Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.04.2018)
 
24-ГОДИШНА СТУДЕНТКА СЕ ВКЛЮЧИ В КОНКУРСА ЗА ЕСЕ НА БАПЗГ И CLINICA.BG 
"Избирам България, защото желая да бъда промяната" това написа в своето есе 24-годишната Божидара Иванова, която има бакалавърски диплом за акушерка и в момента учи за магистър по здравни грижи. Тя се включи в Националния конкурс за есе "Предизвикателството да работя в България", организирана от БАПЗГ и Clinica.bg, която стартира на 1 март и ще приключи на 30 април 2018 г. 
Състезанието е част от глобалната кампания на Световната здравна организация (WHO), Международния съвет на сестрите (ICN) и независимата благотворителна организация Burdett Trust for Nursing, която стартира на 27 февруари 2018 г. в Лондон и Женева и се провежда в целия свят под надслов "Здравните грижи сега" (Nursing now).
"Не, не съжалявам и за миг, че се отказах да бъда лекар, защото да бъда акушерка е моето призвание, просто разбрах, че имам такава възможност на по-късен етап. И да, искам да практикувам професията си на родна земя, не защото нямам желание, потенциал или възможност за чужбина, а защото, ако си достатъчно борбен и амбициозен, може да успееш да се реализираш и в България. И разбира се, че човек трябва да следва мечтите си, но понякога съдбата има по-добри планове за нас, от нас самите!", завършва есето си младата жена, чиито девиз е: "Успехът е да продължаваш след всеки провал, без да изгубиш ентусиазма си".
 
ДЪРЖАВНИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ - БЕЗ ПРАВО ДА ТРУПАТ ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ
Лечебните заведения за болнична помощ, държавна собственост, не трябва да допускат увеличение на наличните към края на годината просрочени задължения спрямо отчетените към края на предходната година. Това е разписано в единния стандарт за финансово управление на държавните болни;и, предложен от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, информира Zdrave.net
Целта е с прилагането на стандарта да се стабилизира финансовото състояние на болниците чрез въвеждане на единни правила за управление на финансовите и човешките ресурси, възлагането на обществени поръчки, текущо наблюдение и отчитане на дейността, посочват от МЗ. Стандартът ще бъде неразделна част от договора за възлагане на управлението, с който на всеки ръководител на лечебно заведение с над 50% държавна собственост ще бъде вменено задължението да го спазва, като ще се предвидят и съответни санкции при неизпълнението му.
Ръководителите на болниците ще отговарят за определяне на целите, идентифициране на рисковете за постигането им, и за въвеждане на адекватни и ефективни системи за финансово управление, счетоводна политика и информационно осигуряване, гласи още стандартът. В него е разписано, че не е се допуска поемането на ангажименти по нови договори, както и започването на програми или проекти, които не са предвидени в годишната бизнес-програма на лечебните заведения за болнична помощ.
Стандартът разглежда подробно и счетоводната отчетност на болниците. Министърът на здравеопазването ще утвърждава единни форми за отчитане (Единна електронна отчетна форма) с унифицирани кодове за основните показатели и техните съставни елементи, групирани по определени признаци, като изпълнението и отчитането на показателите се извършва тримесечно, става ясно от него. Разходите на лечебните заведения за болнична помощ ще се класифицират по показатели въз основа на икономически и функционален признак.
Управителите на лечебни заведения ще трябва да осигурят кадрово цялостната дейност в лечебните заведения и качеството на предлаганите медицински услуги по начин, който да осигурява навременното изплащане на възнагражденията на персонала.  Условия за получаване на допълнителни възнаграждения ще е липса на просрочени задължения, е разписано още в стандарта.
До 15 януари всяка година болниците ще трябва да представят в МЗ инвестиционна програма за съответната година, като посочат и източниците на финансиране - собствени средства, от бюджета на министерството на оперативни програми, фондове, дарителски програми, заеми.
 
Проф. Тодор Кандарджиев, директор на НЦЗПБ:
БЪЛГАРИЯ Е НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО КОНСУМАЦИЯ НА ПЕНИЦИЛИНИ
"България е на последно място по консумация на антибиотици от групата на пеницилините. Консумираме четири пъти по-малко пеницилини от намиращия се на предпоследно място. Имаме рязко отричане от тези антибиотици, които в доболничната помощ са най-доброто средство за лечение на скарлатина. Те са най-доброто средство за борба с колонизацията на хеморагични стрептококи в гърлата на децата са пеницилиновите антибиотици и също при малката резистентност на пневмококите те са първи избор за лечение на инфекциите на горните дихателни пътища, причинени от бактерии".  Това казва в интервю за Zdrave.net проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той изтъква, че за съжаление у нас се предпочитат антибиотици от други групи, които са много по-широкоспектърни. "В болниците имаме свръхупотреба на цефалоспорини трета генерация. За последната година употребата им се е увеличила с 35%", допълва проф. Кантарджиев. Той обяснява, че тези антибиотици не са подходящи за профилактика в хирургията и второ - масовата им употреба, защото са евтини, довежда до свръхголяма резистентност на вътреболнични бактерии, причинители на вътреболнични инфекции, които са с механизми за резистентност, което ги прави нечувствителни на беталактални антибиотици. "Затова трябва да се направи нещо в нашата страна - не да се намалява консумацията на антибиотици, а да се акцентира върху използването на правилните от тях за отделните инфекции", подчертава специалистът.
Според него причините за безразборното изписване на неподходящи антибиотици са натискът от фармацевтичната индустрия, неразбирането на лекарите и несъобразяване с мнението на експертите.
 
КРЪВОДАРЯВАНЕТО У НАС Е ПРЕДИМНО РОДСТВЕНО
Кръводаряването у нас е предимно родствено. Болшинството от доброволците - 85% се решават на хуманното дело, само когато става дума за живота и здравето на техни роднини. Едва 25% от благодетелите даряват кръв безвъзмездно.  Това показват последните данни на Националния център по трансфузионна хематология,  информира Clinica.bg.
За съжаление България е на едно от последните места по кръводаряване в Европа. Кръводарителите у нас са 23 на 1000 души население, докато в Европа са между 25 и 35 на 1000. Стремежът е чрез популяризиране на доброволното дарителство да се увеличи броя на даряващите кръв. Именно с такава цел се проведе и традиционната кръводарителска акция на Цветница под надслов "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!". Над 100 доброволци се включиха в нея. Мобилните екипи на НЦТХ бяха разположени около големите православни храмове в София - "Св. Неделя", "Покров Богородичен", "Св. Седмочисленици" и "Св. Параскева".
 
ПРОКУРАТУРАТА ОБРАЗУВА ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО ЗАРАДИ НЕИЗГОДНИ СДЕЛКИ С ВАКСИНИ
Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление от страна на длъжностни лица от "Бул Био - НЦЗПБ" ЕООД , които са сключили неизгодни сделки с дружество "Интервакс", Канада, за производство и разпространение на ваксина БЦЖ. От това са произлезли значителни вреди за "Бул Био - НЦЗПБ" ЕООД, се твърди в съобщение на прокуратурата, за което информира Zdrtave.net. 
Наказателното производство е образувано по отделени материали от досъдебното производство, свързано с разследването по дарените през 2015 г. 5 000 000 дози ваксина БЦЖ от Министерство на здравеопазването на Република България на Министерство на здравеопазването на Република Турция. Предмет на разследване са всички сключени договори и анекси към тях с дружество "Интервакс", Канада, притежаващо ексклузивни права за разпространението на ваксина БЦЖ в целия свят, както и установяване на причинените вреди за българското дружество.
 
ВСЕКИ ВТОРИ СТУДЕНТ ОТ ЧУЖБИНА СЛЕДВА МЕДИЦИНА
5405 чуждестранни студенти следват медицински специалности в родните ни университети. Това отчетоха от Министерството на образованието и науката за Clinica. bg. Цифрите правят приблизително около половината от всичките 13 388 курсисти, които са дошли от чужбина, за да се обучават в български университет.
Най-голяма е квотата на чуждестранните студенти в Медицинския университет - София, където следват 1793-ма курсисти. На второ място е МУ - Пловдив с 1230 младежи. Чужденците в МУ - Варна са 1042, а в МУ - Плевен 838. Към настоящия момент в Софийския университет 238-ма младежи от други страни следват медицински специалности, а в Тракийския университет в Стара Загора - 218. Сред мераклиите да учат за доктори у нас има студенти от Гърция,Турция, Сърбия, Великобритания,
Германия, Италия, Испания, Франция, САЩ, Канада, Ирландия, Швеция, Индия, Китай, Австралия и др.
Таксите за обучение варират. 7000 лв. годишно ще плащат чужденците в медицинските ни университети във Варна, Пловдив и София. Ако обаче лекциите са на английски език таксата скача до 8000 лв. Такъв е размерът и на таксите за чуждестранни студенти, които учат за стоматолози.  Таксите за бъдещите фармацевти са по-ниски -  в МУ - Пловдив годишната такса е 6000 лв., а в МУ - София - 5000 лв. на български език и 6000 лв. на английски. По-евтино струва обучението и за медицински сестри и акушерки. В МУ - Пловдив - чуждестранните студенти плащат такса в размер на 4000 лв. на година.
 
СТУДЕНТКА ОТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ В ПРЕСТИЖНО СЪСТЕЗАНИЕ С НОВ МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАК
Нов метод за лечение на рак с нуклеинови киселини осигури на второкурсничката Петя Конакчиева от Медицински университет - Пловдив участие на финалите на "Лаборатория за слава FameLab", съобщиха от висшето учебно заведение.
Конкурсът, организиран от Британския съвет и МОН, търси млади учени, които говорят вдъхновяващо и разбираемо за науката. Според регламента те имат само 3 минути време, за да представят избраната от тях тема.
Създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, конкурсът вече 12-а година събира млади учени от цял свят, а България участва от самото му начало. Четирима пловдивски студенти се явиха на кастинга за националния кръг.
"Ракът е едно от най-смъртоносните заболявания на XXI век и интересува всички хора по света. Въпросът, който всички си задават, е: "Има ли лек за рака? Може ли въобще да съществува?". И тук се намесват молекулярната биология и медицина", обяснява своя избор на тема Петя Конакчиева. Догодина смята да кандидатства за участие в стажантска програма в Кеймбридж.
 
СТОЛИЧНАТА КОЛЕГИЯ НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ С НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ
Д-р Асен Меджедиев е новият председател на Столичната лекарска колегия. Той ще наследи на поста проф. Милан Миланов, който водеше медиците в София два мандата и няма право на трети. Битката за шеф на столичните лекари беше оспорвана. Новият председател бе избран след балотаж  с другия претендент - д-р Емануил Найденов.
Новият председател на столичната колегия е началник на Отделението по УНГ в Пирогов. Преди това е работил в УМБАЛ "Св.Анна". Специализирал е в Германия и Хърватска, владее английски език.