Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.03.2018)
 
НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА НА "ШЕЙНОВО"
ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПАТРОНАЖНА ГРИЖА
Недоносените бебета, родени в болница II САГБАЛ "Шейново" и техните родители ще получават патронажна грижа след изписването, информира Clinica.bg.
Екип от акушерка и социален работник ще посещават семействата в дома им, за да осигуряват комплексна медицинска грижа на децата и да помагат на родителите да изградят връзка с тях. Патронажът ще се извършва по проекта "Начален старт на живота - ранна подкрепа на преждевременно и рисково новородени и техните семейства", който болница "Шейново" ще изпълнява в сътрудничество с Фондация "Приятели". Проектът обхваща бебета, родени преди 32 гестационна седмица с тегло около и по-ниско от 2 кг. Такива деца остават под медицинско наблюдение и грижи в неонатологично отделение средно около месец и половина. През това време естествената връзката майка-дете се прекъсва, а семействата изпадат в стресова ситуация още от първия ден след изписването. "Това е труден период за родителите.
Някои се затварят в себе си и преживяват огромен стрес. Нашият екип се стреми да спечели доверието им и да им помогне, защото ролята на родителите е да бъдат активен участник в оздравяването, възстановяването и съзряването на децата", казва Кирилка Цекова, акушерка в болница "Шейново", част от екипа, който осигурява патронажни грижи.
Данните показват, че недоносените деца са около 9-10% от всички новородени в страната. В болница "Шейново" се раждат приблизително 110-130 недоносени деца годишно.  "За нас недоносените деца не са пациенти, а личности", казва д-р Румен Велев, изпълнителен директор на болница "Шейново" и допълва, че моделът, по който работи проектът, ще даде информация и данни за изграждане на национална стратегия за недоносените бебета.
 
Според изследване на ANEC:
САМО 4% ОТ ПАЦИЕНТИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СА СЕ ЛЕКУВАЛИ ПЛАНОВО ЗАД ГРАНИЦА
Все още малък брой европейци се възползват от правото си за лечение в чужбина, а броят на тези, които не знаят достатъчно за тази възможност, е голям. Това показват изводите от тазгодишното проучване на организацията "Европейски потребителски глас в стандартизацията" (ANEC), в която членуват представители от всички държави членки, информира Clinica.bg. Допитването е извършено сред 1656 души на Стария континент.
Приходите, които генерира медицинският туризъм в ЕС са около 34 млрд. евро на година или 5% от всички в туризма. Трудно е обаче да се каже доколко директивата за трансгранично лечение помага на гражданите да получат тези услуги по-лесно и безплатно. Само 4% от запитаните са упражнили правото си да се лекуват в чужбина планово, показват данните от проучването. В същото време 37% са получили спешно лечение зад граница. Не всички обаче са се възползвали от правото за финансиране по директивата за трансгранично лечение.
Планово лечение 4 от 10 души са платили от джоба си за тези услуги. Над 34% пък са били финансирани от публичните фондове в държавите си, каквато е нашата здравна каса, едва 6% - от частни здравни дружества. Напълно обърната обаче е пропорцията при избора на лечебно заведение. Над 61% от пациентите са избрали да отидат за лечение в частни клиники, едва 36% - в публични. Изборът на болница е ставал най-вече на база препоръки на семейството и приятелите на съответния пациент.
Удовлетвореността от получените услуги обаче е висока - около 80%. Причините за търсенето на лечение зад граница при тези хора са били различни. Най-често това е желанието за по-бързото му получаване - 80%, а на второ място цената - 22%. Едва при 20% водещо е било качеството, а липсата на съответните услуги в родната държавата на пациентите - при 14%.
 
ЛЕКАРИ И ФЕЛДШЕРИ СПОРЯТ ЗА ПАРАМЕДИЦИТЕ
Лекари от Спешния център в Кресна твърдят, че е необходимо в екипите за Бърза помощ да има и парамедици и те да дават дежурства в един от най-опасните пътни участъци в страната - Кресненското дефиле, информира БНТ.
"В момента, в който има произшествие и той, ако е на място, той ще окаже необходимото за спасяване на живота на човека. Има места, където има задръствания, линейката не може да достигне до тях, парамедикът е там, той оказва съответната помощ, докато достигне специализираният екип", изтъква общопрактикуващият лекар д-р Стоян Костов.
От Сдружението на фелдшерите в Благоевград обаче смятат, че парамедиците нямат необходимите познания и възможности, за да реагират при спешен случай - те не могат да бъдат изпращани на адрес, защото по документи не са медицински лица.
"При обучението си парамедиците получават втора, трета и четвърта степен като всяка една от степените има минимум часове и им позволява определена дейност. С втора степен те могат да оказват помощ при ПТП както всеки от нас, притежаващ категория Б и минал през курсовете на БЧК. Тези с трета степен могат да асистират в спешни приемни отделения, а с четвърта - могат да асистират на медицинското лице в Спешна помощ", изтъква председателят на Сдружението на фелдшерите в Благоевград Марин Вълков.
В цялата страна има само един човек, който е получил най-високата, четвърта степен за парамедик. В момента той работи в центъра за спешна помощ в София, стана ясно от репортажа.
 
ПРОКУРИСТ ЗАСТАВА НАЧЕЛО НА НАЦИОНАЛНАТА КАРДИОЛОГИЧНА БОЛНИЦА
Националната кардиологична болница ще има нов директор. От понеделник на мястото на проф. Марио Станкев ще застане прокурист. Новината е била официално съобщена на ръководството на болницата днес, информира Clinica.bg.
Официалният повод за рокадата са финансовите резултати на лечебното заведение. Въпреки че към момента то няма просрочени дългове, дейността му намалява, както и приходите от нея. Болницата е завършила миналата година със загуба от около 1 млн. лв. Основната причина за това са няколко структури в лечебното заведение, сред които са детската кардиология и кардиохирургия, и неврологията. По данни на лечебното заведение те носят между 500 и 750 хил. лв. дефицит на година.
Заради това болницата направи опит да постави проблема на обществено обсъждане и да поиска официалното му решаване.
Една от идеите за промени, която предлагаха някои от специалистите в НКБ беше тя да стане основа на една национална детска болница, каквато в България няма. Причината е, че в лечебното заведение се намират няколко от уникалните структури за държавата ни като детската кардиохирургия. Освен това в нея има достатъчно пространство, за да се случи това. Решението обаче ще е на здравните власти.
 
ПРЕДСТОИ СЛИВАНЕТО НА ДВЕ БОЛНИЦИ В ПЛОВДИВ
Официалното сливане на пловдивските болници "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон" ще стане след като двете болници подпишат поотделно договори с НЗОК, информира Zdrave.net, позовавайки се на PlovdivNews.bg.
"Двете болници преминаха през одит и чакаме поотделно да подпишат със здравната  каса, за да може да се премине към процедурата за обединяване на двете лечебни заведения. Преди това вливането няма как да стане", коментира зам.-кметът Розалин Петков.
Решението двете болници да се слеят в единна структура беше взето на заседание на Общинския съвет на Пловдив през септември 2017 г.
 
ЕМА СЪОБЩИ ЗА ОПАСНА КОМБИНАЦИЯ НА ЛЕКАРСТВА
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча лекарствения продукт за рак на простатата Xofigo (радиев-223 дихлорид) да не се комбинира със Zytiga (абиратерон ацетат) и преднизон/преднизолон, поради наличие на данни за повишен риск от смърт и фрактури (счупване на костите) при тази комбинация, е"информира Изпълнителната агенция по лекарствата. 
Xofigo и Zytiga могат да продължат да бъдат използвани поотделно, в съответствие с препоръките в тяхната продуктова информация. Въвеждането на противопоказание представлява временна мярка за защита на общественото здраве, докато завърши оценката на всички данни в арбитражната процедура.
 
В ОПИЦВЕТ ЗАПОЧВА СТРОЕЖЪТ НА ВЪЗСТАНОВИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ОНКОБОЛНИ ДЕЦА
Онкоболните малчугани в страната ще имат свой високоспециализиран възстановителен център, съобщиха от Сдружението "Деца с онкохематологични заболявания". Договорът, с който се осигурява финансиране на строителството, вече е подписан и пациентите ще разполагат с първия такъв център в страната. Той ще бъде единствени и на Балканския полуостров, а също така осми в света,  информира Clinica.bg.
За изграждането на центъра бяха необходими общо 4.5 млн. лв., за които сдружението кандидатства по ОП "Развитие на селските райони" (вече ОП "Региони в растеж"). Беше създадена и дарителска сметка, по която също се набираха средства за строежа. Надеждите на създателите са в бъдеще центърът да получи издръжка от държавата.
Комплексът ще се простира на 2500 кв. м. площ и ще включва 7 отделни къщички.  В него ще се осигурява грижа за общо 40 деца, включително и за такива с проблеми при придвижването. Центърът ще бъде изграден в Опицвет и основната му цел е да подпомага както деца с тежкото заболяване, така и техните близки по време и след химиотерапия. С набрани дарения в района вече е изградена специална спортна площадка, а плановете са комплексът да разполага и със собствена овощна градина,
за да осигурява екологично чиста храна за малките пациенти.
Ежегодно в България от онкологични заболявания се разболяват между 150 и 200 деца. Терапията им отнема различно време и може да надхвърли две години.
 
ИТАЛИАНЦИ ИСКАТ ДА УЧАТ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛЕВЕН
Наплив на италианци, които искат да учат медицина у нас, отчитат от Медицински университет - Плевен. За първа година кандидатите от европейската страна са първенци по брой чуждестранни първокурсници във висшето училище. След тях се нареждат младежите от Великобритания, Индия, Германия, Швеция, Испания, Гърция, Финландия, Канада, Австралия и Япония, информира Clinica.bg.
Над 250 са чуждестранните първокурсници в МУ-Плевен тази година. Те са от 26 държави. За първи път сред тях има записани курсисти от Румъния и Косово, отчетоха от университета. На 30 март 2018 г. ще се проведе тържественото дипломиране на 36 чуждестранни лекари от Випуск 2018.
Младите чуждестранни лекари, които ще хвърлят академичните си шапки, са граждани на 10 държави. Най- много са младежите от Великобритания, следвани от Индия, Гърция, Турция, Нигерия, Дания, Германия, Албания, Япония и Канада.
Средният успех на випуска е много добър. Отличниците пък са 10, от които шест са дипломантите от Великобритания, трима от Нигерия и един от Канада. Те ще бъдат наградени с плакет "Отличник" на Факултет "Медицина", луксозни дипломи, грамоти, апарати за кръвно налягане и стетоскопи.
Двама от отличниците, граждани на Великобритания, ще останат да специализират в УМБАЛ "Света Марина" - Плевен.