Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.03.2018)
 
СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОТПУСНА 10 СТИПЕНДИИ ЗА БЪДЕЩИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
С пълно единодушие столичните общински съветници приеха програмата за финансово подпомагане на медицински специалисти по здравни грижи, обучаващи се във Факултета по обществено здраве към Медицински университет - София.
Бъдещите медицински сестри трябва да подпишат договор, че ще работят в общински здравни заведения 3 години след завършването си. "Това ще реши проблема с кадрите в общинското здравеопазване", категоричен беше председателят на здравната общинска комисия д-р Веселин Милев пред Zdrave.net. Той подчерта, че от няколко месеца общината води преговори с декана на Факултета по обществено здраве към
Медицински университет - София проф. Цеко Воденичаров за критериите, по които да бъдат привлечени медицински сестри към общинските лечебни заведения.
За да кандидатстват за стипендиите, студентите трябва да са завършили първи курс с успех над 4.50. Средствата ще бъдат дадени на първите 10 по успех и ще се изплащат за оставащите 3 години от обучението им. Програмата е на стойност 40 000 лв. на година, а лечебните заведения, в които ще работят сестрите ще бъдат определяни допълнително.
 
ВАКСИНИРАТ ДЕЦА С ПРОПУСНАТИ ИМУНИЗАЦИИ
Относителният дял на децата, необхванати от задължителни имунизации и реимунизации поради отказ на родител, е между 0,07 и 0,74% (между 46 и 449). Данните са на Националния център по обществено здраве и анализи и обхващат 2017 г. Те показват още, че с нарастване на възрастта броят на отказите намалява, информира Zdrave.net.
Като основна причина за необхващане на подлежащите на имунизация деца се посочва дългосрочна миграция, включително и на родители, които не са определили попечител на оставените за отглеждане в България непълнолетни деца, както и установени медицински противопоказания. Това става ясно от отговор на министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков за имунизационния обхват в страната.
От отговора на Кирил Ананиев става ясно още, че с цел повишаване на имунизационния обхват в детска възраст през 2017 г. МЗ е разпоредило издирване на всички деца без проведени имунизации срещу морбили, с приоритет децата до 5-годишна възраст, както и на необхванатите през 2014 - 2016 г. с многокомпонентни ваксини деца, подлежащи на реимунизация на 16-месечна и шестгодишна възраст.
"В резултат на предприетите действия са имунизирани допълнително 8317 деца с трикомпонентна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, 22 905 деца - петкомпонентна ваксина и 37 905 деца - с четирикомпонентна ваксина", посочи министър Ананиев.
 
БЛИЗО 250 000 БЪЛГАРИ ИМАТ ГЛАУКОМА
Според данните, актуализирани в началото на месец март 2018 г., 3.54% от българското население или 248 354 души имат глаукома. Това стана ясно след края на тридневната кампания за безплатни профилактични прегледи във ВМА, организирана във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата, съобщиха от лечебното заведение.
Информацията представи проф. д.-р Лъчезар Войнов - национален консултант по очни болести и началник на Катедра "Очни болести, ушни, носни и гърлени болести и орална хирургия", информира Zdrave.net. Той изнесе лекция пред пациенти. Форумът бе организиран съвместно с пациентската организация "Глаукома".
В световен мащаб към 2013 г. 64,3 милиона души са били засегнати от болестта. Очаква се през 2020 г. техният брой да достигне 76 млн.
От изложените факти стана ясно, че мъжете са по-застрашени за развитието на първична откритоъгълна глаукома в сравнение с жените. Подобна е тенденцията по отношение на хората, живеещи в градските райони в сравнение с хората от селата.
Проф. Войнов представи рисковите фактори, начините за изследване и лечение на заболяването.
 
ОРГАНИЗАЦИИ НА И ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ГОТВЯТ ПРОТЕСТ
Национално представителните организации на и за хората с увреждания и членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет ще излязат на протест на 11 април 2018 г. пред сградата на Министерския съвет, съобщи Clinica.bg. Причината за протеста е несъгласието с подготвяната реформа в областта на медицинската експертиза. Според организациите предвижданите законодателни промени ще доведат до отнемане правото на инвалидна пенсия на близо 150 хиляди български граждани. Недоволството си ще изразят хора с физически, ментални и сензорни увреждания от цялата страна. Ще присъстват официални представители на всички национално представени организации на и за хора с увреждания и 20 лидери на Движението на хората с увреждания в България. Те ще връчат протестна нота на правителството на Република България заради незачитането на правата и засилващото се ограничаване на възможностите за интеграция и нормален живот на хората с увреждания. По време на протеста организациите на хората с увреждания ще отправят и своите искания към властта за справедливи промени в социалната система и в областта на медицинската експертиза.
 
ЗАКРИХА КРЪВНИЯ ЦЕНТЪР В ДУПНИЦА
Кръвният център в Дупница е закрит със заповед на прокуристката на лечебното заведение Мария Иванова от 9 март 2018 г., информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на Dariknews.bg.
По думите на председателя на общинския съвет Емил Гущеров от години центърът е работил незаконно в разрез с Наредба №9 на Министерство на здравеопазването.  Общинската болница не е имала разрешение за този вид дейност. Освен това се оказало, че лечебното заведение в Дупница е на загуба, тъй като те поемат разходите за заплати на персонала в центъра, а приходите са постъпвали в областната болница, обясни Гущеров. Става дума за около 15 000 лв. годишно.
Емил Гущеров заяви, че на областната болница ще бъде предоставено същото помещение за безвъзмездно ползване, но разходите по заплатите на хората, които ще работят в центъра трябва да се поемат от областната болница, която разполага с лиценз за извършване на кръводарителска дейност.
 
Д-р Николай Шарков:
КОНКУРЕНЦИЯТА ЗА ПАЦИЕНТИ МЕЖДУ ЗЪБОЛЕКАРИТЕ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ СЪЗДАВА СКРИТА БЕЗРАБОТИЦА
Ръководството на Българския зъболекарски съюз даде днес пресконференция във връзка с предстоящия Световен ден на оралното здраве, който се отбелязва на 20 март.
У нас се пада един зъболекар на 800 души население, което е много под критичния минимум, за да има адекватна дентална медицинска практика, заяви председателят на БЗС д-р Николай Шарков. За сравнение, европейският минимум е един зъболекар на 1200 души население, уточни той. От думите му стана ясно още, че в големите градове броят на зъболекарите е дори още по-голям - в София например има един зъболекар на 300 души, в Пловдив ситуацията е подобна. Това води до друг проблем - при лекарите по дентална медицина у нас има скрита безработица именно в големите градове, която не се отчита от Националния статистически институт, коментира д-р Шарков.
В някои райони на страната обаче има и недостиг на зъболекари. Става въпрос основно за Североизточна България - Търговище, Добрич, Разград, Шумен, уточни д-р Шарков.
Според него за да има дентална помощ на подобни места, грижата за това трябва да поемат общините, като създадат малък публичен сектор със социална функция.
 
НЗОК ПРАЗНУВА 19-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ
Националната здравноосигурителна каса празнува днес 19 години от създаването си. Тя започва да функционира на 15 март 1999 г., изпълнявайки приетия година по-рано чисто нов Закон за здравното осигуряване в България. Оттогава до днес НЗОК е единственият фонд, който обезпечава медицинските дейности в болничната и извънболничната помощ, информира Clinica.bg.
В първите години след създаването си НЗОК работи само по няколко десетки клинични пътеки в болниците, а  бюджетът й не надхвърля 600-700 млн. лева. Впоследствие тя започва да сключва договори със специалистите в извънболничната помощ, личните лекари и стоматолозите, като постепенно започва да покрива не само медикаменти и медицински изделия, но и лечението на българи в чужбина. Понастоящем НЗОК
има почти 15 000 договорни партньори в цялата страна (сред които лични лекари, стоматолози, болници, аптеки, лаборатории и др.) и управлява бюджет от 3.86 млрд. лева.
 
ВАКСИНИРАТ СТУДЕНТИТЕ ОТ МУ-ПЛОВДИВ СРЕЩУ ХЕПАТИТ
Медицинският университет - Пловдив осигурява противохепатитни ваксини за своите студенти, информира Zdrave.net.
Това са ваксини, необходими за предотвратяване на риска от възникване на инфекции, свързани с медицинското обслужване на пациенти.
С цел превенция на професионалните рискове и безопасността на студентите в денталната практика, които нямат изграден имунитет към вируса на хепатит А и хепатит Б, МУ - Пловдив закупува комбинирани ваксини, които ще бъдат прилагани по схеми.
Тази година около 90 чуждестранни и български студенти са заявили желание да бъдат ваксинирани.