Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.01.2018)
 
БАПЗГ ИЗРАЗИ СВОЯТА ПОДКРЕПА И СЪПРИЧАСТНОСТ КЪМ ПОСТРАДАЛИ ОТ АГРЕСИЯ МЕДИЦИ
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изрази своята подкрепа и съпричастност към пострадали по време на работа медици от агресивно поведение на пациенти и техни близки медици. На 29 януари 2018 г. в МБАЛ-Добрич тежко е пострадала лаборантка, преди няколко дни обект на агресия стана и фелдшер от Филиала за спешна помощ в Нова Загора.
"Посегателството на лаборантката, която е с дългогодишен опит и се ползва с уважението на своите колеги (не споменаваме името ? по нейна молба) е абсолютно недопустимо и според човешките норми, и според нормите на българското законодателство", се казва в писмо на председателя на БАПЗГ Милка Василева до изпълнителния директор на МБАЛ - Добрич д-р Трифон Йорданов. Мъжът, който е проявил агресия е криминално проявен. Вследствие на неговите удари специалистката е получила черепно-мозъчна травма и е настанена в Неврохирургията на болницата, в която работи.
"Подобни посегателства остават у потърпевшите тежки физически, психически и морални травми. Българските медици, които са посветили много години от живота си на учене и служене в името на живота и здравето на пациентите не бива да се превръщат в боксови круши  на първични хора, които изливат недоволството си за конкретен случай или по принцип без да мислят", се казва още в писмото.
Председателят на БАПЗГ изпрати писмо и до директора на ЦСМП - Сливен д-р Василиса Ковачева по повод проявена агресия към фелдшера Никола Николов от ФСМП - Нова Загора. "Недопустимо е човек, който всеки ден спасява човешки животи, да получава юмруци вместо благодарност. За жалост практиката у нас показва, че медиците от центровете и филиалите за спешна медицинска помощ най-често стават обект на агресивно поведение от страна на пациенти и техни близки", се казва още в писмото.
От БАПЗГ осъждат всеки акт на агресия и насилие над медицински специалисти и призовават обществото за повече човечност, толерантност и бдителност.  
 
ПРОВЕРЯВАТ КОМИСИЯТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА ЗАРАДИ ПОЧИНАЛ ПАЦИЕНТ
Инспекторатът на Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция "Медицински одит" влизат на проверка в Комисията за лечение в чужбина, съобщиха Redmedia.bg.
Заповедта за проверката е издадена днес от здравния министър Кирил Ананиев Причина за спешната проверка е писмото на Христина Хрисимова - съпругата на починал гражданин, кандидатствал за финансиране на трансплантация  на бял дроб пред комисията през юли 2016 г. Проверката ще обхване трансплантациите на органи за периода от 1 юли - 31 декември 2017 г. като детайлно ще бъдат обследвани досиетата на всички пациенти, сезирали комисията.
"Ще разберем кой точно не си е свършил работата от администрацията, за да може да си понесе отговорността. Министърът ще бъде безкомпромисен", увери зам.-министър д-р Бойко Пенков на извънреден брифинг. Той обясни, че този случай е във фокуса на вниманието на министерството и вече е получено становище от проф. Валтер Клепетко от Университетска болница - Виена, в което се казва, че трансплантацията е била невъзможна заради общото състояние на пациента.
От началото на годината комбинирана проверяваща група изследва цялостната дейност на Комисията за лечение в чужбина и се очаква до дни да представи доклада си на министъра. Целта на анализа е в Комисията за лечение в чужбина да се направят такива промени, които да са в услуга на хората, стана ясно още от думите на д-р Бойко Пенков. "Искаме да подобрим дейността на комисията, така че от една страна да няма административно забавяне на процедури, а от друга страна да няма злоупотреба с права", уточни д-р Пенков.
 
НЗОК ОПРЕДЕЛИ ПРАВИЛАТА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА БОЛНИЦИТЕ ДО ПОДПИСВАНЕТО НА НРД 2018
На последното си заседание от 26 януари 2018 г. Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса взе решение за определяне на правилата за заплащане на дейността на лечебните заведения за болнична помощ до влизането в сила на Националния рамков договор - 2018 за медицинските дейности, съобщи Redmedia.bg..
Средствата за изпълнителите на болнична медицинска помощ са определени в размер, съответстващ на средномесечните разходи за отчетените дейности през месеците октомври, ноември и декември на 2017 г. От фонда смятат, че по този начин ще се осигури спокойствие в системата, като са отчетени и достигнатите тенденции в разходите през последното четиримесечие на 2017 г. В рамките на месеците до 1 април 2018 г., според приетите правила, лечебните заведения ще могат да прехвърлят реализираните икономии от предходния месец към следващия, става ясно от съобщение на НЗОК. В допълнение оттам посочват, че определените параметри подлежат на анализ и наблюдение на месечна база.
 
БЪЛГАРИЯ Е НА ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ МЕСТА В ЕВРОПА ПО СМЪРТНОСТ ВСЛЕДСТВИЕ НА МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ
Над 50 000 души годишно у нас страдат от мозъчен инсулт, сочи статистиката. България е на едно от първите места по смъртност от мозъчни инсулти в Европа, които са третата най-честа причина за смърт у нас.  Тук повече хора умират от мозъчен инсулт, отколкото от инфаркт на сърцето. Данните бяха оповестени  по време на Втората национална среща на невролозите в България, посветена на предизвикателствата в лечението на болните с инсулт, информира Zdrave.net
Над 130 000 са инвалидите  у нас вследствие на преживян вече мозъчен инсулт. Повече от 90 000 души годишно преживяват преходни нарушения на мозъчното кръвообращение и повече от половината  от тях в следващата една-две години ще получат инсулт с инвалидизиране или смърт.
Данните сочат, че над 150 000 българи имат повече от един рисков фактор (високо кръвно налягане, захарен диабет, висок холестерол, стеснения на мозъчните кръвоносни съдове, пушене, злоупотреба с алкохол, наднормено тегло, стрес, сърдечносъдови, ендокринни и други хронични заболявания) и в следващите няколко години е много вероятно да получат мозъчен инсулт.
Навременното диагностициране на мозъчния инсулт и бързото отвеждане на пострадалия в болница са изключително важни за лечението, напомниха специалисти. Във форума участие взе и президентът на Европейската организация за инсулти (ESO) проф. Валерия Касо.
 
ФАРМАЦЕВТИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 3 ЛЕВА ЗА ОТПУСНАНЕ НА БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА ПО НЗОК
Таксата, която фармацевтите получават от здравната каса за отпускането на безплатните лекарства ще се повиши на 3 лева. Това решение е взел Надзорният съвет на последното си заседание информира Clinica.bg. Промяната е в отговор на условията на Българския фармацевтичен съюз (БФС), за да продължат работа по изготвяне на новите правила за работа през тази година.
В момента фармацевтите получават 2 лева, за да отпускат напълно реимбурсирани медикаменти, а цената на някои от тях може да достигне до няколко хиляди лева. В същото време отговорността за работата и обработката на документите не е никак малка. Таксата не е променяна от 2009 г., въпреки нееднократните призиви на съсловието.
"Очакваният ефект от промяната е аптеките да продължат да отпускат 100% безплатните лекарства, защото има тенденция да прекратяват договорите си, като и да има по-голяма справедливост в заплащането на труда на колегите", обясни председателят на БФС проф. Илко Гетов. По изчисления на съсловната организация увеличението на разходите на здравната каса за цялата година ще е едва 5 млн. лв.
Друга мярка, която общественият фонд обещава да въведе в отговор на исканията на съсловната организация са стимули за аптеките в труднодостъпните региони.
 
ИТАЛИЯ НАСТОЯВА ЕК ДА ПРЕРАЗГЛЕДА РЕШЕНИЕТО СИ ЗА СЕДАЛИЩЕ НА ЕМА
Италия ще поиска от европейските власти да преразгледат решението си за ново седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) след Брекзит. Гласуването миналата година беше спечелено от Амстердам след жребий, но се оказа, че градът няма да е готов с новата централа в срок, съобщи Zdrave.net, позовавайки се на "Ройтерс". 
В светлината на опасенията, повдигнати от в понеделник за временното пространство в Амстердам, Италия ще опита отново да има шанса да бъде домакин на агенцията.
По думите на изпълнителния директор на ЕМА Гуидо Раси ще бъдат предприети всички необходими действия, за да бъде преразгледано решението на Европейската комисия.
Раси заявява още, че ЕМА няма друг избор, освен да приеме временната амстердамска база, чийто капацитет е половината от сградата в Лондон, тъй като преместването трябва да се осъществи преди Великобритания да излезе от ЕС през март 2019 г.
Холандското министерство на здравеопазването вече обяви, че EMA ще заема сградата "Спарк" в Западен Амстердам през 2019 г., преди планираното изграждане на нова сграда, която ще бъде разположена в южната част на Амстердам през 2020 г.