Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.02.2018)
 
ДЕЛЕГАТИТЕ В 67-МИЯ ИЗВЪНРЕДЕН СЪБОР НА БЛС
ДАДОХА МАНДАТ ЗА ПОДПИСВАНЕ НА НРД 2018
С 229 гласа "за", 28 "против" и 7 "въздържал се" 67-ят извънреден събор на Българският лекарски съюз даде мандат днес, 24.02.2018 г. за подписване на Националния рамков договор 2018, изтъкна Zdrave.net.
"Мандатът се дава при параметрите, които са постигнати в преговорния процес  с НЗОК - финансови и текстови.  С други думи това са 1,824 млрд. лева в болнична помощ, 214,3 млн. лв. в първичната извънблнична помощ и 229, 3 млн. лв. в специализираната извънболнична помощ", изтъкна председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев пред медиите сред края на събора.
Зам.-председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски  подчерта, че за първи път има увеличение на клинични пътеки и то във всички специалности. По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени - пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др. Повишение има в пътеките за рехабилитация и долекуване. Значително завишени параметри са постигнати и в извънболничната помощ.
"Постигнати са по-големи обеми, които практически да бъдат насочени към тези пациенти, които имат хронично социалнозначими заболявания като диабета и сърдечно-съдовите заболявания. По-голям е броят на жените, които ще могат да направят ежегодно преглед при акушер-гинеколог  с цитонамазка. В миналия рамков договор бяха посочени само жените на 30 години, сега отворихме блендата и е между 30-40-годишна възраст. Това се отрази както в броя направления, така и в броя прегледи, които ще бъдат направени. Така че би следвало  да внесе едно спокойствие в извънболничната помощ. Разбира се, че този обеме не е достатъчен, защото са нужни още направления за острите състояния, но все пак е стъпка напред", поясни д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС. Тя допълни, че един от големите успехи на преговарящия екип на БЛС е, че е бил приет електронния обмен на информация между изпълнителите на медицинска помощ и Здравната каса, което ще спести много време на лекарите.