Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.03.2018)
 
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ТРИ МОДЕЛА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЗДРАВНИЯ СЕКТОР
До края на месец май тази година Министерството на здравеопазването ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора. В момента се разработват два от тях, предстои да започне и работа по трети, след което ще се проведе обществено обсъждане. Това съобщи вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на посещението си във Варна, информира Redmedia.bg, позовавайки се на Дарик радио. "Това е подходящият начин да се вземе решение кой модел е най-работещ, без да се правят резки движения в системата", коментира здравният министър.
"Във всеки модел пациентът ще има важна роля. Към неосигурените ще се подхожда в зависимост от причината, поради която не са редовни. Социален фонд ще плаща осигуровките на тези, които нямат възможност да ги покриват сами", изтъкна още той.
"Около 500 млн. лева са задълженията на болниците у нас", съобщи още министър Ананиев и подчерта, че министерството е предприело действия за стабилизиране с оздравителни планове. По неговите думи до края на годината трябва да бъдат готови модулите на Националната здравна информационна система, а догодина предстои обявяване на обществена поръчка за изграждането й.
 
1700 ДУШИ ПОСЕТИХА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА
ПО ВРЕМЕ НА ИНИЦИАТИВАТА "ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ"
За шести път на 23 и 24 март 2018 г. Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов"- Варна отвори вратите си за посетители в рамките на инициативата "Дни на отворените врати", информираха от учебното заведение. Университетът подобри собствения си рекорден брой посетители от миналогодишното издание. Над 1700 души тази година успяха да разгледат учебните бази и да бъдат част от специално подготвената програма.Учениците се запознаха със специалностите и учебните програми във факултетите по медицина, дентална медицина, фармация, обществено здравеопазване и в Медицински колеж - Варна.
На входа на университета посетителите бяха посрещнати от холограмен промоутър -  последна дума на техниката, който ги въвеждаше във възможностите, които предлага академичният живот. Представители на Студентски съвет развеждаха учениците сред различните пунктове в сградите и отговаряха на въпросите им.
Кандидат-студентите наблюдаваха електронно обучение във виртуална класна стая, лабораторни експерименти, демонстрации на 3D маса за образна диагностика и компютърни томографии. За първи път бе представена и холограмна пирамида за анатомични реконструкции и бяха извършени опити в залите за виртуална микроскопия.
Посетителите разгледаха и възможностите, които университетът предлага за спортен и културен живот, както и филмите на университетската телевизия MU-Vi.Tv. Младежите разгледаха и обновения музей, събрал най-богатата анатомична сбирка в страната, представянето на учебната платформа Blackboard и симулационния софтуер за физиологични експерименти и изследвания.
На сериозен интерес от страна на посетителите се радваха и Филиалите на Медицински университет - Варна в градовете Сливен, Шумен и Велико Търново.
 
Инициативен комитет алармира:
ВСЯКО ЧЕТВЪРТО ДЕТЕ В СОФИЯ ИМА ХРОНИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ
Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система е изпратил писма до Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация във връзка със заболеваемостта на децата в София, информира Redmedia.bg. От комитета съобщават, че според данните на системата за кандидатстване в детските градини на Столична община, почти ? от приетите деца са представили документ за хронично заболяване.
"Сметнахме това за крайно притеснително, тъй като децата в гр. София са с хронични заболявания много над нивото в страната, в Европа и в света като цяло", изтъква председателят на инициативния комитет инж. Васил Николов.
На свое заседание на 16 март т. г. комитетът е взел решение да се сезират МЗ и СЗО. В подадените сигнали се настоява да бъде създадена работна група с участието на представители на инициативния комитет, която да анализира заболяванията и да направим програма за оздравяването на софийските деца.
 
ЛИЛАВ ДЕН ЗА ХОРАТА С ЕПИЛЕПСИЯ
Днес отбелязваме международния ден за епилепсия. Той се нарича "лилав" и всяка година се чества на 26 март, информира Clinica.bg.
Лилавият ден е създаден през 2008 г. от Касиди Меган, младо момиче от Канада, което има епилепсия и иска да накара хората да споделят за състоянието си. Така тя иска да убеди хората с епилепсия и техните семейства, че не са сами. През последните 10 години Лилавият ден се превърна в глобално събитие.
50 милиона по света страдат от епилепсия.  В България няма реална статистика за хората с епилепсия за сметка на това нерешените проблеми са много: от 9 години у нас няма ново лекарство за тази група болни; НЗОК не заплаща изследване с "дълбоки електроди", свързано с хирургията; няма клинична пътека за тежка резистентна епилепсия; има дискриминация сред хората с епилепсия в образователната системата и на пазара на труда.
 
Д-Р НИГЯР ДЖАФЕР ПОЛУЧИ НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗДРАВНА ПОЛИТИКА
Националното сдружение за здравна политика и мениджмънт връчи наградата си "Здравен политик, мениджър на годината" за 2017 г. , информира  Zdrave.net.
Научно-консултативният съвет утвърди за носител на наградата единодушно и категорично д-р Нигяр Джафер - зам. -председател на 44-тото Народно събрание и член на Комисията по здравеопазването в парламента. Съветът включва авторитетни членове като акад. проф. д-р Владимир Овчаров, акад.проф. д-р Богдан Петрунов, проф.д-р Цекомир Воденичаров, проф.д-р Стайко Спиридонов и Огнян Палавеев.
Наградата бе връчена от проф. Петрунов от БАН на годишен форум на сдружението в Правец. В изказването си след като получи наградата д-р Джафер направи анализ на проблемите в здравната системата, като подчерта нуждата от надпартиен консенсус.
 
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗАПОЧНА МАЩАБНА КАМПАНИЯ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА АКУШЕРКИТЕ
Великобритания започна мащабна кампания, свързана с подготовката на повече акушерки в страната. През следващите четири години ще бъдат обявени близо 3000 места за обучение по акушерки, информира Zdrave.net, позовавайки се на BBC.
Броят е определен въз основа на нуждите за кадрово обезпечаване, обявени от Националната здравна служба. Британското правителството обяви 25% увеличение на местата за обучение, което е определяно за "най-големия" ръст в броя на акушерките и персонала, свързан с майчиното здраве. През следващата година ще бъдат открити допълнителни 650 места за обучение на акушерки, а в близките три - по още 1000.
Планът следва подобна програма, свързана с предприетите мерки спрямо медицинските сестри на Острова. Кралският колеж за обучение на сестри приветства решението, но изтъкна, че подготовката на повече акушерки е само половината от проблема. От там посочиха, че са нужни допълни  инвестиции и време, за да се усетят реалните ефекти от него.
Британският здравен министър Джереми Хънт заяви, че амбицията е до 2021 година бременните да бъдат следени от една и съща акушерка по време на бременността и раждането. Той посочи още, че полагането на грижи в тези моменти от едно и също лице може да доведе до спасяването на 700 живота на бебета годишно и да предотврати увреждания при 500 други. За целта обаче са нужни повече акушерки.
 
ЗАКРИВАТ БОЛНИЦА "РОКФЕЛЕР" В ПЕТРИЧ
МБАЛ "Рокфелер" в Петрич е обявена в ликвидация и така на практика тя вече няма да фукнционира. Това реши общинският съвет, който прие решението на кмета Димитър Бръчков да се прекрати дейността на общинското дружество, информира Clinica.bg, позовавайки се на Dariknews.bg.
Болницата няма лиценз от миналата година и не развива никаква дейност. Дотам се стигна след сливането й с болницата в Сандански и обединението на двете лечебни заведения в МБАЛ "Югозападна болница".
В "Рокфелер" е назначен ликвидатор, който трябва да направи пълен анализ на активите и пасивите на закритото дружество в законовия срок. След това трябва да се удовлетворят вземанията на кредиторите, които обаче няма да са в тяхната цялост. Вече бившата болница има най-голям дълг към НАП, тъй като не е изплатила 1.2 млн. лв. за осигуровки.