Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.02.2018)
 
БАПЗГ ИЗЛЕЗЕ С ОТКРИТО ПИСМО СРЕЩУ АГРЕСИЯТА НАД МЕДИЦИНСКИ ЕКИП ОТ ЦСМП - СОФИЯ
Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева изпрати открито писмо до директора на Центъра за спешна медицинска помощ - София д-р Георги Гелев с копие до председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и до медиите във връзка със скандалния случай от 14.02.2018 г., при който дъщерята на 88-годишна хронично болна жена посрещна фелдшер Надежда Георгиева-Ангелова и шофьора на линейката с обиди и си позволи да ги заключи в дома си, "докато майка й не се оправи".  По Нова телевизия фелдшер Ангелова разказа, че агресивната домакиня си е позволила да задържи под ключ спешния екип в продължение на 30 минути, което е наложило да бъдат извикани служители на МВР и  Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". В същото време от ЦСМП - София са изпратили втори екип за болната жена.
"Бидейки съпричастни към притеснението на дъщерята за състоянието на майка й, ние от БАПЗГ смятаме, че това не може да оправдае нейното арогантно и агресивно поведение, което не само противоречи на човешките и законови норми, но и възпрепятства работата на медицинския екип, който е подложен на унижение и стрес", се казва в писмото. Цитиран е дежурният на смяната д-р Делян Георгиев, който алармира за опасността при такива случаи пациент, нуждаещ се от спешна помощ, да плати с живота си, заради невъзможността при него да бъде изпратена линейка със спешен екип. От БАПЗГ припомнят, че наскоро са взели отношение за друг случай на агресия, при който фелдшер Никола Николов от Филиала за спешна помощ в Нова Загора бе ударен от близък на пациент.
"Обръщаме се с апел към българската общественост и медиите да проявяват нетърпимост и да съдействат подобни грозни случаи да добиват обществена разгласа, за да се даде отпор на агресията срещу медици. Като партньори на Българския лекарски съюз в кампанията "Не на агресията!" ще продължаваме да алармираме  и осъждаме всяко непристойно поведение и посегателство над медицински лица, които изпълняват своя професионален и човешки дълг", се казва още в писмото на БАПЗГ.  
 
3208 СТУДЕНТИ СЕ ОБУЧАВАТ ВЪВ ФОЗНА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ
През академичната 2017/2018 г. във Факултета по обществено здраве на Медицински университет - София се обучават повече студенти в сравнение с предходната учебна година. Това стана ясно от данните за студентите, които оповести МУ-София. През тази година в направление "Обществено здраве" учат  1093 студенти. Година по-рано техният брой е бил 769. Студентите в направление "Здравни грижи" са 2115 срещу 2001 през миналата година.   
Студентите медици са 3937 срещу 3339  през академичната 2016/2017 г.Съотношението за същия времеви период в професионално направление "Дентална медицина"  е 1493 срещу 1234, в направление "Фармация" - 1131 срещу 968.
Общият брой на студентите в Медицински университет - София е 9759, а през миналата академична година е бил 8311.  3145 е общият брой на обучаваните чуждестранни студенти в Медицински университет - София. Те са от 55 държави. Най-голям е броят на чуждестранните студенти от Гърция - 1374 души.
От ВУЗ-а подчертават, че изложените данни са красноречиви и припомнят, че според рейтинговата система на МОН за висшите училища Медицински университет - София отново е безспорен водач в класирането за професионалните направления "Медицина", "Дентална медицина", "Фармация", "Обществено здраве" и "Здравни грижи".
За първа година Факултетът по обществено здраве (ФОЗ) и Филиал-Враца ще проведат предварителни кандидатстудентски изпити. За ФОЗ срокът за подаване на документи е от 19.02.2018 г. до 08.03.2018 г. Писмените изпити ще се проведат на 10.03.2018 г. - пo етикa и правo (тест) за специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка". По биология (тест) за специалностите "Лекарски асистент" и "Кинезитерапия".
"Филиал - Враца ще проведе предварителни кандидатстудентски изпити за специалностите: "Медицинска сестра" и "Акушерка" с писмен изпит пo етикa и правo на 11.04.2018 г. Срокът за подаване на документи е от 05.02.2018 г. до 05.04.2018 г.
 
БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ПУБЛИКУВА ПРОЕКТА НА НРД 2018
Българският лекарски съюз публикува проект на Националния рамков договор за медицинските дейности между НЗОК и БЛС за 2018 година, информира Zdrave.net. Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев обяви вчера, че е постигнато споразумение на ниво работни групи за цените и обемите на медицинската дейност както в извънболничната, така и в болничната помощ, и то във вида, в който са били предложенията на БЛС. Междувременно, на заседание на 13 февруари Надзорният съвет на НЗОК е приел проекта на НРД за медицинските дейности за 2018 г. за обществено обсъждане.
Пред журналисти управителят на НЗОК проф. д-р Камен Плочев поясни, че най-голямо е увеличението на клиничните пътеки в педиатрията и за раждане. "Клиничните пътеки са увеличени средно с по 3%, но има увеличения и със 7-8%. Всичко е съгласувано, най-важното е, че Лекарският съюз е доволен", допълни той. 
На 24 и 25 февруари 2018 г. ще се проведе събор на Българския лекарски съюз, на който ще се реши дали да се даде мандат за подписването на НРД за 2018 година, чиято крайна дата е 28 февруари т. г. 
 
ХАРЧИМ С БЛИЗО 11% ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ
10.8% повече пари са изхарчили домакинствата у нас за здравеопазване през четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на 2016 г., отчита Националния статистически институт, информира Clinica.bg. Разходът расте не само на човек, но и общо за семействата, показват данните на института.
За последните три месеца на 2017 г. домакинствата са похарчили средно 13 лв. повече за прегледи, лекарства и лечение в сравнение с година по-рано. През четвъртото тримесечие на 2016 г. сумата е била 155 лв., а през същия период на миналата - 168 лева. Персоналните разходи пък са се вдигнали със 7 лв. - от 67 на 74 лв. средно за тримесечие.
Парите, дадени за здраве, представляват около 5.5% от общите разходи на семействата в България. Една трета от доходите им отиват за храни и напитки, а почти 15 на сто - за месечните сметки и поддръжка на жилищата. Най-малко пари (3.4%) се харчат за свободно време, културен отдих и образование.
 
ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ МОГАТ ДА НИ ИЗПРАЩАТ В БОЛНИЦА ПО ТЕЛЕФОНА
Джипитата ще могат да ни изпращат в болница с телефонен разговор. По телефон, с писмо, чрез имейл или информационно табло на достъпно място личните лекари ще са задължени да ни информират и за предстоящи имунизации или профилактични прегледи, информира Dariknews.bg. Това е заложено в нова наредба на Министерството на здравеопазването за определяне на пакета от дейности, заплащани от НЗОК. Документът предвижда още джипитата да са на разположение денонощно за телефонна консултация, а също така да извършват оценка на вредните ни навици, водещи до увреждане на здравето, и по своя преценка да ни насочват към специалист.
Промените, които предвижда наредбата, се отнасят в голямата си част до извънболничната помощ. В документа е предвидена възможност за обсъждане на състоянието ни между джипито от една страна и специалиста в болницата - от друга. Целта била да се осигури непрекъснатост в лечебния процес, се посочва в мотивите към наредбата.
Освен че джипитата ще продължават да правят домашни посещения, те вече ще трябва да са на разположение 24 часа за телефонна консултация или да си осигурят договор с дежурен кабинет, който не трябва да е на повече от 35 километра от мястото, в което практикуват.
Наредбата предвижда и промени в болничната помощ. Всяка клинична пътека с престой до три дни ще може да бъде изпълнена и като амбулаторна процедура при условие, че за не по-малко от 12 часа от престоя на пациента в болницата са изпълнени всички задължителни дейности и са налице всички условия за дехоспитализация. Това означава, че ако пътеката предвижда три дни престой в болница, но лекарите преценят, че можем да бъдем изписани, това ще може да се случи още на първия ден.
Новата наредба е публикувана на страницата на министерството за обществено обсъждане и ако в рамките на 14 дни няма възражения, се очаква да бъде приета.
 
Според нова наредба на МЗ:
РИСКОВИТЕ ПАЦИЕНТИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ ХОДЯТ НА ПРЕГЛЕД ПРИ СПЕЦИАЛИСТ
Хората с висок риск от развитие на хронични или социално-значими заболявания задължително ще се преглеждат при специалист. Това предвиждат промените в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията на Министерството на здравеопазването, информира Clinica.bg.
Промените касаят лицата, които могат да развият сърдечно-съдови заболявания, диабет или рак на шийката на матката, уточняват от здравното ведомство. На кардиолог задължително ще ходят пациентите с висок риск от сърдечни болести, измерен чрез системата SCORE, а на ендокринолог - хората с висок риск от развитие на диабет тип 2. Жените с резултат от цитонамазка ? РАР ІІІВ пък задължително ще се консултират с акушер-гинеколог. Целта е социално-значимите заболявания да се откриват рано
и да се лекуват навреме, за да се предотвратят евентуални усложнения в бъдеще, изтъква в мотивите си Министерството на здравеопазването.
Допълнителни мерки ще бъдат предприети и заради увеличаващите се случаи на рак на маточната шийка сред жените. За последните пет години броят на болните е нараснал от 371 на 420, което формира годишен ръст от 9.72 случая на 100 000 жени. В тази връзка профилактиката с цитонамазка занапред ще обхваща не само жените, навършващи 30 г., както е сега, но и всички останали до 40-годишна възраст.
 
КЮСТЕНДИЛ ТЪРСИ СПЕШНИ МЕДИЦИ
Натоварен график, допълнителни дежурства, а понякога и двойни смени. Така работи спешната помощ в Кюстендил, заради недостиг на кадри. Центърът и филиалите в областта се нуждаят от поне 10 души, за да спазват графиците и да не товарят служителите си с извънреден труд, информира Clinica.bg.
Спешният център в Кюстендил от години търси спешни медици, но така и не успява да попълни дефицита си от кадри. Причината е, че Югозападният район не може да предложи адекватно заплащане на специалистите и те нямат интерес към обявените свободни позиции.
"Колегите ми проявяват героизъм. Дават допълнителни дежурства и броят от 11 екипа се запазва, за да се обслужва населението на областта. За съжаление обаче заплатите им не са увеличавани", казва директорът на Спешния център в Кюстендил д-р Анелия Георгиева, цитирана от Dariknews.bg.
Центърът обслужва селата в Рила планина и на екипите често се налага да достигат до трудно достъпни райони. Това амортизира наличните 15 автомобила, от които само един е пригоден за непроходими терени. Ръководството на центъра са надява да получи нови реанимобили и да ремонтира базата си със средствата, които спешната помощ у нас ще получи по Оперативна програма "Региони в растеж".
 
СЪЗДАВАТ УНИКАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕЦА С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Предстои да бъде изграден уникален за страната ни възстановителен център в подкрепа на деца с онкологични заболявания и техните семейства. Това съобщи за Zdrave.net Маргарита Борисова от Сдружението "Деца с онкохематологични заболявания". Става въпрос за дългогодишната идея за създаване на център в Опицвет, който да подпомага както деца с тежкото заболяване, така и техните близки, която вече е пред финализиране.
На 15 февруари се отбелязва Международният ден на децата с онкологични заболявания, а символът му е златната панделка, припомнят от здравния портал. "Панделката е златна, защото също като златото децата са безценни и също както златото преминават през промяна, през "огън" докато се лекуват", обясни Борисова.
"Този проект е към финала си за намиране на финансиране, което се осъществява по европейска програма. Ние сме много обнадеждени и се надяваме, че до месец-два ще имаме подписан договор и строителството на центъра ще започне", посочи тя. Очакванията са самият център да отвори врати през пролетта на 2019 г.
Капацитетът на центъра ще бъде за 40 души, а идеята е той да подпомага децата след приключването на лечението им, както и да оказва подкрепа на родителите им.
 
ОРГАНИЗИРАТ ШЕСТВИЕ ЗА ДЕКРИМИНАЛИЗАЦИЯ НА КОНОПА
Младежи, пациенти и граждани се събират за традиционния марш "Свобода за конопа", който ще се проведе в столицата на 19 май 2018 г, понеделник. Шествието за декриминализация на канабиса ще премине пред сградите на трите министерства, които определят политиката към наркотичните вещества в България - на здравеопазването, на правосъдието и това на вътрешните работи, информира Clinica.bg.
Шествието се организира от Liberty420, които искат отмяната на "остарялото" по думите им законодателство, което предвижда от 1 до 3 години затвор дори за малка цигара в джоба. Движението настоява строгото наказание да се замени с по-леки форми на санкция, като парична глоба или конфискация.
Организаторите на протеста цитират данни, според които българите, които са употребили забранени вещества, надвишават един милион. Те посочват, че вече има по-модерно законодателство по отношение на тревата в Гърция, Македония и Румъния и изброяват държави, в които се прилага  либерален режим към марихуаната: Австрия, Белгия, Великобритания, Испания, Чехия, Португалия, Германия, Холандия, Ирландия, Норвегия, Италия и др.