Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.03.2018)
 
УВЕЛИЧАВАТ СЕ  ДЕЛАТА ОТ НЕДОВОЛНИ ПАЦИЕНТИ
"Под общия знаменател "лекарска грешка", не винаги става въпрос действително за грешка или пък за грешни действия от страна на лекар", каза в интервю за БНР д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право. "Понякога става въпрос за лошо отношение или комуникационни проблеми. Понякога последиците са тежки в случай, че пациентът е починал", коментира тя. Позовавайки се на практиката си адвокат Петрова изтъкна, че в последните 3-4 години има много жалби и претенции не само от страна на пациентите, но и на лекарите.
"В България има криворазбрано насаждане, че пациентът винаги има права и никога няма задължения, докато за лекаря остават само задълженията", коментира адвокат Петрова. Тя изтъкна често срещани проблеми в комуникацията между лекарите и пациентите. От една страна у нас все още е възприет подходът "лекарят знае всичко и не обяснява на пациента", а от друга страна пациентът отива при лекаря, въоръжен с информация от Гугъл и започва да спори с него за състоянието и диагнозата си. Д-р Петрова изтъкна и друга порочна практика - някои пациенти с лека ръка прехвърлят изцяло отговорността за своето здраве на лекарите, което показва нежеланието им да  поемат отговорност за себе си.
Статистиката показва, че най-често пациентите у нас завеждат дела срещу хирурзи, акушер-гинеколози, стоматолози, анестезиолози. Увеличава се и броят на делата срещу общопрактикуващи лекари, каза още д-р Петрова
 
РАСТЕ АГРЕСИЯТА НАД МЕДИЦИ ОТ "СПЕШНА ПОМОЩ"
"От началото на годината има 10 случая на физически нападения над спешни екипи в София. Най-често скандалите между пациенти и екипите са заради забавяне на  линейката или вследствие на опиянение от алкохол и други субстанции, които водят до неадекватно поведение,  коментира за БНР говорителят на "Спешна помощ" Катя Сунгарска. По думите ? често хората очакват линейката да дойде на първата минута и когато екипът пристигне на осмата или десетата минута това често предизвиква агресия от страна на близките.  Сунгарска.изтъка още , че голяма част от сигналите за спешна помощ не са  свързани с пряка заплаха за живота на пациента.
Междувременно стана ясно, че е нападнат екип на Спешна помощ в ботевградското село Новачене. Инцидентът е станал днес преди обед, след като медиците са били извикани по сигнал за жена, получила хипертонична криза.
Близки на болната са нападнали, удряли и блъскали шофьора на линейката и фелдшера след отказа им да допуснат в превозното средство да се качат роднини на жената.
Екипът на Спешна помощ е подал сигнал в полицията. Случаят се разследва.
 
ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ БЕ УДОСТОЕН С ПОЧЕТЕН ЗНАК "НЕЗАБРАВА"
Българският лекарски съюз бе удостоен с почетен знак и сертификат "Незабрава" за ролята на съсловната организация срещу антиеврейското законодателство, информира Zdrave.net.
Официалната програма по отбелязване на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи започна с тържествен концерт в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Специално за събитията от Израел пристигна делегация с представители на организациите на българските евреи в страната.
"През 40-те години на миналия век България се заразява от тежка болест - болестта на фашистката идеология. Но точно тогава се явяват достойни българи, които успяват да излекуват обществото, което страда от тази болест. Сред тях са и тези, които почитаме тази вечер, българските лекари. Тези лекари не използваха скалпел или стетоскоп, а обикновен химикал. Когато България се изправи пред Закона за защита на нацията, ужасен антиеврейски закон, базиран на Нюрнберските закони на нацистка Германия, Българският лекарски съюз се присъедини към други професионални организации и се противопостави на приемането на този позорен човеконенавистен aкт", заяви  председателят на "Шалом" д-р Александър Оскар.
От своя страна д-р  Грозев подчерта, че денят, в който през 1945 година е освободен концлагерът Аушвиц-Биркенау край полския град Освиенцим, е съдбовна дата, водеща към размисли и поуки за бъдещето.
 
От НСОПЛБ алармират:
МЗ И НЗОК БАВЯТ ДОПЛАЩАНЕТО ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ
Според нормативната база потребителската такса за възрастните хора при посещение на личния лекар е фиксирана на един лев. Разликата до 2.90 се поема от държавата. Тя обаче редовно се бави от здравните власти.
Към 9 март 2018 г. МЗ и НЗОК за пореден път не са изплатили дължимите суми за разликата в потребителската такса за месеците декември 2017 г. и януари 2018 г. за лицата, които са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст, съобщиха днес от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), информира Clinica.bg. От сдружението допълват, че не са извършени и плащанията по националните програми за ваксинопрофилактика за януари.
Не е ясно основанието, на което отново едностранно не се спазват, произтичащи от закона задължения и то не от страна на лекарите, без да се понася отговорност за тези действия, допълват медиците.
 
ОРГАНИЗАЦИИ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ГОТВЯТ  ПРОТЕСТ
Общо 20 национално представителни организации на и за хора с увреждания обявиха, че започват организация за общонационален протест, информира Clinica.bg. Те негодуват срещу новата Концепция за експертиза на работоспособността, която заплашва да остави стотици хиляди хора без инвалидни пенсии. Всички свои опасения представителите на хората с увреждания споделят в протестна нота до социалния министър Бисер Петков. 
"Реформата в областта на медицинската експертиза на вида и степента на увреждането не трябва да въвежда медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България, различни от действащите в Европейския съюз", пише в писмото до министър Петков. Според организациите включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване с цел намаляване степента на увреждането е неправилно. "Никой медицински експерт не може да отрече, че има заболявания които са в причинно следствена връзка за друг вид тежки увреждания. Тази комбинация от множествени увреждания дава нова по-тежка здравна и функционална картина и води до намаляване възможностите на лицето за интеграция и потребност от по-широк кръг подкрепящи политики", аргументират се те. Организациите се обявяват за преустановяване на практиката чрез добавка на проценти за други незначителни заболявания да се търси постигане на по-висока степен на увреждане и ползване на права от друг порядък. Те настояват за изключително прецизно от медицинска гледна точка разписване на Методиката за оценка на вида и степента на увреждането.
 
УЛЕСНЯВАТ ПРОЦЕДУРАТА ЗА ОТПУСКАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ
Държавата планира улесняване на процедурата за отпускане на медицинските изделия и помощните средства, а бюджетът, с който ще ги заплаща през тази година, се запазва в рамките на 46 млн. лева, съобщи Дарик Радио, цитирайки заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова.
Министерството на труда и социалната политика предлага намаляване на лимитните цени на някои от медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания, по които те се заплащат от държавния бюджет. Сред тези изделия са цифровият слухов апарат, чиято цена трябва да спадне двойно, ринговата инвалидна количка и комбинираният стол за баня и тоалетна.
"Актуализацията на цените е базирана върху анализ на Агенцията за хората с увреждания, който показва усреднените цени на търговците на дребно, вписани в държавния регистър", обясни зам.-министър Димитрова.
МТСП предлага увеличаване на пределните цени на слуховите апарати за деца и учащи и намаляване на цените на цифровите слухови апарати и ринговите инвалидни колички.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА В ЦЯЛАТА СТРАНА
В периода 12-16 март 2018 г. ще се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната. Поводът е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата - 24 март, който тази година ще премине под надслов "Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза", информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В рамките на инициативата ще се провежда скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата в риск ще бъдат направени допълнителни прегледи и изследвания.
По време на проведените за периода 2009-2017 г. "Дни на Отворени врати"  са анкетирани общо102 979 лица. От тях 1122 лица са диагностицирани с туберкулоза и са насочени за лечение, а 3992 са обхванати с химиопрофилактика след открита латентна туберкулозна инфекция. През последните години в страната ни се  наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта - от 39.1 на 100 000 души население през 2006 г. до 21.3 на 100 000 души през 2016 г.
Въпреки значителния през последните десетилетия напредък в борбата с туберкулозата, тя продължава да бъде една от първите десет причини, довеждащи до смърт. По експертна оценка на СЗО в световен мащаб дневно над 4 500 лица загубват живота си от болестта. Появата на мултирезистентна туберкулоза представлява сериозна заплаха за здравето и би могла да увеличи риска, постигнат в борбата срещу заболяването. Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Цели на устойчивото развитие.
 
2500 ЛЕВА ЗА БОЛНИЦАТА В ТРОЯН ДАРИХА УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ
Ученици и учители от Начално училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Троян са дарили 2500 лева на Детското отделение на Общинската болница в града, съобщи БНР.
Средствата са събрани от продажбата на мартеници, изработени по проекта "Мартенички с кауза", реализиран от ученици, учители и родители на деца от училището.
"Бяхме изключително приятно изненадани. С предоставените средства ще бъде дооборудвано Отделението по педиатрия с ЕКГ-апарат и инхалатори за лечение на белодробни заболявания", сподели управителят на общинската болница в Троян д-р Пенко Бамбов.