Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.01.2018)
 
НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАРТА ЩЕ БЪДЕ ГОТОВА
ДО КРАЯ НА ЯНУАРИ 2018 Г.
До края на този месец ще бъде изработена Националната здравна карта, която посочва нуждата от лечебни заведения и медицински услуги по региони. Това стана ясно след среща на заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева с кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов, информира Clinica.bg, позовавайки се на Дарик.
Освен това ще бъде приета нова методика за субсидиране и на общинските лечебни заведения, след което ще бъде подписан Националният рамков договор. Целта е в най-близко време да се нормализират финансовите плащания към общинските болници, за да могат последните да прогнозират обективно своите разходи, обясни Начева. Тя обясни, че Министерство на здравеопазването ще работи и за подобряване на комуникацията с образователното и социалното министерство, за да се ремонтират стандартите в училищното и детското здравеопазване.
Здравното министерство е готово за обсъждане на идеи и предложения за здравеопазването в района, увери зам.-министър Начева. По време на срещата общинарите дискутираха и изискванията в медицинските стандарти, заплащането на надлимитните дейности, заплатите на лекари и здравни специалисти, остойностяването на клиничните пътеки, осигуряване на средства от държавата за лечение на хората без здравни осигуровки. На срещата бе обсъдена и бъдещата реализация на проекта за модернизацията на системата за спешна медицинска помощ в цяла България, финансиран по оперативна програма "Региони в растеж".
 
Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев:
ЩЕ ИЗБУТАМЕ ОЩЕ ЕДНА-ДВЕ ГОДИНИ И ВСИЧКО ЩЕ СЕ СРИНЕ
"Имаме сили още да бутаме, но ще избутаме още една-две години и след това всичко ще се срине. Просто не може да продължава така". Това заяви в интервю за bTV управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, информира Zdrave.net.
Основната причина за тази прогноза според проф. Плочев е, че средствата в системата няма да стигнат. Същевременно, според управителя на НЗОК е малко вероятно  бюджетът на фонда да се актуализира. "Защото преразглеждане бюджета на касата знаете ли какво значи? Да вземеш от образование, да вземеш от армия, да вземеш от екология и да дадеш на здравето, защото здравеопазването си е гледало хубаво работата", заяви той. Проф. Плочев беше категоричен, че системата е зле конструирана и генерира хроничен недоимък.
Запитан дали е водил разговори с премира по проблемите в сектора проф. Плочев посочи, че той е положително ангажиран за решаването им. По думите му съпротивата идва от други места. "Имаме воля, но за съжаление тази воля среща една огромна съпротива, защото сегашната система генерира печалби на много хора, които се занимават с медицина. Медицината не е стока, медицината е ценност. Не може да искаш от нея да печелиш, това е гнусно", изтъкна той.
Проф. Плочев коментира и решението на ВАС, свързано с отмяната на лимитите за болниците през 2015 г., като заяви, че всъщност съдът е постановил, че Надзорният съвет на НЗОК няма право повече да взима решения, свързани с разпределянето на средствата за болниците.  "Съдът е прав в едно - не е Надзорът на здравната каса органът, който ще взима решение колко от парите, които е гласувал парламента, ще се дадат на болниците и колко ще останат в резерв", заяви той. Управителят на НЗОК коментира и проблемите с общинските болници, като заяви, че решенията там са две. "Единият вариант е да оставим нещата на естествената финансово-икономическа еволюция, тоест който не може да се справи фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария социалистически вариант - плащане, плащане, плащане без никакъв терапевтичен ефект." Проф. Плочев смята, че е крайно време държавата да осъзнае, че с 8-процента здравна вноска не може да се осигури съвременна медицина.

ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ - БЕЗ РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ
Въпреки поредицата от срещи със здравните власти общинските болници все още нямат решение на проблемите си. Това стана ясно от думите на председателя на сдружението им д-р Неделчо Тотев след днешното обсъждане на медицинските стандарти и клиничните пътеки в здравната каса, информира Clinica.bg.
"От трите точки, които станаха повод за протестите на колегите, засега нямаме решение на нито една", каза д-р Тотев.
През миналата седмица общинските болници поискаха целева субсидия от 30 млн. лв., изплащане на надлимитната дейност, както и промени на изискванията в медицинските стандарти и клиничните пътеки. На днешната среща в здравната каса директорите на болници на практика са обсъдили промени в клиничните пътеки, по които работят общинските клиники в областта на гинекологията, вътрешните болести и хирургията. Не е ясно обаче дали те ще се приемат, защото от касата казаха, че това ще зависи от Бордовете по специалности, а те се оглавяват от националните консултанти, които слагат високите изисквания, обясни д-р Тотев. Друг проблем са медицинските стандарти, повечето от които бяха отменени от съда през миналата година.
"За пореден път днес разбрахме, че няма вариант доброволно да се изплатят и надлимитните средства, а осигуряването на целева субсидия по принцип не зависи нито от НЗОК, нито от здравното министерство", обясни д-р Тотев. Заради това той ще заведе дело за надлимитните средства на болницата в Чирпан. Дело за надлимитните средства планира и д-р Димитров. "Първо ще говоря с регионалната здравна каса и ако нямат намерение да изплащат средствата, ще заведа дело, защото сме длъжни да защитаваме интересите на лечебните заведения, които управляваме", категоричен беше той.
 
БЛС предлага:
ВСИЧКИ ПАЦИЕНТИ ДА ЗАПЛАЩАТ ПЪРНИЯ РАЗМЕР НА ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА
При всяко посещение при лекар за медицинска помощ пациентът да заплаща пълния размер на потребителската такса и, в случай на необходимост от социално подпомагане, изразяващо се в заплащане на частична такса или освобождаване от нея, да получи възстановяване на сумите от Министерство на труда и социалната политика. Това предложение е залегнало в писмо на Българския лекарски съюз до здравния министър и управителя на НЗОК по повод новото изискване за отчитане на прегледите на пенсионерите чрез номерата от касовите бележки, информира Zdrave.net.
Предложението на съсловната организация е след заплащането на таксата от пациентите, те да получават документ и след това, ако са освободени изцяло или частично от нея, да търсят компенсация по определен ред. За целта от БЛС призовават за иницииране на законодателни промени в тази насока, което според тях би решило принципно проблема с отчитането и заплащането на потребителските такси, както и ще ограничи ненужното ползване на здравната система.
От позицията на БЛС се разбира, че НЗОК е разпространила информация, свързана с отчитането на бележките. Съсловната организация напомня, че изискването за нов вид отчитане трябва да бъде обявено поне един месец преди влизането в сила на промените, за да бъдат актуализирани софтуерите на изпълнителите на медицинските помощ. Според БЛС новите правила ще доведат до огромно административно натоварване на лекарите, до влошаване на оказваната медицинска помощ и като цяло до напрежение.
 
Д-р Красимира Иванова:
ТРЯБВА ДА ПАДНЕ МОНОПОЛЪТ НА НЗОК
Не е въпросът в това "Дайте пари!", ние трябва да умеем и да се самоиздържаме." Така д-р Красимира Иванова, завеждащ Отделението по неонатология в САГБАЛ "Св. София", коментира пред БНТ финансовото състояние на държавните и общински болници в страната.
"Не знам защо в годините наистина станахме доста черногледи. Да менажираш едно болнично заведение, едно отделение, да умееш да ръководиш и да създаваш екип около себе си - това не всеки го може. Ние, нашата болница, работим със здравната каса, имаме лични приходи на болницата от кешови плащания, които няма как да се платят по каса, и дарения. Това е като в един дом, едно семейство - човек трябва да харчи толкова, колкото му позволяват средствата. Не можеш да искаш да харчиш много, да натрупваш много апаратура, с която не можеш да работиш", подчерта д-р Иванова. "Нещата трябва да вървят в синхрон. Не може да се отрупваш с един куп апаратура, защото си обещал да я вземеш, а в същото време да нямаш подготвени лекари, които да работят с нея", каза още сестрата на премиера Борисов.
Според д-р Иванова впечатлението, което имат хората, че здравната система у нас е лоша, е неправилно. "Ние нямаме лоша система, нямаме лошо здравеопазване. Аз самата съм оперирана в България от изключителен, добър, подготвен екип. Не може само да търсим кусурите на държавата, на общината. Докато някой от нас не вземе нещо мъничко в свои ръце и да отговаря за него, няма да се получат нещата", каза тя и допълни, че проблемът с финансовия дисбаланс в системата се дължи на всички нас.
"Ако всеки реши поне мъничко да бъде почтен, знаете ли колко бързо биха се променили нещата? Почтеността трябва да е на първо място и в здравеопазването. Защо трябва да бъдем обиждани за това, че носим бели престилки, ние трябва да ги носим с чест и гордост. Това е положението - човек може и с две, и с двеста. Нека не съсипваме душите си за нещо, което не си заслужава", каза д-р Иванова.
Тя подчерта, че това, което може да се промени, е да падне монополът на НЗОК. "Трябва да има повече здравни каси, човек да има право на избор - колко да се осигурява, за какво да се осигурява и да знае после какво ще му се плати. Не може ти да платиш 10 лв. осигуровка, а след това да искаш лечение за милиони. В никоя държава не е така".
 
ПАЦИЕНТ УДАРИ ФЕЛДШЕР В НОВА ЗАГОРА
Нов случай на агресия срещу медик. Дежурен фелдшер в Центъра за спешна помощ в Нова Загора е ударен от пациент. Сигналът е подаден на 20 януари около 11:30 часа, съобщиха от ОД на МВР в Сливен, информира Zdrave.net.
За извършеното деяние е задържан мъж на 20 години от Нова Загора. Уведомена е и Районната прокуратура в Нова Загора.
По случая е образувано бързо производство за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.