Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.03.2018)
 
ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ОТКРИ НАЦИОНАЛНАТА ПРОЛЕТНА КРЪВОДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ
Президентът Румен Радев дари кръв и така откри Националната пролетна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!", съобщиха от Българския Червен кръст.
Националната кръводарителска кампания се организира традиционно за Цветница.
"Вярвам, че с всяка капка дарена кръв спасяваме живот, но и даряваме човечност. Всеки доброволен кръводарител в България заслужава уважението ни заради избора му да помогне на напълно непознат човек. Доброволно и безвъзмездно дарената кръв е ценност, тя няма цена. Дарената кръв ни свързва завинаги в истории за благородство, състрадателност и памет за стореното добро. Нека всеки, който може да дари кръв, да се включи в кампанията за кръводаряване "Капка по капка - живот!" Приемете личната ми благодарност, че ще дарите живот на човек в беда!", с тези думи държавният глава се обърна към всички доброволни кръводарители в България.
Десетки служители на президентската администрация и на НСО последваха неговата човешка съпричастност към необходимостта от кръв и кръвни продукти за лечението на хиляди нуждаещи се.
На 1 април 2018 г. неделя в деня на големия християнски празник Цветница в цялата страна ще се проведе кръводарителска акция, организирана от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), Министерство на здравеопазването и Българския Червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква.
 
ВЪВЕЖДАТ ЕДИНЕН СТАНДАРТ ЗА ФИНАНСОВО УПРАВЛЕНИЕ В ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ
Единният стандарт за финансово управление на лечебните заведения в страната и механизмите за контрол на изпълнението му са депозирани в Народното събрание. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол, информира Clinica.bg.
Основната цел на документа е да стабилизира болниците в тежко финансово състояние, каквито са тези във Враца, Ловеч, Добрич и голяма част от другите общински и областни лечебни заведения. Това ще стане с въвеждането на общи правила за управление на паричните потоци, човешките ресурси, обществените поръчки, отчитане на дейността и прочие.
По думите на Ананиев стандартът и новият здравноосигурителен модел, който се подготвя, ще са "финансовата конституция"на болниците. "Тя ще бъде неразделна част от договора за възлагане на управлението, с който на всеки ръководител на лечебно заведение с над 50% държавна собственост ще бъде вменено задължението да го спазва, като ще се предвидят и съответни санкции при неизпълнението му", уточняват от здравното министерство. Според министър Ананиев стандартът
ще се ползва дори от частните болници.
Предвижда се новите правила да започнат да се прилагат от април 2018 г., а през второто тримесечие на тази година лечебните заведения ще работят и ще отчитат дейността си съгласно стандарта. За да започне да се спазва от всички общински болници в страната, документът ще бъде разпратен също до кметовете и местните парламенти. 
 
ЕКСПЕРТИ ОБМИСЛЯТ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ОНКОЛОГИЧНА СТРАТЕГИЯ
Лекари, учени и икономисти ще умуват дали трябва да се създаде Национална онкологична стратегия. Те ще сформират работна група, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на петъчния контрол в парламента, информира Clinica.bg.
"Ако тази работната група прецени, че има място за такава стратегия, аз поемам отговорността да работя по нея", заяви Ананиев.
Злокачествените заболявания са значим и нарастващ здравно-социален проблем, съгласи се ресорният министър и увери депутатите, че държавата има сериозно отношение към онкоболните пациенти. По данни на Евростат и в световен мащаб
ракът продължава да е втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания и България не прави изключение. По данни на НЦОЗА злокачествените образувания у нас също заемат второ място с 16,1% смъртни случаи от хронични незаразни болести. По този повод здравното министерство е разработило "Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 - 2020 година", в която фигурират и злокачествените заболявания, припомни Ананиев. В нея са посочени дейности за превенция и профилактика на 4-те основни рискови фактори - тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска физическа активност, злоупотреба с алкохол.
"МЗ осигурява средства за закупуване на съвременна медицинска апаратура, за провеждане на диагностика и лъчелечение. През последните години лечебните заведения бяха оборудвани с лъчетерапевтична апаратура, с която може да се провежда и радиохирургия. Разширен е и пакетът медицински дейности гарантирани от бюджета на НЗОК с нови клинични пътеки", каза още Ананиев.
 
ПРЕЦИЗИРАТ РАБОТАТА НА КОМИСИЯТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА
Работата на Комисията за лечение в чужбина ще бъде коригирана. Това стана ясно от думите на Председателя на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравния министър Жени Начева след края на днешното заседание на Надзора на здравната каса, информира Zdrave.net. Тя обясни, че има нужда от прецизиране на правилата за работа на комисията, свързани със срокове за обработка на информацията, координиране, краен срок на произнасяне и други. Стана ясно, че се извършва анализ на случаите, при които наши пациенти са търсили лечение зад граница, както по отношение на броя им, така и на диагнозите.
"Това са преди всичко скъпоструващи лечения в областта на онкологията. Прави се преценка защо тези заболявания не могат да лекуват в нашата страна и той ще послужи като основа за взимане на решения за 2019 г. за анализ защо пациентите се лекуват в чужбина, какви диагнози са най-често срещани", обясни тя. До момента не са установени случаи на неправомерно лечение на българи в чужбина, допълни Начева.
 
Според изследване на Евростат:
66% ОТ БЪЛГАРИТЕ СЕ РАДВАТ НА ДОБРО ЗДРАВЕ
Около 66% от българите дават "добра" или "много добра" оценка за здравето си като цяло. Това оказват данни от анализ на Евростат за самооценката на здравния статус на европейците през 2016 г.,  информира Redmedia.bg, позовавайки се на  БТА. Около 22% от българите отчитат здравето си като "задоволително", а близо 12% смятат, че са в "лошо" или "много лошо" здравословно състояние.
Според анализа, самооценката на здравето зависи в голяма степен от пола и възрастта на анкетирания индивид - така например мъжете у нас дават в по-висока степен позитивен статус на здравето си - около 70% от анкетираните, докато само 63% от жените съобщават, че се радват на добро здраве.
С напредването на възрастта се влошава и самооценката на здравето, отчита европейската статистика. Така например при българите на възраст 65 плюс години самооценката за "добро" или "много добро здраве" пада до около 25% или само всеки четвърти българин в тази възрастова категория е доволен от здравния си статус. Около 30%, или всеки трети възрастен българин, в тази възрастова група декларира, че е в лошо или много лошо здравословно състояние. Българите в активна трудова възраст между 25 и 64 г. - от 75% до 80% заявяват, че са в добро здравословно състояние.
Около 45% от анкетираните българи уверяват, че имат продължително хронично заболяване - 40% мъже и 48% жени, докато други 55% декларират, че нямат продължителен здравен проблем. Според анкетираните най-разпространеното хронично заболяване у нас през 2016 г. е била хипертонията - близо 30% от мъжете и жените обявяват, че страдат от високо кръвно налягане или друг сърдечен проблем.
 
МЕМОРАНДУМ ЗА ДВУСТРАННО СЪСТРУДНИЧЕСТВО ЩЕ ПОДПИШАТ МУ - СОФИЯ И УНИВЕРСИТЕТА В НИКОЗИЯ
Ректорът на Медицински университет -София проф. д-р Виктор Златков, зам.-ректорът по "Международната дейност и следдипломното обучение" проф. д-р Радомир Угринов и началник отдел "Международна интеграция и проектно финансиране" проф. д-р Радослав Гърчев имаха работна среща с проф. Константинос Христофидес, ректор на Кипърския университет в Никозия, съобщиха от МУ-София.
На тази първа среща ръководителите на двата университета договориха изготвянето на Меморандум за сътрудничество между двете учебни институции; сключване на двустранно споразумение по Програмата "Еразъм+" за обмен на студенти и преподаватели; участие в съвместни научни проекти финансирани от ЕС или други източници. Проф. Христофидес отправи покана към специализантите на Медицински университет - София да се включат в работата на акредитирания Симулационен център за Югоизточна Европа.