТ
В новата рамка, заложена с НРД и приложенията към него, като цяло няма чувствително намаляване на цени. Предложени са обаче намаления на цените на отделни изделия, които Надзорният съвет на НЗОК все още уточнява. Това заяви пред БНР представителят на пациентите в Надзора на здравната каса адвокат Андрей Дамянов, информира Zdrave.net.
От думите му стана ясно, че са предложени намаления на цените в две основни групи медицински изделия. Едната група е свързана с кардиологията - намаляват се цените на коронарни стентове, които са с ниска използваемост, като например метални, без отделяне на лекарства. По думите на адвокат Дамянов, справка от предходната година е показала, че са сложени само 10 такива стента. Дамянов обаче не уточни коя е втората група медицински изделия.
Преди да вземе окончателно решение по предложенията за намаляване на цените  Надзорът на НЗОК е възложил проучване, което да установи каква е практиката в това отношение в други държави от ЕС.
"Малко са продуктите, на които са намалени цените. В действителност има увеличение на част от тези в кардиологията", обясни Дамянов, като уточни, че при някои изделия увеличението е с над 100%. По думите му окончателен списък с цените на медицинските изделия все още няма. Той ще бъде факт след следващото заседание на Надзора, когато ще са ясни резултатите от проучването.
 
През последните 4 години
НЗОК СПЕСТИ ПОЛОВИН МИЛИАРД ОТ ОТСТЪПКИТЕ НА ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ФИРМИ
"За периода 2015-2018 г. фармацевтичните компании са предоставили на НЗОК отстъпки в размер на половин милиард лева. Това дава възможност на НЗОК да осигурява лечението на повече пациенти и да забавя ръста на разходите за лекарства", изтъкна в интервю за Clinica.bg д-р Христо Трунчев. Той е президент на Novartis за България и Председател на УС на ARPharM.
"Необходимо е адекватно бюджетиране от страна на държавата, планиране на нарастването на здравните потребности на населението, на навлизането на нови, по-ефективни медикаменти", допълни д-р Трунчев.
По данни на НЗОК отстъпките на фармацевтичните фирми за 2017 г. възлизат на 167 милиона лева. Предвижданията са, че за 2019 г. те ще приближат 200 милиона лева. "През последните години беше направено много, за да могат българските пациенти да се лекуват по европейски стандарти, но все още "догонваме" останалите европейски държави по отношение на достъпа до съвременна лекарствена терапия. Затова очакванията са за относително по-висок ръст на фармацевтичния пазар у нас през следващите години", каза още специалистът.
 
ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ НАСТОЯХА ЗА МЕРКИ ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ  И ОКОЛНА СРЕДА
Замърсяването на въздуха, климатичните промени и възможните решения за защита на човешкото здраве  ще обсъждат в София европейските министри на околната среда.
Форумът е в рамките на Българското европредседателство. Пред сградата на НДК министрите бяха посрещнати от протестиращи природозащитници, информира БНР.
Протестиращите настояха да се предприемат мерки за намаляване на замърсяването на въздуха, тъй като това е една от основните теми по време на заседанието на неформалния съвет на министрите по околна среда на страните-членки.
Преди една година съдът на Европейския съюз осъди България заради превишаването на нормите на замърсяване на въздуха с фини прахови частици, но все още не са наложени финансови санкции.
Природозащитниците настояха още Министерството на околната среда да приеме решения, с които да се спре употребата на пластмасови торбички.