Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.02.2018)
 
Според НСОРБ:
В 10% ОТ УЧИЛИЩАТА У НАС НЯМА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
В около 10% от училищата в страната няма назначени медицински специалисти, информира  Zdrave.net, позовавайки се на БНР.
Една пета от учебните заведения са сключили договори с медицински лица, които работят едновременно в 2-3 училища и детски градини по график и в тях няма целодневни медицински грижи. Липсата е най-вече в малките населени места, както и в малките заведения. "Практиката по тези места е, че един медицински специалист обслужва няколко заведения, което естествено не позволява той да е през цялото време в едно заведение на разположение на децата. Имаме голям проблем с липсата на кадри в малките населени места. Проблемът вече се пренася и в големите градове по отношение на липсата на медицински сестри основно, какво да говорим за малките, където почти изцяло липсват на места", коментира Теодора Дачева, зам.-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. Тя подчерта, че общините предлагат редица социални придобивки, включително се предлагат безплатни квартири и други облекчения, за да привлекат медицински персонал на работа, но не навсякъде това има успех.
Наличието на здравни кабинети е регламентирано в Закона за здравето. Според нормативната уредба медицинските специалисти в училищата работят по договор, сключен с кмета на съответната община. Финансирането се извършва със средства от общинските бюджети. По данни на МОН в 2013 училища има медицинско лице.
 
НАД 70 000 БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ С ЕПИЛЕПСИЯ
На днешния 12 февруари 2018 г. в повече от 120 държави се отбелязва Международният ден на епилепсията, информира  Zdrave.net.
С епилепсия живеят около 65 милиона души по света. Броят им в България е  над 70 000 души, припомниха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).
"В България хората с епилепсия посрещат деня със смесени чувства и много нерешени проблеми", посочи председателят на АРДЕ Веска Събева. Затрудненията започват още с поставянето на диагнозата, защото у нас има твърде малко лекари, специалисти по епилепсията, и те са съсредоточени основно в София, Варна, Пловдив и Плевен. За хората в по-малките населени места достъпът до медицинска помощ е силно затруднен. Освен това, в провинцията скъпите изследвания обикновено се правят за сметка на пациентите. Труден е достъпът до ПЕТ-скенер и ЯМР. Генетични изследвания не се правят, а те могат да дадат важна информация за причините и прогнозите за заболяването, посочват още от асоциацията. От там допълват, че от 9 години в България няма нови молекули за лечение на епилепсия, а новите медикаменти за резистентните форми на болестта не влизат в страната ни. "Информация за новите методи за лечение рядко достига до хората с тази диагноза", отбеляза Веска Събева.
 
ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ НЕ Е СЪГЛАСЕН С НОВИЯ МЕХАНИЗЪМ ЗА ОТЧИТАНЕ НА КАСОВИТЕ БОНОВЕ
Новият механизъм за отчитане на касовите бонове е незаконосъобразен и недопустим. Това е становището на Българския лекарски съюз, изразено в писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и управителя на НЗОК проф. д-р Камен Плочев, информира Redmedia.bg.
Става въпрос за изискването към личните лекари да вписват номера на касовите бележки - фискалния бон, в документацията на прегледаните пенсионери, за да получат разликата от 1,90 лв., доплащана от държавата.  
Излагайки аргументите си от БЛС посочват, че файловете с отчетите съдържат лични данни, а изискването за предоставяне на информация, съдържаща лични данни, без изричното съгласие на пациентите, е недопустимо от гледна точка на закона. Друга съществена причина съсловната организация да не приема отчитането на касовите бонове е изискването за фактическото носене на новите отчети и предоставянето им в районните здравни каси на дискети, флашки или дискове. Според БЛС това е неприемливо и несъстоятелно изискване, тъй като един от приоритетите на държавната политика е създаване на електронно правителство и  намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса. От Лекарския съюз добавят още, че това условие противоречи и на действащия Национален рамков договор - 2017, който ще бъде в сила до 1 април 2018 г.
В становището на БЛС се отбелязва, че в съсловната организация е получена тревожна информация  за недоволство и предстоящо организиране на протестни действия от страна на личните лекари.
 
Председателят на БЗС д-р Николай Шарков:
ИЗВОЮВАХМЕ БЕЗПЛАТНИ ПРОТЕЗИ ЗА СТАРИТЕ ХОРА
От 1 септември 2018 г. всички български граждани на възраст между 65 и 69 г. ще имат право на безплатни тотални протези. "Това е четвъртата дейност, за която настоявахме през НЗОК и се борихме дълго време", заяви за Redmedia.bg председателят на  Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. По неговите думи усилията на съсловната организация на лекарите по дентална медицина са били насочени именно в тази посока, за да бъдат задоволени реалните потребности на хората от третата възраст и те да не бъдат дискриминирани и оставени без толкова необходимото им дентално ортопедично лечение.
Д-р Шарков увери, че БЗС и занапред ще продължава да развива дейността си, като участва активно в създаването на здравни политики, адекватни на нуждите на българските граждани от всички възрастови групи. Като пример той даде програмата за детското орално здраве, която е утвърдена и ще действа до 2020 г. Очаква се да бъдат определени и разписани конкретните параметри в нея, по които ще работят денталните лекари през тази година.
 
МЗ ОБОБЩИ ПРЕПОРЪКИТЕ НА ЕКСПЕРТИТЕ ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА, ПОСВЕТЕНА НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ НА ДЕЦАТА
Министерството на здравеопазването обобщи резултатите от дискусиите и представи заключенията от Конференцията "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата" -  I част, която се проведе в Националния дворец на културата на 6 февруари 2018 г. в рамките на календара на българското председателство на Съвета на ЕС. Сред препоръки на експертите са: необходимостта от засилена роля на здравеопазването както на национално, така и на европейско ниво; инвестиране в политики по превенция, фокусирани върху здравословно хранене и формиращи избора на потребителите от ранна детска възраст; подкрепа за разпространение на здравословна храна чрез всички възможни инструменти на ниво ЕС и на национално ниво, чрез съвместна дейност на здравния и земеделския сектор; необходимост от провеждане на научни изследвания относно ефекта и въздействието на състава на храните върху здравето на децата; регулиране на изискванията към маркетинга на храни за деца при защита правата им; повишаване на наличието на здравословни храни на пазара чрез подобряване състава на храните (реформулиране) и строг мониторинг на процеса и разширяване и надграждане на дебата за обща селскостопанска политика с оглед здравословното хранене, т. е. инкорпориране на подхода "здраве във всички политики".
 
Европейската комисия препоръча:
ДА СЕ НАПРАВЯТ СТЪПКИ КЪМ ЕДИННА ОЦЕНКА НА ЗДРАВНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В СТРАНИТЕ ОТ ЕС
Европа е с крачка по-близо до единната оценка на здравните технологии (ОЗТ). През миналата седмица Европейската комисия излезе с предложение да се засили кооперацията между държавите членки при изготвянето на медицинското становище за иновациите в здравеопазването, информира Clinica.bg. За сметка на това анализът на икономическото въздействие върху всяка страна ще остане работа на местните власти. Това ще помогне надеждните здравни технологии да достигат по-бързо до пациентите, смятат от ЕК.
За да стане факт обаче, тази идея трябва да се приеме от Европейския парламент и от Съвета на министрите. След това ще са нужни още три години, за да се имплементира във всяка една държава. На практика реалният старт ще е след 2020 г., но институциите вярват, че може да е изключително полезен за по-ефективното изразходване на публичните средства в сектора и за задоволяване на потребностите от лечение на пациентите във всяка точка на Eвропа.
Здравеопазването е проблемно за финансовата стабилност на всяка държава. Според анализите на ЕК разходите за него заемат около 10% от БВП на Стария континент.
 
ЕМА ПРЕПОРЪЧА ПО-СТРОГ КОНТРОЛ ЗА НЯКОИ ЛЕКАРСТВА
По-строги мерки за ограничаване приема на медикаменти с Valproate сред бременните. Това препоръчват от Комитета за оценка на риска към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на последното си заседание. Причината е, че те водят до опасността от появата на малформации при новородените, информира Clinica.bg.
И в момента има ограничение при приема на тези лекарства, според Комитета обаче жените често разбират късно за тях. Затова оттам смятат, че трябва да се въведат и нови мерки.
Употребата на Retinoid от бременните жени е друга опасност за тях. Тези медикаменти могат да доведат до депресия, безпокойство и промени в настроението, предупреждават от Комитета. Освен това оралната форма на тези лекарства може да доведе и до увредата на плода, предупреждават специалистите на ЕМА.
Пациентките, които се лекуват с Esmya  за маточни фиброиди трябва да преминават през редовни тестове на черния дроб заради риск от появата на сериозни проблеми, включително и чернодробна недостатъчност. Освен това от Комитета на този етап не препоръчват включването на нови хора на тази терапия, както и подновяването й при тези, които са я приключили. Комитет взе решение  за прекратяване на разрешението за употреба на болкоуспокояващото Flupirtine. Причината е, че рисковете от употребата му са повече от полезните ефекти.
 
ПРЕДЛАГАТ КОРУПЦИЯТА СРЕД ЛЕКАРИТЕ ДА СЕ ИНКРИМИНИРА В НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС
Инкриминиране на корупцията сред лекарите в Наказателния кодекс.  Това се препоръчва в доклад на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по-известен като БОРКОР, изпратен  до здравния министър, информира  Zdrave.net.
Докладът представя анализ и оценка на риска с цел идентифициране на възможности за корупционни практики при доставката и употребата на медицинските изделия, както и възможни решения в тази насока. В него се предлага въвеждане на норми в Наказателния кодекс за инкриминиране на подкуп или други корупционни престъпления при или по повод изпълнение на задълженията, включително при предписването на лекарства, медицински изделия, при доставка на лекарства, лекарствени продукти или други медикаменти за директна употреба от медицински работници или специалисти, или при препращане на пациенти или материал за изследвания.
В тази връзка експертите от антикорупционния орган посочват, че в много европейски държави материалните и финансови отношения между лекари и фармацевтични компании, както и между лекари и пациенти са стриктно регламентирани и се налагат строги санкции, включително наказателни. В някои държави като Германия, например, има закон за борба с корупцията в сферата на здравеопазването.