Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.02.2018)
 
Ваня Добрева, председател на Асоциация "Хипофиза":
НОВАТА УРЕДБА НА КЛИНИЧНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ
ОЩЕТЯВА ПАЦИЕНТИТЕ
По статистика на фирмите в България се включват между 10 000 и 12 000 души годишно, година стартират около 200 нови проучвания, а в рамките на годината те са общо 550. Това обясни в  предаването "Преди всички" на БНР Ваня Добрева, председател на Асоциация "Хипофиза". По думите ? има сигнали за пациенти, които не са били добросъвестно информирани какви са правата им.
"В голяма част от клиничните проучвания участват пациенти с онкологични заболявания. Знаем, че онколозите в България са малко. Те са твърде натоварени с основната си работа. Ние не обвиняваме никого конкретно, но имаме сигнали, че има случаи, в които пациентите не получават достатъчно информация. Получават един лист с информирано съгласие и не знаят точно какво се случва, какво се прилага, в който момент могат да се откажат от участието си в проучването, какво трябва да наблюдават, какви точно изследвания трябва да се правят. Клиничните проучвания са добре платени за лекарите и за много от тях това е важно. За нас също е важно да имаме добре платени лекари, които да останат в България, но смятаме, че има много какво да се желае в тази насока", коментира Ваня Добрева.
 
ЧАСТ ОТ МЕДИЦИТЕ В МБАЛ- СТАРА ЗАГОРА НЕ СА ПОЛУЧИЛИ ЦЯЛАТА СИ ЗАПЛАТА ЗА ДЕКЕМВРИ 2017 Г.
Медицинският персонал в част от клиниките на МБАЛ "Д-р Стоян Киркович" - гр. Стара Загора не е получил възнагражденията си за месец декември миналата година, информира Clinica.bg, позовавайки се на регионалните медии. Някои служители са взели 60% от заплатите си, други - около 30 на сто, а трети все още чакат преводите.
"Само 10 са отделенията, които са получили средства за пълния размер на възнагражденията за медицинския персонал", отбелязва директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Причината е, че останалите клиники не са изпълнили прогнозния обем от дейности, който здравната каса трябва да им заплати.
"Всяка клиника и цялото лечебно заведение има определени индикативни стойности, които трябва да извърши през месеца, във връзка с подписан анекс към Националния рамков договор. На всяка клиника е даден разчет,  на базата на който се определят разходите по определените звена, включително и фонд "Работна заплата", обясни проф. Йовчев, цитиран от БНР. По думите му забавените средства ще бъдат изплатени през февруари, но при положение, че посочените клиники извършат същия обем на дейности, която  през месец януари т.г.
 
НЯМА ДА НАМАЛЯВАТ ЛЕГЛАТА В МБАЛ-ЛОВЕЧ
Ръководството на болницата в Ловеч няма да намалява броя на леглата с 40%, както беше заложено в оздравителния план на министерство на здравеопазването,  информира Zdrave.net, позовавайки се на БНР.
"Защото по този начин се намалявала възможността да се увеличи обемът на дейността на болницата и да се изпълни финансовият план. Броят на леглата ще бъде разпределен в новите структури на болницата, които се създават", обясни прокуристът на болницата д-р Ченко Чалъков. Той допълни, че лечебното заведение ще разполага  с 225 легла, а останалите 45 ще бъдат като резерв. Във всеки един момент, при необходимост, може да се поиска от Регионалната здравна инспекция в Ловеч увеличаването им за срок от шест месеца.
Чалъков допълни, че от болницата вече са депозирали в РЗИ-Ловеч искане за започване на преструктурирането на лечебното заведение и то не предвижда закриване на отделения. Медицинските дейности ще бъдат запазени, но се предвижда някои от тях да бъдат събрани в обединени отделения.
 
КРИЗАТА ЗА ЛИЧНИ ЛЕКАРИ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА
Броят на общопрактикуващите лекари в България намалява с бързи темпове и съвсем скоро може да има риск пациентите да не успеят да намерят семеен лекар, при който да се запишат. За това предупреди в ефира на bTV д-р Петър Самаров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, информира Zdrave.net. Той коментира заедно с председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров случая на онкоболна жена от Русе, която не е могла да намери нов личен лекар след смъртта на досегашния си личен лекар и е трябвало да се обърне за помощ към шефа на местното РЗОК и медиите.
Д-р Самаров изтъкна, че за 17 години са се пенсионирали близо 1000 лични лекари и в момента броят на общопрактикуващите е под 4000. Конкретно за Русе от 140 лични лекари днес те са 104. Спад има и в броя на джипитата в София - те са намалели от 1000 на 880. "Ние вече нямаме сили. Средната възраст на общопрактикуващите лекари в страната е 59 години", заяви той. По думите му след 10 години има риск изобщо да няма при кого да се запишат пациентите.
Най-големият проблем според д-р Самаров е, че в системата на личните лекари няма млади хора, а сега практикуващите са обезверени. "Натоварването е убийствено, администрацията също, а ние искаме просто да работим медицина", заяви той.
 
НОВ МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ ПО ТРАНСФУЗИОННА ХЕМАТОЛОГИЯ Е ПУБЛИКУВАТ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Нов медицински стандарт "Трансфузионна хематология" е подготвило Министерство на здравеопазването. Проектонаредбата за изменение на Наредбата от 2006 г. е публикувана в сайта на ведомството за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
Изготвянето на новия стандарт се е наложило заради необходимостта от синхронизирането на Директива на Европейската комисия, с която се въвеждат насоки за добра практика, приложими за кръвните центрове и лабораториите по трансфузионна  хематология и техните системи за качество. Основната цел е да се гарантира лечението на българските граждани с безопасни и качествени кръв и кръвни продукти, както и повишаване на ефективността и сигурността на последните, е разписано в мотивите. Ще бъде регламентирана и дейността на лечебните заведения и на медицинските специалисти, които работят в тях, в съответствие с утвърдените от медицинската наука и практика методи на работа и добрата медицинска практика. Създаден е ефективен механизъм за оценяване, наблюдение и подобряване на качеството на медицинските услуги. 
Стандартът задава таблици за изчисляване на обема циркулираща кръв на кандидат - кръводарителите,  които са взети от предпоследното 17-то издание на Ръководството за получаване, използване и осигуряване качеството на кръвните съставки на Съвета на Европа и ще допринесат за гарантиране безопасността на кръводарителите. Определя се и обемът имунохематологични изследвания, провеждани при необходимост от извършване на спешни кръвопреливания, както и подборът на кръвни съставки за преливане в тези случаи. Добавено е описание на тежестта на нежеланите реакции при донори и пациенти, които е било пропуснато при приемане на стандарта през 2006 г.
 
ПРЕДСТОИ НОВО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ДВОЕН СТАНДАРТ ПРИ ХРАНИТЕ
Ново изследване за двоен стандарт при храните у нас и в Централна Европа подготвят от Българската агенция по безопасност на храните и Министерството на икономиката. Това съобщи в ефира на БНТ директорът на Дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция за безопасност на храните Любомир Кулински, информира Redmedia.bgл
Той поясни, че предстои експерти на агенцията да вземат трета поред проба в хипермаркети на четири европейски държави и контролна проба от същите продукти в България. Третата проба е част от процедура за проверки за двоен стандарт в храните в Западна Европа и в страните - членки на Евросъюза от източната част на общността.
Кулински припомни, че при първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от общо 31 проверявани храни. Тогава сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария. Второто изследване се проведе през август и бе фокусирано върху сравнителен анализ на етикетите. Целта му бе да установи има ли различия в съдържанието на етикетите и в цените на храните, но без да се прави лабораторно изследване.
Сега отново ще се прави сравнителен анализ на етикетите и лабораторен анализ на пробите.
 
НОВА ЕВРОДИРЕКТИВА ОГРАНИЧАВА РЕКРАМИТЕ ЗА ВРЕДНИ ХРАНИ
Нова европейска директива предвижда да ограничи рекламите в медиите на вредни храни като захар, сол, мазнини, информира БНР. Документът е на финален етап и трябва да бъде завършен в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи директорът на дирекция "Здравеопазване" на Европейската комисия Джон Райън. Той взе участие в конференция, посветена на  здравословното хранене при децата, която се проведе в Националния дворец на културата.
Нездравословното хранене е една от основните причини за затлъстяването и за хроничните заболявания, а един от основните пътища за преодоляване на тези проблеми е да бъде намален натискът на рекламата на храни върху децата, обясни Джон Райън. "Много е важно уязвимото население да бъде особено защитено. Затова в Европейската комисия предлагаме да има специфични правила за маркетинга и рекламата на храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол, които могат да бъдат от интерес за младото поколение като аудитория на медиите. Това се отнася и за алкохола, който също ще бъде включен", допълни Райън.
В новата директива ще има забрана да бъдат рекламирани в медиите  храни с повече от допустими гранични стойности на захар, сол и мазнини:. Ще залегнат изисквания да не участват деца в реклами за храни деца до 12-годишна възраст, да не бъдат излъчвани подобни реклами в часовия пояс, когато подрастващите гледат телевизия.
 
Проф. Веселка Дулева:
УВЕЛИЧАВАТ СЕ ДЕЦАТА С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО
Около 30 на сто от децата у нас са с наднормено тегло, а между 12 и 15% от тях са със затлъстяване. За това алармира в предаването "Преди всички" на БНР проф. Веселка Дулева, началник отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи и национален консултант по хранене. "Много често децата със затлъстяване развиват заболявания, характерни за възрастните, например хипертония и диабет тип 2", допълни специалистката.
"Ако сравним нашите данни между 1998 и 2008 г, относителният дял на децата със затлъстяване се е увеличил два пъти. След 2008 г. този висок ръст се задържа, като за някои възрастови групи се наблюдава и обратната тенденция - децата със затлъстяване намаляват", обясни проф. Дулева.
По думите ? научните изследвания показват, че първите 1000 дни от живота на детето - още от зачеването, са изключително важни за програмиране на неговия метаболизъм през идните години.
"Отношението към здравословния хранителен модел започва още от семейството, институциите също имат своята отговорност", коментира проф. Веселка Дулева.