Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.03.2018)
 
Според изследване на ИССИ на КНСБ:
31% ОТ МЕДИЦИТЕ У НАС СА НАГРУБЯВАНИ И ОБИЖДАНИ
Сферите на здравеопазването и образованието са с най-голяма честота на стрес и насилие на работното място. Това показват данните от проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за насилието на работното място в здравеопазването, представено на синдикален форум по темата, информира БНР.
Директорът на института Любен Томев обясни: "7,5% от респондентите през последните 12 месеца са били обект на физическо насилие. Най-разпространената форма на психическо насилие на работното място в здравеопазването е устният тормоз. На него са подложени 37,2% от анкетираните. На второ място е нагрубяването и психическото малтретиране - 31,1%".
 
НЕ ДОСТИГАТ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В КЮСТЕНДИЛСКИЯ РЕГИОН
И в Кюстендилския регион не достигат медицински сестри, става ясно от изготвената областна здравна карта, информира БНР. 60% от работещите медицинските сестри, фелдшери и лаборанти са в предпенсионна или следпенсионна възраст, посочи д-р Матей Попниколов, зам. областен управител на Кюстендил и бивш управител на Районната здравна каса.
"В първичната извънболнична медицинска помощ медицинските сестри са 40, акушерките са пет, фелдшерите са седем, рентгеновите лаборанти са двама, а клиничният лаборант - един. В специализираната броят на сестрите е 21, акушерките са три, фелдшери - един, рехабилитатори - трима, клинични лаборанти - 17", изброи той. Общият брой на специалистите по здравни грижи в областта е 108, което прави средно 87 специалисти по здравни грижи на 100 000 души население.
Проблемът засяга и районната болница, където при 216 щатни места за медицински сестри заетите са 182, изтъква Zdrave.net. "Недостигът на медицинските сестри се задълбочава прогресивно в цялата страна, включително и при нас", коментира директорът на лечебното заведение д-р Александър Величков. Като една от причините за проблема той посочи закриването на много медицински колежи, в които са се обучавали медицински сестри. На второ място според него е удължаването на обучението на сестрите. Причина е и реализацията на тези кадри в чужбина.
"Принудени сме да работим в условия на дефицит както по отношение на лекарите, така и на сестрите. Специално за болниците това е проблем, защото ние имаме 24-часово покритие на дейността и е необходимо всички звена да бъдат покрити с такива кадри, за да може ефективно да се обслужват пациентите", обясни той.
Д-р Величков отбеляза, че поради дефицита на средства възнагражденията на медицинските сестри не могат да бъдат увеличени. В момента средната брутна работна заплата на сестра е 800 лева. "Желанието да им дадем повече средства е огромно, но нямаме такива", каза още той.
 
КАБИНЕТЪТ ЗАСЕГА ОТТЕГЛИ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ
Кабинетът засега оттегли законопроекта за ратификация на Истанбулската конвенция. Това стана ясно след днешното заседание на правителството, информира Clinica.bg.
Междувременно депутатите отхвърлиха идеята на БСП да се прави референдум за ратифицирането й у нас.
Мотивите за оттегляне на Истанбулската конвенция от правителството са, че по въпроса за ратификацията й е сезиран Конституционният съд. Това стана с искане на седемдесет и пет народни представители от ГЕРБ преди месец. Според тях Съдът ще прецени дали текстовете от конвенцията противоречат на основните разбирания в Конституцията ни за брака и половете.
Повод за тези стъпки бе огромното напрежение и обществено недоволство срещу ратифицирането на конвенцията. Срещу идеите в нея за дефинирането на "социален пол" се обявиха от Българската православна църква, Мюфтийството, лекари, БСП и "Обединени патриоти", както и много хора в страната. Според премиера Бойко Борисов оттеглянето на конвенцията ще даде възможност да се водят дебати по нея в спокойна атмосфера.
 
СПОРЕД ОТЧЕТИ НА НЗОК 46% ОТ НОВОРОДЕНИТЕ СА НЕДОНОСЕНИ
Изкривяванията в здравната система у нас стигнаха нов абсурд. Ако се ползват данните от отчетите към здравната каса, излиза, че в България недоносени се раждат 46% от бебетата, при положение че дори в Третия свят процентът е под 20, информира Credoweb.bg, позовавайки се на публикация във в. "Сега". Данните са от стенограма по време на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от средата на февруари 2018 г.
"Световната статистика показва, че в Мали има 16.8% недоносени регистрирани, в Конго са 19.9%, в Европа - 7.7%, в България - 46.6% недоносени, което е безумие. Ние разбираме, че това не е реалният процент", казва пред членовете на Надзорния съвет управителят на НЗОК проф. д-р Камен Плочев. Данните на неонатолозите у нас сочат, че бебетата, родени под 37-мата седмица, са между 10 и 12 на сто, отбелязва изданието.
"Проблемът е, че когато се роди детето, то няма единен граждански номер. Те го пишат под някакъв техен вътрешен код, след което го прехвърлят от едно отделение в друго, където го регистрират под техен вътрешен код, третото отделение - по техен вътрешен код и така от отделение на отделение едно дете събира четири кода, все едно са четири различни деца", обяснява как се получава абсурдната статистика проф. Плочев.
От публикацията става ясно още, че от НЗОК предлагат новородените да получават един код в болницата и той да не се мени. Освен това от НЗОК са се консултирали с неонатолози и са определили среден процент - 15 на сто от новородените, които ще могат да минават по пътеки за недоносени.
"Този процент не е фиксиран, никой няма да върне недоносено дете", коментира управителят на здравната каса.
 
Д-р Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО:
ПРОЦЕНТЪТ НА ЦЕЗАРОВИТЕ СЕЧЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ Е ВИСОК
"Все още процентът на цезаровите сечения в България е твърде висок. Той се дължи не само на усложненията, но и на личния избор на жените", заяви д-р Тедрос Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация. През уикенда той посети "Майчин дом",информира Puls.bg.
"Световната здравна организация активно работи по нов наръчник за правилно протичане на естественото раждане и грижата за жените в този момент.
"Майчин дом" е изцяло в синхрон с препоръките на СЗО и те са интегрирани в работата на професионалистите от години", изтъкна доц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на "Майчин дом", който посрещна директора н Световната здравна организация и му показа най-важните места в болницата - отделения за родова и послеродова грижа. Д-р Гебрейесус отчете положително факта, че майката и бебето не са разделени след раждането.
 
ОТ ТАЗИ ГОДИНА ВСИЧКИ ХИВ ПОЗИТИВНИ ПОДЛЕЖАТ НА АНТИРЕТРОВИРУСНА ТЕРАПИЯ
От тази година всички ХИВ-позитивни пациенти в България подлежат на антиретровирусна терапия. Това съобщи д-р Нина Янчева-Петрова, специалист по инфекциозни болести от СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров", по време на училище по персонализирана медицина, информира Credoweb.bg. По думите й промяната е заради новите световни стандарти за лечение на опасния вирус. Тя обясни, че още през 2015 г. е прието да се лекуват всички носители на ХИВ, независимо от степента на имунния им дефицит, вирусния товар и броя на CD4 клетките.
Според статистиката от 1997 до 2017 г. в България са регистрирани близо 2700 пациенти с ХИВ. В момента се мониторират 1400, като тяхната терапия е пожизнена. В страната ни има одобрени 29 медикамента и 10 препоръчителни режима на лечение.
"За да се уточни какъв да е режимът на лечение е необходимо персонализиран подход", изтъкна д-р Янчева-Петрова. Терапията се назначава след като са направят: тест за резистентност, изследване на броя на CD4 клетките и вирусния товар и биохимични изследвания.
Антиретровирусната терапия значително намалява смъртността сред болните, но нерядко създава повишен риск от натрупване на токсини в тялото, предупреди специалистката.
 
ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ НАСТОЯВАТ ДА ОТПАДАНЕ ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА ПРИ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР
Напълно да отпадне потребителската такса за всички пациенти, които посещават своя личен лекар. За това настояват от Пациентски организации "Заедно с теб", информира Zdrave.net.
Пациентските организации са на мнение, че увеличението на бюджета за семейните лекари с 14 млн. лева чрез подписването на Национален рамков договор 2018 ще осигури достатъчно допълнителни средства за лекарите, а и така ще се освободят от административната тежест да отчитат касовите бележки на освободените от потребителската такса, която толкова ги натоварва.
"Разбираемо е, че сме категорично против потребителската такса да се увеличи на 5.10 лв. (1% от МРЗ) тъй като това ще застраши здравето на пациентите. Такава такса е непоносимо висока за голяма част от боледуващите с ниски доходи и те ще ограничат посещенията си при лекарите," посочват от "Заедно с теб". От там отбелязват, че такава потребителска такса не се заплаща в редица европейски страни.
От организацията са категорично против медицинските бележки за освобождаване от училище да се заплащат от родителите на децата, както и  за отпадането на 24-часовото разположение на общопрактикуващия лекар,  като посочват, че той най-добре познава пациентите си и при нужда от помощ може да даде адекватен съвет и помощ. "Бюджетната рамка е ясна и ограничена и няма откъде да се вземат средства за осигуряване на звена за неотложна помощ, които да поемат пациентите нощем и през празниците. Такива пациенти не могат да бъдат поети и от спешната помощ, тъй като тя изнемогва също", заявяват още от пациентската общност.
 
УСТАНОВИХА ДИСКРИМИНАЦИЯ ПРИ БОЛНИ ОТ ЦЬОЛИАКИЯ
Петчленен състав на Комисията за защита от дискриминация установи непряка дискриминация по признаци "Възраст" и "Увреждане" спрямо болните от цьолиакия, информира Zdrave.net.
Решението на КЗД е от 20 февруари  2018 г. Комисията е сезирана с жалба на Българска Асоциация Цьолиакия, внесена в края на 2014 г.
Цьолиакията е заболяване на тънките черва. Известно е още под името глутенова ентеропатия. При болните глутенът, съдържащ се в пшеницата, ечемика и ръжта, предизвиква имунна реакция, която от своя страна нарушава функцията на червата.  Заболяването е включено в списъка на заболяванията по действащата Наредба №38 за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални или медицински цели напълно или частично. В наредбата не се съдържа възрастово ограничение за ползването на безглутенови храни, но в "Списъка на диетични храни за специални медицински цели на НЗОК"  е налице ограничение, според което се отпуска безглутеново брашно само на лица до 18 г. Това е различно третиране на лица с еднакво заболяване единствено и само поради тяхната възраст, поясняват от асоциацията и уточняват, че става въпрос за непряка дискриминация.
Комисията предписва на НЗОК в бъдеще да не допуска подобна дискриминация. Решението е постановено при участие на заинтересованите страни, а именно на министъра на здравеопазването и на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните. НЗОК има право да обжалва решението на КЗД в 14-дневен срок.
 
РАЗСРОЧВАТ ДЪЛГОВЕ НА ПЕТА МБАЛ В СОФИЯ
Неплатени суми за такса "Сгради" и такса "Смет" мъчат Пета МБАЛ в столицата, стана ясно на днешното заседание на столичната Комисия по здравеопазване, информира Clinica.bg.Точната сума не беше обявена, но общинските съветници решиха задълженията да бъдат разсрочени на четири равни вноски.
Навсякъде, където бюджетите са делегирани, дружествата имат затруднения с покриването на местните данъци и такси, съгласиха се членовете на комисията.
"Който има сгради в капитала си, е длъжен да плаща данък. Това, че са общински структури не ги освобождава от ангажимента", коментара председателят на комисията д-р Веселин Милев.
Съветниците обсъдиха и възможността столичните лечебни заведения и медицински центрове да не дължат местни данъци и такси. Това може да стане с предложение до Министерския съвет съответните структури да бъдат добавени в списък с дружества, освободени от плащанията поради особена значимост.
Предложението беше отхвърлено с мотива, че списъкът ще набъбне неимоверно, тъй като в същото затруднено положение са също столичните основни и висши учебни заведения. В това число е и Софийският университет "Св. Климент Охридски", който вече е натрупал над 12 млн. лв. дългове за местни данъци и такси.
Столичната община отпуска между 8 и 10 млн. лв. годишно за различни дейности в столичните здравни заведения, които не се покриват от бюджета на НЗОК. Като цяло софийските болници са в добро финансово състояние, увери председателят на здравната комисия д-р Милев.