Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.03.2018)
 
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА 400 НОВИ ЛИНЕЙКИ
Министерство на здравеопазването обяви обществена поръчка за закупуване на 400 линейки заедно с нужното оборудване. Те са част от инвестиционния проект за модернизация на спешната медицинска помощ, който се осъществява по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.,  информира Zdrave.net. Управляващият орган на програмата обяви процедурата за купуване на линейките и модернизация на спешните центрове през декември миналата година, а бенефициентът - МЗ, трябваше да кандидатства до 30 март 2018 г. Техническите спецификации на нужните санитарни автомобили пък бяха обявени от Здравното ведомство още на 15 декември 2017 г.
Според критериите на поръчката автомобилите са разделени в четири групи. 185 са предвидените линейки за превоз, първоначално лечение и мониторинг, 42 са тези, които отговарят на условията за повишена проходимост, 78  трябва да са тип 4x4, a 95 - за интензивни медицински грижи.
Обществената поръчка е на стойност 48 671 650 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е до 36 месеца от започване на изпълнение на договорите. Гаранцията на всяка от линейките е не по-малко от пет години. Проектът включва 237 обекта от системата на Спешната помощ - спешни отделения в 34 болници, 27 ЦСМП в областните градове, 170 филиала за спешна помощ и 6 изнесени екипа извън областните градове.
 
По данни на НСИ:
ДОХОДИТЕ В СЕКТОР "ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ"
СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ С БЛИЗО 10%
Точно 9.7% са се увеличили доходите на работещите в здравния сектор през четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период година по-рано, сочат данните на Националния статистически институт, информира Clinica.bg. Ръстът следва общата тенденция за нарастване на възнагражденията в страната, които в края на миналата година са средно с 12% по-високи от тези, регистрирани в края на 2016 г.
През последната година заплатите в здравеопазването се увеличават неравномерно - ту с повече, ту с по-малко проценти, но все пак се движат нагоре. През първото тримесечие на 2017 г. от НСИ отчитат ръст от 6.8 на сто спрямо първото тримесечие на 2016 г., а през второто  - с цели 10% спрямо същия период на предходната година. През третото тримесечие увеличението е 8.9 на сто, а през четвъртото отново е по-високо - 9.7%.
Междувременно общите разходи за труд на работодателите за един отработен час в здравеопазването следват същата тенденция и също нарастват с 9.7% в края на миналата година, сочат предварителните данни на НСИ.
 
ПАДНА СТАНДАРТЪТ ПО ОЧНИ БОЛЕСТИ
Решение на Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно Медицинския стандарт "Очни болести",  информира Zdrave.net. Това решение потвърждава решението на по-долната, тричленна инстанция, която отменя стандарта.
Констатирано е, че е налична докладна записка от зам.-министъра на здравеопазването, но доколкото липсва подпис и дата, е негодна да установи, както съществуването й към момента на административното производство, така и нейния автор. Отделно от това не отговаря на изискванията към доклад, тъй като липсва ясно относима конкретика на целите и причините, довели до изменението на Медицински стандарт "Очни болести"
Съдът е приел, че по делото и административната преписка няма твърдения и данни мотивите за издаването на оспорената наредба да се съдържат в друг документ или помощен акт, или такъв да е бил публикуван за обсъждане на интернет страницата на Министерство на здравеопазването. Непубликуването на мотиви към проекта за нормативен акт препятства възможността и правото на заинтересованите лица да предоставят предложения и становища по проекта, посочват още от съда.
Това е поредният медицинският стандарт, който е отменен от съда.
 
ДЕПУТАТИ ВНЕСОХА ЗАКОНОПРОЕКТ С ИСКАНЕ ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ДА НЕ СЕ ПРИВАТИЗИРАТ
Да бъдат спрени продажбите на общински болници - това предложение се съдържа в законопроект, внесен от група народни представители от парламентарната група "БСП за България" в Комисията по здравеопазване на Народното събрание. Законопроектът предлага промени в Закона за приватизацията и ще бъде разгледан на предстоящото заседание на здравната комисия в четвъртък, информира Redmedia.
С измененията народните представители предлагат в списъка с дружествата, които са с национално значение за страната, да се прибавят и общинските болници. В момента в него са включени само държавните болници с над 50% държавна собственост. Според левите депутати тези промени са необходими, тъй като в момента няма действаща Национална здравна карта, а продажбата на лечебни заведения вече е започнала.
Преди няколко седмици Общинският съвет в Нова Загора взе решение да обяви за продажба общинската болница в града с аргумента, чe при сегашния модел на финансиране тя не може да се издържа и да работи пълноценно.
 
ОЗДРАВИТЕЛНИЯТ ПРАН В УМБАЛСМ "ПИРОГОВ" СТАРТИРА ДО ДНИ
Министерството на здравеопазването е готово с плана за финансовото оздравяване за УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Той вече е представен на ръководството на спешния институт, съобщиха от МЗ.
Планът ще се реализира в рамките на три години, а стартът му ще бъде даден в началото на април 2018 г. Оздравителният план не предвижда съкращения на лекари и на специалисти по здравни грижи. Заложените в него мерки включват предимно оптимизиране на незаети бройки и структури с ниска степен на използваемост на леглата, както и елиминиране на дублиращи се дейности.
Целта е да се постигне максимално ефективно използване на налични кадри, сграден фонд и апаратура. Персоналът на болницата ще бъде разпределен по структури така, че да отговаря на изискванията на медицинските стандарти, допълват от МЗ. По този начин се изпълняват и препоръките на Изпълнителна агенция "Медицински одит".
Предстои директорът на болницата да представи пред персонала новата структура и правилата за формиране на възнагражденията в лечебното заведение.
С оздравителния план се предвижда и подобряване структурата на лабораторните звена, които ще бъдат обединени в общ лабораторен блок. Ще се обособи една обща клиника по хирургия с три отделения /към момента работят четири хирургични клиники/. Предвижда се още да се създаде една клиника по урология с три отделения/ в момента функционират четири урологични отделения/, обособяване на клиника по неврохирургия с 5 отделения / сега функционират 7 неврохирургични отделения/. В оздравителния план са предвидени две клиники по ортопедия, при сега налични четири такива.Предстои да се доизгради и пусне в действие център за спешни съдови състояния със скенер и два ангиографа.
МЗ и НЗОК ще следят за финансовата дисциплина при усвояване на средства за спешни състояния и по клинични пътеки. Изготвен график за разплащане на просрочените задължения, които към януари 2018 г. надхвърлят 14 млн. лева.
 
ДЕПУТАТИ НАСТОЯВАТ ЗА ПЪЛНО ОТПАДАНЕ НА ЛИМИТИТЕ ЗА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Пълно отпадане на лимитите за медицинска помощ предлагат депутати от БСП с промени в Закона за здравното осигуряване, информира Zdrave.net.
"Извършената и отчетена медицинска помощ се заплаща на изпълнителите на медицинска помощ след предоставяне на отчетните документи по чл. 73 от този закон, придружени с първичен счетоводен документ, съгласно Закона за счетоводството". Това е текстът, който вносителите на промените залагат в чл. 47 от ЗЗО. В момента разпоредбата на този член гласи, че "Закупуването на оказаната на осигуреното лице медицинска помощ се извършва от РЗОК, като средствата се превеждат на предоставилия я изпълнител".
С предложената от БСП промяна НЗОК няма да закупува медицински услуги от договорните си партньори, а ще заплаща това, което те са отчели към нея. Идеята на промяната, предложена от вносителите, е да се премахнат лимитите в системата.
Така заложена, промяната не засяга само болниците, а всички изпълнители на медицинска помощ, които работят с НЗОК.
 
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НЗОК ЩЕ СЕ СРЕЩНАТ СЪС СВОИ КОЛЕГИ ОТ АВСТРИЯ И ГЕРМАНИЯ
До  средата на април 2018 г. представители на НЗОК ще проведат срещи със свои колеги от Австрия и Германия. Причината е, че на тези здравни каси в чужбина НЗОК дължи  най-много средства за лечение на български граждани, коментира за Zdrave.net адвокат Андрей Дамянов, представител на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК. По време на срещите ще бъде изготвен график за разсрочване на плащанията.
Въпросът с дълговете на здравната каса към чужди клиники е във фокуса на внимание от месеци и за малко не коства поста на управителя на НЗОК проф. д-р Камен Плочев, припомнят от здравния портал. След серия противоречиви твърдения за техния размер, в крайна сметка стана ясно, че НЗОК дължи 271,2 млн. лв. към чужди клиники, от които към 31 януари 2018 г. просрочените задължения възлизат на 133,1 млн. лв. За разплащане на тези дългове в бюджета на НЗОК за тази година са предвидени 73 млн. лв.
 
АГ БОЛНИЦАТА ВЪВ ВАРНА ТРУПА ДЪЛГОВЕ ОТ РАЖДАНИЯ И НЕОСИГУРЕНИ ПАЦИЕНТИ
АГ болницата във Варна губи между 120 и 160 лева при всяко раждане, тъй като от девет години НЗОК не е осъвременявала клиничните пътеки. Проблем пред лечебното заведение е и големият брой неосигурени, заради които също се трупат загуби. Това обясни на заседание на комисията по здравеопазване шефът на АГ болницата проф. д-р Емил Ковачев,  информира Zdrave.net, позовавайки се на Dariknews.bg.
За да се увеличат приходите на болницата се налага строга дисциплина и замразяване на заплатите на персонала, изтъкна д-р Ковачев. 165 варненци ще получат еднократни помощи за лечение, стана ясно още на заседанието на здравната комисия. Общата сума, която ще бъде предоставена от местната хазна, е 40 000 лв. Молбите на 167 души бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на изискванията за подпомагане. Остатъкът до края на годината по програмата е 80 000 лева.
Комисията по здравеопазване одобри и отпускането на финансова помощ за 10 варненски двойки с репродуктивни проблеми. Шест семейства ще получат по 3500 лв. за ин витро с донорска яйцеклетка, а останалите четири - по 2000 лева. Общата отпусната сума е в размер на 29 000 лева.
 
КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ОБРАЗУВА ДЕЛО ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ
Българският Конституционен съд образува дело за спорната Истанбулска конвенция, чиято ратификация беше оттеглена от правителството, информира Clinica.bg. Магистратите ще проверят по същество дали текстовете на конвенцията противоречат на Конституцията на Република България  преди законопроектът за приемането й да бъде върнат за повторно гласуване в Народното събрание.
Решението Конституционният съд да се заеме с Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (известна като Истанбулската конвенция) е взето единодушно по искане на 75 депутати от ГЕРБ.
Освен това идва и няколко седмици след като Европейският парламент призова държавите, които се бавят с ратификацията ? да ускорят процеса.