Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.02.2018)
 
НЗОК СКЛЮЧИ РАМКОВИТЕ ДОГОВОРИ С ЛЕКАРИТЕ И СТОМАTОЛОЗИТЕ В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН НА ФЕВРУАРИ
В последния ден на февруари в Министерството на здравеопазването бяха подписани Националните рамкови договори за медицинските и денталните дейности,  информира Zdrave.net. Подписите си под документите сложиха председателите на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, както и членовете на Управителните съвети на двете организации. От страна на НЗОК договорът бе подписан от подуправителката д-р Йорданка Пенкова, тъй като управителят проф. д-р Камен Плочев все още е в болнични. Последен подписа си сложи здравният министър Кирил Ананиев.
"Успяхме да убедим ръководството на държавата в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, че имаме готов план да не изпадне НЗОК във финансова несъстоятелност. Задълженията към чуждите здравни каси не влияят на договорените параметри по националните рамкови договори", увери след подписването министър Кирил Ананиев. По думите му до 15 май 2018 г. ще бъде направено разсрочване на задълженията към чуждите каси за тази година и част от тях ще бъдат изплатени в рамките на 73-те милиона лева, с които разполага НЗОК по това перо за тази година. Основният проблем, който заплашваше да осуети подписването на рамковите договори за медицински и за дентални дейности, беше тъкмо дългът на НЗОК към чуждите здравни фондове, който възлиза на 271 млн. лв. с просрочени задължения в размер на 133 млн. лв. С изчистването на проблема на срещата при премиера е дадена зелена светлина за официалното сключване на договорите между здравната каса и лекарите, и зъболекарите.
"Няма да ми стигне времето, за да разкажа всичко онова, което сме постигнали в тези два рамкови договора. Но не мога да пропусна факта, че този договор осигурява над 400 млн. лв. допълнителни пари в здравния сектор. Не мога да не кажа, че близо половината от клиничните пътеки са увеличени, и то в значителен размер -  при някои от тях увеличението достига до 450 лв.", коментира още здравният министър. Той допълни, че са завишени цените на клиничните пътеки, по които работят общинските и областните болници. Повече средства са отделени и за детско и майчино здравеопазване, превенция, профилактика, долекуване и рехабилитация. Министър Ананиев изтъкна, че са нараснали и парите за личните лекари.
По отношение на рамковия договор със зъболекарите Ананиев припомни, че за първи път е осигурен ресурс за протези на хората между 65 и 69 години.
 
МЕДИЦИ ОТ МБАЛ "ХРИСТО БОТЕВ" ВЪВ ВРАЦА ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ
Близо 50 лекари и медицински сестри от МБАЛ "Христо Ботев" - Враца излязоха днес на протест, информира vratzadnes.com. Едно от основните им искания е осигуряване на сигурност. Медицинският персонал бе категоричен, че ръководството на лечебното заведение най-накрая трябва да понесе своята отговорност за ставащото в болницата.
"Всички ние настояваме Министерството на здравеопазването да потърси и институционална отговорност", заяви по време на протеста синдикалният лидер на МБАЛ "Христо Ботев" д-р Емил Младенов. Той бе категоричен, че тепърва предстоят много сериозни сътресения в структурата на врачанската болница и затова също трябва да се понесе и морална отговорност.
Медиците са категорични, че ще продължат да търсят правата си. Очаква отделенията по кардиология и образна диагностика да затворят. Причината е, че медиците масово напускат и от следващия месец няма да има кой да влезе в график, допълни синдикалният лидер на врачанската болница.
Районната прокуратура е подвигнала обвинения срещу директора на болницата и лекари за длъжностно присвояване.
 
ОПТИМИЗАЦИЯ НА ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА СВАЛИ С 10% РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА В УМБАЛСМ "ПИРОГОВ"
За период от четири месеца - от въвеждането на информационната система  през 2017 г.  до януари месец 2018 г. -  резултатите показват, че разходите за медикаменти в УМБАЛСМ "Пирогов"са спаднали с 10%., информира Zdrave.net.
"Тенденцията е да се използват по-малко медикаменти и по-целенасочено. Освен това системата позволява да се прави справка във всеки момент кой какво лечение е назначил", обясни маг. фармацевт Антон Авджиев, ръководител болнична аптека "Пирогов" по време на презентацията си в рамките на конференцията  "Висококачествено и дигитализирано електронно здравеопазване в България", която се проведе днес.
Антон Авджиев отбеляза предизвикателствата, с които се справя "Пирогов" като различното финансиране на клиниките от НЗОК, 24-часовата обезпеченост на абсолютно всички дейности, лечението на тежки случаи, множествени травми и продължителна реанимация и недофинасирането на част от дейността. 
"На годишна база в "Пирогов" се правят 300 000 амбулаторни прегледа, 50 000 хоспитализации, 1,2 млн. изследвания, 807 са болничните легла, разпределени в 70 отделения. 55% от разходите са фонд работна заплата, 20% са разходите за медикаменти и консумативи на "Пирогов" и 25% са т.нар. "други", каза маг. фарм. Авджиев.