Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.03.2018)
 
ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ ТУБЕРКУЛОЗА У НАС НАМАЛЯВА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 9 ГОДИНИ 
За девета поредна година в България отбелязваме трайно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза като резултат на активната дейност на Министерството на здравеопазването в изпълнение на "Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата 2017-2020 г." и "Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на пресконференция по повод Световния ден за борба с туберкулозата, информираха от пресцентъра на МЗ. 
У нас болните от туберкулоза през 2017 г. са намалели с 9% в сравнение с 2016 г.
Общият брой на болните с туберкулоза през миналата година в страната е 1 462 души по предварителни данни, спрямо 1 607 пациенти за 2016 г., като се запазва тенденцията броят на мъжете, засегнати от болестта, да е над два пъти по-голям от броя на жените.
През последните години броят на децата представлява между 9% и 10% от всички случаи на туберкулоза в страната.
 
ФОНДАЦИЯ "ИСКАМ БЕБЕ" РАЗДАДЕ СВОИТЕ НАГРАДИ
Със специални награди Фондация "Искам бебе" отличи премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов в Народното събрание, информира Clinica.bg.
Отличията им се връчват заради изпълненото обещание да осигурят средства за допълнителни ин витро процедури за нуждаещите се семейства, както и за замразяване на яйцеклетки на онкоболни жени. Всяка година фондацията връчва наградите си "Ангели на благодарността" на хората, които помагат на двойките с репродуктивни проблеми. Каузата носи мотото "За повече деца на България" и отличава граждани и институции. Сред наградените тази година са кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, директорът на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария Георгиева, заедно с много кметове на общини. Според справка на Изпълнителната агенция по трансплантации, специално изготвена за Сlinica.bg, от ин витро процедури през 2017 г. у нас са се родили 2344 бебета. Двойките с репродуктивни проблеми в България са около 200 000.
 
СТАРТИРА ПРОГРАМАТА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА НОИ
Около 47 000 души от цялата страна се очаква да се включат в Програмата за профилактика и рехабилитация на Националния осигурителен институт, която стартира от днес. Процедурите по програмата ще се изпълняват в 49 здравни заведения, а за финансирането им през 2018 г. са предвидени над 20.1 млн. лв. в бюджета на държавното обществено осигуряване,  информира Clinica.bg.
Осигурителният институт предлага безплатна профилактика и рехабилитация в рамките на 10 дни годишно, като всяко лице може да се възползва от четири диагностични и терапевтични процедури. Нощувките и част от разходите за храна в размер на 7 лв. дневно остават за сметка на бюджета. От програмата могат да се възползват само лицата, които са осигурени за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който ще се провеждат процедурите, уточниха от НОИ. Заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.
 
ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ОСТАВАТ В СТАЧНА ГОТОВНОСТ
Общопрактикуващите лекари в София остават в стачна готовност. Причината е, че и след последните проведени разговори със здравното министерство не са постигнали решение на проблемите им, съобщиха от софийската им организация, информира Clinica.bg.
Отпадане на 24-часовото дежурство, намаляване на бумащината в работата им, отпадане на задълженията за опис на касовите бележки са част от нещата, за които те настояват. Сред останалите са повишаване на потребителската такса като се обвърже с минималната заплата и стане 1% от нея.
Освен това пациентите, които са освободени от нея да я плащат, а държавата да възстановява парите на тях. Това искане е провокирано от постоянното закъснение на разликата в размера на таксата за пенсионерите, който те чакат от МЗ. Март беше поредният месец, в който джипитата се оплакаха, че парите им се бавят с по няколко месеца. Въпреки намеренията им за протести,  здравните власти засега не са склонни да отстъпят по исканията им. Ако не се намери решение обаче, е възможно да се стигне до протести не само в столицата, а и в страната.
 
ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ ОСТАВА
Продажбата на общински болници продължава. Това стана ясно, след като депутатите от парламентарната здравна комисия отхвърлиха промените в закона за приватизацията на БСП, информира Clinica.bg.
С тях от левицата искаха общинските лечебни заведения да се сложат в Приложение №2 с обектите, забранени за продажба, докато не се приеме Национална здравна карта. Идеите им обаче бяха отхвърлени с 10 гласа "против" и 7 "за".
Аналогична се оказа съдбата и на втория законопроект на опозицията за промени в закона за здравното осигуряване. С него от БСП настояваха касата да плаща авансово 30% от сумата на месец на лечебните заведения, които са й договорни партньори. Според вносителите така те ще имат аванс, с който да посрещнат разходите си по неосигурените пациенти.
"Не подкрепяме законопроекта, тъй като средствата за лечебните заведения за тази група се дават от здравното министерство, а отчитането и плащането на НЗОК към изпълнителите на медицинска помощ е напълно автоматизирано", обясни зам.- здравният министър Жени Начева. Мнението на изпълнителната власт бе подкрепено и от депутатите от управляващото мнозинство.