Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.03.2018)
 
ЕКСПЕРТИ ЩЕ ОБСЪЖДАТ ВКЛЮЧВАНЕ НА ВАКСИНАТА СРЕЩУ ВАРИЦЕЛА В ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР
Ваксината срещу варицела най-вероятно ще бъде включена в задължителния детски имунизационен календар през 2019 г. Този въпрос ще бъде обсъден от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката, който се очаква да се събере в края на този месец. Това заяви по БНР директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, информира Zdrave.net".
Проф. Кантарджиев  посочи, че през 2016 г. над 32 000 души, предимно деца, са боледували от варицела. Благодарение на предприетите противоепидемични мерки през изминалата 2017 г. са заболели по-малко деца - около 26 000.
Специалистът припомни, че ваксината срещу варицела се поставя при деца, навършили 12-месечна възраст. Той обясни, че при тях заболяването преминава сравнително леко, докато при възрастните хора усложненията са много тежки. При навременно диагностициране и започване на нужното лечение обаче тежкият развой на болестта може да бъде предотвратен.
"Ще предложим нашето експертно мнение кои задължителни ваксини да се поставят два пъти вместо три пъти", разясни още проф. Кандарджиев.  Стана ясно, че той ще предложи да се обсъди програма за имунизиране на възрастни срещу херпес зостер, особено на тези с имунен дефицит и хронични заболявания.
 
МЕЖДУ 50 И 100 БЪЛГАРКИ ИЗБИРАТ ДА РОДЯТ У ДОМА
Средно между 50 и 100 българки всяка година избират до родят у дома. Това показват данните на различни неправителствени организации, информира в. "Телеграф, цитиран от Zdrave.net".
До 2009 г. се води статистика, според която при раждания извън болница са умирали около десетина бебета на година. Оттогава обаче единственото, което се вписва в регистрите са постъпилите в болница жени, родили извън пределите на лечебниците. Официална информация за броя на домашните раждания и за съдбата на бебетата няма. В същото време семействата, които съзнателно правят избор рожбите им да се появят на бял свят вкъщи, се увеличават", твърди ежедневникът.
"В България домашното раждане не е изрично забранено, но се движи по ръба на закона. От една страна, в него се казва, че жените могат да изберат къде да родят. От друга обаче, медицинските лица нямат право да присъстват на раждане у дома. В текстовете изрична забрана има за асистирано, планирано раждане извън лечебно заведение. В случай че лекар или акушерка присъстват на такова, те понасят глоба и административно-наказателна отговорност, а понякога може да се стигне и до лишаване от свобода", пише още изданието. В статията се отбелязва, че
от началото на годината екипи на ЦСМП- София са викани по повод два случая на домашно раждане.
 
Лекарският съюз в писмо до министър Ананиев:
ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕУСТАНОВИ ПРАКТИКАТА ДА НЕ СЕ ПЛАЩА НАВРЕМЕ НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ
Задълженията към изпълнителите на извънболнична медицинска помощ да се погасяват своевременно, а тенденцията за неизплащането им да бъде преустановена веднъж завинаги, така че да не се стига до изнемогване на практиките на общопрактикуващите лекари. За това настояват в писмо до здравния министър Кирил Ананиев от Българския лекарски съюз. Причина е поредният сигнал от семейните лекари за неизплащане на разликата в потребителската такса за лицата, които са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст, за месеците декември 2017 г. и януари 2018 г., информира Zdrave.net". Според информацията не са извършени и плащания по националните програми за ваксинопрофилактика за месец януари 2018 г., въпреки стриктно спазените и подадени от ОПЛ отчети за януари и февруари, посочват още от съсловната организация.
От БЛС изтъкват, че многократно са отправяли искания за регулярно и стриктно спазване ангажиментите на Министерство на здравеопазването за изпълнение на задълженията към лекарите от извънболнична медицинска помощ, както и че очакват обосновано основание за продължаващата тенденция на забавяне на плащанията.
 
ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ В САНДАНСКИ ЗАТВОРИ ВРАТИ
Детското отделение в болницата в Сандански също не приема малки пациенти поради липсва на педиатри, които да дават дежурства в медицинското звено, съобщи Kmeta.bg, цитиран от Zdrave.net.
До патовата ситуация се стигна, след като двама педиатри напуснаха работа. Въпреки усилията на общинското ръководство да спаси отделението и да намери нужните специалисти, които да са съгласни да започнат работа в болницата. Така майките в Сандански ще трябва да разчитат на педиатрите в Петрич.
"Надявам се, че ще се намерят педиатри, които да започнат работа при нас, за да помогнат на колегите си. Не е леко тук, тъй като натоварването е много голямо, на практика си на разположение през цялото денонощие", коментира директорът на Югозападната болница д-р Илия Тонев. Той увери, че заедно с кмета на община Сандански Кирил Котев ще продължат да търсят решение на проблема, за да осигурят функционирането на детското отделение.
 
ДЕВНЯ ПРЕДОСТАВИ НА МЗ ПЪРВИ ЕТАЖ ОТ ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА ЗА ФИЛИАЛ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
На извънредна сесия местният парламент в Девня предостави на Министерството на здравеопазването част от първия етаж на общинската многопрофилна болница в града, който в момента е зает от филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна. Искането за ползване на помещенията е на ведомството, което възнамерява да модернизира филиала по линия на Оперативна програма "Региони в растеж", информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на общината.
Още през октомври миналата година Общински съвет - Девня отдаде безвъзмездно на МЗ терен с площ от 1000 кв. м, за да реализира проекта си. Тъй като обаче парцелът се намира на територията на археологическия резерват "Марцианополис",  съществува сериозен риск да се появят непредвидени обстоятелства, които да забавят или блокират строежа. Същевременно срокът за подаване на проектното предложение за модернизация на регионалната здравна инфраструктура е 30 март 2018 г. Затова от ведомството предложиха на Община Девня изграждането на Филиала за спешна медицинска помощ да бъде реализирано в помещенията, които в момента се ползват от структурата. Общинският съвет даде съгласие за учредяване на безвъзмездно право на ползване на МЗ на част от първия етаж за срок от 10 години.
 
СТАРТИРАХА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА
Днес, 12 март 2018 г.стартираха безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната, информираха от пресцентъра  на Министерство на здравеопазването. В сайта на ведомството може да се види пълният списък на болниците, в които ще се провеждат прегледите в работните дни на тази седмица.
Поводът за превърналата се вече в традиция инициативата е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата - 24 март 2018 г., който тази година ще премине под надслов "Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза".В рамките на кампанията ще се проведе скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата в риск ще бъдат направени допълнителни прегледи и изследвания.
Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката за тази болест са безплатни за всички нуждаещи се, независимо от техния здравноосигурителен статус, припомнят от МЗ.
 
НАД 80 000 СТРАДАТ ОТ ГЛАУКОМА У НАС
От днес, 12 март 2018 г. започва Световната седмица за борба с глаукомата - опасно очно заболяване, което води до необратима слепота. В цялата страна ще се провеждат безплатни очни прегледи с измерване на вътреочно налягане, с цел ранна диагностика и превенция на това заболяване, информира Zdrave.net".
По данни на НЗОК към 1.01.2018 г. болните от глаукома у нас са 82 712 души. Още толкова хора не знаят, че страдат от болестта, защото тя се развива без симптоми и често се разбира едва при констатирането на 50%-60% загуба на зрението. В рисковите групи попадат хората над 60 г., жените, хората с високо кръвно, диабет, както и тези, които имат в рода си близки с граукома .
През 2017 г. Пациентска организация "Глаукома" и Институтът за здравно образование проведоха най-мащабната до момента кампания за превенция на глаукомата, която продължи през цялата година. Подготвено е издание с актуални данни за глаукомата в България. То ще бъде представено пред офталмолози в края на тази седмица
 
У НАС НЯМА РЕГИСТЪР ЗА БОЛНИТЕ ОТ МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА
У нас няма точна статистика за броя на болните от множествена склероза (МС). Последните официални данни, които са събрани през далечната 1985 година, показват, че 3 500 българи са с тази диагноза. Реално обаче болните с това заболяване са много повече - почти 10 000 души. Това стана ясно по време на среща на тема "Психологическата подкрепа и кинезитерапия при хората с множествена склероза", организирана от Фондация "МС Общество - България", информира Puls.bg.
Според невролозите, възрастовата граница за откриване на МС значително пада. Обикновено хората получават диагнозата между 20 и 40-годишна възраст, но вече има и случаи на тийнейджъри със заболяването.
Постоянното депресивно състояние се среща при 40% от болните, а 15% от страдащите имат мрачни мисли и искат да се самоубият, изтъкна психотерапевтът Грети Иванова. Тя изтъкна, че не само медикаментозното лечение, но и подкрепата на близките е много важна за състоянието на болния.
Фондация "МС Общество - България" стартира проект в своя център за интеграция. Той е насочен към пациентите от София, които желаят да посещават часове за групова терапия. Предвидени са и онлайн сесии за хората, намиращи се извън столицата. Чрез специално създадената зелена телефонна линия  0800 40 204 пациентите могат да се информират за всичко, свързано с болестта.
 
СПЕЦИАЛИСТИ ОТ "ПИРОГОВ" ЩЕ ПРЕГЛЕЖДАТ ДЕЦА В СМОЛЯНСКАТА БОЛНИЦА
Специалисти от УМБАЛСМ "Пирогов" ще преглеждат деца в МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" - Смолян. Профилактичните прегледи ще бъдат извършени в рамките на кампанията "Национална програма Детско здраве - Пирогов", която се провежда за пета поредна година, информира Zdrave.net".
По време на нея едни от най-добрите детски специалисти по УНГ, травматология, хирургия, урология и офталмология ще извършат прегледи в сградата на болницата в Смолян. Прегледите ще се проведат на 23 март 2018 г., петък, между 9:00 и 13:30 часа в приемно-консултативните кабинети на първия етаж срещу Спешно отделение.
Децата, които имат придружаващи заболявания, за прегледа трябва да носят нужната медицинска документация. Желаещите трябва да се запишат предварително на телефон: 0882430105.
 
ЕМА СПИРА КОМБИНИРАНА ТЕРАПИЯ ЗА БОЛНИ ОТ РАК НА ПРОСТАТАТА
Употребата на медикамента Xofigo (радий-223 дихлорид) за лечение на рак на простатата в комбинация със Zytiga (абиатерон ацетат) не е препоръчително. Това гласи съобщение на Комитета за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), информира Clinica.bg. Предварителните резултати от клинични проучвания показват, че комбинацията от двете лекарства крие високи рискове от смърт и фрактури.
Медикаментът Xofigo все още е в процес на клинично изпитване, но опасенията на главните изследователи са сериозни. Заключенията са изпратени до Европейската комисия с искане за взимане на решение, което да обвърже правно всички държави-членки, използващи лекарствената комбинация. Това е временна мярка, докато приключи задълбоченият преглед на ползите и рисковете на Xofigo.
Междувременно PRAC официално обяви незабавно спиране на медикамента Zinbryta (daclizumab) за лечение на множествена склероза, след като производителят Biogen първи съобщи, че започва изтеглянето му от пазара. Ревизията на лекарството започна на 2 март 2018 г. заради 12 случая на сериозни възпалителни мозъчни увреждания в целия свят, включително енцефалит и менингоенцефалит.