Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.02.2018)
 
Зам.-министър Жени Начева:
НЯМА ДА ЗАТВАРЯ ВРАТИ ДЕТСКАТА КЛИНИКА В НАЦИОНАЛНАТА КАРДИОЛОГИЧНА БОЛНИЦА
Клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница няма да затваря врати. Това посочи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в ефира на предаването "Денят започва" на Българската национална телевизия, информираха от МЗ.
"Категорично, това е уникална клиника, която работи изключително добре и ние заставаме зад нея и зад това, че трябва да бъде подкрепен бъдещият потенциал на тази клиника" заяви още зам.-министърът. Проблемът на детската кардиологична клиниката е в начина на управление и преразпределението на ресурсите. Налице е неоптимално използване на наличния потенциал от човешкия ресурс и леглови фонд между отделните клиники, а не толкова неправилно разпределение на средствата по клинични пътеки, стана ясно от думите на зам.-министъра. Зам.-минитрър Начева обясни, че е необходима цялостна промяна в начина на управление на болницата по отношение на човешките ресурси, оптимизирането на дейностите и на структурата на административния персонал, на използваемостта на сградния фонд и на легловата база, както и на ресурсите за издръжка. Тя посочи, че тази седмица предстои среща с директора на лечебното заведение, на която ще бъде представен оздравителен план за болницата, изготвен от екипа на министерството.
 
ВСЕ ПО-МАЛКО БЪЛГАРИ ОПРЕДЕЛЯТ ЗДРАВЕТО СИ КАТО ДОБРО
Все по-малко българи определят здравето си като добро. Така ако през 2010 г. 67,3% от запитваните са отговорили положително на въпроса дали се чувстват добре, то пет години по-късно техният брой намалява на 65,6%. Същата тенденция се забелязва и в Германия, където от 65,3% доволните от здравето си германци намаляват до 64,6%. Това показват данните от Европейската статическа служба Евростат, разглеждащи различни здравни показатели в държавите от ЕС, информира Zdrave.net.
Що се отнася до продължителността на живота, страната ни изостава значително. Жените в ЕС живеят средно до 83,3 г., а у нас през 2015 г. те са живели до 78,2 г. Същата е и тенденцията при силния пол - мъжете в ЕС доживяват средно до 77,9 г., докато българите - до 71,2 г.
По смъртност от хронични заболявания страната ни е близо два пъти над средното за ЕС ниво. Така при средно 123,3 смъртни случая от хронични заболявания на 100 000 души население в страните от ЕС, у нас те са 205,7 на 100 000 души население.
Единствените показатели, по които България е в по-добра светлина на фона на осреднените данни за останалите европейски държави, е броят на самоубийствата и шумовото замърсяване. През 2014 г. средният брой самоубийства в страните от ЕС е 11,33 на 100 000 население, докато у нас е 10,02 на 100 000 души. Нивото на шумовото замърсяване в ЕС през 2016 г.е било 17,9, а в България - 10.
 
ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ОБМИСЛЯТ НОВИ ПРОТЕСТИ
Нови протести обмислят общинските болници в страната заради трагичното финансово състояние, в което се намират. Това стана след днешната им пресконференция, на която получиха подкрепа от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и Българската стопанска камара (БСК), информира Clinica.bg.
"Въпреки многобройните ни срещи и обещания след протеста, който проведохме, реален резултат досега няма, а положението е трагично", каза д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. Според прогнозите на директорите на тези лечебни заведения, без спешни промени около 15 от тях няма да успеят да дочакат 2019 г.
"Последиците от ликвидирането на общинското здравеопазване ще са намаляване на достъпността до медицинска помощ за пациентите и влошаване на показателите за здраве и продължителност на живота, тъй като лекарите без болница ще напуснат населените места, в които работят сега, да не говорим за медицинските сестри", които напълно напускат системата, обясни д-р Радко Велков от сдружението.
Картината ще се влошава все повече, тъй като около 83% от приходите на общинските болници в сдружението отиват за заплати, а на 12 болници те не стигат дори за това, изтъкна д-р Неделчо Тотев.
 
ДЪЛГОВЕТЕ НА УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА В СТ. ЗАГОРА
СА НАМАЛЕЛИ С ПОЛОВИН МИЛИОН
С половин милион са намалели дълговете на Университетска болница "Проф. д-р Стоян Киркович ", стана ясно думите на изпълнителния директор на болницата проф. д- р Йовчо Йовчев, който на пресконференция представи отчет за дейността на лечебното заведение за последните три години, информира Zdrave.net, позовавайки се на БНР.
Размерът на общите задължения към доставчици към 31.12.2017 г. е 17,043 млн. лв., което е с 483 000 лв. по-малко спрямо 2016 г. Към 31.12.2017 г. просрочените задължения на дружеството са в размер на 16,2 млн. лв. Общо задълженията са 21,402 млн. лв.
Средната брутна работна заплата в болницата е нараснала през от 772 лв. през 2015 г. на 863 лв. през 2017 г. За същия период средната заплата на медицинските сестри е нараснала от 740 лв. на 828 лв. Увеличението на средните възнаграждения на лекарите е съответно от 1170 на 1260 лв.
Щатът на болницата е 987 души, от които в момента са заети 980 места. В лечебното заведение работят 163 лекари със специалност, 75 лекари без специалност, 400 медицински специалисти, 220 санитари и друг персонал. Общият брой преминали пациенти през миналата година е 25 300 човека, отчете проф. Йовчев.
 
УЧЕНИ ОТ БАН СЕ ОБЯВИХА СРЕЩУ ПРЕПОДАВАНЕТО НА ХОМЕОПАТИЯ В МЕДИЦИНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ
65 изявени български учени - академици и член-кореспонденти на Българската академия на науките са изпратили писмо до ректорите на висшите медицински училища у нас с призив да бъде преустановено обучението по хомеопатия в медицинските университети, информира Redmedia.bg като се позовава на съобщение на БАН.
"Обръщаме се към Вас с призив да вземете решение за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия. В последните три години редица големи държави, а напоследък и Европейският съюз, преминават от търпимост и безразличие за хомеопатията към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение", се казва в писмото. Авторите му цитират доклади на Съвета за обществено здраве и медицински изследвания към австралийското правителство (2015 г.), на Националния институт за здравеопазването на САЩ (2015), на Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (2015), на Федералната търговска комисия на САЩ (2016), на Комисията за борба с лъженауката и фалшифицирането на научните изследвания при Руската академия на науките (2017) и на Научния консултативен съвет на европейските академии EASAC (2017 г.). Във всички тях се констатира, че няма заболявания, за които да е доказано, че хомеопатията е ефективна. В същото време  хората се излагат на риск, забавяйки медицинското си лечение.
Учените подчертават, че цитираните научни организации на Австралия, САЩ, Русия и ЕС препоръчват да се ограничи ползването на хомеопатия и да се постави тя под контрол със същите изисквания, както към медицинските продукти.
 
ДВЕ ДЕЦА БЯХА ОПЕРИРАНИ В "ПИРОГОВ" С ПОДКРЕПАТА НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Само за седмица две момичета бяха оперирани от водещи специалисти в УМБАЛСМ "Пирогов" благодарение на Център "Фонд за лечение на деца", съобщиха от болницата.
Националният консултант по неврохирургия и шеф на неврохирургията в "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски и завеждащият детската неврохирургия в "Пирогов" д-р Михаил Захаринов извършиха сложна интервенция на 9-годишно момиче със злокачествен тумор. Завеждащият Клиниката по детска хирургия доц. д-р Христо Шивачев оперира 17-годишно момиче с тежък вроден дефект на гръдния кош, който е популярен като "обущарски гърди". Медицинските изделия, които са използвали хирурзите в двете операции, ще бъдат заплатени от Фонда за лечение на деца.
Двете пациентки се чувстват добре. Те ще идват регулярно на контролни прегледи в лечебното заведение.
 
ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ПРОТИВ РАТИФИКАЦИЯТА НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ
По-голямата част от българите са против ратификацията на Истанбулската конвенция, сочи проучване на "Галъп интернешънъл", информира БНР.
86% от българите са чули за Истанбулската конвенция. От тях 58 на сто не одобряват България да я приеме, а едва 19% са съгласни това да се случи. От "Галъп" уточняват, че във всички социални групи преобладава отрицанието. Известно изключение правят привържениците на ГЕРБ, при които близо една трета приемат конвенцията, а две пети я отхвърлят.
От темите от последните дни сериозно се подкрепят най-вече различните типове проверки на съответните контролни органи - проверки на имущество и кметове, както и тези в железниците. 78% от хората казват, че никога не е късно да се проверява нечие богатство. Изследването на "Галъп" е проведено в първите дни на февруари и е независимо от външно финансиране.
 
ПОСЛАНИКЪТ НА ЛИТВА В БЪЛГАРИЯ ПОСЕТИ МУЗЕЯ ПО ИСТОРИЯ НА МЕДИЦИНАТА ВЪВ ВАРНА
По покана на Медицински университет - Варна на 12 февруари 2018 г. посланикът на Република Литва за България и Румъния Негово Превъзходителство Арвидас Поцюс и съпругата му Немида посетиха Музея по история на медицината във Варна, информираха от МУ-Варна. Гостите разгледаха изложените експозиции. Сред тях е обособен и специален кът, посветен на литовския учен, политик и деец за национално възраждане в Литва и един от първооснователите на Варненското медицинско дружество, което тази година навършва 135 години от своето създаване - д-р Йонас Басанавичюс.
В книгата на музея дипломатът написа: "Като литовец аз съм горд, че д-р Йонас Басанавичюс, велик държавник, спомогнал за подписването на независимостта в Литва, е изиграл значителна роля и за българското общество...".
Посещението на Н.П. Арвидас Поцюс във Варна бе обвързано и с откриването на паметната плоча на д-р Йонас Басанавичюс по-рано през деня. На 16 февруари Литва ще чества 100 години от провъзгласяването на своята независимост. Първият човек, поставил подписа си на официалния документ за нея, е именно д-р Йонас Басанавичюс.