Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.02.2018)
 
ВЪВЕЖДАТ ЕВРОПЕЙСКИ РЕГЛАМЕНТИ ЗА ХРАНИТЕ ЗА КЪРМАЧЕТА И ДЕЦА, И  ЗА ДИЕТИЧНИТЕ ХРАНИ 
Правителството прие постановление, с което се изменят четири наредби, касаещи храните, съобщиха от правителствената информационна служба. Става въпрос за изискванията към диетичните храни за специални медицински цели; за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета и преходните храни; за изискванията към храните за нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло; за изискванията към храните на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца.
Промените се налагат поради необходимостта в националното законодателство да се осигури прилагането на действащо европейско законодателство и по-конкретно разпоредбите на Регламент (ЕС) №609/2013 относно храните, предназначени за кърмачета и малки деца, храните за специални медицински цели и заместителите на целодневния хранителен прием за регулиране на телесното тегло.
Основната промяна в нормативната уредба се състои в отпадане на термина "специално предназначение" от четирите групи храни, които продължават да бъдат регулирани по силата на гореспоменатия европейски регламент. Производителят или вносителят на диетични храни за специални медицински цели вече ще има възможност да подава уведомлението си до здравното министерство за пускане на пазара на диетичната храна и по електронен път.
 
В ПРОЕТА НА НОВИЯ СТАНДАРТ ПО КАРДИОХИРУРГИЯ Е ЗАПАЗЕН БРОЯТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
Два пъти по-малко операции за възрастни ще трябва да правят лекарите в едно отделение по кардиохирургия, за да може то да съществува. Досега изискванията за минималния брой на година бяха 500 интервенции при възрастните, отсега нататък ще са 250. Това става ясно от новия проект за медицински стандарт по кардиохирургия на Министерство на здравеопазването, информира Clinica.bg.
Изискванията за минимален брой операции се въвежда, за да е сигурно, че лекарите имат възможност да поддържат професионалните си умения. То е своеобразен критерий за качество. В новия стандарт е заложено изискване за поне 250 операции на година за отделение за възрастни и 150 за деца. Освен това в болницата трябва да работят поне двама специалисти, които са правели минимум по 150 операции с ЕКК на година при възрастни пациенти. При деца пък бройката е 75 операции, тъй като за щастие малките пациенти се срещат по-рядко.
В новия стандарт се запазват изискванията за наличието на медицински сестри - 6 към операционната, 13 към реанимацията и 11 в стационара.
В стандарта се запазват изискванията за качество на дейността. Всяка болница с кардиохирургия трябва да въведе система за отчитането на определени показатели като големина и сложност на операциите, спешност, усложнения като инфекции, сепсиси, кървене, остра бъбречна недостатъчност и др. Няма изискване обаче тези данни да бъдат публични, така че да служат за ориентир на пациента къде да се насочи.
 
ЕКИПИТЕ НА ТЕЛК ЩЕ БЪДАТ ПОД НАЗДОРА НА БОЛНИЦИТЕ
Лекарите от ТЕЛК и НЕЛК вече ще могат да практикуват свободно професията си и да преглеждат пациенти. Това решиха депутатите с приемането  на второ четене в парламентарната зала промените в Закона за здравето, информира Clinica.bg.
Целта на промените е да се преодолее кадровия дефицит в системата, до който доведе забраната на медиците в експертните комисии да практикуват професията си извън преките си ангажименти. Причина за налагането им беше да се избягване конфликта на интереси. С промените обаче той отново няма да се допуска. Когато в ТЕЛК се разглеждат документи на пациент и някой от специалистите го е лекувал в кабинета си, той трябва да напусне заседанието. Така решението ще е обективно, а в комисиите ще има кой да работи.
Занапред ТЕЛК ще бъдат и част от структурата на болниците, където се помещават. Предложението е на д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. Така ще е ясно кой има пряка отговорност за тяхната работа. Това трябва да допринесе и за по-доброто им функциониране. Тези промени се подкрепят и от Национално представените организации на хората с увреждания. Те ще влязат в сила веднага след приемането им в зала и обнародването им в "Държавен вестник".
 
ПРОМЕНЯТ ТАРИФАТА ЗА ТАКСИТЕ, СЪБИРАНИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ ЗДРАВЕН КОНТРОЛ
Правителството прие промени в Тарифата за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол и националните центрове по проблемите на общественото здраве, съобщиха от пресцентъра на МС. 
Отпада таксата за издаване на хигиенно заключение за дрогерия. Отпадат и таксите за предоставяне на информация за регистрационния статус на лекарствен продукт и за нежелани лекарствени реакции, защото информацията е публична и може да бъде проверена от заинтересованите лица. Въвеждат се нови и отпадат съществуващи такси за извършваните лабораторни анализи и дейности, поради настъпили промени в системата на здравеопазването и въвеждането на нови аналитични методи в дейността на лабораториите. Изменят се съществуващи и се въвеждат нови такси за предоставяне на административни услуги по издаване, изменение и подновяване на разрешение за пускане на пазара на биоциди и други услуги, свързани с тях, пише още в съобщението.
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО РАЗРЕШИ ПРОДАЖБА НА АКТИВИ НА МБАЛ "Д-Р ТОТА ВЕНКОВА" - ГАБРОВО
Министерският съвет разреши продажбата на недвижими имоти на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" АД - Габрово, съобщиха от правителствената пресслужба.
Имотите, за които се отнася решението, са известни като "Старопиталище на Пенчо Симов с прилежащия му парк".  Те не се използват за лечебна или друга спомагателна дейност, но изискват значителни средства за поддръжка и ремонт, с каквито дружеството не разполага. Теренът е с площ 6 декара, с три построени сгради върху него. В съобщението се казва, че продажбата ще се извърши чрез търг при начална цена не по-ниска от независим лицензиран оценител. Паричният курс извършен от нея ще остане изцяло в лечебното заведение и ще се използва за инвестиции, пряко свързани с медицинската дейност.
МБАЛ - Габрово е акционерно дружество със смесено държавно и общинско участие като държавата притежава 90.96% от капитала, се уточнява в съобщението.         
 
Федерацията на синдикатите към КНСБ настоява:
ДА СЕ СЪЗДАДЕ ФОНД ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Фонд за подпомагане на обществените лечебни заведения за болнична помощ, които са част от Националната здравна карта и изваждане на болниците от Търговския закон. Това са част от исканията на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, изразени в позиция за състоянието на общинските болници, информира Zdrave.net.
ФСЗ припомня, че задълженията на лечебните заведения у нас са над 500 млн. лв., от които само 100 млн. лв. са на общински болници. На практика голяма част от 121 лечебни заведения са в технически фалит, а собствениците им - общините, по правило нямат средства, но пък не искат да ги закриват, отбелязват медиците в откритото си писмо.
"През последните години болниците са принудени да работят по най-масовите и ниско платени клинични пътеки, чиято стойност не е актуализирана от единадесет години. За сметка на това през тях минават една пета от пациентите, разходите растат, лекари и сестри не достигат. Освен това общинските болници имат наложени лимити от здравната каса и не получават парите си за тези, които са приели над лимита.
Безспорно те са необходими и тяхното затваряне би лишило от здравни грижи около 2 милиона български граждани, като голяма част от тях са с ниски доходи. С тяхното затваряне ще се обезлюдят цели райони и ще се задълбочи демографската криза", се казва още в позицията на ФСЗ.
 
Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев:
В НРД 2018 ВСИЧКИ ПЪТЕКИ, ПО КОИТО РАБОТЯТ ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ СА С ПОВИШЕНИ ЦЕНИ
Цените на 113 клинични пътеки ще бъдат повишени в Националния рамков договор 2018. За увеличението са предвидени 150 милиона лева. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев, цитиран от БНР.
"Всички пътеки, които се изпълняват на нивото на компетентност на общинските болници, са повишени,  предимно в педиатрията, в акушерството и гинекологията, неврологията, пулмологията и Здравната каса е съгласна да се процедира по този начин", обясни д-р Грозев. Той уточни, че са договорени и повече средства за профилактика и диспансеризация. Ще има и повече направления за изследвания и образна диагностика в извънболничната помощ.
С 280 лв. се е увеличило финансирането на пътеката на палиативни грижи, информира Clinica.bg. По-високи са и цените на редица пътеки за лечение на деца. Така например диагностиката и лечението на артериална хипертония се завишава от 600 на 700 лв, а диагностиката и лечение на хипоксемични състояния при вродени сърдечни малформации от 600 на 750 лв., уточняват още от здравния сайт.
НРД 2018 трябва да бъде подписан до края на февруари и да влезе в сила от 1 април т.г.
 
ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ НЕ ПАЗЯТ ДОБРЕ ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА ПАЦИЕНТИТЕ
39 000 болници, клиники, лаборатории и аптеки имат достъп до чувствителна информация на пациенти, а изтичането ? може да навреди на болния. Проверка на Комисията за защита на личните данни в здравеопазването показва, че 35% от здравните заведения у нас не опазват добре личните данни на пациентите, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, позовавайки се на информация по bTV. Къде са пробойните?
"Например първото нещо е при установяване на определено заболяване може да бъде уволнен. От друга страна представете си, че имате много ценни здравни характеристики и можете да станете прекрасен донор за някой, който плаща много пари за това", коментира проф. Веселин Целков.
Проверката е открила най-много пропуски в център за рехабилитация в Несебър и в МБАЛ-Ловеч, където липсва строга отчетност кой има достъп до здравната информация на пациентите. В Ловеч са запознати със Закона за личните данни. В Несебър доскоро имали проблеми със задържане на личните карти на пациентите.
Около 18 000 администратори на лични данни не са регистрирани като такива. Част от тях са общопрактикуващи лекари и зъболекари.
Глобата е от 500 до 100 000 лева, но от месец май глобите стигат до 4% от годишния оборот. Засега целият здравен сектор има 4 месеца да отстрани пропуските.
 
Световната здравна организация предупреждава:
МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ Е ПО-ОПАСЕН ОТ МАЛАРИЯ И СПИН
Световната здравна организация и Департамента "Обществено здраве и околна среда" към СЗО поискаха от ЕС "решителни действия" срещу замърсяването на въздуха, информира Investor.bg, позовавайки се на съобщение на организациите.
Замърсяването е сериозна заплаха за здравето и води до преждевременната смърт на 6,5 млн. души в годишно в световен мащаб, сочи статистиката. Това прави мръсния въздух  по-смъртоносен от заболяванията малария и СПИН взети заедно.
Данните за ЕС показват, че замърсяването на въздуха годишно причинява смъртта на 399 хил. души. Това е 15 пъти повече спрямо смъртните случаи на пътя. В същото време европейските управляващи много често отлагат мерките за чистия въздух въпреки законовите изисквания и ангажиментите, направени пред Брюксел. Двете организациите смятат още, че мерките на национално и местно ниво не са адекватни.
Замърсяването на въздуха причинява редица заболявания - на сърдечно съдовата система, рак на белите дробове и хронични заболявания, повишава риска от често повтарящи се респираторни инфекции.
В средата на януари 2018 г. Европейската комисия изпрати последно предупреждение към девет държави в ЕС - Германия, Франция, Италия, Испания, Великобритания, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, с настояване да изпълнят европейските директиви за чистотата на въздуха. Решение как ще продължи процедурата ще има към средата на март 2018 г.
 
РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА СЪС СЪРДЕЧНИ ПРОБЛЕМИ ПРОТЕСТИРАХА В ЗАЩИТА НА ДЕТСКАТА КЛИНИКА В НАЦИОНАЛНАТА КАРДИОЛОГИЧНА БОЛНИЦА
Родители на деца със сърдечни проблеми се събраха тази сутрин на протест пред Министерския съвет в защита на детската кардиологична клиника в Националната кардиологична болница, информира Zdrave.net.
Родителите се обявиха в защита на клиниките и настояха за държавна подкрепа за тях. Те са подготвили и писмо, в което апелират да не се допусне Детската кардиологична клиника към НКБ да спре да функционира. "Тя е единственото място в България, където се дава шанс за живот на стотиците деца, които се раждат със сложни сърдечни малформации. Клиниката приема пациенти от цялата страна, 24 часа в денонощието", се посочва в писмото, адресирано до президента, премиера, депутатите и други отговорни лица.
Родителите настояват да се осигурят възможности за набиране на медицински сестри чрез повишаване на предлаганото заплащане и обучение, както и държавата да се ангажира със създаване на поток за набиране на квалифицирани кадри и тяхното продължително задържане в Клиниката по детска кардиология. Средствата, отпускани по клинични пътеки да се диференцират и актуализират, тъй като разходите по лечението на дете са в пъти по-големи от тези за възрастен, предлагат още родителите. Според тях държавата трябва допълнително да  финансира на дейностите по детска кардиология.
 
10 ДЕЦА С УСЛОЖНЕНИЯ ОТ ГРИП СА НАСТАНЕНИ В "ПИРОГОВ"
Деца от цялата страна, които имат сериозни усложнения от грип, са настанени в Детската клиника на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", информираха от болницата. Според координаторът на детския комплекс, който е и началник на Клиниката по детска хирургия, доц. д-р Христо Шивачев, за последните 10 дни има 10 случая на пациенти с много сериозни усложнения в резултат от остри респираторни заболявания. Най-малкият пациент е 6-месечно момченце, а най-големият е 16-годишно момиче.
Към момента по-голяма част от пациентите в Отделението по детска гръдна хирургия са именно поради такива усложнения. Има и 2 деца, които са настанени в детската реанимация.
Лекарите полагат сериозни грижи за тяхното адекватно, по съвременни стандарти и бързо лечение. Те съветват родителите да наблюдават състоянието на техните деца и ако има нещо, което ги притеснява, задължително да се обърнат към специалист.
 
ЕЛЕОНОРА ЛИЛОВА Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДАЗД
Елеонора Лилова е новият председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), реши Кабинетът днес, информира Clinica.bg. Тя ще заеме поста на Офелия Кънева, която бе освободена от премиера заради насилието в дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово.
Лилова е магистър по педагогика и социология от СУ "Св. Климент Охридски" и е защитила научна степен "доктор" по управление на образованието в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".  Новият председател на ДАЗД е висококвалифициран експерт и притежава дългогодишен опит като преподавател, съобщават от Министерския съвет. През годините на кариерното й развитие е заемала различни длъжности - от начален учител до директор на училище. От 2012 г. е директор на СУ "Акад. Емилиян Станев" в София.