Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.01.2018)
 
АКУШЕРКИТЕ НАПИСАХА СВОИТЕ ИСКАНИЯ В ДЕКЛАРАЦИЯ
ДО ОТГОВОРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ
Законово регламентиране на акушерските пренатални, постнатални и патронажни грижи в извънболничната помощ, изработване и приемане на акушерски стандарт, създаване на законодателна възможност за реално работещи самостоятелни акушерски практики в извънболничната помощ, осигуряване на оптимални условия за продължаващо обучение и кариерно развитие, въвеждане на мултисекторен подход за майчиното и детското здраве и осигуряване на достойно заплащане на акушерките, съобразно придобитата квалификация и медицинските отговорности. Това са накратко шестте искания на акушерките, които бяха включени Декларацията на акушерките в Република България, която бе приета на 17.01.2018 г. от участниците в Дискусионния форум "Акушерката - подценената професия", организиран от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и Алианса на българските акушерки (АБА) по повод Деня на родилната помощ, традиционно отбелязван на 21 януари.
Декларацията ще бъде изпратена до президента на Р България Румен Радев, председателя на комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, омбудсмана на Р България Мая Манолова, председателя на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и председателя на Медицинската федерация към КТ "Подкрепа".
В декларацията се настоява за промяна на Наредба №1/08.02.2011 г. на Министерството на здравеопазването за професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти и здравните асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно и чл. 17а от Закона за лечебните заведения. В документа е залегнало и искането за стартова заплата за акушерките в размер на три минимални работни заплати за страната (в момента 1530 лв.) - искане, което БАПЗГ нееднократно е поставяла на вниманието на отговорните институции с настояване тази стартова заплата да бъде за всички професионалисти по здравни грижи.
Форумът бе открит от Председателя на БАПЗГ Милка Василева, която приветства участниците във форума и от трибуната честити на всички акушерки и АГ специалисти предстоящия Бабин ден. 
Сред официалните гости на форума бяха доц. д-р Лъчезар Иванов - зам.-председател на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание, д-р Стоян Борисов - главен секретар на БЛС, Слава Златанова - зам.-председател на ФСЗ към КНСБ, проф. д-р Атанас Щерев от Медицински комплекс "Д-р Щерев", проф. Владимир Пилософ - председател на Националната педиатрична асоциация, д-р Красимира Костадинова от Националния център по обществено здраве и анализи. Мила Ташкова - програмен координатор "Здраве и ранно детско развитие" в Националната мрежа за децата и др.
Антоанета Димитрова, зам.-председател на БАПЗГ направи исторически и законодателен преглед на акушерската професия у нас. Емилия Казълова и Павлина Герина от АБА се спряха на необходимостта от подобряване на пренаталните и постнаталните грижи, както и създаване на женски консултации, в които да работят акушерки. Участниците във форума проявиха жив интерес към презентацията на акушерката Надежда Стаменова, която представи модерни съвременни акушерски практики, които биха могли да се прилагат по-широко у нас. Д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право, представи подробно съществуващата нормативна уредба и необходимостта от законови промени, за да е възможна самостоятелната акушерска практика у нас.
На форума стана ясно, че акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото и продължават да се топят заради ниските заплати и неблагоприятните условия на труд. Проф. д-р Атанас Щерев за пореден път изтъкна, че трябва да почерпим опит от развитите страни в ЕС, в които акушерките имат много по-големи възможности за самостоятелна работа. Според него у нас това също трябва да се случи и по този начин, поемайки повече отговорности и развивайки непрекъснато своята квалификация, акушерките ще бъдат много по-полезни и ще има сериозен ръст на възнагражденията им. 
Заместник-председателят на здравната комисия доц. Лъчезар Иванов пое ангажимент за търсене на политически решения, с които да бъдат удовлетворени исканията на акушерките.
В дискусията в края на форума акушерки споделиха своя опит и конкретни проблеми, с които се сблъскват.  
 
ПРЕРАЗГЛЕЖДАТ КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ, ПО КОИТО РАБОТЯТ ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа възможностите за икономии в бюджета на ведомството, за да могат да се повишат средствата, които лечебните заведения получават по Методиката за субсидирането им всяка година, информира Zdrave.net. Допълнително в рамките на преговорите с Българския лекарски съюз по новия рамков договор ще се преразгледат подробно алгоритмите по клиничните пътеки, по които работят болниците, за да се видят възможностите за промяна. За това информираха от пресцентъра на здравното ведомство след проведената днес среща с представители на Сдружението на общинските болници в България. От своя страна Сдружението ще предостави на МЗ своята експертиза при актуализацията на медицинските стандарти.
Министър Ананиев беше категоричен, че решението на проблема с тежкото финансово състояние на общинските болници е свързан с оптимизиране на дейността им, така че да се предоставя на хората качествена медицинска помощ и да се осигури достъп до здравни услуги и в най-отдалечените райони на страната. "Искаме да имаме здравеопазване в цялата страна и по тази причина сме готови да съдействаме, така че мерките, които ще се предприемат, да бъдат ефективни и да гарантират качествено здравеопазване", посочи здравният министър.
Сред обсъдените проблеми са недостигът на кадри и апаратура, ниските възнаграждения, медицинските стандарти и други. Здравният министър поясни, че в момента за актуализиране са отворени всички медицински стандарти и окончателните текстове ще бъдат съобразени с всички разумни становища, които постъпят в МЗ.
В понеделник предстои втора среща между представители на Сдружението, на министерството и на НЗОК, на която се очаква да бъдат набелязани конкретни мерки за подпомагане на общинското здравеопазване.
 
9,5 МЛН. ЛВ. ДАВА СТОЛИЧНА ОБЩИНА НА БОЛНИЦИТЕ ПРЕЗ 2018 Г.
С 46,7 млн. лв. ще разполага Столична община за здравеопазване през 2018 г., съобщи зам.-кметът по здравеопазване и финанси Дончо Барбалов пред общинската комисия по здравеопазване днес, информира Zdrave.net.  От тях 28,6 млн. лв. са за държавно делегираните социални и здравни дейности. 16, 5 млн. са общинските средства, с които ще бъдат поети разходите на лечебните заведения в столицата, а 9,5 млн. са предвидени конкретно за общинските болници. Основната част от средствата ще дойдат от приватизационния фонд на Столична община. Общият бюджет на София е 1,433 млрд. лева, което е със 100 млн. лева повече от 2017 г.
Комисията взе решение преходният финансов остатък на превантивно-информационният център, който работи по проблемите на наркоманиите на територията и досега беше включен във функция "Отбрана и сигурност", да бъде прехвърлен към сектор "Здравеопазване". Центърът е второстепенен разпоредител на делегирани от държавата дейности, финансирани от МЗ.
Предстоят преговорите по изготвянето Националната здравна карта и общинските съветници, членове на здравната комисия, ще се срещнат с всички управители на ДКЦ-та, четирите общински болници, двете АГ-болници и болниците за рехабилитация, за да защитят нуждата от лечебните заведения на територията на София. Срещата ще се състои вероятно в началото на следващия месец на изнесено заседание.
 
БОЛНИЦИТЕ МАСОВО ЩЕ СЪДЯТ НЗОК ЗА ЛИМИТИТЕ
Болниците масово ще заведат дела за изплащане на надлимитната им дейност от здравната каса. Това показа проверка на Clinica.bg, след като тази седмица ВАС окончателно призна определянето на лимити на клиниките от страна на НЗОК.
Лечебните заведения смятат да изчакат няколко дни, за да видят дали здравната каса няма да реши да изплати надлимитната им дейност от близо 52 млн. лв.  Ако това не стане, ще преминат към завеждането на съдебни искове. Засега вероятността парите да се дадат доброволно от НЗОК е нулева. От здравния фонд заявиха вчера, че решението на ВАС не ги засяга, защото е за 2015 г. Възможно е обаче да променят мнението си след нов анализ на ситуацията. Причината е, че голяма част от болниците се оказват длъжни да заведат дела. Договорите ни с Министерство на здравеопазването са такива,  че, ако не го направим, ще бъдем обвинени в безстопанственост, коментираха директори на държавни болници.
Аналогично е положението при областните и общинските лечебни заведения.
"Няма как постъпим по друг начин, защото сме директори на търговски дружества, които имат вземания, ако не ги потърсим носим отговорност. Най-малкото общинските съвети ще ни задължат да го направим", коментира и д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници и шеф на болницата в Чирпан. Надлимитната дейност на неговата болница за 2015 г. е 48 000 лв.
Аналогична е ситуацията и в областните болници. "При нас вече има поне две лечебни заведения, които са завели дела - нашата и тази в Силистра, очаквам броят им да се увеличи", коментира д-р Нели Савчева, председател на Националното сдружение на областните многопрофилни болници и директор на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" АД - Габрово. Междувременно директорът на болницата в Шумен също обяви, че ще заведе дело за незаплатената надлимитна дейност, извършена през 2015 г.