Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.03.2018)
 
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ЕСЕ НА БАПЗГ И CLINICA.BG:
"ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА МЕ МОТИВИРАТ",  НАПИСА В ЕСЕТО СИ
ХИСТОЛОГИЧНИЯТ ЛАБОРАНТ ОТ СОФИЯ СВЕТЛА ГОГОВА
Здравният сайт Clinica.bg публикува днес първото есе, което участва в Националния конкурс "Предизвикателството да работя в България", организиран съвместно с БАПЗГ. Официалният сайт на надпреварата бе даден на 1 март 2018 г, а финалът ще бъде отбелязан в последния ден на април т. г. Състезанието е част от глобалната кампания на Световната здравна организация (World Health Organization - WHO), Международния съвет на сестрите (International Council of Nurses - ICN), независимата благотворителна организация Burdett Trust for Nursing и се провежда в цял свят под надслов "Здравните грижи сега" (Nursing now).
"В работата си често излизам от зоната на комфорт, но това също ми действа мотивиращо. Предизвикателствата ме обогатяват, колкото и абсурдно да звучи това за мнозина", написа в есето си Светла Гогова, хистологичен лаборант в Първа САГБАЛ "Св. София" в столицата. В работата си тя поставя на вниманието редица проблеми в системата: заплатата, която получава е в пъти по-ниска от средната за страната; сградата, в която работи не е реновирана; на лице е дефицит на кадри и неефективна комуникация между различните нива в системата... "Но аз не роптая, а приемам действителността такава, каквато е. Това не означава, че съм се примирила със статуквото, напротив. Но предпочитам да действам с разум, а не емоционално. Предизвикателствата ме мотивират. Те ми дават възможност да действам гъвкаво, да се адаптирам към бързо променящата се среда, да бъда креативна. Лесно е да работиш, когато всичко ти е подсигурено, трудно е да действаш, когато поради различни независещи от теб причини трябва да взимаш компетентни решения", пише лаборантката с 24-годишен трудов стаж, от които 14 в сферата на здравеопазването.
 
453 СТУДЕНТИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ "МЕДИЦИНСКА СЕСТРА"
ПОЛУЧАВАТ ЕВРОПЕЙСКА СТИПЕНДИЯ
От 2016 г. досега са предоставени 24 095 стипендии за специални постижения на 9399 студенти. Размерът им е 300 лв., а всеки младеж може да получава до три такива наведнъж. Средният успех за всички семестри е отличен (5,59), като 7931 от стипендиантите са с максимален (6,00). За четирите семестъра от изпълнението на проекта 4053 младежи са получили по една стипендия, 1790 - по две, а с три са били 1662. Общо 33 възпитаници на висшите училища в страната са взели максималния брой от 12 стипендии. Специалностите с най-голям брой класирани студенти са "Медицина" - 2092, "Право" - 1597, "Финанси" - 544, "Медицинска сестра" - 453, и "Компютърни системи и технологии" - 451.
Общо 41 501 студенти са получили европейски стипендии за успех и за специални постижения от 2016 г. насам. Разпределени са над 27 млн. лв., обяви днес заместник-министърът на образованието и науката д-р Петър Николов при отчитането на резултатите от проект "Студентски стипендии - фаза 1". Средствата са осигурени по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
В рамките на проекта е направено и проучване сред студентите и преподавателите в университетите за удовлетвореността и мотивацията за получаване на европейски средства. 84,9% от младежите, получили стипендия за успех, посочват, че средствата ги мотивират да постигат по-добри резултати при обучението си. 87,5% от студентите със стипендия за специални постижения също потвърждават, че с по-голяма амбиция се включват в научни проекти извън академичните занятия.
 
НЗОК ГЛЕДА ПОД ЛУПА ЛЕЧЕНИЕТО НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА
НЗОК ще проверява детайлно лечението на български пациенти в чужбина. Причината е нарасналия брой на българи, лекувани зад граница, който според зам.-здравния министър Жени Начева е придобил "застрашаващи" размери. Това става ясно от стенограма след проведеното на 19 март 2018 г. заседание на Надзорния съвет на здравната каса. Основна тема в него касае проблема с дълговете на НЗОК към чужди клиники.
По време на заседанието зам.-министър Жени Начева, която оглавява и Надзорния съвет, посочва, че исковете по формуляри S2 през 2007 г. са били едва 4 през 2007 г., а 10 г. по-късно са достигнали  до 632. Най-много българи се лекуват в Германия, Белгия, Франция, Швейцария и други. Заболяванията, поради които наши пациенти търсят лечение зад граница, са основно онкологични, редки болести, сърдечно-съдови заболявания, както и състояния, свързани с нуждата от трансплантация.
Според заместник-здравния министър е нужно да бъде извършена оценка за 2018 г. как да се процедира за контрола върху медицинското решение за насочване на пациентите за лечение в чужбина.  Стана ясно за пореден път, че задълженията на НЗОК към чужди клиники са в размер на 259 млн. лв., от които 119 млн. лв. са просрочени На следващото заседание управителят на НЗОК ще трябва да представи информация за просрочените задължения на институцията към чужди здравноосигурителни фондове, които подлежат на плащане през 2019 г.
 
ОРГАНИЗАЦИИТЕ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ ПРЕЗ АПРИЛ
Национално представителните организации на и за хора с увреждания потвърдиха категоричната си позиция, че не приемат предложената от правителството реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността. Поради това те организират Национален протестен митинг на 11 април 2018 г, който ще се състои от 11:00 до 12:30 ч. на  пл. "Независимост" в София, информира Zdrave.net.
От организациите са подготвили протестна нота със своята позиция за реформата, която е изпратена до социалния министър Бисер Петков. Според тях реформата в областта на медицинската експертиза на вида и степента на увреждането не трябва да въвежда медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България, различни от действащите в Европейския съюз. Те са на мнение и че включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване с цел намаляване степента на увреждането, е неправилно и посочват, че никой медицински експерт не може да отрече, че има заболявания които са в причинно следствена връзка. "Настояваме за изключително прецизно от медицинска гледна точка разписване на Методиката за оценка на вида и степента на увреждането", се казва в протестната нота на организациите, които представляват 200 000 души. 
 
ТЕЛК В ДИМИТРОВГРАД И ХАСКОВО НЕ РАБОТЯТ ЗАРАДИ ЛИПСА НА СПЕЦИАЛИСТИ
ТЕЛК - Димитровград не издава медицински експертизи на белодробно болни заради липса на специалист. Такъв няма, защото димитровградската общинска болница не изплаща трудовите възнаграждения. Почти фалиралата болница има дългове към снабдители и персонал, информира БНР.
Пациенти  споделят, че поради липса на решение от ТЕЛК нямат достъп до специалист и рехабилитация в лечебно заведение. Заместник-управителят на димитровградската болница д-р Валентин Палашев се надява през април да намерят нужния специалист.
От Министерството на здравеопазването превеждат необходимите суми за специалистите в ТЕЛК, но ръководството на болницата не ги разпределя по предназначение.
884 белодробно болни от цяла Хасковска област чакат да заработи комисията. От тези болни в листата на чакащите са 153-ма души, които са регистрирани още през 2014 г. Много от болните изобщо не могат да дочакат експертната медицинска експертиза, признават и от контролиращия орган РЗИ. Д-р Соня Димитрова от РЗИ-Хасково обяснява: "За жалост, някои хора не могат да си дочакат и решението на ТЕЛК. Няма как да минат в друга област. Другите области също са натоварени. Освен това освидетелстването става по местоживеене".
 
МИНИСТЪР АНАНИЕВ ПРОВЕРИ ГОТОВНОСТТА НА МБАЛ
"СВ.АННА -ВАРНА" ЗА АКТИВНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев провери готовността на МБАЛ "Света Анна-Варна" за активния туристически сезон, който стартира след броени дни, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на сайта Varnautre.bg.
Болницата поема над 90% от хирургичната спешност в Източна България, както и цялата тежка травматология - включително и от курортните комплекси през летните месеци, в които Варна, обясни в рамките на министерската инспекция изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Красимир Петров.
Министър Ананиев, в присъствието на кмета на Варна г-н Иван Портних и на областния управител г-н Стоян Пасев, инспектира Спешното приемно отделение и сектора по реанимация в МБАЛ "Света Анна" и е поздравил ръководството на болницата за европейската визия и организация на медицинската помощ, оказвана там.
Министър Ананиев се ангажирал да съдейства на ръководството на лечебното заведение за осигуряването на високотехнологична апаратура за образна диагностика и за неотложното цялостно реновиране на най-стария корпус в комплекса - съществуващата от 1860 г. и популярна като Сградата с бръшляна, в която е базирана част от администрацията на болницата, както и отделенията по неврология, АГ, Родилно, Неонатология и неврохирургия.
 
ПАЦИЕНТИТЕ НА УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА ПО ОНКОЛОГИЯ МОГАТ ДА ПРОВЕРЯВАТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА СИ ОНЛАЙН
Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология  в София (УСБАЛО) предлага нова електронна услуга. Пациентите на лечебното заведение могат да проверят безплатно епикризата или лабораторните си резултати, както и образните изследвания от всяка точка на света, информира Clinica.bg.
Достигането до данните се осъществява през сайта на болницата единствено чрез получаване и въвеждане на персонален код, който се получава при изписване от лечебното заведение след предварително попълнено писмено заявление на пациента. Персоналният код е буквеноцифрена комбинация, която се получава на регистратурата на болницата само срещу документ за самоличност и подпис на съответния пациент.
Услугата е напълно безплатна. Кодът важи шест месеца, след коетосе деактивира автоматично с оглед по-голямата сигурност на данните.
 
СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЩЕ ОСИГУРИ НАД 100 000 ЛЕВА ЗА ЗДРАВНА СЛУЖБА В СЕЛО МРАМОР
Повече от 100 000 лева ще даде столична община за реновирането на здравна служба в село Мрамор. "Откриването на здравната служба е много важно, защото тази структура ще поеме не само село Мрамор, а и другите села, които са около него", обясни в интервю за програма "Хоризонт" на БНР кметът на район "Връбница" Младен Младенов. По думите му вече има желаещи лекари, които очакват здравната служба да се открие. 
"В момента в старата служба, която не е в добро състояние, има зъболекарски кабинети, личен лекар, но на новото място ще има и детско отделение", уточни Младенов.
Между 8 и 10 милиона дава Столична община на общинските лечебни заведения за дофинансиране на дейности, които не се финансират от НЗОК, стана ясно от думите на  д-р Веселин Милев, председател на Комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет. Той допълни, че от миналата година общинските лечебни заведения и ДКЦ-ове отбелязват добри финансови резултати.