Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
АКУШЕРКИТЕ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ПРАЗНУВАХА БАБИН ДЕН
 
 
По стар български обичай  на 21 януари се отбелязва т. нар. Бабин ден, който от 1951 година официално се чества като Ден на родилната помощ. Този самобитен празник показва колко високо оценява народът ни благородния труд на онези, които помагат при раждането на децата, каква изключителна ценност е за него появата на всеки нов живот. 
        И тази година в цялата страна акушерки и лекари-гинеколози бяха обсипани с благодарности - от родители, институции, пораснали вече деца, дошли на този свят с тяхна помощ. Тържество по този повод се състоя и в столичната АГ болница "Майчин дом". На него присъстваха Даниела Дариткова -  заместник председател на парламентарната Комисия по здравеопазване, д-р Михаил Зортев -  заместник министър на здравеопазването, Милена Дамянова - заместник министър на образованието, младежка и науката, Нели Нешева - директор на НЗОК, пpедставители на съсловните организации в здравеопазването, директори на здравни заведения, журналисти и др.
Милка Василева - председател на УС на БАПЗГ поднесе приветствие, в което между другото каза: "Трябват не само знания, трябва призвание и голямо сърце, за да се посветиш на професия, която изисква да мислиш преди всичко за другите. Вие сте направили своя избор и не сте сгрешили, щом срещате пълните с обич очи на хората. Към тяхната благодарност прибавете и нашата - на УС на БАПЗГ и на цялото ни съсловие!"  Накрая тя връчи букет на Борислава Жекова - Главната акушерка на "Майчин дом", като допълни, че по този начин символично поздравява всички акушерки от страната.
На тържеството присъства и проф. д-р Станка Маркова - почетен председател на БАПЗГ.
Сред номинираните за "Златни ръце" за изминалата година бе акушерката Нели Маринова, която работи в АГ-болницата от самото й основаване. Тя потопи ръцете си в златен прах и остави отпечатъците им за поколенията. Своите "Златни ръце" отпечатаха още проф. д-р Богдан Налбантски, проф. д-р Иван Пенчев, доц. д-р Георги Гешев. С отличия бяха удостоени още много акушерки и акушер-гинеколози. По традиция в залата присъстваха и ветерани, допринесли с труда си за нареждането на здравното заведение на едно от първите места в страната.
Доц. д-р Виктор Златков - директор на АГ болница "Майчин дом" каза, че за 34 години при тях са се родили 157 237 деца, което се доближава до броя на населението в цяла Монтанска област. Той ориса малкият Габриел, който стана "Бебе на годината" за 2011 г.  и пожела на колектива да помага за раждането на още повече деца през тази година.
Накрая всички присъстващи в залата изгледаха с интерес програмата, изнесена от танцовия състав на "Двореца на децата".
Денят на родилната помощ бе честван в цялата страна. 
                                                       
Пресцентър
 
Милка Василева - председател на УС на БАПЗГ приветства акушерките и акушер-гинеколозите по случай 21 януари – Ден на родинта а помощ
Тази година своите „Златни ръце” остави за поколението акушерката Нели Маринова, която работи в АГ болница „Майчин дом” от самото й основаване.
Проф. Станка Маркова – почетен председател на БАПЗГ, Нели Маринова –  акушерката, която спечели номинацията  „Златни ръце” за 2010 г., Милка Василева – председател на УС на БАПЗГ и Борислава Жекова - главна акушерка ва АГ болница „Майчин дом” на тържеството на 21. 01. 2011 г. по повод Деня на родилната помощ