Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.01.2018)
 
СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЩЕ ДАВА СТИПЕНДИИ
НА СТУДЕНТИТЕ В СПЕЦИАЛНОСТ "МЕДИЦИНСКА СЕСТРА"
Стипендии за студентите в специалност "Медицинска сестри" ще дава Столична община. Това стана ясно днес по време на заседанието на общинската комисия по здравеопазване, информира Zdrave.net.
"Проблемът с кадрите в общинското здравеопазване е огромен. В момента водим разговори с декана на Факултета по обществено здраве към Медицински университет -София проф. Цекомир Воденичаров, за да привлечем медицински сестри към общинските лечебни заведения", каза председателят на Комисията по здравеопазване км СО д-р Веселин Милев. Идеята е след като завършат образованието си медицинските сестри, които са получили стипендии, да бъдат ангажирани с трудови договори в лечебните заведения към Столична община.
На заседанието си комисията разгледа и предложение за промяна в бюджета за здравеопазване, представено от общинската съветничка от БСП Милка Христова. Предложението е разходната част на бюджета да се увеличи с 5 млн. лева, от които 1 млн. лв. да бъде отделен за лекарски кабинети в училищата и детска профилактика, а останалите 4 млн. лв. да отиват за закупуване на апаратура за извънболнична помощ.
Апаратурата е нужна, за да може общинските лечебни заведения да станат конкурентоспособни, като привлекат повече висококвалифицарини специалисти, които пък съответно ще привлекат повече здравноосигурени пациенти, мотивира искането Милка Христова. Предложението обаче беше отхвърлено, тъй като според общинските съветници от ГЕРБ въпреки добре обоснованото предложение за промени в разходната част на проектобюджета, липсва добра обосновка за приходната част.
Общинските съветници обаче се съгласиха, че тъй като тази година Столична община ще има допълнителен приход от 46 млн. лв. вследствие на продажбата на Общинска банка, предложението за закупуване на апаратура да бъде разгледано на по-късен етап.  Антон Койчев от Реформаторския блок пък обяви, че предстои представянето на програма "Детско здравеопазване", в която ще бъде включена цялата профилактика.
 
В УСБАЛО ОТКРИХА ЦЕНТЪР НА ПАЦИЕНТА
В Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) започна да функционира нова структура "Център на пациента". В нея работят трима психолози, а целта й е да оказва емоционална и друг вид немедицинска подкрепа на пациентите и техните близки по време на тежкия път на преодоляване на заболяването, информира Clinica.bg.
Услугите на Центъра са безплатни за всички пациенти с онкологични заболявания и за техните близки. Формите, под които те получават подкрепа са различни.
От 1 декември 2017 г. досега психолозите на болницата са оказали различен вид подкрепа на над 1000 души. Повечето от тези хора са имали нужда от специфична информация или внимание заради тревожното емоционално състояние, в което са изпаднали. Психолозите са провели 72 индивидуални консултации с пациентите, както и 11 групови занятия, на които са присъствали 38 души. Консултираните близки на пациенти са 24. Пациентите, възползвали се от библиотеката в болницата за месец са 38. Все още е нисък броя на служителите на болницата, потърсили помощ от психолозите в Центъра - едва 6.
Психолозите имат за задача и да проучват мнението на пациентите относно престоя им в болницата чрез предоставянето на анонимни анкети. Засега обаче броят на хората, които искат да дадат обратна връзка е малък. Въпреки това, резултатите от анкетите очертават някои тенденции. Масово пациентите биха желали да разполагат с повече информация за заболяването и лечението си - около 77 % от запитаните. Почти половината от тях биха желали това да става чрез пряк разговор и информационни брошури. Сред основните препоръки към болницата е подобряването на битовите условия и на приема в лекарските кабинети.
 
ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ ОСВОБОДИ ШЕФА НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО
Шефът на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева е освободена от длъжност по искане на премиера Бойко Борисов. Той е внесъл до Министерския съвет предложение за освобождаването на Кънева като председател на агенцията, информира
Clinica.bg.
За временно изпълняващ длъжността е определен д-р Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията. Премиерът Борисов е разпоредил Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на ДАЗД.
Министър-председателят е поискал специално да бъдат анализирани извършените наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца относно спазването на правата на детето.
Мотивът за предложената от премиера Борисов промяна в ръководството на ДАЗД е липсата на адекватни мерки срещу насилието в Дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово.
 
Д-р Даниела Дариткова:
ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПРОМЯНА НА
МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ И НЯКОИ ПАРАМЕТРИ В НРД 2018
Аз очаквам общинските болници да обяснят за какво точно са им необходими тези 30 млн. лева и какво очакват да се случи с тях". Това заяви председателят на Комисията по здравеопазване в 44-то НС д-р Даниела Дариткова при откриването на Център за пациента в УСБАЛО, информира Zdrave.net
Според Дариткова това, от което първо се нуждаят общинските болници, е промяна на медицинските стандарти, както и на някои от параметрите в Националния рамков договор 2018.
"Най-много ме притеснява тежкият кадрови дефицит", подчерта още д-р Дариткова. Тя изтъкна, че тази тема трябва да бъде приоритет, както по отношение на лекарите, така и по отношение на специалистите по здравни грижи. Д-р Дариткова обясни още, че тази година определените средства по линия на бюджета на МЗ и специалната методика за субсидирането на общинските болници са в размер на 28 млн. лева.
" В рамките на допълнителните им искания за нас не е ясно за какво точно ги искат тези средства. Общинските болници са собственост на съответните общини. Не може държавата да финансира капиталови разходи или неразплатени задължения, няма такъв законов механизъм", заяви председателят на здравната комисия. По думите й всяка община, която има интерес да подържа общинското здравеопазване, го прави. Д-р Дариткова изтъкна и необходимостта в градовете да функционират всички здравни структури - да има достатъчно общопрактикуващи лекари, както и специализираната извънболнична помощ и спешната помощ да работят добре.
 
Д-р Неделчо Тотев:
ИСКАМЕ 30 МЛН. ЛЕВА ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
"Тези 30 млн. лв., които искаме не са подаяние, ние продължаваме да сме на мястото си и тези пари ще бъдат използвани за съхраняване на работещи структури, каквито са общинските болници". Това заяви пред Redmedia председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев. По неговите думи зад изявлението на Министерството на здравеопазването, че ще бъдат изплатени 28,5 млн. лв. на общинските лечебници, няма нищо реално, защото тази сума не е предназначена за тях, а ще бъде разпределяна между повече от 100 лечебни заведения, сред които има психиатрични диспансери, онкологични центрове, ТЕЛК и пр.
"Ние не адресирахме исканията си към здравното ведомство, а към Министерския съвет и Народното събрание. Вече не получаваме дори и обещания, напоследък дори си говорим само през медиите. Единственото, което е сигурно, е че ще получим едни 6 млн. лв. за работа в отдалечени и рискови райони. Те се отпускат през Министерството на финансите, защото ги извоювахме преди 4-5 години с помощта на Националното сдружение на общините", посочи д-р Тотев.    
По неговите думи освен ниското заплащане на най-масовите клинични пътеки и това, че тяхната цена не променяна с години е много голям проблем, но не е единственият. Не по-малко затруднения произтичат и от невъзможността лекари с признати специалности по вътрешни болест и по обща хирургия да участват пълноценно в работата на общинските лечебници, защото медицинските стандарти поставят изисквания за лекари с тясно медицински специалности.
Според д-р Тотев е огромна спекулация да се говори за лош мениджмънт на общинските болници, след като толкова много въпроси остават нерешени на държавно ниво.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА
За единадесети път у нас се отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка (РМШ). Тя се провежда между 22 и 28 януари под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание, информира Zdrave.net.
У нас Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка ще бъде отбелязана за пети път с тематичен щанд, разположен в сградата на НС, на който ще бъдат раздавани информационни материали за заболяването и символът на кампанията - "Перлата на мъдростта".
Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст.
Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените под 44 години в целия свят. На всеки 2 минути в света една жена умира от заболяването. В Европа това се случва на всеки 18 минути, а в България всеки ден една жена умира от рак на маточната шийка. По данни на българския Национален раков регистър всяка година у нас се разболяват около 1100 жени. В световен мащаб годишно се диагностицират над 530 000 нови случая. Според експертите, ако няма сериозни усилия, насочени към предотвратяването на РМШ, тази цифра би достигнала 1 милион нови случая на година през 2050 г.
Редица научни публикации доказват, че 75% случаите на рак на маточната шийка могат да бъдат предотвратени чрез редовни прегледи и цитонамазки, а в комбинация с имунизация във възрастта 11-18 години заболяемостта от рак на маточната шийка може да бъде намалена с 94%.
 
ИНИЦИАТИВАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ДЕМЕНЦИЯТА НАГРАДИ 12 ОРГАНИЗАЦИИ
12 неправителствени организации бяха наградени от Инициативата на Европейските фондации в областта на деменцията, съобщи програма "Хоризонт" на БНР. Целта е се подкрепи гражданското общество в поемането на отговорност относно начина, по който хората с деменция биват изслушвани, насърчавани и интегрирани в обществото.
Събитието е включено в календара и е под егидата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.