Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.01.2018)
 
ЛЕКАРИ И АКУШЕРКИ ПРАЗНУВАТ БАБИНДЕН
Денят на родилната помощ - Бабинден по стар стил отбелязват днес лекари и акушерки, които помагат на жените по време на раждане и в първите дни на новороденото, съобщи програма "Хоризонт" на БНР. С абсолютен рекорд за последния четвърт век посрещат празника в Отделението по акушерство и гинекология във Велико Търново. В областната болница за миналата година са родени 1096 бебета. Рекордната раждаемост се дължи на това, че отделението е предпочитано освен от търновки и от родилките от Търговищка, Русенска, Разградска, Габровска и Ловешка област, посочи началникът на великотърновското родилно отделение доц. Светлозар Стойков: "Предлагаме това, което иска българската жена - първо, доверие в човека, при когото ражда, второ - професионализъм и, трето, добри битови условия".
44 на сто от жените са предпочели да родят с цезарово сечение. За година ражданията със секцио са се увеличили с 11%. Тенденцията доц. Стойков обясни със "страх от раждането, страх от това, че може да стане нещо с плода, че може да стане нещо с майката при нормално раждане".
Повече от половината състав на Акушеро-гинекологичния комплекс на Университетска болница "Канев" в Русе е от млади лекари и акушерки и това е едно от условията за развитие на медицинското направление. В родилните зали там са проплакали 1418 бебета и макар техният брой да е по-малък от предходната година, амбицията на екипа е всички мъници и техните майки да си тръгват живи и здрави от болницата. За първи път своя Бабинден празнуваха четирима млади лекари специализанти. Сред тях е и д-р Филипа Дакова. Тя призна, че няма никакво разминаване между мечтата ? да се занимава с медицина в родния си град и реалността.
Със специален ритуал ще бъде отбелязан Бабинден и в родилното отделение на плевенската Университетска  болница "Д-р Георги Странски". 2376 бебета са родени в Плевен през изминалата година, което нарежда града на второ място в Северна България след Варна. По стар обичай, на Бабинден най-младата акушерка в родилното отделение ще полее от менче със здравец на най-възрастната, за да си измие ръцете. Пожеланията са за здраве на новородените и майките. Жени Божинова, старша акушерка с 34-годишен стаж, сподели: "Професията е хубава! Професията е много отговорна, натоварена е, но в същото време сме удовлетворени от това, което работим. Когато чуеш първия плач на бебето след едно трудно раждане, умората изчезва. Възможността да помогнеш, възможността да се окажеш полезен там, където трябва, където майките казват, че не могат, а ние даваме сили, за да стигнат докрай.... Трудностите идват от изтичането на кадри. Пристигат тежки случаи тук, при нас, а ние сме в намален състав... Едва оцеляваме физически, психически. В един момент като че ли разбираме младите колеги, които отиват в държави, където този труд наистина е оценен".
Денят на родилната помощ беше отбелязан и във Филиал Шумен на Медицинския университет - Варна. Лекари, акушерки и студенти се поздравиха на професионалния си празник. Както повелява традицията, ритуално бяха измити ръцете на всички онези, които помагат за появата на нов живот. Според бъдещите акушерки, изключително важна е комуникацията с родилките, което, според тях, е част от формулата да си добър в професията. "Важно е да действаме не само като медицински лица, но и като техни близки", споделиха студентите.
Автентичен народен ритуал за Бабинден изпълниха жените от село Кипра, община Девня. Музика на живо, хора, преоблечени жени като мъже и свещеници и рабира се, бабата в центъра на събитието, която мие ръцете си, за да се разбере дали ще е леко раждането - това са само част от красивите ритуали в читалище "Христо Ботев" в селото. По традиция празникът в село Кипра продължава до късно вечерта и никой мъж не смее да припари по улиците, ако разбира се, не е готов да си плати.
Традицията с измиването на ръце спазиха и акушерките от Първа АГ-болница "Света София" в столицата. Старшата Мая Бонева поля с менче с вода, за да измие ръцете си със сапун най-възрастната колежка в отделението Васка Петрова,  която пожела: "Живи и здрави бременните жени, родилките и най-много бебетата, за да радват своите майки. Да е жив и здрав и персоналът, за да се грижи за тях. Както лесно се мият ръцете, така лесно да се израждат бебетата". Само от началото на годината в специализираната болница са родени 126 деца, а през миналата 2 544. Ст. акушерка Мая Бонева е в професията от 1981 г., но не брои колко бебета е изродила: "Важното е раждането да завърши добре. Да се роди живо и здраво детенце, да имаме жива и здрава майка. Не е толкова важно колко са".
165 деца са се родили от началото на годината в столичната АГ болница "Шейново", чийто екип също празнува Бабин ден по стар стил. Две момиченца - близначки се родиха, благодарение на донорската ин витро програма на Столична община, съобщи в предаването "Рано в неделя" директорът на АГ болница "Шейново" доктор Румен Велев, който определи състоянието на децата като "изключително добро".