Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.02.2018)
 
БАПЗГ И CLINICA.BG ОБЯВИХА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ЕСЕ НА ТЕМА "ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА РАБОТЯ В БЪЛГАРИЯ"
Днес бе обявен Националният конкурс за есе на тема "Предизвикателството да работя в България". Организатори на инициативата са Clinica.bg и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Конкурсът е насочен към всички професионалисти по здравни грижи (медицински сестри, акушерки, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, ортопедични техници, масажисти с увредено зрение). Желаещите да участват в него ще разполагат с два месеца да подготвят работите си, а тримата най-добри автори ще получат парична награда и възможност да участват в курсове за дистанционно обучение по избор в платформата на БАПЗГ.
Официалният старт на конкурса е на 1 март 2018 г., а финалът - на 30 април 2018 г. Всички есета ще бъдат публикувани в сайта clinica.bg, а победителите ще бъдат обявени на Международния ден на сестринството - 12 май 2018 г.
Желаещите да се включат в конкурса трябва да са членове на БАПЗГ, да работят по специалността си и да не планират да емигрират в следващите 5 години.
Ето и техническите изисквания към текстовете:
1. Към есето:
"         Минимум една стандартна страница в програма Word, шрифт Times new Roman, размер 12
2. Към визитката на автора:
"        Снимка на участника и кратка презентация в следния формат - трите имена, възраст, образование, месторабота и стаж, професионални квалификации, владеене на чужди езици, хобита, девиз.
3. Имейл за подаване на материалите:
"        konkursclinica@gmail.com
Получените текстове ще бъдат оценявани от петчленно жури. Есетата ще бъдат публикувани в сайтовете на Clinica.bg и на БАПЗГ.
Състезанието е част от глобалната кампания на Световната здравна организация (World Health Organization - WHO), Международния съвет на сестрите (International Council of Nurses - ICN) и независимата благотворителна организация Burdett Trust for Nursing, която се провежда в цял свят под надслов "Здравните грижи сега" (Nursing now). Кампанията стартира на 27 февруари 2018 г. в болницата "Св. Томас" в Лондон (St. Thomas Hospital London) и в Университетската болница в Женева (University Hospital of Geneva). Тя е насочена към подобряване на имиджа и статута на медицинските сестри в целия свят. Във връзка с посрещането на здравните предизвикателства на XXI век здравните специалисти имат ключова роля в промоцията на здраве, превенцията на заболяванията и оказването на здравни грижи.
 
ДЪЛГОВЕТЕ НА НЗОК КЪМ ЧУЖДИ ФОНДОВЕ СА 271 МЛН. ЛЕВА
"Данните установиха, че общият размер на задълженията на НЗОК към чужди клиники към края на януари 2018 година е 271 милиона лева. От тях просрочените задължения са 133 милиона". Това обяви пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, информира Zdrave.net.
Днес приключи назначената вътрешна проверка в касата, която трябваше да уточни какъв е точният размер на дълговете на Фонда към чужди клиники. Съобщените от Начева данни на практика съответстват на числата, които бяха оповестени в петък от пресцентъра на НЗОК, както и от управителя на зравната каса проф. д-р Камен Плочев.
73 милиона от просрочените задължения ще бъдат разплатени през тази година - това е и сумата, която е заложена в бюджета на здравната каса за лечение на български граждани зад граница.
По думите на Начева разминаването в "данни, обстоятелства и факти се дължи на системно нарушение на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства". Поради тази причина е възложена корекция на оборотната ведомост, промяна на вътрешно-административните нормативни актове и документи до НЗОК до 15 март 2018 г. в съответствие със Закона за счетоводството. До 10 март т.г. управителят на НЗОК ще трябва да предложи погасителни схеми за разплащане със съответните държави в рамките на бюджета от 73 млн. лв. и разсрочване на останалите средства с прогноза за изплащане през 2019 г. Той ще трябва да докладва за вече сключените споразумения до 10 май 2018 г. Ще се работи в насока по-дългосрочни разплащания, а държавите, с които трябва да се проведат разговори, са 13, стана ясно от думите на Жени Начева. Ще бъде извършен и анализ на видовете диагнози, по които са лекувани български пациенти в чужбина.
Начева за пореден път отбеляза, че проблемът с дълговете към чужди каси не би следвало да се отрази на подписването на НРД за тази година.
 
НЗОК ИМА ВЕЧЕ ПОДУПРАВИТЕЛ
Националната здравноосигурителна каса  има вече подуправител. Това е д-р Йорданка Пенкова, която досега е била директор на РЗОК-Шумен. Информация за това е била представена на днешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, съобщи за Zdrave.net представителят на пациентската общност адв. Андрей Дамянов.
В  момента управителят НЗОК проф. д-р Камен Плочев е в болнични. Той самият обясни миналата седмица, че здравословното му състояние се е влошило заради скандала с дълговете на фонда в чужбина.
 
ПРИЕХА МЕМОРАНДУМ ЗА ЗАЩИТА ЗДРАВЕТО НА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН В ЕС
Меморандум за разбирателство относно принципите за "Защита на здравето на всеки гражданин на ЕС" беше приет днес по време на конференцията, организирана от Германо-българската индустриално търговска камара в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, информира Zdrave.net.
Меморандумът цели да постави основите за по-нататъшна дискусия за промяна на модела на здравната система и демонополизацията на осигурителната система; актуализация и синхронизация в нормативната база; създаване на електронно здравеопазване; създаване на единен стандарт за въвеждане на здравни технологии, проследяване на терапевтичния ефект и икономическата целесъобразност, както и въвеждане на унифицирани изисквания за лабораторни изследвания.
"Според мен са твърде големи очакванията към демонополизацията на НЗОК. Германия е една страна, в която от самото начало така е формирано здравното осигуряване с много фондове, но при тях вървят обратните процеси. Там в момента се обединяват, за да могат да покрият нуждите на хората. Съществуващото у нас здравно застраховане ни дава възможност за надграждане и за покриване на допълнителен риск при заболяване", каза пред медиите зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. "Ясно е, че вече трябва да има повече пазар. По друг начин да бъдат формирани отношенията между доставчиците на медицинска, дентална и лекарствена помощ и здравноосигурителни институции", допълни още той. По думите му оптималният вариант е да бъдат отделяни средства на национално ниво, за да се запази солидарният здравноосигурителен модел, но да се даде възможност той да бъде надграждан.
Д-р Пенков изтъкна, че новият тип на предлагане на здравноосигурителна услуга ще доведе до нов начин на финансиране на лечебните заведения. "Надяваме се, че като се променят нещата, значимо ще се подобри контролът върху изразходваните средства и няма да имаме такъв тип измами", каза д-р Пенков и отбеляза, че идеалният срок да се промени системата, без това да доведе до стрес за хората, е две години.
 
ВЪВЕЖДАТ ПУБЛИЧЕН РЕГИСТЪР НА ПРОГРАМИТЕ ЗА НАРКОЗАВИСИМИ И ПО-СТРОГИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ЛЕКАРИТЕ
Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане нова наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2012 г. за условията и реда за осъществяване на програми за лечение с агонисти и агонисти-антагонисти на лица, зависими към опиоиди, информира Pedmedia.bg.
От здравното ведомство уточняват, че проектът е изготвен в изпълнение на Закона за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и в изпълнение на законовата разпоредба, според която МЗ трябва да води публичен регистър на издадените разрешения, който ще бъде достъпен чрез електронната страница на здравното ведомство.
Чрез този регистър се гарантира прозрачност, откритост и достъпност на информацията за издадените разрешения на програми за лечение с агонисти и агонисти-антагонисти на лица, зависими  към опиоиди, смятат вносителите. Също така с новата наредба се въвежда изискването заявлението за издаване, подновяване и промяна на разрешението и приложените към него документи да се подава в Регионалната здравна инспекция (РЗИ), като по този нечин процедурата ще се улесни и опрости, тъй като ще се намали документооборота между отделните ведомства, се посочва в мотивите към проекта.
С цел по-добър контрол се предвижда ново изискване за вписване в служебната база данни на лицата, включени в програмата и на номер на медицинското досие на пациента.
 
44 МАГИСТЪР-ФАРМАЦЕВТИ СЕ ДИПЛОМИРАХАВ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА
44 магистър-фармацевти от Випуск 2017 на Факултета по фармация към Медицински университет - Варна получиха дипломите си на тържествена церемония, съобщиха от учебното заведение. Събитието се състоя във Фестивалния и конгресен център - Варна.
7 от абсолвентите завършват висшето си образование с отличен успех. Първенец на Випуск 2017 е маг.-фармацевт Красен Тонев, който бе удостоен с най-високото отличие на Факултета по фармация "Златен Гален", което се връчва за втори път в историята на факултета. Той получи също и парична награда и грамота от ректора на университета проф. д-р Красимир Иванов, както и парична награда от кмета на град Варна Иван Портних. Всички отличници получиха награди от ректора на МУ-Варна и от Българския фармацевтичен съюз.
Младите специалисти положиха клетвата на фармацевта, повтаряйки словата след декана на факултета проф. Диана Иванова. По традиция бе връчена и наградата на Декана на името на "Проф. д-р Делчо Желязков", който поставя основите на преподаването по фармакология в България. С наградата бе отличен проф. Красимир Методиев, ръководител на Катедра "Предклинични и клинични науки". За активна студентска дейност през годините на обучение и високи заслуги за утвърждаване на доброто име и престиж на университета бяха връчени плакет и грамота на магистър-фармацевт Силвана Петрова, която е и основател на Асоциацията на студентите по фармация в МУ-Варна.
 
ЧЕТИРИ ЩАМА ВЛИЗАТ В НОВАТА ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА
Четири грипни щама влизат в противогрипната ваксина за сезон 2018/2019 година според препоръките на Световната здравна организация за Северното полукълбо. Два са от щам А - "Мичиган" и "Сингапур", а два от В - "Колорадо" и "Пукет"., информира Zdrave.net.
В началото на февруари 2018 г. от Световната здравна организация алармираха, че ваксиналното покритие срещу грип във високорисковите групи в Европейския регион е спаднало в последните седем години. Половината от държавите съобщават за сериозен ръст в броя на наличните ваксини, което е основен индикатор за спад на ваксинираното население.
Над 44 000 души годишно умират от респираторни заболявания, свързани със сезонния грип в европейския регион на СЗО, от общо до 650 000 смъртни случаи в световен мащаб. Ваксинацията срещу грип се препоръчва основно за хора с хронични заболявания, но въпреки това покритието сред тази групи е под 40%.