Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.02.2018)
 
ОБУЧЕНИЕ НА АКУШЕРКИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ ПРОВЕДЕ В МЕДИЦИНСКИ КОМПЛЕКС "Д-Р ЩЕРЕВ"
От 12 до 16 февруари 2018 г. Медицински комплекс "Д-р Щерев" беше домакин на курс за продължаващо обучение на акушерки. Обучител в курса бе акушерката Ан Ломакс от Факултета по акушерство и обществено здраве към University of  Lancashire, Англия.
Обучителният модул имаше за цел да даде теоретични и практически знания за физиологичното функциониране на всички системи на бебето, да могат да различават нормалната от патологичната дейност на организма на новороденото, както и да трансферират към задълбочен педиатричен преглед при наблюдавано отклонение. В Англия този модул е част от продължаващото обучение на акушерките и обогатява компетенциите им към по-широкоспектърна акушерска грижа. Курсът цели да повиши компетенциите на акушерките в България, съобразно стандартите за самостоятелна практика на Международната конфедерация на акушерките.
В обучението участие взеха 12 акушерки от цялата страна в това число и две акушерки от МК "Д-р Шерев" - Надежда Маркова и Яница Маринова.
Курсът за продължаващо обучение обхвана период от 5 целодневни занятия с редуващи се теоретически и практически части. Практическата част се проведе на територията на Отделението по неонатология на  Медицински комплекс "Д-р Щерев".
В края на обучението новите знания на участниците бяхаот обучителя Ан Ломакс и те получиха сертификати от University Lancashire, както и кредитни точки за продължаващо обучение от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
 
ХОМЕОПАТИТЕ НАСТОЯВАТ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЕН ДЕБАТ ОТНОСНО ЛЕЧЕНИЕТО С ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА
Лекува ли хомеопатията или само ни залъгва с ефекта "плацебо"? Разсъжденията по темата "за" и "против" алтернативната медицина отново е на дневен ред, след като бившият председател на Българската академия на науките (БАН) акад. Иван Юхновски обяви хомеопатията за лъженаука и призова медицинските университети в страната да свалят курсовете по клинична хомеопатия от учебната си програма. В отговор Българската медицинска хомеопатична организация (БМХО) се възмути и обяви, че този дебат трябва да се води професионално, а не по страниците на вестниците, информира Clinica.bg.
"В България, клинична хомеопатия - единственото течение в хомеопатията, което се преподава в Медицинските университети, се практикува само от лекари и използва хомеопатични продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти в Изпълнителната агенция по лекарствата и се отпускат в аптеките", пише в писмото на БМХО. От там уточняват: "Разрешението за пускане на пазара в Европейския съюз на хомеопатични лекарствени продукти за хуманна употреба се регулира от Директива 2001/83/ЕО, допълнена със специални разпоредби относно доказателствата за качество, безопасност и ефикасност, съдържащи се в Директива 2003/63/ЕО. В Европейския съюз, подобно на всички фармацевтични продукти, разрешените хомеопатични лекарства отговарят на най-високите стандарти за производство и контрол на качеството. Следователно, първият контакт на пациента е с лекар,чиято квалификация в конвенционалната и неконвенционална медицинска практика му позволява да избере най-подходящия за неговото здравословно състояние метод".
От БМХО изтъкват още, че и Европейският парламент, и Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа са излезли с резолюции, в които предлагат по-голяма хармонизация на неконвенционалните методи на лечение в рамките на Европейския съюз. В отговор на това през 2017 г. е приет Европейски стандарт за лекари с допълнителна квалификация по хомеопатия.
 
МИНИСТЪР АНАНИЕВ ПОИСКА ОСТАВКАТА НА УПРАВИТЕЛЯ НА НЗОК
Здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК проф. д-р Камен Плочев. Това съобщи самият Ананиев пред журналисти в парламента, информира Zdrave.net.
Поводът е писмо, което Камен Плочев е изпратил до парламента, с което е поискал актуализация на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса. С изпращането на писмото, по думите на министър Ананиев, управителят на касата е нарушил процедурата, тъй като не е уведомил Надзорния съвет на НЗОК и министъра за това писмо.
По същество в писмото, изпратено до ръководителите на парламентарно представените партии, както и председателя на парламента, проф. Плочев предлага да се обсъди актуализация на бюджета на фонда. Причина са дълговете на НЗОК към чужди клиники, като се посочва, че към 31.01.2018 година просрочените задължения са в размер на над 133 млн. лв., а към края на тази година се очертава да надхвърлят 207 милиона. Твърди се още, че в касата постъпват сигнали от здравноосигурени лица, на които са издадени разрешения за лечения в чужбина, но им е отказано обезщетение в натура срещу формуляр S2, издаден от НЗОК или МЗ. Тези пациенти са принуждавани да заплащат в брой необходимото им лечение в чужбина. Предупреждава се и че има опасност чуждите клиники да отказват лечение на български пациенти.
Здравният министър уточни, че е поискал оставката на Плочев, но допълни, че този въпрос ще бъде разглеждан от парламента. Следващата сряда управителят на НЗОК ще бъде изслушан на заседание на здравната комисия.
 
ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР НЯМА ПРАВОМОЩИЯ ДА ИСКА ОСТАВКАТА НА УПРАВИТЕРЛЯ НА НЗОК
Министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на управител на НЗОК. Това се посочва в становище на НЗОК, изпратено във връзка с поисканата от Кирил Ананиев оставка на управителя на здравната каса проф. д-р Камен Плочев.
В него от фонда поясняват, че с множество писма от 2015 г. и последно такова от 2 февруари 2018 г. НЗОК е уведомявала многократно Министерството на здравеопазването за задълженията на България по искове от държави-членки на ЕС за проведено лечение на български пациенти, информира Zdrave.net.
От НЗОК уточняват, че в писмото си от началото на февруари проф. д-р Камен Плочев е уведомил министър Кирил Ананиев и зам.-министър Жени Начева за задълженията на България, които НЗОК администрира към здравноосигурителните институции на другите държави-членки на ЕС и които възлизат общо на 271 358 066,67 лв. От тях задълженията към германските здравни фондове са в размер на 128 138 187,79 лв. Неприключените задължения, за които до края на 2018 г. изтичат 18-месечните срокове за заплащане, ще бъдат в размер на 207 430 621,17 лв.
Държавите-членки разполагат с 18-месечен срок от получаване на исковете, за да възстановят разходите към осигурителните институции на другите страни за предоставено и авансово заплатено от тях лечение на чужди здравноосигурени лица в лечебните заведения на тяхна територия. След тази дата започват да се начисляват лихви за просрочие и се създават условия за започване на наказателни процедури към съответната държава-длъжник, поясняват от НЗОК и уточняват, че към 31.01.2018 г. просрочените задължения на НЗОК към здравните фондове в другите държави членки възлизат на 133 571 232,07 лв.
Писмото, със същото съдържание, което е получил министър Ананиев на 02.02.2018 г., е изпратено до всички парламентарни групи, защото управителят на НЗОК се избира от Народното събрание, подчертават от касата. От там отбелязват още, че писмото има само уведомителен характер и целта е депутатите да бъдат запознати с този финансов ангажимент и да се потърси законодателно решение.
 
От БЛС предлагат:
ИЗВИНИТЕЛНИТЕ БЕЛЕЖКИ ЗА ДЕЦАТА ДА СЕ ЗАПЛАЩАТ
Извинителните бележки на децата, издавани от лекар, да бъдат заплащани. Това предлагат от Българския лекарски съюз в писмо до здравния министър Кирил Ананиев по повод публикуваната наредба за основния пакет дейности, покривани от НЗОК, информира Zdrave.net.
От БЛС припомнят, че в последната година поради повишените изисквания на МЗ и МОН за контрол на издадените медицински бележки, в част от лечебните заведения е определена цена за издаване на документа. В резултат исканията за издаване на бележки от страна на учениците и техните родители са намалели с около 30%, което заедно със засиления контрол над вече издадените документи, е довело до намаляване на отсъствията на децата.
 
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА Е НА ПЪТ ДА СТАНЕ СОБСТВЕНИК НА УМБАЛ "СВЕТА МАРИНА"
Медицинският университет - Варна има готовност за придобиване правата на едноличен собственик на капитала на университетската "Св. Марина" в града. Такава възможност се дава от разпоредба в Закона за лечебните заведения, но откакто тя съществува до момента нито едно висше учебно заведение не е изразило желание за това, информира Zdrave.net.
Готовността от страна на МУ - Варна е изразена на среща на министрите на здравеопазването и на образованието с ректорите на висшите училища, провеждащи обучение по медицина, информира Кирил Ананиев във времето за парламентарен контрол. Той уточни, че очаква писмено предложение за това от ректора на МУ - Варна.
"МЗ отчита, че УМБАЛ "Св. Марина" е лечебното заведение със съществено значение както за удовлетворяване на здравните потребности на пациентите от североизточния регион на страната, така и за образователния процес и за научното развитие на МУ - Варна. Важно е също, че УМБАЛ "Св. Марина" няма никакви финансови задължения" коментира Ананиев и допълни: "При готовност и заявено желание от страна на други висши училища да се възползват от тази разпоредба, предложенията ще бъдат разгледани и ще бъдат предприети съответните действия".
 
ОТКРИХА КЛИНИКА ПО НУКЛЕАРНА МЕДИЦИНА В БОЛНИЦА "ТОКУДА"
В болница "Токуда" откриха преди ден  нова Клиника по нуклеарна медицина и нов линеен ускорител в Отделението по лъчелечение. Врати отвори и напълно реновираното крило за Клиниката по ортопедия и травматология и Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. Предстои и обновяване на дейта центъра на лечебното заведение, информира Redmedia.bg.
Инвестиции за 15 млн. евро включва програмата за развитие на болниците от веригата Аджибадем Сити Kлиник, съобщи изпълнителният й директор Ангел Ангелов на пресконференция в столичната УМБАЛ Токуда, която е част от групата. По неговите думи началото вече е поставено, а инвестиционната програма е разчетена на етапи за срок от 3 години. Още през първата година от изпълнението й обаче вече се наблюдава ръст от 20% на пациентите, които търсят услугите на клиниките й, подчерта той.
"Сега болница "Токуда" е най-голямата на Балканите. Ние сме решени да я превърнем и в най-добрата болница на Балканския регион", изтъкна Ангел Ангелов.
 
ЕВРОПЕЙСКИ РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕДПАЗВАНЕ
"Защита на здравето на всеки гражданин на ЕС" е темата на международна конференция, организирана от специализираната комисия "Здравеопазване" към Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Срещата ще се състои на 26 февруари в зала "Максима" на УМБАЛ "Св. Екатерина", информира Clinica.bg.
Тежкото състояние на българското здравеопазване и нуждата от провеждане на ефективна реформа вълнува голяма част от гражданите, болнични заведения, фирми, организации и институции. Конференцията има за цел да предостави на представители на законодателната и изпълнителната власт, както и на мениджърския състав на здравните организации и болнични заведения, повече информация, основана, както на българския, така и на международния опит.
По време на събитието ще бъде приет и Меморандум, които да бъде представен в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС на "Неформален съвет по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси" (Формат "Здравеопазване"). Желаещите да вземат участие в конференцията могат да се регистрират на сайта на ГБИТК до 22 февруари 2018 г.
 
СПИРАТ ЛЕЧЕНИЕТО С ЕСМИЯ
Комитетът за оценка на риска в проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръчва засега да не се включват нови пациенти на лечение с Есмия и да не се започва нов курс на лечение с Есмия при жени, които вече са провели един курс, съобщава Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), информира Redmedia.bg.
Понастоящем комитетът разглежда ползите и рисковете, свързани с Есмия, поради получени съобщения за сериозни увреждани на черния дроб, включително чернодробна недостатъчност, довела до чернодробна трансплантация.
Като временна мярка, докато се осъществява прегледа, PRAC препоръчва редовна проверка на чернодробната функция при жени, които приемат Есмия за миоми на матката.