Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.01.2018)
 
ЗЛОУПОТРЕБИ С ГЕНЕТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
Преразход на средства, противоречиви отчети, липса на данни и недостиг на кадри, които да тълкуват резултатите. Така изглежда секторът, отговарящ за генетичните изследвания у нас според анализ, изготвен от работна група с ръководител проф. д-р Иво Кременски към Министерство на здравеопазването. Данните, на които стъпват изводите, са от отчетите на лабораториите у нас през 2015 г. Положението обаче е същото и до момента, твърди проф. Кременски в специално интервю за Clinica.bg.
Никой не контролира дейността на лабораториитe, които извършват генетични изследвания, нито обобщава информацията от изследванията. Липсва политика за диагностиката и лечението на онези болести, за които ежегодно се харчат най-много пари от здравния бюджет, сочат основните изводи в анализа.
Проблемите започват още при доставката на китовете, с които се правят различните тестове. През 2015 г. между 5 000 и 10 000 кита буквално се "изпаряват" - те са закупени от здравното министерство, получени са от лечебните заведения, но не фигурират в отчетите на лабораториите. Става дума за трите задължителните генетични изследвания на новородените, с които се откриват фенилкетонурия, вроден хипотиреоидизъм и вродена надбъбречна хиперплазия. Доставени са почти 73 000 кита за фенилкетонурия и малко над 65 000 за останалите две заболявания. В същото време изследваните бебета са около 62 000 (или с 6% по-малко от миналогодишните), а лабораториите се оплакват, че китовете са били недостатъчни.
Проблемът е, че това струва пари не само на министерството, но и на университетските болници, които поемат допълнителните разходи за генетичните тестове. Това са "Майчин дом" и Педиатричната болница, като разходите им за 2015 г. възлизат на над 860 000 лв. Всяка година здравното ведомство обявява обществена поръчка за доставката на консумативи на стойност между 2 и 2,5 млн. лева.
 
НЕЛЕГАЛНИЯТ РЕЕКСПОРT ОСТАНА ИЗВЪН НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС
Нелегалният реекспорт няма да стане част от Наказателния кодекс. Това решиха депутатите от Комисията по здравеопазване в 44-тото НС на днешното си заседание. На него те отхвърлиха предложението на БСП за промени в Наказателния кодекс за криминализиране на нелегалния реекспорт, съобщи Clinica.bg.
Да се въведе затвор до 6 години предложиха червените депутати за всеки, който произвежда, съхранява, внася или изнася медикаменти в нарушение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ). Според управляващите обаче предложението е прекалено общо дефинирано, за да бъде прието.
Срещу промяната първо се обявиха от изпълнителната власт. Предложенията са прекалено общи, а смисълът им се съдържа и в сега действащите текстове, заявиха от правосъдното министерство.
"Не подкрепяме принципно предложението,  то трябва да се развие в ЗЛПХМ, където да се заложат по-високи санкции", добави и зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков.
"Предложението е твърдо общо, така всяко нарушение на ЗЛПХМ може да се наказва със затвор, без да е разграничено спрямо тежестта и вида си", каза и Борислав Борисов от ГЕРБ. От БСП обаче контрираха, че тези разграничения могат да се направят по-късно, по време на второто четене.
"Мисля, че текстовете могат да се прецизират между първо и второ четене, това не омаловажава проблема за нерегламентирания реекспорт, който е 30-40% от медикаментите, които се внасят у нас", изтъкна проф. д-р Георги Михайлов от левицата.
 
БЕЗ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ В БОЛНИЦИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА БЕЗ АНАЛОГ
Болниците ще се снабдяват с лекарства, за които няма алтернатива, без да провеждат обществена поръчка. Това става възможно с промени в Закона за обществените поръчки, приети на първо четене от ресорната комисия, информира Zdrave.net.
Става въпрос за медикаменти основно за лечение на редки заболявания, които са разрешени в държава от ЕС, но не се разпространяват у нас, въпреки че са необходими за терапията на пациенти в България и нямат алтернатива.
От името на министерство на здравеопазването промяната бе подкрепена от заместник-здравния министър д-р Бойко Пенков. Той обясни, че подобни лекарства се използват за редки и онкологични заболявания и то основно при деца. Д-р Пенков даде и конкретни примери с две деца, терапията на които е струвала съответно 2,8 млн. и 700 хил. лв. От думите му стана още ясно, че подобни случаи са средно по два месечно.
Промяната бе подкрепена и от Българския фармацевтичен съюз, чийто председател проф. Илко Гетов изтъкна, че тя ще се отнася за "скромен" брой медикаменти.
 
Д-р Мирослав Ненков:
СЕГА ОНКОТО Е БИЗНЕСЪТ
Сега онкото е бизнесът, едно време беше инвазивната кардиология, сега е онкото". Това заяви в ефира на БНТ бившият заместник-здравен министър д-р Мирослав Ненков в коментар за проблемите в системата. Той разказа за случай на проверка в болница, която е трябвало да бъде внезапна. "Не можахме да я направим внезапна, защото някой веднага разказа", отбеляза д-р Ненков и уточни, че още в 9 часа проверяващите са установили, че през лечебното заведение са минали над 30 души. "Това значи дошъл е, прегледан е, закачена му е системата, тя е изкапала. По документи всичко е идеално", посочи той. Обяснението на персонала било, че пациентите са дошли рано.
Той беше категоричен, че ако се инвестира в добър контрол, разликата от кражби и реалната стойност в системата ще се върне многократно. Според него тези инвестиции трябва да са насочени в подготовка на проверяващите, както и в техните възнаграждения и подобряване на условията им за работа. Д-р Ненков е убеден, ако има строга система за контрол, като цяло ще се спестят много средства, които могат да се насочат към образование на медиците, оборудване и възнаграждения.
Според него обаче промени в сектора ще се случват трудно, защото "живеем в условия на морален срив", а в обществените системи, включително и в здравната, има хора, които са се впили като "кърлежи" в нея. "Това е една малка част от структурата на здравната система, но за съжаление много влиятелна, която гледа на пациента като на 200 лв.", заяви д-р Ненков, като подчерта, че тези хора са много влиятелни, не се спират пред нищо и нямат морал. "Слава Богу огромна част от колегията - лекари и медицински сестри, работят съвестно", изтъкна още той.
 
СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОТДЕЛИ 450 МЛН. ЛВ. ЗА ПОДОРБЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА 
Столична община отдели 450 млн. лв., които ще бъдат вложени за подобряване на качеството на въздуха в София, информира Clinica.bg. В зависимост от резултатите, получени от измерванията на въздуха общината ще преценява дали да се затвори дадена улица, цяла зона или паркинг.
Повечето софиянци пък одобряват мерките срещу мръсния въздух. Затварянето на центъра на София за автомобили в дни с високо замърсяване се одобрява от 60%. Това показват резултатите от представително проучване на "Алфа рисърч". Според гражданите на София улиците трябва да се мият по-често - 93%, 92% смятат, че трябва да бъде осигурен безплатен градски транспорт при високи нива на замърсяване. Софиянци искат и зелен билет на цена от 1 лв. за целия ден за пътуване в градския транспорт. 55% одобряват идеята за намаляване на времето за паркиране в синя зона от 2 часа на 1 час. 45% са на противоположното мнение. Евентуалното увеличение на цената за паркиране в синя зона се посреща с още по-големи резерви и разделя хората в съотношение 50:50.
 
ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО СИ КУПУВА ЗАЩИТЕН СОФТУЕР
Обществена поръчка за закупуване на защитен софтуер е обявило Министерството на здравеопазването, информира Clinica.bg.
Търгът е на стойност 175 000 лв. без ДДС, като това е максималната сума, която ведомството може да даде. С парите ще бъде купена допълнителна защитна стена, лиценз за ползването й и сървър, на който да бъде инсталирана. Тя ще предпазва информационната система на министерството от вируси и спам. Изискването е да бъде съвместима с наличното оборудване и да позволява работа в клъстер.
Ще бъде осигурена и система за наблюдение, управление и контрол на достъпа на отдалечени защитни стени. Освен това министерството се нуждае и от извънгаранционна поддръжка на съществуващото оборудване.
От ведомството приемат оферти до 20 февруари т. г.
 
"ПИРОГОВ" ОТНОВО ЩЕ ЛЕКУВА МАЛКИ ПАЦИЕНТИ С ПОМОЩТА НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" успешно приключи процедура по Закона за обществените поръчки за доставка на медицински изделия за нуждите на болницата при лечение на деца през Център "Фонд за лечение на деца", съобщиха от лечебното заведение. Това означава, че занапред в "Пирогов" пациентите до 18-годишна възраст, при които се използват медицински изделия, чиято стойност покрива Център "Фонд за лечение на деца", отново ще получават съвременно лечение, уточняват от там. От болницата уточняват, че става въпрос за следните детски специалности: "Детска хирургия", "Детско изгаряне и възстановителна хирургия", "Детска травматология", "Детска неврохирургия" и "Детска урология".
 
НЗОК ЩЕ ПЛАТИ НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ДОБАВКИТЕ КЪМ ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ТАКСИ ОТ ПЕНСИОНЕРИ
Технически проблем с остарели компютърни конфигурации бави изплащането на допълнителните суми към потребителската такса на пенсионерите, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса в отговор на информацията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари за отсъствие на такива плащания към лекарите от извънболничната помощ.
"Лекарите, които работят с по-нови компютърни конфигурации, са свързани с касовите си апарати и при тях няма проблем с отчитането и заплащането на допълнителните суми към потребителската такса на пенсионерите. Практиките със стари компютри или стари касови апарати имат проблем при осигуряване на комуникацията между тях. НЗОК, съвместно с Българския лекарски съюз, работи за решаване на тези чисто техническите проблеми", посочват от НЗОК. От здравния фонда уверяват, че средствата за потребителската такса на пенсионерите ще бъдат изплатени на общопрактикуващите лекари, макар и със закъснение.

ГРИПНАТА ЕПИДЕМИЯ ЗАТВОРИ 404 УЧИЛИЩА
Поради висока заболеваемост от грипни вируси в 404 училища в страната затвориха врати и няма да има учебни занятия до 29 януари, информира Redmedia.bg, позовавайки се на информация на Министерството на образованието и науката.
В грипна ваканция са 121 училища в област Стара Загора, 138 - в област Бургас, 98 - в Софийска област и др. Прекъснати са учебните занятия и в училища в областите Хасково, Габрово, Кюстендил и Враца.
 
КИТАЙСКИ УЧЕНИ КЛОНИРАХА ДЪЛГООПАШАТИ МАКАЦИ
Китайски учени са успели да клонират два дългоопашати макака, информира БНР, позовавайки се на АФП. Двамата близнаци Хуа Хуа и Чжун Чжун се родили в Института по невронауки в Шанхай на Китайската академия на науките в резултат на дългогодишни изследвания.
Този подход може да бъде използван един ден за създаване на голяма популация от генетично идентични маймуни, които да бъдат използвани при медицински изследвания, като така се избегне залавянето им в дивата природа.
Маймуните често се използват при изследване на заболявания на мозъка, като Паркинсон, както и при рак, нарушения на имунната система и на метаболизма.
Раждането на клонираните макаци - на 6 и 8 седмици, повдига етични въпроси за това колко близо са учените до клониране на човек. "По принцип хора могат да бъдат клонирани с тази техника", заявил Мумин По - директор на института в Шанхай.