Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.04.2018)
 
ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ НА 12 МАЙ
Навръх професионалния си празник - 12 май, медицинските сестри и другите професионалисти по здравни грижи ще излязат на протест. Това съобщи за Zdrave.net председателят на БАПЗГ Милка Василева.
"Отново ще направим нашия протест, за да покажем на обществото колко малко сме останали. Това, което се иска от нас, ние го правим по най-добрия начин. Поради факта, че сме останали прекалено малко обаче, обществото няма как да иска от нас това, което бихме дали, ако работим в пълен състав", изтъкна Милка Василева.  По думите й все по-осезателно ще се чувства от всички липсата на медицински сестри.
"Тази тенденция не е от вчера, не е от днес, а е от 20 години и през тези години нищо не беше направено, за да задържим сестрите. Винаги тази професия е била недооценена, никога не е била осъзнавана нейната важност в лечебния процес и в профилактиката. Поради тази причина колегите се възползват от директивата за свободно движение на хора и стоки и заминават. До известна степен лекарите също имат вина, защото решиха, че могат да работят без сестри, без акушерки, без медицински фелдшери особено в извънболничната помощ. В лабораториите, които вече са много, също не достига достатъчно квалифициран персонал", каза още Милка Василева. Тя подчерта, че масово лечебните заведения не спазват условията на Колективния трудов договор и медицинските сестри са принудени да работят за много по-ниски заплати.
"Дори да са спазени нивата от КТД, това не е достойно заплащане. Разбира се, че при тази ситуация, колегите имат право да направят своя избор и да заминат да работят в чужбина, където са добре оценени, където получават уважение и се чувстват значително по-добре", изтъкна Василева. По думите й, ако тенденцията се запази, след 5 години ще има закрити лечебни заведения, а не само отделения, както е в момента. Сега управителите на лечебните заведения правели чудеса, за да командироват сестрите и да запазят структурите си, но след пет години това вече нямало да е възможно.
"Многократно сме давали данните и на медиите, и на различните министри, и на парламентарната комисия по здравеопазване. Наясно сме, че няма как от днес за утре да се случи промяна и всички, които работят навън, да се върнат, за да покрият липсите в България. Трябва обаче да бъдат направени ясни и конкретни стъпки за подобряване на състоянието на професиите от направление здравни грижи", категорична е Василева.
 
ЗАТВОРИХА ТРИ ОТДЕЛЕНИЯ В БОЛНИЦАТА В КЮСТЕНДИЛ
В районната болница в Кюстендил обявиха структурни промени, има и съкращения на персонал, информира БНР.  Реформата се прави заради утежнените икономическо-финансови обстоятелства, при които работи здравното заведение. Заради демографската криза в региона броят на пациентите намалява - за миналата година те са били около 12 500.
Закриват се отделенията по Уши, нос, гърло", Дерматологичното и Физиотерапията, които са имали почти символична дейност. Първоначално беше обявено закриване и на очното отделение, след това е преценено, че то трябва да остане като екип и дейност.
Другата промяна е, че досегашното Гръдно отделение, разположено в отделна 3-етажна сграда, ще се премести в централния корпус в помещенията, където е било досегашното Кожно отделение, за де се пестят средства по поддръжката и от консумативи.
Трансформация ще се направи и с Травматологичното отделение, което ще се води във Хирургията.
 
НАЗНАЧАВАТ ОЩЕ 500 ПСИХОЛОЗИ В УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ
Около 1100 са действащите в страната психолози и педагогически съветници. Данните бяха оповестени на пресконференция по повод днешния Ден на психолога, информира Zdrave.net.
Около една трета или над 250 от психолозите у нас работят в София в различни училища, детски градини и други образователни структури, съобщи д-р Пламен Димитров, председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България. Със средства от бюджета на МОН в размер на 8 млн. се очаква в образователните институции да бъдат назначени още 500 психолози и съветници, посочи още той.
Заедно със свои колеги от различни структури д-р Димитров представи подробно програмата със събития, посветена на "Седмицата на психологията", която се отбелязва от  4-12 април, както и някои от проблемите пред специалистите.
Силно бе засегната темата за квалификацията на психолозите и факта, че различни курсове предлагат обучение по тази специалност, което обаче не почива на базирана на доказателства практика. Проблем е и че липсва система за съдържателно сертифициране на тези обучения. Поради тази причина наред с квалифицирани психотерапевти има и много самообявили се такива, информираха от Българската асоциация по психотерапия, като посочиха, че поддържат регистър на признатите специалисти.
Психотерапията е услуга, която се осигурява в частната практика и тя не е финансирана от НЗОК. Тя се споменава в някои болнични програми, но не се отделя достатъчно ресурс за нея, допълниха още специалистите. Д-р Димитров цитира и изследване на дружеството, според което едва между 12-15% от българите имат достъп до желани от тях услуги в сферата на психологията, като основната причина е не толкова стигмата по отношение на търсенето на подобна помощ, колкото финансовите пречки пред нея. За сравнение около и над 30% от здравноосигурителния пакет в редица европейски държави е посветен на психичното здраве.
 
РАЙОННИТЕ КМЕТОВЕ В СОФИЯ ЩЕ ТЪРСЯТ ТЕРЕН ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪПР ПО НАРКОМАНИИ
Столична община ще поиска от всички районни кметове в София предложения за общински терени за преместване на Центъра по наркомании. Това решиха днес общинските съветници от Комисията по здравеопазване, информира Zdrave.net.
Предложенията трябва да бъдат получени преди създаването на работна група на ниво Столична община и Министерство на здравеопазването, която да избере мястото, на което да бъде преместен центърът, така че да удовлетворява всички.
Националният център по наркомании в момента се помещава на ул. "Пиротска" в столицата. Договорът за наем със Столична община обаче изтича и няма да бъде подновен, заради което до 1 септември Центърът трябва да се премести на ново място. Общината планира сградата да бъде дадена за детска градина, ясла или друга дейност, свързана с работа с деца.
Директорът на дирекция "Здравеопазване" в Столична община Моника Чеуз заяви пред съветниците, че в момента в София действат 14 частни метадонови програми. Метадонова програма има и в 12 ДКЦ в София. Като основен проблем общинските съветници обаче отбелязаха трудността метадоновите програми да съществуват в лечебно заведение заради проблема със смесването на пациентските потоци.
В случай , че районните кметове не успеят да предложат подходящо място за Националния център по наркомании, ще се наложи Министерството на здравеопазването да му намери подходящ дом
 
ИНСПЕКТОРИ ПРОВЕРЯВАТ ЗА ОПАСНИ ХРАНИ
Инспектори тръгнаха на лов за опасни храни по Великден. Масовите проверки са от страна на Българската агенция по безопасност на храните. Експертите дебнат за опасни яйца, козунаци, агнета и други традиционни около празника продукти, които заливат магазините в момента, информира Clinica.
"Не пазарувайте от нерегистрирани обекти, от багажници, бусове, паркове и градинки. Не купувайте нито яйца, нито агнешко от такива места, цената е по-ниска, но рискът е по-голям", предупреди шефът на дирекция "Контрол на храните" към БАБХ д-р Любомир Кулински пред БНТ. Той препоръча да се пазарува само от обекти, регистрирани по Закона за храните. От думите му  стана ясно, че при подготовката за отбелязването на Великден в рамките на седмица се правят между 5000 и  7000 извънредни проверки, при които се налагат глоби и дори с затварят обекти.  "Правим всичко възможно да няма фалшиви бои за яйца, агнешко, зелена залата, всичко. Да не се учудят хората, ако видят вносно агнешко месо. Той обикновено е от Нова Зеландия и Австралия. Месото пристига дълбоко замразено и се реализира като такова, а българското е охладено", обясни експертът. Потребителите трябва да внимават при покупки на т.н. промоционални стоки, които на пръв поглед могат да изглеждат много примамливи.
"Липсата на достатъчно количества на широко и шумно рекламирани промоционални стоки, маркирането на касата на намалени продукти на редовните им цени и фалшивите намаления са сред най-често срещаните нарушения на търговците по време на Великденските празници", обясни още Кулински.
 
МЛАДЕЖИ ДАРИХА НОВ АПАРАТ ЗА МАЛКИТЕ ПАЦИЕНТИ НА УМБАЛ "СВ. ГЕОРГИ"
Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив се обзаведе с нов апарат. Високоспециализираният уред е на стойност 4000 лв. и е дарение от младежите от регионалните клубове "Ротаракт" и "Интеракт". Става дума за перфузор инфузионна помпа, която служи за прецизни вливания на медикаменти.
Младежите събрали пари за апарата от Коледния базар в края на миналата година. "Клубовете не за първи път осъществяват редица благотворителни събития, за да направят дарения на Клиниката по детска хирургия", припомни началникът на болничната структура проф. Пенка Стефанова и изрази благодарност към младите хора.
Тя обясни че перфузорът ще започне да се използва веднага.
Първият малък пациент, на когото ще вливат медикаменти, е момиченце  на 2 дни, което има вродена непроходимост на дванадесетопръстника. Без операцията и последващото лечение с прецизни вливания, детето не би имало шанс да оцелее.